Hitler

2010-01-01

Kup Hitler w ulubionej księgarnii

Oceny książki Hitler

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hitler

Słaba. Fakty, które każdy zna.
A książka sama w sobie napisana jakby skrótowo.. jak dla mnie nie warto.

Słaba. Fakty, które każdy zna.
A książka sama w sobie napisana jakby skrótowo.. jak dla mnie nie warto.

Na półkach: , , , ,

Około 140 stron faktów o Hitlerze przefiltrowuje się z treści stronic zadrukowanych do naszego umysłu. Od razu zastrzegam sobie prawo do mojego laictwa, czytaj oziębłego stosunku do błędów historycznych i innych takowych, gdyż nie znam się na tym ni trochu.

Dwadzieścia cztery rozdziały o największym zbrodniarzu wszechczasów rozpościerają nam kompendium wiedzy o Adolfie od pochodzenia i młodości, przez pierwsze polityczne kroki, wojnę, zamachy, aż po życie prywatne i kobiety.

Punkt dla autorki, że nie zasypuje nas nadmiernymi powiązaniami wojennymi, nie dłubie w historii, nie snuje dziwnych przypuszczeń. Niby prosto, jasno i na temat, ale momentami i mnie znużyło. Choć daty oszczędnie zredukowano, to i tak troszkę ziewnąć można.

Dla mnie jednak była to pierwsza biografia Hitlera, jaką miałam okazję przeczytać i owszem, muszę przyznać, że wielu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Życiorys wielkich lotów jednak to nie jest (i laik to wychwycić może),ale w miarę wprowadzająca wiedza. Ja na razie poprzestaję na jej zgłębianiu w tym aspekcie i kieruję swe tory w inną stronę...

Wnioski: dla wszystkich, bez zadęcia, jeno w uproszczeniu. Proszę jednak pamiętać, że jest to przybliżenie, a nie smaczki podane w skali makro przez szkiełko mikroskopu.

Ocena: 6/10.

Recenzja ukazała się w 2011 r. na moim blogu:

Rozszerzony artykuł z wikipedii. Wiele wątków pominiętych, inne niepotrzebnie rozwinięte (kobiety Hitlera?)

254 użytkowników ma tytuł Hitler na półkach głównych
87 użytkowników ma tytuł Hitler na półkach dodatkowych

Katarzyna Fiołka
Katarzyna Fiołka
Autorka biografii Adolfa Hitlera i Józefa Piłsudskiego.

Cytaty z książki Hitler

Dodaj cytat z książki Hitler