Cienie przeszłości

2000-01-01
2000-01-01
83-7132-532-0
Jacek Makojnik

Kup Cienie przeszłości w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cienie przeszłości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cienie przeszłości

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Kompleksowa powieść mająca wątki i dramatyczne, i romantyczne, i kryminalne. Kilka zapętlonych retrospekcji z czasów I oraz II Wojny Światowej przybliża historię głównej bohaterki, po latach dowiadującej się prawdy o swojej rodzinie. Akcja płynie wartko, czyta się bardzo dobrze. Ciekawy tytuł.

„Cienie przeszłości” to, obok „Malowania ciemności”, moja ulubiona książka Roberta Goddarda.
Występuje w niej osobliwa narracja, malowniczy, gawędziarski styl, sprawiający, że powieść czyta się jakby się oglądało film.
Są tajemnice i tragedie sprzed lat, nienawiść, ale i miłość silniejsza niż śmierć, zimne domostwo, nieszczęśliwe dzieciństwo, intrygująca historia pewnych obrazów.
Na szczególną uwagę zasługuje użycie narracji szkatułkowej oraz zaskakujące zakończenie.
A nad wszystkim tym unosi się duch pierwszej wojny światowej, jej tragedii i wpływu na losy zwyczajnych ludzi.
Czytałam „Cienie przeszłości” wiele, wiele lat temu, uświadomiła mi wtedy dobitnie, że pierwsza wojna światowa dotknęła Brytyjczyków dotkliwiej niż druga : nie tylko zginęło ich wtedy więcej (czyli inaczej niż w prawie wszystkich innych nacjach),ale również zmieniła ich postrzeganie świata, „starego porządku”, pozycji kobiety w społeczeństwie. I wciąż silna jest tam pamięć o Wielkiej Wojnie.
Książkę, oczywiście, polecam (bardzo rzadko daję ocenę 10/10),gdyż oprócz wciągającej fabuły urzeka językiem, konstrukcją, ciekawymi wielowymiarowymi bohaterami.

168 użytkowników ma tytuł Cienie przeszłości na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Cienie przeszłości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cienie przeszłości

Cytaty z książki Cienie przeszłości

Robert Goddard Cienie przeszłości Zobacz więcej