Prawdziwa księżna Diana

Okładka książki Prawdziwa księżna Diana autora Bertrand Meyer-Stabley, 9788325801243
Okładka książki Prawdziwa księżna Diana
Bertrand Meyer-Stabley Wydawnictwo: Klub dla Ciebie biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Andrzej Wróblewski

Kup Prawdziwa księżna Diana w ulubionej księgarnii

Oceny książki Prawdziwa księżna Diana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawdziwa księżna Diana

Książkę czyta się naprawdę dobrze. Czasami jednak brak obiektywizmu u Autora jest irytujący i nieco utrudnia lekturę. Przeczytałam z chęcią, mam w biblioteczce, ale wątpię, że ponownie po nią sięgnę.

Pierwsza książka, którą przeczytałam o Dianie ;) Nie mogę jej z niczym porównać, ale według mnie była dobra. Zaspokoiła moją ciekawość. Niestety nigdy nie dowiem się co tak na prawdę się z nią stało w dniu śmierci, ale zawsze można się domyślać...

Sięgając po tę książkę o mojej ulubienicy nie spodziewałam,się że dowiem się czegoś nowego, a jednak...
Minusem są zbyt jednostronne opisy niektórych zdarzeń, faktów, autor wydaje się być całkowicie nie obiektywny. Przeczytałam - nie żałuję, ale nie kupię i nie sięgnę ponownie.

70 użytkowników ma tytuł Prawdziwa księżna Diana na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Prawdziwa księżna Diana na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Prawdziwa księżna Diana

Elżbieta II. Ostatnia królowa Marc Roche
Elżbieta II. Ostatnia królowa
Marc Roche
Margaret Thatcher powiedziała o niej "Wspaniała i perfekcyjna dama, która zawsze wie, co należy powiedzieć.". Wrzesień już się kończy. Ten miesiąc już zawsze będzie mi się kojarzył z Elżbietą II. Minął właśnie rok od jej śmierci i pogrzebu, który oglądały tłumy i to właśnie tłumy stały w kolejce do jej trumny w Westminster Hall, by po raz ostatni oddać jej hołd, pożegnać się. Myślę, że dzień śmierci królowej Elżbiety II bez wyjątku zapisał się w pamięci każdego z nas. Odeszła ikona, historia, znak czasów, w których się urodziliśmy. Jeśli chcecie się podzielić wspomnieniami z tych dni, śmiało komentujcie. Ja doskonale pamiętam, co robiłam w momencie, ogłoszenia śmierci Elżbiety II, tak samo było w przypadku śmierci księcia Filipa. Nie ukrywam, że łzy stanęły mi w oczach i parę samotnych kropel pociekło po policzku. Pomimo tego, iż nie znałam ich osobiście to były tak, można powiedzieć kultowe postacie, a ich brak spowodował pewną pustkę, ponieważ byli oni zawsze. To było coś wręcz irracjonalnego, niespodziewanego. W związku z rocznicą śmieci królowej postanowiłam sięgnąć do dawni już wydanej biografii Elżbiety II. "Elżbieta II. Ostatnia królowa" Marca Roche'a została wydana w 2007 roku. Dzięki niej mogłam się cofnąć w czasie i poczuć jakby nadal żyła. Ten czas czuć podczas czytania, nie dostaniemy tutaj nowych informacji. Wiele faktów nie jest już aktualna. Ta biografia jest idealna dla kogoś, kto chce sprawdzić jak wiele się przez te lata zmieniło i co udało się przewidzieć autorowi. Nie wniesie ona nic nowego osobie, która interesuje się rodziną królewską, może być ona dobra dla tych, co swą przygodę chcą dopiero zacząć. Jednak muszą być świadomi, że nie wszystko jest prawdą objawioną i należy patrzeć na niektóre informacje z dystansem. W książce znajdują się przepiękne zdjęcia, drzewo genealogiczne, które może być pomocne przy poznawaniu zawiłości historii rodzinnych. Autor przedstawia kolejność następców Elżbiety II (oczywiście nieuaktualnioną),ale także jej poprzedników i najważniejszych królowych angielskich. Marc Roche tak pisze o Elżbiecie II " Po pierwsze, w naszych czasach pozbawionych wielkich osobowości w polityce, reprezentuje Historię, i to jaką! Urodziła się w roku strajku generalnego (1926),dorastała w latach drugiej wojny światowej, na tron wstąpiła w roku 1953. Brała udział we wszystkich wielkich przeżyciach narodu i doprowadziła do końca cykl historyczny, w wyniku którego jej królestwo zostało wymyślone od nowa. Elżbieta II jest jedną z ostatnich osobistości XX wieku i brała w nich udział w stylu, który tylko jej jest właściwy. Rodzinne wspomnienia sprawiają, że należy jednocześnie do pokolenia międzywojennego i powojennego. Oryginalność jej drogi, którą przybyła polega na jej ciągłości- i to w czasie zmiany z państwowego socjalizmu na konserwatyzm czy z thatcheryzmu na blairyzm. Zawdzięcza to fenomenalnej wręcz zdolności przystosowania się do wszelkich okoliczności.".
Nora_2298 - awatar Nora_2298
Księżna Masako. Zakładniczka Chryzantemowego Tronu Ben Hills
Księżna Masako. Zakładniczka Chryzantemowego Tronu
Ben Hills
Szczerze mówiąc spodziewałam się po tej książce czegoś zupełnie innego.Autor, australijski dziennikarz postawił sobie niesamowicie trudne wyzwanie i wykonał kawał ciężkiej pracy zbierając materiały do niej. W tym celu udaje się w piętnastomiesięczną podróż po różnych kontynentach, jednakże sposób w jaki przestawił swoje wyniki badań pozostawia wiele do życzenia.Książka została oparta na informacjach bliskich i znajomych dworu cesarskiego, opiniach ekspertów czy źródłach pisemnych, jednakże do samych zainteresowanych nie udało się mu dotrzeć.Jest to historia najstarszego kawalera w historii cesarstwa japońskiego Naruhito Hironomyja, który w 1993 ożenił się z wszechstronnie wykształconą władającą sześcioma językami Masako Owada.Śledzimy ich dzieciństwo, młodość i związek małżeński, jednakże autor rozwijając jeden wątek wielokrotnie zbacza z tematu, krąży, wraca do punktu wyjścia i co najbardziej denerwujące często się powtarza, przytaczając informacje o których już była mowa.Także jest to relacja dosyć chaotyczna tym nie mniej uzyskujemy wiele cennych informacji na temat Japonii, która okazała się krajem wielu uprzedzeń. Społeczne piętno towarzyszy wielu zjawiskom (pozycja kobiet, zapłodnienie in vitro, sprawy związane ze zdrowiem psychicznym, życie dworu cesarskiego). Dowiadujemy się jak presja i nieustanna kontrola Urzędu ds. Dworu Cesarskiego Kunaicho potrafiła zniszczyć fizycznie i psychicznie wiele osób cesarskiej rodziny.Opinia publiczna zastanawiała się nad zmianą wizerunku dworu cesarskiego, sugerując, iż powinien wyzwolić się z okowów sztywnej, średniowiecznej etykiety, a zacząć pełnić istotną rolę w społeczeństwie. Lecz na to przyjdzie Japonii jeszcze długo poczekać.
Alicja - awatar Alicja
oceniła na611 lat temu
Maria Callas. Boski potwór Stelios Galatopulos
Maria Callas. Boski potwór
Stelios Galatopulos
Maria Callas (1923-1977) przeszła do historii, jako jedna z najwybitniejszych śpiewaczek operowych na świecie. Rozwijała ona swoje umiejętności od dziecka i starała się, by każda śpiewana przez nią aria brzmiała jak najlepiej. W szczytowym okresie kariery występowała na wielu scenach m.in. w słynnej La Scali w Mediolanie, czy nowojorskiej Metropolitan Opera. Jednocześnie Maria Callas uchodziła za osobę niezwykle kontrowersyjną, gdyż media rozpisywały się o jej konfliktach z innymi osobami, o zachowaniu, które uchodziły za manieryczne i niekulturalne, a także o stawianych przez nią ogromnych warunkach wobec reżyserów oraz śpiewaków operowych. Jej talent budził u jednych zachwyt, a u innych zawiść przybierającą nieraz formę wrogości wobec jej osoby. Jednocześnie Maria Callas była osobą uczuciową i wrażliwą, której zależało na miłości. Była również przywiązana do swojej rodziny i podejmowała próby pogodzenia swoich rodziców, których dzieliły nie tylko różnice geograficzne, lecz także w charakterach i podejściu do życia. W książce tej Stelios Galatopoulos oparł się na wspomnieniach samej Marii Callas, jej rodziny i znajomych, artykułach prasowych, a także na biografiach opisanych przez innych autorów i ludzi bliskich dla śpiewaczki. Stworzył spójną i ciekawą lekturę, która przybliża nam życiorys Marii Callas oraz jej fenomen. Wyłania z niej się obraz osoby z jednej strony obdarzonej niesamowitymi umiejętnościami wokalnymi, zaś z drugiej cechującej się złożoną osobowością, która potrafiła jednych przyciągać do siebie, zaś innych odpychać. Dużą zaletą tej książki jest aneks poświęcony dyskografii Marii Callas wraz z opisami każdego z nagrań z jej udziałem. Stanowi on zachętę do zapoznania się ariami w jej wykonaniu i jest bardzo dobrym uzupełnieniem wiedzy o niej. Reasumując. Uważam, że warto jest sięgnąć po tę książkę. Wprawdzie momentami trochę raziła mnie jednostronność autora, jednak uważam, że jest interesująca i stanowi bogate źródło wiedzy o życiu Marii Callas. Myślę, że jest to bardzo dobra książka.
Maras - awatar Maras

Cytaty z książki Prawdziwa księżna Diana