Witalizacja kosmogatora

Okładka książki Witalizacja kosmogatora autora Konrad Fiałkowski,
Okładka książki Witalizacja kosmogatora
Konrad Fiałkowski Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Cykl: Stało się jutro (tom 15) Seria: Stało się jutro fantasy, science fiction
Stało się jutro (tom 15)
Stało się jutro
1978-01-01
1978-01-01

Kup Witalizacja kosmogatora w ulubionej księgarnii

Oceny książki Witalizacja kosmogatora

OPINIE i DYSKUSJE o książce Witalizacja kosmogatora

Bardzo mi się nie podobało. Nędza literacka.

Bardzo mi się nie podobało. Nędza literacka.

Proza Fiałkowskiego starzeje się dość szybko, postęp techniczny poszedł bowiem w nieco innym kierunku, niż sobie wymarzyła większość rodzimych pisarzy SF epoki PRL. Mało kto też dzisiaj wikła się w dokładniejsze opisywanie maszyn i urządzeń przyszłości, zabawa to bowiem ryzykowna, grożąca błyskawicznym upadkiem do ligi andronów z chwilą nieprzewidzianego skoku technologicznego. Bo kto dziś pamięta na przykład lampy elektronowe, kineskopy i tranzystory? To już pieśń zeszłej epoki.

Mimo to opowiadania Fiałkowskiego czyta się dobrze. Miał ciekawe pomysły, i potrafił je oblec w interesującą historię, w której umieszczał sympatycznych bohaterów. Okazuje się, że to wystarczy, by teksty jego autorstwa nadal potrafiły zadowolić czytelnika.

Książeczkę otwiera humoreska "Gdy oni nadlecą", chyba najsłabsza tutaj, ale mimo wszystko wywołująca uśmiech puentą. Kolejne opowiadanie, "Poprzez piąty wymiar", sprytnie plącze motyw eksperymentu ze spiskową teorią podróży w czasie. Następne, "Ten, który trwa nad granicą dwu czasów", początkowo sugeruje niemądrą, tuzinkową historyjkę z przyszłością, w której w zasadzie wszystko da się osiągnąć dzięki robotom, kończy się jednak w dość zaskakujący sposób. Dwa ostatnie teksty są zaś dla odmiany gorzkie w końcowej wymowie. Zarówno "Witalizacja kosmogatora", jak i "Konstruktor", ostrzegają przed niszczycielskimi działaniami sztucznej inteligencji, której przez nieuwagę zostawiono furtkę pozwalającą na obchodzenie tradycyjnych, rzekomo żelaznych zabezpieczeń.

Jest tu więc trochę i do śmiechu, i do zadumy.

https://www.youtube.com/watch?v=_wMJHL3ZLxM - "Witalizacja kosmogatora" - słuchowisko

72 użytkowników ma tytuł Witalizacja kosmogatora na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Witalizacja kosmogatora na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Witalizacja kosmogatora

Okładka książki Szansa geniuszu Andrzej Czechowski, Krystyn Krzysztoforowicz, Maciej Misiewicz, Stefan Weinfeld, Janusz A. Zajdel, Witold Zegalski
Okładka książki Człowiek z aureolą Andrzej Czechowski, Konrad Fiałkowski, Danuta Owadowska, Ryszard Sawwa, Stefan Weinfeld
Okładka książki Gość z głębin Krzysztof Boruń, Konrad Fiałkowski, Ryszard Głowacki, Waldemar Łysiak, Aleksandra Mączka, Zbigniew Prostak, Krzysztof Rogoziński, Stefan Weinfeld, Adam Wiśniewski-Snerg, Janusz A. Zajdel, Wiktor Żwikiewicz
Okładka książki Drugi próg życia Tomasz Borowski, Krzysztof Boruń, Andrzej Czechowski, Tadeusz Zbigniew Dworak, Konrad Fiałkowski, Dariusz Filar, Henryk Gajewski, Wacław Gołembowicz, Adam Jaromin, Andrzej Kossakowski (historyk sztuki), Mirosław Kwiatek, Stanisław Lem, Krzysztof Wiesław Malinowski, Julia Nidecka, Jacek Sawaszkiewicz, Ryszard Sawwa, Janusz Siwek, Andrzej Stoff, Tadeusz Suchorzewski, Tadeusz Unkiewicz, Andrzej Urbańczyk, Stefan Weinfeld, Janusz A. Zajdel, Witold Zegalski, Wiktor Żwikiewicz

Cytaty z książki Witalizacja kosmogatora

Dodaj cytat z książki Witalizacja kosmogatora