Gobelin

- 2004-01-01
- angielski
- 837359115X
- Piotr Jankowski
Powieść historyczno-obyczajowa osadzona w realiach Wietnamu I połowy XX wieku, barwna i okrutna opowieść o miłości i zemście. Luźno oparta na życiu dziadka autora, hafciarza gobelinów na dworze ostatniego cesarza Wietnamu.
Rok 1916, nad Rzeką Perfumową. Dan Nguyen ma zaledwie siedem lat, kiedy zostaje ożeniony z Ven - dziewczyną o 17 lat starszą, która przez małżeństwo staje się faktycznie służącą jego rodziny. Ven opiekuje się chłopcem i wychowuje go w duchu zemsty, gdy ojciec Dana i jego dwie żony zostają podstępnie zgładzeni przez wroga i konkurenta - asesora Toana, którego syn piastuje stanowisko burmistrza wioski. W końcu, złożona malarią, szuka dla niego bezpiecznego miejsca - i decyduje się sprzedać go rodzinie Toanów. Dan zostaje osobistym sługą córki burmistrza, ślicznej Tai May, podobnie jak on będącej jeszcze dzieckiem. Młodzi zakochują się w sobie. Kiedy prawda wychodzi na jaw, chłopak musi uciekać. Znajduje pracę jako hafciarz na dworze cesarskim. Pomimo upływu lat nie przestaje myśleć o swojej ukochanej...
Kup Gobelin w ulubionej księgarni
- Wietnam 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gobelin
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł książki Nguyena, wietnamskiego pisarza, „Gobelin” zapewne jest swoistą metaforą życia, które potrafi być nieźle skomplikowane. Co prawda można się doszukiwać pewnych literackich nawiązań np. „ Fionawarski gobelin” Guy Gavriel’a Kay’a, w której mowa dużo o znaczeniach koncepcji gobelinu, czego praktycznie nie ma tutaj. Możliwe, że dla azjatyckiej kultury dalekiego wschodu jest ona tak oczywista, że autor głupotami czytelnikowi głowy zawracać nie chciał. Na pewno można się doszukiwać czegoś z „Hrabiego Monte Christo” Aleksandra Dumas, no i oczywiśćie są motywy typowo Szekspirowskie, z klasykiem dramatu „Romeo i Julia” na czele. A wszystko to w książce raczej cienkiej, co świadczyć może, że autor sobie dobrze radzi z technikami pisarskimi i jest to ciekawe to co my tu mamy.
Pewnie to troszkę inaczej wygląda z rodzimej, narodowej perspektywy jaką ma sam autor. A, dla człowieka Zachodu, jest w tym pewna trudność dokopania się przez wietnamskie realia początku XX wieku. Książka funkcjonuje jakby na trzech poziomach, ten najbardziej oczywisty, obyczajowy, potem jest kulturowy i oczywiście historyczny kontekst. Pierwszy obyczajowy, książka zaczyna się od wesela, panem młodym jest 7 letni Dan Nguyen, żeni się z pełnoletnią Ven. Z racji, że pan Nguyen, ojciec, ma pięć żon, pozycja Ven jest nawet niższa niż mają służące w domu Nguyenów. Troszkę spojlerowo podchodząc do zagadnienia, autor nas zapewnia, że to jest historia jego rodziny, a ty się z tym męcz czytelniku czy masz/możesz uwierzyć w te zapewnienia. No ale wracamy do tego co my tu mamy. Ślub był dziwny nikt nie widział potrzeby zobaczyć pannę młodą, po prostu był to handel, kupiono młodą kobietę raczej z biednej rodziny, która o swoją pozycję pierwszej żony młodego panicza miała walczyć całe życie. No i pewnie by tak było gdyby nie ciąg tragicznych zdarzeń. Senior Nguyen został pochwycony i oskarżony o zdradę. To, że nikt w to nie wierzył w to co lokalny pirat miał mieć wspólnego z wielką polityką znaczenia akurat żadnego nie miało. Za to miało znaczenie, że Nguyenowie mają potężnego wroga na własnym podwórku już owszem. Był nim asesor Toan, który w czasie egzekucji seniora rodu Nguyenów z rozbrajającą szczerością odpowiada na pytania skazańca, dlaczego? Odpowiada, że tak trzeba, bo pewnie on zrobił by to samo i wtedy to on byłby w biedzie. Jakoś nie było okoliczności tego sprawdzić. Młody Dan był na tej egzekucji, przywiodła go tam żona. Dokładnie tego dnia zaczęła się wendetta rodowa. Na razie Dan i Ven mają nieliche kłopoty, żyją w skrajnej biedzie i walczą o przetrwanie. Rezydencja Nguyenów została spalona. No ale to się zmienia, młody Dan, rośnie, dojrzewa, staje się dorosłym mężczyzną. Po drodze pojawia się ta przysłowiowa Julka, i była to o zgrozo!, córka asesora Toana Tay Mai. Zdarzyło się, miłość przetrwała. Historia wątku sporu obydwu rodów toczy się dalej.
Powoli wchodzimy w głębsze warstwy tego co my tu mamy w książce. Nawet nie będę próbował szczęścia zajmować się metaforyką, bo obawiam się, że jest na tyle skomplikowana, że jest niezrozumiała dla nas ze względu na różnice kulturowe. Pojawia się polityka, problemy z dominacją kulturową francuzów z jaką muszą uporać się władze Wietnamu z cesarzem na czele. Rzecz jasna siła kultury europejskiej przemawia do elit kraju, reszta jest bardziej zachowawcza i stara się bronić lokalnych, wietnamskich wartości. Raczej ciężko z lektury książki wywnioskować coś bardziej szczegółowego czy chodzi o styl ubierania się, konsumowanie wykwintnych francuskich potraw, czy może pisma filozofów znad Sekwany uznawane są za heretyczne. Pewnie wszystko po trochu. W sumie to jest specyficzne, że gdzieś w XIX wieku zaczął się proces globalizacji, westernizacji itd. Wynika z tego, że nie dało się od tego uciec. Jakąś formą ucieczki od tego typu procesów okazał się komunizm, no ale my wiemy, czego nie wiedzieli wtedy, że nic to raczej nie daje. Jedyny kraj który odniósł jakiś sukces w tej materii odcinania się od świata to Korea Północna. Akurat ten kraj buduje barykady, żeby ich obywatele nie uciekali z kraju i tym samym, na polu ideologicznym, zapobiega się temu, żeby mieli okazję zaznać dobroci zgniłego zachodu. No ale tego w Wietnamie sto lat temu raczej nie wiedzieli. Niewiele więcej czytelnik wywnioskuje z informacji jakie są w książce o polityce i historii. Kraj w teorii jest niezależny, ale jak można wywnioskować cudzoziemcy mają tam duże wpływy, kto wie czy nie większe jak rząd, czyli doradcy cesarza. Wiemy, że opozycja była silna, no bo oskarżenia Nguyena seniora o zdradę całkiem z powietrza się wziąć nie mogły. Czyli takie motywy były na porządku dziennym. To z grubsza tyle co warto wiedzieć o realiach jakie są w tej książce. Nie mam wątpliwości, że każdy czytelnik wyciągnie z lektury to co będzie dla niego interesujące.
W sumie to nie jest jakaś trudna książka, dominuje jednak ten motyw obyczajowy i przede wszystkim na tym autor się skupia. Pozostałe otoczki fabuły można potraktować jako ciekawy dodatek albo je zignorować jak komu pasuje. Książkę dosyć dobrze się czyta. Jest całkiem przyzwoita. Polecam
Tytuł książki Nguyena, wietnamskiego pisarza, „Gobelin” zapewne jest swoistą metaforą życia, które potrafi być nieźle skomplikowane. Co prawda można się doszukiwać pewnych literackich nawiązań np. „ Fionawarski gobelin” Guy Gavriel’a Kay’a, w której mowa dużo o znaczeniach koncepcji gobelinu, czego praktycznie nie ma tutaj. Możliwe, że dla azjatyckiej kultury dalekiego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSentymentalna opowieść oparta na motywach życia dziadka autora. Jest przygoda, jest suspens, jest też zaskakująco dużo, jak na powieść popularną, okrucieństwa. To kompletnie nie moja literatura. Przeczytałam ze względu na realia życia w Wietnamie w pierwszej połowie XX wieku. Ale na ile te realia są zgodne z prawdą, nie jestem,oczywiście, w stanie zweryfikować. W sumie przeczytać można, ale szału nie ma.
Sentymentalna opowieść oparta na motywach życia dziadka autora. Jest przygoda, jest suspens, jest też zaskakująco dużo, jak na powieść popularną, okrucieństwa. To kompletnie nie moja literatura. Przeczytałam ze względu na realia życia w Wietnamie w pierwszej połowie XX wieku. Ale na ile te realia są zgodne z prawdą, nie jestem,oczywiście, w stanie zweryfikować. W sumie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po tą pozycję tylko dlatego, że miałam to szczęście odwiedzić niedawno Wietnam. Widziałam Cesarskie Miasto w Hue, płynęłam Perfumową Rzeką. Ta książka była jak powrót w tamte miejsca, dzięki niej znów znalazłam się w tej tropikalnej wilgoci :)
Pomimo wszystko książka w moim przekonaniu jest średnia. Fabuła, dialogi, zachowania bohaterów są momentami niedorzeczne. Ale może to kwestia różnic kulturowych, zupełnie innej mentalności...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomimo wszystko książka w moim przekonaniu jest średnia. Fabuła, dialogi, zachowania bohaterów są momentami niedorzeczne....
Zakazane Miasto w Chinach, któż nim nie słyszał? A schyłek cesarstwa i ostatni cesarz Chin Puyi? Wiem, wiem, czytałam, oglądałam.
Ale Zakazane Miasto w Wietnamie?
Jak się okazuje - istnieje. Zbudowane na wzór pekińskiego, w mieście Hue, nad rzeką Huong, zwaną Aromatyczną Rzeką. Mieszkali w nim wietnamscy cesarze, ich żony, konkubiny, dworacy. Do Pałacu Cesarskiego prowadzi Brama Południowa, potem przez Most Złotej Wody, otoczony po obu stronach stawami ze złotymi karpiami koi, dociera się na Dziedziniec Ceremonii, gdzie położony jest Pałac Niebiańskiej Harmonii. Tam odbywały się niegdyś najważniejsze ceremonie i uroczystości. Obok - Pawilon Pięciu Feniksów, z tego miejsca ostatni cesarz Wietnamu Bảo Đại ogłosił swoją abdykację w 1945 roku.
Czytelnik trafia tam w pierwszą połowę XX wieku, podczas rządów komunistów, ale i panowania ostatniego cesarza.
Opowiadana historia jest całkiem zgrabna i wciągająca. O zwykłych ludziach, biednych i bogatych, o członkach rodziny cesarskiej, powoli zanikającej monarchii, o mieszkańcach wsi, miast i Zakazanego Miasta. Są intrygi, morderstwa, miłość, zemsta, nienawiść, odkupienie win i mnóstwo fabularnych niespodzianek.
Barwnie jest, tajemniczo i egzotycznie, wspaniałe opisy krajobrazów, tradycji i rytuałów, przerażające - tortur i egzekucji. Odnoszę wrażenie, że autorowi świetnie udało się uchwycić wietnamskiego ducha.
Postaci odmalowane są znakomicie. 15-latka wydana za mąż za 7-letnego chłopczyka, niegodziwy sędzia, jego szlachetna wnuczka. Jest oczywiście i cesarz, jego małżonka, damy dworu, są ministrowie, eunuch, chronometrażysta i on - profesjonalny hafciarz gobelinów na dworze. To dziadek autora, postać prawdziwa, której życie było inspiracją do napisania tej opowieści.
Ta książka to literatura mądrze rozrywkowa, ma cechy i powieści epickiej, i bajki dla dorosłych, nie jest przegadana, rozszerzyła moje horyzonty i sprawiła mi mnóstwo przyjemności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle Zakazane Miasto w Wietnamie?
Gobelin to powieść która przeniesie nas w świat XX-wiecznego Wietnamu.
Barwne opisy, wciągająca fabuła, piękne tło wietnamskiej wsi oraz zakazanego miasta. Schyłek cesarstwa, pogłębiające się wpływy francuskie to wszystko buduje niezwykłą całość od której nie można się oderwać.
Obowiązkowa pozycja dla wszystkich amatorów powieści osadzonych w azjatyckim klimacie, nasiąkniętym herbatą, jedwabiem i barwnym otoczeniem.
Gobelin to powieść która przeniesie nas w świat XX-wiecznego Wietnamu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełna jest skomplikowanych uczuć targających bohaterami. Od miłości do zemsty, od radości do smutku. Zakazane uczucie które nie powinno się pojawić, niczym z Romea i Julii.
Sięgnęłam po ta ksiązkę z prozaicznych powodów : była wyprzedaż, a ksiązka po 10 złotych . JAko, że uwielbiam świat rkeowany rpzez pisarzy azjatyckich z neicierpliwością chciałam zasmakować historii Wietnamu.
niestety, strasznie się zawiodłam. Ksiązka chaotyczna z mnóswtem watków, "krew się lała i trup słał się gęsto". Przyznam, że zawiodłam się bardzo i ledwo dobrnęłam do końca. Dodatkowo dla czytelnika europejskiego cięzkie do śledzenia sa losy bohaterów gdzie co drugi nazywa się Nguyen ..
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toniestety, strasznie się zawiodłam. Ksiązka chaotyczna z mnóswtem watków, "krew się lała i trup słał się gęsto". Przyznam, że zawiodłam się bardzo i ledwo dobrnęłam do...
Znacznie więcej oczekiwałam po tej powieści:szerokiego tła historycznego i kulturowego, które pozwoli mi na chwilę zanurzyć się w Wietnamie z początku XX wieku.
Niestety, całość jest jedynie zgrabnym romansem z wątkiem zemsty i nienawiści.
Jedyny plus to opis umierania pani Chin - tylko dzięki temu wątkowi zapamiętam tę powieść.
Polecam wielbicielom romansów, czytelnikom poszukującym czegoś więcej-niekoniecznie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, całość jest jedynie zgrabnym romansem z wątkiem zemsty i nienawiści.
Polecam wielbicielom romansów, czytelnikom...
Wspaniała książka.
Wspaniała książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa powieść poruszyła moje serce.
To baśń napisana przez życie (oparta na historii opowiadanej przez dziadka autora).
Sama nie wiem co jeszcze mogę dodać. Chyba tylko tyle, że naprawdę gorąco polecam.
Ta powieść poruszyła moje serce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiada o miłości i przeznaczeniu o honorze i zdradzie, o całkowitym oddaniu i o zemście.