ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać7
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać11
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać3
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
Emigranci

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- 1996-01-01
- 1996-01-01
- 83-88459-69-4
"Emigranci" (1974) to najwybitniejszy utwór Sławomira Mrożka od ukazania się "Tanga", a zarazem jeden z najważniejszych polskich dramatów okresu powojennego. Dwaj cudzoziemcy z bliżej nieokreślonego kraju zamieszkują wspólnie suterenę w nieznanym mieście Europy Zachodniej. Wyobcowany intelektualista, AA, wybrał emigrację z powodów politycznych, jego towarzysz zaś, "chłoporobotnik" XX, wyjechał wyłącznie dla zarobku. Skazani są na własne towarzystwo, a ich symbioza polega na wzajemnym uzależnieniu: XX wykorzystuje AA materialnie, ten natomiast twierdzi, że obserwuje towarzysza pod kątem studiów nad niewolniczą mentalnością swych rodaków. AA, sam sfrustrowany i bezwolny, z wyższością odnosi się do przedstawiciela niższej klasy, dorobkiewicza, którego jedynym celem w życiu jest poprawna własnego bytu. W tych warunkach obustronne konflikty i antagonizmy nabierają wyjątkowej ostrości. W szerszym ujęciu konfrontacja pomiędzy AA i XX dotyka jednego z ważniejszych problemów w Polsce powojennej - rozdźwięku między inteligencją i robotnikami. W finale dokonuje się synteza systemów wartości obu grup społecznych, zwiastująca przełamanie powstałych barier.
Kup Emigranci w ulubionej księgarnii
Emigranci
Mrożek mnie przestrasza. Zagląda przez futrynę. Sączy esencję ze mnie tego, którego się wstydzę. Udaję brak wstydu. Dwóch panów. Niech będzie, że A oraz X. W obcym miejscu. Obcym mentalnie bardziej niż geograficznie. A jest kasiasty, X jakby uduchowiony. Szufladkowanie zresztą nie warte funta kłaków. Uduchowienie jak u karła, a zachłanność wcale nie jednoznaczna. I jest taki mrożkowy syk, coś jakby drutowanie. Że będzie dobrze ale przecież wiadomo, że nie będzie. Można ciułać kasę. Można umysłową gorycz. A ja, czytając, mam wrażenie, że jestem winny. Że, z każdego z owych dwóch panów, to najgorsze mi się ostało. Że byłbym niżej niż oni. Różne są powody, by przejść przez futrynę. Tą właśnie, zza której wyziera Mrożek. Gdy wyglądam z nim rzadko jest przyjemnie. To nie jest wytchnienie. Kiedy będę potrzebował już tylko wytchnienia, będę stary. Nie chcę wytchnienia. Jeszcze chwilę nie.
Oceny książki Emigranci
2105 użytkowników ma tytuł Emigranci na półkach głównych- Przeczytane 1 442
- Dramat 22
- Literatura polska 20
- Literatura polska 16
- Lektury 14
- Studia 13
Tagi i tematy do książki Emigranci

Cytaty z książki Emigranci
Rzeczy, których pożądasz, które chcesz mieć. Które możesz kupić za pieniądze. Być niewolnikiem rzeczy, to niewola jeszcze doskonalsza niż więzienie. To niewola doprawdy ideologiczna, bo tu już nie ma żadnej przemocy z zewnątrz, żadnego przymusu. To już sama tylko dusza niewolnicza niewolę sobie stwarza, bo niewoli łaknie.
Rozwiń ZwińBędziesz miał piękne życie, pełne nadziei, tęsknoty i złudzeń. Nie każdemu jest to dane.
Samobójstwo to święte prawo człowieka wolnego, ostateczna afirmacja wolności.
Samobójstwo to święte prawo człowieka wolnego, ostateczna afirmacja wolności.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Emigranci
Przeczytaj, proszę, rekomendację LC.
Kto nie zna tego dzieła... ten trąba !!!
Klasyk, kult, zaliczany do arcydzieł polskiej literatury itd. itp.
Przeczytaj, proszę, rekomendację LC.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKto nie zna tego dzieła... ten trąba !!!
Klasyk, kult, zaliczany do arcydzieł polskiej literatury itd. itp.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwóch panów. Niech będzie, że A oraz X. W obcym miejscu. Obcym mentalnie bardziej niż geograficznie. A jest kasiasty, X jakby uduchowiony. Szufladkowanie zresztą nie warte funta kłaków. Uduchowienie jak u karła, a zachłanność wcale nie jednoznaczna. I jest...
Mrożek stworzył dwie, tak bardzo różne postacie, a tym samym pokazał bliskość ich problemów. W końcu wszyscy jesteśmy uwikłani w trudnej prozie życia, nawet dziś, choć rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej niż 30 lat temu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo torozumieć, że ich los to nasz los. Że każdy z nas ma w sobie coś z AA – intelektualisty, który boi się realności – i coś z XX – człowieka prostego, który pragnie szczęścia w najbardziej podstawowej postaci.
Emigranci Sławomira Mrożka to dzieło, które – choć krótkie objętościowo – ma w sobie potencjał klasyki światowej. To tekst, który nie zestarzał się ani o dzień, który zyskuje z każdą lekturą, z każdą inscenizacją. To jedno z tych dzieł, które pozostawia w nas niepokój, ale też poczucie, że oto dotknęliśmy czegoś istotnego – prawdy o człowieku, o nas samych.
Z głębokim humanizmem, z intelektualną przenikliwością i mistrzowską formą Mrożek zaprasza nas do zadania sobie pytania: kim jesteśmy, gdy znikają dekoracje, gdy zostajemy sami – w piwnicy świata, przy stole, z drugim człowiekiem?
I choć odpowiedź nie zawsze jest jasna, Emigranci podpowiadają jedno: człowiek – mimo wszystko – jest wart rozmowy.
Moja recenzja z portalu "nakanapie"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEmigranci Sławomira Mrożka to dzieło, które – choć krótkie objętościowo – ma w sobie potencjał klasyki światowej. To tekst, który nie zestarzał się ani o dzień, który...
Moje ulubione dzieło Mrożka. Nie dość, że prawdziwe to wciąż aktualne. Czytałam 2 razy, widziałam w teatrze tv jak i na prawdziwych dekach teatralnych. Nigdy się nie znudzi,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszyscy jesteśmy niewolnikami własnego życia. I o tym jest ten dramat. Emigracja to tylko pretekst. Podział ludzi na prosty gmin i wysoko ustawioną klasę to mit. Mamy te same pragnienia, oczekujemy tego samego. A tak naprawdę żyjemy w niewoli życia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura na zajęcia. „Emigranci” Mrożka to bardzo ciekawy dramat, ukazujący dwóch ludzi, którzy pomimo wielu różnic mają takie same rozterki.
Obaj bohaterowie, AA i XX, są na emigracji w obcym kraju i nie mogą się odnaleźć w nowych realiach. Podobało mi się to, w jaki sposób autor ukazał ich życie – to, jak są zależni od siebie, pomimo tego, że nie łączą ich bliższe relacje.
Sławomir Mrożek idealnie oddaje realia polskiej emigracji. Mimo że dramat został wydany w 1975 roku, to sytuacja i charakter emigrantów wciąż pozostają podobne. Jest to na pewno lektura ponadczasowa, obowiązkowa do zrozumienia problemów polskiej emigracji, a przy tym jedna z wybitniejszych pozycji autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObaj bohaterowie, AA i XX, są na emigracji w obcym kraju i nie mogą się odnaleźć w nowych realiach. Podobało mi się to, w jaki sposób autor ukazał ich życie – to, jak są zależni od siebie, pomimo tego, że nie łączą ich bliższe...
Od pięćdziesięciu lat nic się nie zmieniło w polskiej emigracji.
Od pięćdziesięciu lat nic się nie zmieniło w polskiej emigracji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPod przykrywką humoru jest to dramatu ludzki (polski),na serio.
Pod przykrywką humoru jest to dramatu ludzki (polski),na serio.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, o wiele bardziej przepadam za dramatami romantycznymi niż współczesnymi. Szybko mi się to czytało i muszę przyznać, że ma to w sobie swój urok, ale nie uznałabym tego za coś szczególnie oryginalnego i wbijającego w fotel.
Dramat przeczytany że względu na zajęcia z literatury na studiach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDramat przeczytany że względu na zajęcia z literatury na studiach.