Post mortem

Okładka książki Post mortem autora Patricia Cornwell, 8371803508
Okładka książki Post mortem
Patricia Cornwell Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Kay Scarpetta (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Kay Scarpetta (tom 1)
Post mortem
1998-01-01
1991-01-01
Małgorzata Kicana

Kup Post mortem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Post mortem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Post mortem

Jestem trochę rozczarowana. Przyznaję, do końca byłam ciekawa "kto to zrobił?" a to chyba najważniejsze w tego typu książkach. Z drugiej strony za dużo dla mnie było osobistych tematów, które odciągały od akcji i jednak nie byłam usatysfakcjonowana gdy wszystkie puzzle układanki ułożyły się i zamiast wyjaśnienia "dlaczego?" skupiono się znowu na osobistych wątkach.

Wg mnie dość średnia. Tak jak kilka osób tutaj sięgnąłem po nią bo przeczytałem Patricii Cornwell w Trupiej farmie Bassa. Spodziewałem się więc przedstawienia dochodzenia od strony koronera. Tymczasem takich informacji nie bylo za wiele. Były przemyślenia i rozwazania nad ofiarami ale chodziło o emocje z tym związane a nie o policyjną/koronerską pracę. Ciekawszy od Kay Scarpetty wydał mi się Marino, wobec którego bohaterka jest z niezrozumialych dla mnie przyczyn uprzedzona. Aha nie wiem czy miałem jakąś dziwną wersję książki ale bardzo mnie zdziwiło że pani doktor Scarpetta częstowała zupełnie swobodnie dziesięcioletnią siostrzenicę winem (kilka stron wcześniej oburzając się na jej matkę że karmi ją mrożoną pizzą)... Generalnie książka nie jest zła, choć jak dla mnie mało tam typowego kryminału.

Bardzo dobrze zapowiadająca się seria kryminalna. Ciekawa fabuła, interesujący bohaterowie, chociaż nazwisko pani koroner uwiera mnie cały czas. Ciekawa jestem, jak ułoży się dalsza współpraca pani doktor i Pete Marina.

798 użytkowników ma tytuł Post mortem na półkach głównych
78 użytkowników ma tytuł Post mortem na półkach dodatkowych

Patricia Cornwell
Patricia Cornwell
Amerykańska pisarka i dziennikarka, dyrektor oddziału medycyny sądowej w National Forensic Academy. Po ukończeniu studiów pracowała jako reporter dla „The Charlotte Observer”, zajmując się tematyką kryminalną. Za swoje artykuły na temat prostytucji i przestępczości otrzymała dyplom dla dziennikarza śledczego. W 1990 roku opublikowała Post mortem, późniejszą zdobywczynię aż czterech najważniejszych nagród w dziedzinie powieści kryminalnej – Edgar Allan Poe Award, Anthony Award, Creasey Award i Macavity Award. W swoim dorobku ma ponad 20 powieści sensacyjnych i kilka książek niebeletrystycznych, przełożonych na 36 języków i wydanych w 50 krajach, a także liczne nagrody literackie, m.in. Sherlock Award (za postać najlepszego powieściowego detektywa stworzonego przez amerykańskiego autora),Gold Dagger Award, Galaxy Crime Thriller of the Year Award. Bohaterką większości thrillerów Cornwell jest Kay Scarpetta – lekarka, ekspert medycyny sądowej.

Cytaty z książki Post mortem

Dodaj cytat z książki Post mortem