Córeczka

- 2010-11-15
- 2010-11-15
- 978-83-240-1483-5
Powieść Pauliny Bukowskiej to prawdziwa emocjonalna jazda po zakrętach życia.
Matka i córka. Córka i matka. Jedna przejmuje rolę drugiej.
Rodzinna gra trwałaby dalej, gdyby nie wypadek, który niszczy wszystko: świat, porządek, relacje i uczucia. Kiedy trzeba odbudować życie od nowa, czasami pozostaje tylko ucieczka. Kiedy nie ma dokąd uciec, pozostaje tylko ucieczka w głąb siebie.
I odbudowanie świata według własnych zasad.
Córeczka to niespokojna, rozgorączkowana opowieść, która łączy rzeczywistość z surrealistyczną wyobraźnią młodziutkiej autorki.
Kup Córeczka w ulubionej księgarni
- 2012 1
- Przeczytane w 2016 1
- WiMBP 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córeczka
Opowieść o nieudanym macierzyństwie. Bycie niekochaną córką prowadzi do traumy, która przenosi się na następne pokolenie. To zupełnie przyzwoita książka, ale jakoś nie trafiła u mnie w nastrój, patologiczną relację matki z córką jednak najlepiej opisała Jelinek...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże tragedię- aby ją pojąć- trzeba ubrać w tak niezrozumiały język. Nie dałam rady jednak przebrnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże nie powinnam oceniać, bo nawet jej nie doczytałam, strasznie przytłaczająca i traumatyczna książka.Zdecydowanie nie dla mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmęczyłam się tą książką. Nie mówię, że lektura ma być lekka i przyjemna, ale ten język do mnie nie przemawia. Zakończenie do przewidzenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mam ostatnio szczęscia do polskich autorów. Sama książka dotyka bardzo grząskiego tematu jakim jest życie rodzica po stracie dziecka. Ambitna kobieta w wolnym związku zachodzi w ciążę.O dziwo , decyduje się na urodzenie i wychowanie tegoż dziecka. Wszystko toczy się jak w bajce dopóki jej córeczka nie ginie. Wydarzenia w książce nie są chronologiczne. Raz dziecko zyje , raz nie. Kiedy indziej znowu sama matka jest jeszcze dzieckiem i czytamy o problemach związanych z jej osobą. Główny wątek dotyczy jednak owej kobiety, która pomimo nieszczęscia jakie ją dotyka stara się funkcjonowac normalnie. Jej mózg nie dopuszcza myśli o tym co mialo miejsce, a ona sama przestaje realnie odbierać rzeczywistość. Przechodząc przez kolejne strony książki , sama czułam się jak na uczuciowym haju.
Nie mam ostatnio szczęscia do polskich autorów. Sama książka dotyka bardzo grząskiego tematu jakim jest życie rodzica po stracie dziecka. Ambitna kobieta w wolnym związku zachodzi w ciążę.O dziwo , decyduje się na urodzenie i wychowanie tegoż dziecka. Wszystko toczy się jak w bajce dopóki jej córeczka nie ginie. Wydarzenia w książce nie są chronologiczne. Raz dziecko zyje ,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę niepokojąca, ale za to bardzo poetycka.
Trochę niepokojąca, ale za to bardzo poetycka.