Rozmowy z Bogiem. Księga druga

- 2004-01-01
- 2004-01-01
- 8371910274
- Sławomir Studniarz
Księga druga omawia zagadnienia społeczne. W książce tej czekają Czytelnika tu i ówdzie wyboje. Nie tak jak w księdze pierwszej. Księga pierwsza był czułym uściskiem Boga. Druga część równie promieniująca miłością, raz po raz lekko Czytelnikiem potrząsa. Jest jak pobudka, wyzwanie, aby nie ustawać w drodze.
Kup Rozmowy z Bogiem. Księga druga w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Rozmowy z Bogiem. Księga druga
Drugi tom to już prawdziwa porażka jak dla mnie… Bóg natchnął autora i opowiada mu takie rzeczy, że… Dla mnie to rozmowa autora z samym sobą. A jego pomysły są dziwne i momentami poronione. Tak, kopulujmy przy dzieciach, niech patrzą na miłość rodziców, nic w tym dziwnego! Ludzie, toż to jakieś herezje… Poza tym spojrzenie autora (przepraszam – Boga!) na niektóre sprawy jest tak naiwne, że aż żal to czytać… Człowiek, który ma receptę na wszystko… Stek bzdur. I te zachwyty nad rzekomym wytłumaczeniem jakiegoś zjawiska… „Teraz to takie proste”, „Teraz rozumiem!”, „To niesamowite!”. Nie, tego się nie da czytać na poważnie. Autor – jak dla mnie – chciał zbić kapitał na ludzkiej naiwności. Najgorsze jest to, że chciałbym przeczytać trzeci tom, bo ciekawi mnie, jak bardzo odpłynął tam autor natchniony przez samego siebie… Może kiedyś pożyczę, bo szkoda mi pieniędzy, żeby to kupić. I jeszcze coś, pisałem o bardzo słabej korekcie w pierwszym tomie, przepraszam! Tutaj to dopiero festiwal ortografów, stylów i innych literówek. Jak można było coś takiego puścić do druku??? Na sam koniec jeszcze jedna uwaga, autor ciągle sobie zaprzecza, a przecież taki natchniony przez Boga... Ten jego Bóg coś nie bardzo ogarnął rzeczywistość i nie jest konsekwentny. Słabo...
Oceny książki Rozmowy z Bogiem. Księga druga
597 użytkowników ma tytuł Rozmowy z Bogiem. Księga druga na półkach głównych- Przeczytane 370
- Duchowość 3
- Rozwojowe 3
- 2023 3
- 2022 3
- 2025 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozmowy z Bogiem. Księga druga
Kontynuacja, kolejne pytania, kolejne odpowiedzi.
Kontynuacja, kolejne pytania, kolejne odpowiedzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jak cz. I jest to bardzo ciekawa pozycja. W części drugiej otrzymujemy gotowe rozwiązania, które pomogą odmienić nie tylko nasze życie, ale wszystkich żyjących na świecie istot.
Zachęcam do jej przeczytania, gdyż odmienia ona postrzeganie świata. W drugiej części autor koncentruje się na problemach.
Zapraszam na ig @quick_book_look - tam więcej ciekawych opinii
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNauczy cię, zerwać ze schematami i wskaże drogę do życia pełnego szczęścia, miłości i dostatku.
Drugi tom gorszy niż pierwszy. Choć wiele refleksji nad stanem rzeczywistości społecznej i politycznej jest niezwykle celnych, to wniosków z nich płynących nie uważam za zbyt trafnych. Nie sądzę, aby zapewnienie każdemu darmowego dostępu do mieszkania i jedzenia (zwłaszcza kosztem pracy innych osób. takich rzeczy nie wyjmuje się z kapelusza),było ani naturalne, ani rozwiązało wszelkie problemy społeczne. Autor (uhh...) zdaje się mieć o wiele bardziej pozytywny pogląd na naturę ludzką niż ja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna i wzruszająca, zostaje w sercu na dłużej!
Piękna i wzruszająca, zostaje w sercu na dłużej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część rozmów z Bogiem miała wstrząnąć nieco czytelnikiem i pewnie wśród wielu wywoła prychnięcie niezgody, kiedy przeczytamy, że np. Hitler nie trafił do piekła (co jest logicznie połączone z myślą, że nie ma czegoś takiego jak piekło, lub niebo, czy czyściec). Moja nieco niższa ocena książki w porównaniu do tomu I wynika z tego, że nie interesuje mnie temat "globalnej współpracy" i kondycji USA, na których to rozmowa się skupia. Bóg opisuje podatek liniowy w wysokości 10% i ujawnienie zarobków, kosztów produkcji różnych produktów - pewnie byłoby ciekawie, ale są to dywagacje nad czymś, co nie będzie mieć miejsca, jeśli każdy z nas nie będzie pracował nad sobą, poznając swoje wnętrze (do czego książki Walscha cały czas zachęcają).
Trochę się nudziłem w kilku miejscach, a zarazem pojawiało się takie zdanie, które mnie budziło: np. podejmując decyzje kieruj się swoimi uczuciami (nie odczuciami),dlatego nie myśl tyle o "problemach" a ich doświadczaj. Czy sięgnę po III tom? A sięgnę, ale za chwilę... :)
Druga część rozmów z Bogiem miała wstrząnąć nieco czytelnikiem i pewnie wśród wielu wywoła prychnięcie niezgody, kiedy przeczytamy, że np. Hitler nie trafił do piekła (co jest logicznie połączone z myślą, że nie ma czegoś takiego jak piekło, lub niebo, czy czyściec). Moja nieco niższa ocena książki w porównaniu do tomu I wynika z tego, że nie interesuje mnie temat...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozumiem go z fizycznego punktu i duchowego.Nie wszystko mi podchodzi ale to wynika z różnic lifestyle'owych.W tych trzech książkach przejawiają się te same wątki.Mniej,bardziej kontrowersyjne dla większości osób.Parę świeżych spostrzeżeń .Ale generalnie tak jam pisalem ,w "recenzji"poprzedniczki.On znał się rzekomo na literaturze ezoterycznej,okultystycznej.Więc mógł być w wiekszosci tego wywiadu w autohipnozie ze swoją podswiadomością .Stąd nie wszystko mogło zostać przesłane jak powinno.Aczkolwiek te elementy praedziwe uważam ze da sie wyczuć.To wszystko co wzrusza do łez.Po tym się poznaje prawdę uniwersalną.bo jak nie po tym to nie wiem po czym w takim razie.ile tskich momentów było w książce tej i pozostałych dwóch.Jak dla mnie kilka.
Rozumiem go z fizycznego punktu i duchowego.Nie wszystko mi podchodzi ale to wynika z różnic lifestyle'owych.W tych trzech książkach przejawiają się te same wątki.Mniej,bardziej kontrowersyjne dla większości osób.Parę świeżych spostrzeżeń .Ale generalnie tak jam pisalem ,w "recenzji"poprzedniczki.On znał się rzekomo na literaturze ezoterycznej,okultystycznej.Więc mógł być w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO ile pierwszy tom był dla mnie całkiem fajną przygodą, tak drugi totalnym rozczarowaniem. Kwestie polityczne zawarte w tej książce są po prostu nie do zaakceptowania. Oprócz tego kilka wątków, które warto było przeczytać, ale to zaledwie 20% książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom to już prawdziwa porażka jak dla mnie… Bóg natchnął autora i opowiada mu takie rzeczy, że… Dla mnie to rozmowa autora z samym sobą. A jego pomysły są dziwne i momentami poronione. Tak, kopulujmy przy dzieciach, niech patrzą na miłość rodziców, nic w tym dziwnego! Ludzie, toż to jakieś herezje… Poza tym spojrzenie autora (przepraszam – Boga!) na niektóre sprawy jest tak naiwne, że aż żal to czytać… Człowiek, który ma receptę na wszystko… Stek bzdur. I te zachwyty nad rzekomym wytłumaczeniem jakiegoś zjawiska… „Teraz to takie proste”, „Teraz rozumiem!”, „To niesamowite!”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzadko kiedy oceniam książki na 10tke. Seria "RzB" na pewno na to zasługuję. Do Donalda Walscha powracałem nawet i po wielu latach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspółczesna "biblia" z praktycznym zastosowaniem dla każdego. Skłania do własnych pytań, poszukiwań i twórczego, radosnego doświadczania Zasady Życia.
Na mnie kolejna część znów podziałała jak balsam i przypomnienie Kim Jestem i w co chcę się w tej ziemskiej podróży bawić by poznawać Boga w sobie i wyrażać własną najwyższą prawdę. Książka ta natchnęła mnie błogością, radością, spokojem umysłu, a przede wszystkim niewymownym doznaniem połączenia ze Wszystkim Co Jest. Z wdzięcznością za tę podróż, dziękuję i polecam innym :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa mnie kolejna część znów podziałała jak balsam i przypomnienie Kim Jestem i w co chcę się w tej ziemskiej podróży bawić by poznawać Boga w sobie i wyrażać własną najwyższą prawdę. Książka ta natchnęła mnie błogością,...