Rozmowy z Bogiem. Księga druga

Okładka książki Rozmowy z Bogiem. Księga druga autora Neale Donald Walsch, 8371910274
Okładka książki Rozmowy z Bogiem. Księga druga

Kup Rozmowy z Bogiem. Księga druga w ulubionej księgarnii

Rozmowy z Bogiem. Księga druga

Oceny książki Rozmowy z Bogiem. Księga druga

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozmowy z Bogiem. Księga druga

Kontynuacja, kolejne pytania, kolejne odpowiedzi.

Kontynuacja, kolejne pytania, kolejne odpowiedzi.

Podobnie jak cz. I jest to bardzo ciekawa pozycja. W części drugiej otrzymujemy gotowe rozwiązania, które pomogą odmienić nie tylko nasze życie, ale wszystkich żyjących na świecie istot.
Nauczy cię, zerwać ze schematami i wskaże drogę do życia pełnego szczęścia, miłości i dostatku.
Zachęcam do jej przeczytania, gdyż odmienia ona postrzeganie świata. W drugiej części autor koncentruje się na problemach.
Zapraszam na ig @quick_book_look - tam więcej ciekawych opinii

Drugi tom gorszy niż pierwszy. Choć wiele refleksji nad stanem rzeczywistości społecznej i politycznej jest niezwykle celnych, to wniosków z nich płynących nie uważam za zbyt trafnych. Nie sądzę, aby zapewnienie każdemu darmowego dostępu do mieszkania i jedzenia (zwłaszcza kosztem pracy innych osób. takich rzeczy nie wyjmuje się z kapelusza),było ani naturalne, ani rozwiązało wszelkie problemy społeczne. Autor (uhh...) zdaje się mieć o wiele bardziej pozytywny pogląd na naturę ludzką niż ja.

597 użytkowników ma tytuł Rozmowy z Bogiem. Księga druga na półkach głównych
128 użytkowników ma tytuł Rozmowy z Bogiem. Księga druga na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rozmowy z Bogiem. Księga druga

Neale Donald Walsch
Amerykański radiowiec, pisarz, dziennikarz, były pracownik sfery public service, znany jako autor Rozmów z Bogiem. Wystąpił w filmie "Sekret".

Rozmowy z Bogiem. Tom 3 Neale Donald Walsch
Rozmowy z Bogiem. Tom 3
Neale Donald Walsch
Mam mieszane uczucia (w sumie sam autor na koniec pisze, że to dobrze, jeśli nie przyjmie się w całości jego książki). Część rzeczy składa się w pewną całość jak klocki lego, np. to jak zapomnieliśmy kim jesteśmy i co robimy a nasz rozwój to swoiste przypominanie sobie tego, jak blisko Boga jesteśmy. Potem wkradają się błędy, nazwijmy je logiczne, lub techniczne, bo np. Lasy amazońskie, choć nazywane płucami ziemi, nie przetwarzają tyle dwutlenku węgla w tlen, co drzewa na etapie wzrostu i rozwoju (co tłumaczy choćby w programach Tomasz Rożek). Może to tylko niuans, może kwestia tłumaczenia… jednocześnie w pierwszym tomie była mowa , aby nie ufać „świętym księgom” a potem Bóg wspiera się cytatami z Pisma Świętego. Bóg mimo wszystko negatywnie wypowiada się o paleniu papierosów - czego nie robią wysokorozwinięte istoty - ale podawane za przykład plemiona Indian, owszem były blisko natury, nie niszczyły jej w takim stopniu, ale przecież paliły nie tylko totoń … Dodatkowo nie pasuje mi, że w gruncie rzeczy nie ma zła i to co nas spotyka jest po coś, wszystko jest potrzebne ( może nawet umówione) a jednak w książce da się wyczuć krytykę ludzkich działań, które prowadzą do zagłady (czy to coś złego w takim razie, czy tak ma być?). Czy to rozmowa z Bogiem, czy z samym sobą - wg mnie to drugorzędna sprawa. Mimo wszystko warto taki dialog przeprowadzić w swoim wnętrzu, bo jak się nie zgodzić, że właśnie tam znajdziemy najcenniejsze odpowiedzi ?
Tomasz - awatar Tomasz
Ścieżka miłości Don Miguel Ruiz
Ścieżka miłości
Don Miguel Ruiz
W trakcie lektury natknęłam się tutaj, na LC, na recenzję określającą tę książkę jako „spauperyzowany Lacan w sosie z Castanedy”(https://lubimyczytac.pl/ksiazka/sciezka-milosci/opinia/74262152). Z ciekawości wygooglowałam oba nazwiska i muszę przyznać, że to porównanie jest całkiem trafne. Ta pozycja to w gruncie rzeczy bardzo proste podanie kilku podstawowych prawd o życiu, delikatnie doprawionych nutą mistycyzmu. Sięgnęłam po tę książkę trochę przypadkiem, ale też z potrzeby znalezienia czegoś, co będzie dla mnie takim małym literackim plasterkiem i odwróci uwagę od trudnej sytuacji, w której się znalazłam, a także pozwoli spojrzeć na życie z innej perspektywy. I faktycznie, dostałam to, czego potrzebowałam. Choć końcówka (modlitwy) zupełnie nie jest w moim klimacie, to całość odebrałam jako prostą, momentami poruszającą i inspirującą, a przy tym trafną w wielu spostrzeżeniach. Autor przyjmuje tu ciekawą perspektywę, bo pokazuje, że choć bywamy ofiarami złych wydarzeń, to ostatecznie to my sami nadajemy im znaczenie, które potrafi obciążać naszą teraźniejszość. Podkreśla, że potrzebna jest praca terapeutyczna, ale w teorii proponuje podejście, które do mnie przemawia: mamy wpływ na to, jaką wagę przywiązujemy do przeszłości i co z niej wynosimy. W moim przypadku to spojrzenie pozwoliło mi zdystansować się do trudnej sytuacji zawodowej i poczuć, że mogę odzyskać kontrolę nad tym, jak bardzo będzie ona definiować moją codzienność. Krótka, przystępna, momentami dająca do myślenia oraz na tyle ciekawa, że mam ochotę sięgnąć po kolejne książki tego autora.
ByMagdalena - awatar ByMagdalena
oceniła na68 miesięcy temu
Sztuka szczęścia. Poradnik życia Dalajlama XIV
Sztuka szczęścia. Poradnik życia
Dalajlama XIV Howard C. Cutler
„Umysł przypomina trochę wartko płynąca rzekę, której dna nie widać. Jeśli bylibyśmy w stanie powstrzymać bieg rzeki w obu kierunkach – tam, dokąd płynie, i tam, skąd wypływa - moglibyśmy ujrzeć jej dno. W medytacji możemy powstrzymać umysł goniący za obiektami zmysłowymi i myślami o przeszłości i przyszłości, aby zobaczyć, co kryje się pod burzą myśli. W ten sposób możemy odnaleźć ogromny spokój i jasność. Powinniśm y spróbować doświadczyć tego sami…” (s. 313) JEGO ŚWIĘTOBLIWOŚĆ DALAJLAMA. Howard C. Cutler, „Sztuka szczęścia”. Poradnik życia. Przekł. Joanna Grabiak, Dom Wyd. REBIS, Poznań 2024. Z NOTKI AUTORA: Poradnik życia wyrasta z rozmów (długich i szczegółowych) z Dalajlamą (Arizona i Indie). Jak przeczytamy: „celem naszej wspólnej pracy nad tym projektem było przedstawienie poglądów Jego ŚWIĘTOBLIWOŚCI Dalajlamy na temat szczęśliwego życia, wzbogaconych moimi osobistymi obserwacjami i komentarzem z perspektywy psychiatry żyjącego i pracującego na Zachodzie”.(s. 9) Jest miejsce na: • Cel życia. • Ciepło i współczucie. • Przekształcanie cierpienia. • Pokonywanie przeszkód. • Życie duchowe. Z życia Dalajlamy: „Bardzo łatwo przychodzi mi nawiązywanie kontaktów z ludźmi, nie jestem tylko zbyt dobry w dochowywaniu tajemnic! – zaśmiał się”.(s. 89) Z obserwacji autora: „Owa podwójna perspektywa, jednoczesny ogląd „wielkiego świata” i naszego własnego „małego światka” może pomóc nam oddzielić ziarno od plew- to, co jest naprawdę ważne w życiu, od tego, co zupełnie nieistotne”. (s. 200) „O sztuce szczęścia”- z duchowym przywódcą Tybetu – książką dla Każdego. Warto pamiętać: • nie jest to jedyny poradnik – autorów, z tak odległych kręgów kulturowych; • „Sztuka szczęścia w pracy”, „Sztuka szczęścia w trudnych czasach” –to także ich dokonania. 7/10
zoe - awatar zoe
Anastazja Władimir Megre
Anastazja
Władimir Megre
Pierwszy tom „Dzwoniących Cedrów Rosji” to książka, która wzbudza silne emocje i nie pozostawia obojętnym. Z jednej strony przyciąga świeżością duchowych koncepcji, z drugiej potrafi drażnić postawą głównego bohatera. Mocne strony: Największą wartością książki jest sama Anastazja – postać niemal mityczna, obdarzona darami, które można określić jako ekstrasensoryczne. Jej zdolności widzenia na odległość, jasnowidzenia, jasnoczucia i jasnosłyszenia są opisane nie tyle jako sensacja, co naturalne dary rozwiniętej świadomości. Duchowość Anastazji wyrasta z głębokiej więzi z naturą i Matką Ziemią, co nadaje całej narracji mistyczny i ekologiczny fundament. Niektóre koncepcje przedstawione w książce – jak idea „promyczka” – są niezwykle oryginalne i inspirujące. Promień serca, zdolność tkwiąca w każdym człowieku, może uzdrawiać, przekazywać energię i wpływać na rzeczywistość, jeśli płynie z czystych intencji. To przesłanie o wewnętrznym świetle, intuicji i sile marzeń stanowi duchowy rdzeń książki i nadaje jej wyjątkowość. Słabe strony: Na minus działa sam narrator – jego do bólu materialny styl życia i pełne pogardy podejście do Anastazji oraz innych ludzi. Zbyt często patrzy na duchowe dary jak na coś, z czego można czerpać praktyczne korzyści. Ten kontrast między duchową czystością Anastazji a materialistycznym nastawieniem bohatera bywa bardzo trudny do zniesienia. Niekiedy wręcz psuje odbiór, szczególnie w wątkach relacji damsko-męskich, które chwilami chce się po prostu ominąć. Przykładowe treści z jednego rozdziału: 1. Sen, intuicja i marzenie to subtelne narzędzia świadomości – mogą kształtować przyszłość, jeśli są prowadzone z uważnością. 2. „Promyczek” to wewnętrzne światło obecne w każdym człowieku – źródło uzdrawiania i kreacji, zależne od czystości serca. 3. Przeszłość i przyszłość łączy nić uczuć – to one są niezmienne, niezależnie od epoki 4. Bóg objawia się nie jako osoba, lecz jako wszechświadomy umysł, którego cząstkę każdy nosi w sobie 5. Świat współczesny zagubił tę wiedzę, ale wciąż można do niej powrócić przez prostotę serca i szczerość uczuć. Podsumowanie: Książka zasługuje na uwagę wszystkich poszukujących głębszej duchowości. Mimo niedoskonałości narracyjnych i drażniącej postawy bohatera, jej przesłanie pozostaje niezwykle wartościowe. To opowieść o tym, że człowiek jest stworzony do kierowania sobą i światem nie poprzez technologię, lecz poprzez światło serca, intuicję i świadomość. Dlatego moja ocena to 8/10 – z nadzieją, że w kolejnych tomach nastąpi duchowa transformacja bohatera, co nada serii jeszcze większej mocy.
Andrzej Brzostowski - awatar Andrzej Brzostowski

Cytaty z książki Rozmowy z Bogiem. Księga druga