W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy

Okładka książki W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy autora Maja Łozińska, 9788301164034
Okładka książki W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy
Maja Łozińska Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN popularnonaukowa
popularnonaukowa
2010-01-01
2010-01-01
978-83-01-16403-4

Kup W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy w ulubionej księgarnii

Oceny książki W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy

OPINIE i DYSKUSJE o książce W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy

Bardzo dobra książka.

Bardzo dobra książka.

Wspaniała książka o II RP

Wspaniała książka o II RP

Tytuł książki trafnie wskazał temat, który obrała pani Łozińska. Na podstawie licznych wpisów pamiętnikarskich, czasopism, powieści literackich czy fotografii odtworzyła z wieloma interesującymi szczegółami życie codzienne polskich posiadaczy ziemskich.

Ponieważ to życie wiązało się ściśle z rytmem natury, podzielono też w specjalny sposób książkę. Każda część skupiała się na jednej porze roku. Ten podział jest nie tylko wygodny w trakcie czytania czy wyszukiwania informacji, ale także dobrze się prezentuje pod względem wizualnym. Książka nie skupia się jedynie na świętach czy pracy ziemian. Autorka znacznie głębiej przyjrzała się domostwom tej konkretnej grupy. Oprowadza czytelnika nie tylko po pięknych dworach, gorzelniach, oranżeriach, kortach tenisowych, polach, lasach czy sadach. Daje także wgląd w życie prywatne domowników. Przybliża nam ich rodzinne tradycje, poznajemy także trochę ich relacje, zdanie na temat innych grup społecznych i przywiązanie do rodzinnych wartości.

Autorka stara się przy tym nie romantyzować tych ludzi czy ich życia, które wbrew pozorom nie przypominało bajkę. Prowadzenie opłacalnego i samowystarczalnego przedsiębiorstwa rolnego było nie tylko kosztowną inicjatywą, ale także wymagało odpowiednich kwalifikacji. Wszystko musiało działać jak w zegarku i w odpowiednim czasie.

Oczywiście nadzorowanie wielohektarowym gospodarstwem było niemożliwe bez kompetentnych i godnych zaufania pracowników, którym trzeba też oczywiście zapłacić. Poza służbą i stałymi pracownikami rolnymi wynajmowano także sezonowych pomocników do pracy przy żniwach. Wzajemne relacje pomiędzy ziemianami a chłopami zmieniły się od zniesienia pańszczyzny i książka ogólnie nie skupia się na tym temacie. Jednak gdzieś przy okazji natykamy się na wypowiedzi, które dzisiejszy czytelnik uznałby za dyskryminujące. Zapewne w każdym dworze podchodzono inaczej do tego zagadnienia.

Jak już jesteśmy przy samych dworach, to muszę przyznać, że mam słabość do tych budynków. Ostatnio szukałam w sieci jednego konkretnego i z niemałym zdziwieniem odkryłam, że wiele budynków zachowało się do naszych czasów. Słyszę też o próbach przywrócenia dawnego blasku zrujnowanym i zapomnianym budowlom. Są to projekty, które należy popierać, gdyż są także elementem naszego dziedzictwa kulturowego. Z wieloma dworami zapoznaje nas oczywiście autorka. Są nie tylko na starych fotografiach międzywojennych, ale także na licznych pejzażach czy w poezji. Dwór jest praktycznie sercem, wokół którego toczyło się życie wszystkich, co pani Łozińska trafnie spostrzegła.

500 użytkowników ma tytuł W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy na półkach głównych
86 użytkowników ma tytuł W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy

Okładka książki Sztuka o jedzeniu Maja Łozińska, Jan Łoziński
Sztuka o jedzeniu Maja Łozińska, Jan Łoziński
Okładka książki Design i moda w przedwojennej Polsce Maja Łozińska, Jan Łoziński
Design i moda w przedwojennej Polsce Maja Łozińska, Jan Łoziński
Okładka książki Dwudziestolecie kobiet. Portrety Maja Łozińska, Jan Łoziński
Dwudziestolecie kobiet. Portrety Maja Łozińska, Jan Łoziński
Okładka książki Życie codzienne arystokracji Maja Łozińska, Jan Łoziński
Życie codzienne arystokracji Maja Łozińska, Jan Łoziński
Okładka książki Paderewski Maja Łozińska, Jan Łoziński
Paderewski Maja Łozińska, Jan Łoziński
Okładka książki Wojciech Kossak. Opowieść biograficzna Maja Łozińska, Jan Łoziński
Wojciech Kossak. Opowieść biograficzna Maja Łozińska, Jan Łoziński

Cytaty z książki W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy

Maja Łozińska W ziemiańskim dworze. Codzienność, obyczaje, święta, zabawy Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne