Szardik

Andrzej Polkowski

Kup Szardik w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szardik

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szardik

"Szardik" pojawił się w orbicie moich zainteresowań za sprawą "Słownika miejsc wyobrażonych", ale w zasadzie nie wiedziałam, czego się po nim spodziewać. Ku mojemu zaskoczeniu okazał się tym, co obiecywano mi w "Księciu nicości" czy "Źródle Mamerkusa", czyli historią o funkcjonowaniu religii i jej wypaczeniu - z tą różnicą, że końcowe przesłanie "Szardika" jest optymistyczne i przede wszystkim głęboko humanitarne, czego nie śmiem się spodziewać po trylogii Bakkera (ale może przyjdzie mi odszczekać te słowa, kiedy już przeczytam "Myśl tysiąckrotną").

"Szardik" zrobił na mnie wrażenie książki niezwykle dojrzałej, dopracowanej i świadomie zaplanowanej, bez popadania w sztywność czy tendencyjność. Historia o niedźwiedziu uważanym za Moc Bożą skłania do rozmyślań o tym, jak wielka jest rola ludzkiej interpretacji i o tym, że znaki i cuda są znakami i cudami wyłącznie dlatego, że za takie zostały uznane przez ludzi, którzy nadają sens chaotycznym i przypadkowym zbiegom okoliczności. Jednocześnie Adams nie stwierdza nihilistycznie, że w związku z tym żaden sens nie istnieje - wręcz przeciwnie.

Ogromną zaletą książki jest to, że Szardik jest rzeczywiście niedźwiedziem, zachowuje się i myśli po zwierzęcemu. Co, nawiasem mówiąc, pokazuje, jak bardzo Adams lubił i szanował zwierzęta.

Oprócz tego świat jest spójny i ciekawy, z subtelnie zarysowaną historią tworzącą wrażenie dawności. Język chwilami stylizowany na epos może niektórych znużyć, ale mnie akurat przypadł do gustu. Bohaterowie sensownie poprowadzeni, dosyć skomplikowani moralnie. Jedyny naprawdę czarny charakter - handlarz niewolników - przedstawiony bez przerysowania i tanich chwytów, a jednak przyprawia o ciarki bardziej niż niejeden grimdarkowy złol.

„Szardik” Richarda Adamsa to głęboka, poruszająca powieść na pograniczu fantastyki i przypowieści filozoficznej. Autor, znany przede wszystkim z „Wodnikowego Wzgórza”, po raz kolejny stworzył świat, który staje się nie tylko sceną dla interesującej fabuły, ale także przestrzenią do refleksji nad fundamentalnymi wartościami. W centrum historii znajduje się potężny niedźwiedź Szardik niemal boska istota, będąca symbolem zarówno nadziei, jak i zagrożenia.

Jednym z kluczowych tematów książki jest relacja człowieka z naturą. Adams przypomina, jak łatwo człowiek może utracić szacunek dla sił przyrody, podporządkowując je swoim ambicjom, polityce czy religii. Szardik, choć jest zwierzęciem, zostaje wykorzystany przez ludzi do osiągania własnych celów, co prowadzi do tragicznych konsekwencji. Powieść pokazuje, że instrumentalne traktowanie natury odbija się nie tylko na świecie zewnętrznym, ale także na duchowym stanie człowieka.

Inspiracja do szacunku dla przyrody w „Szardiku” wypływa z przekonania, że świat naturalny posiada własną, wewnętrzną wartość , niezależną od ludzkich interesów. Adams ukazuje zarówno grozę, jak i majestat dzikich sił z ogromną wrażliwością i głębią, przypominając, że prawdziwa duchowość i dojrzałość człowieka zaczynają się tam, gdzie kończy się pycha wobec natury.

To książka, która skłania do refleksji i pozostawia trwały ślad, zwłaszcza w sercach tych, którzy cenią literaturę z przesłaniem.

Ciekawa książka niewątpliwie. Ale za bardzo rozwleczona. I te 5linijkowe porównania w końcu wkurzają. Gdzieś w połowie książki zaczęłam je pomijać,a za niedługo książkę odłożyłam.

146 użytkowników ma tytuł Szardik na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł Szardik na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szardik

Okładka książki Stories : all new tales Richard Adams, Kurt Andersen, Lawrence Block, Jonathan Carroll, Jeffery Deaver, Roddy Doyle, Jeffrey Ford, Neil Gaiman, Elizabeth Hand, Joanne Harris, Joe Hill, Kat Howard, Diana Wynne Jones, Joe R. Lansdale, Michael Moorcock, Walter Mosley, Stewart O'Nan, Joyce Carol Oates, Chuck Palahniuk, Carolyn Parkhurst, Jodi Picoult, Tim Powers, Al Sarrantonio, Michael Marshall Smith, Peter Straub, Michael Swanwick, Gene Wolfe
Richard Adams
Richard Adams
angielski pisarz znany przede wszystkim jako autor Wodnikowego Wzgórza i Szardika. Absolwent wydziału historii Uniwersytetu Oksfordzkiego. W latach 1940 do 1946, podczas II wojny światowej służył w oddziałach spadochronowych. Później poświęcił się karierze w administracji państwowej. W 1972 r. opublikował swoją pierwszą powieść - Wodnikowe Wzgórze. Są to spisane historie, które kiedyś opowiadał swoim córkom. Książka w niedługim czasie stała się bardzo popularna. Przetłumaczona na 18 języków, wydana w 11 milionach egzemplarzy. W 1974 r. Adams przeszedł na emeryturę i całkowicie poświęcił się pisarstwu. Wkrótce pojawiła się jego nowa powieść Szardik o kulcie wielkiego niedźwiedzia, oraz The Plague Dogs o życiu psów. Serię powieści ze świata zwierząt kończy dopiero The Girl in a Swing z 1980 r.

Cytaty z książki Szardik