Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2

- Stephen King
- 2008-07-16
- 2008-07-16
- 978-83-7495-499-0
Stephen King (Portland, 1947) jest niezaprzeczalnie mistrzem powieści grozy. Jest także jednym z najpopularniejszych współczesnych pisarzy, autorem wielu bestsellerów. Na całym świecie istnieją miliony wielbicieli jego twórczości. Duża część utworów Kinga została przeniesiona na ekran. Jest też jednym z prekursorów publikacji w Internecie. Książka "Stephen King. Człowiek i twórca" to wyczerpujący przewodnik, który pomaga nam zrozumieć życie i twórczość autora tak fascynujących i niepokojących dzieł jak "To!", "Lśnienie" czy "Mroczna Wieża". Czytelnik będzie mógł odkryć skrywane sekrety pisarza i prześledzić jego drogę twórczą i osobiste doświadczenia. Na stronach tej książki można znaleźć:
-biografię Stephena Kinga
-klucze do interpretacji jego dzieł
-bibliografię i omówienie wszystkich jego utworów,
-kompletną filmografię
-chronologię życia autora na tle jego czasów
-biografię Stephena Kinga
-klucze do interpretacji jego dzieł
-bibliografię i omówienie wszystkich jego utworów,
-kompletną filmografię
-chronologię życia autora na tle jego czasów
Kup Stephen King - człowiek i twórca w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Stephen King - człowiek i twórca
2016 33
Oceny książki Stephen King - człowiek i twórca
266 użytkowników ma tytuł Stephen King - człowiek i twórca na półkach głównych- Przeczytane 139
- Stephen King 4
- 2013 3
- Biografie 2
- 2015 2

Opinie i dyskusje o książce Stephen King - człowiek i twórca
Dla miłośników prozy Kinga lektura niezbędna. Co prawda nie jest to publikacja tak do końca aktualna i od czasu jej wydania twórczości Kinga przybrała na wartości/ilości, ale mimo tego mankamentu jak najbardziej warto sięgnąć po tą pozycję. Szczególnie dobrze będzie się komponować z Jak pisać. Pamiętnik rzemieślnika. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMerytorycznie nic nowego, kompilacja informacji wyciągniętych z "Danse Macabre" i "Jak pisać. Pamiętnik rzemieślnika". Do tego może ze 2-3 ciekawostki, których nie byłem świadom, ale w które nie wiem do końca czy wierzyć, biorąc pod uwagę jakość tej książki.
Książka tragicznie wydana. Błędy ortograficzne, literówki, merytoryczne. Wygląda tak, jakby tłumaczowi ktoś dyktował książkę przez telefon - jak usłyszał, tak napisał, bez jakiegokolwiek sprawdzenia. Chyba, że takie same błędy były również w oryginale, wtedy ocena powinna być nawet gorsza.
Nie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka tragicznie wydana. Błędy ortograficzne, literówki, merytoryczne. Wygląda tak, jakby tłumaczowi ktoś dyktował...
Stephen King na skróty. Książka usiłuje pobieżnie przedstawić biografię Kinga, a także charakterystyczne cechy jego twórczości i ekranizacje tegoż.
Czytając tę książkę czułem się jak podczas lektury pracy zaliczeniowej z bardzo krótką bibliografią. W części biograficznej cały czas przewijają się odwołania niemal wyłącznie do dwóch książek Stephena Kinga – „Danse Macabre” i „Jak pisać. Pamiętnik rzemieślnika”. Tylko że tam były to jedynie anegdotki mające urozmaicić lekturę, a tutaj traktuje się je jako ważne fakty z życia pisarza, a przy okazji pomija się autentycznie ważne zdarzenia. Równocześnie samo powoływanie się na te dzieła jest wykonywane w różnoraki sposób na łamach stronic tej książki, przez co można odnieść wrażeńnie, że autor na siłę usiłował zwiększyć liczbę stron. Także bez uprzedzenia pojawiają się wtręty od polskiego wydawcy, który przybliża trochę sytuację na polskim rynku – sam pomysł był dobry, ale przez to nie wiadomo, co pisze autor książki, a co wydawca.
W części dotyczącej samych dzieł nie ma już wprawdzie nawiązań do tych książek, ale za pojawia się masa błędów rzeczowych. Autor wymienia tutaj szereg utworów i ich ekranizacji myląc przy tym wielu wypadkach imiona bohaterów czy nawet fabułę. Najbardziej kuriozalne są jednozdaniowe streszczenia poszczególnych opowiadań, które nie dość, że nic nie mówią o danym tekście, to jeszcze wypadają niezamierzenie śmiesznie.
Dziwnym pomysłem też są co poumieszczane co jakiś czas pola tekstu z różnymi ciekawostkami. Czasami mają one sens, bo odnoszą się do danego tematu poruszanego w książce. Jednakże często są to informacje wyrwane z kontekstu, które mogą zdezorientować czytelnika.
Książka wydaje się taśmową produkcją biograficzną. Zarówno autor, jak i wydawca potraktowali temat po macoszemu i podjęli przy tym dużo dziwnych decyzji. Odradzam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając tę książkę czułem się jak podczas lektury pracy zaliczeniowej z bardzo krótką bibliografią. W części biograficznej cały czas przewijają się odwołania niemal wyłącznie do dwóch książek Stephena Kinga – „Danse Macabre” i...
Książka ogólnie słaba - choć czytanie ja lekko i przyjemnie. Dla kogoś, kto chce tylko pobieżnie zapoznać się z życiem Kinga, twórczością i motywami pisarza - jak najbardziej godna polecenia. Ale osoby zaczynające przygodę z Mistrzem grozy i zamierzającyce wczytać się też w jego utwory ostrzegam - większość opisów wydanych książek to klasyczne spoilery - zdradzają bardzo dużo treści, a miejscami nawet zakończenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobre kompendium wiedzy o mistrzu współczesnej grozy,co prawda nie jest ono wybitnie dokładne ale zawiera spis wszelkich książek,filmów i adaptacji Kinga do roku 2001 co jest bardzo pomocne w orientowaniu się na temat jego twórczości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabiutka biografia świetnego pisarza.
Słabiutka biografia świetnego pisarza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, dobrze się czyta, dostarcza trochę ciekawostek z życia S . Polecam ;)
Lekka, dobrze się czyta, dostarcza trochę ciekawostek z życia S . Polecam ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „autorstwa” Teodoro Gómeza to kompilacja tego, co sam King napisał w dwóch niebeletrystycznych książkach "Danse Macabre" oraz – wznowionej niedawno przez wydawnictwo Prószyński i S-ka – "Jak pisać. Pamiętnik rzemieślnika". Dlatego każdego zafascynowanego twórczością i biografią pisarza odsyłam to tych dwóch dzieł. A od Gómeza radzę trzymać się z dala...
Całość recenzji na blogu http://czepiamsieksiazek.pl/?p=78
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałość...
Bardzo przystępnie napisana biografia Stephena Kinga, w sam raz dla osób, które w skrócie chcą zapoznać się z tym autorem jak i jego dziełami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem fanką Kinga i wiem o nim oraz o jego książkach dużo. W związku z tym nie znalazłam w tej książce zbyt wielu rzeczy, które by mnie zaskoczyły. Na dodatek momentami miałam wrażenie jakbym czytała nie książkę a streszczenie. Książka jest dobra dla osoby, która dopiero zaczyna znajomość z twórczością Kinga - aczkolwiek też nie do końca, bo jest pełna spoilerów.