Widia i korona elfów

- Vidia and the Fairy Crown
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- Andrzej Polkowski
Kiedy zaginęła drogocenna korona królowej Ri, mieszkańcy Przystani Elfów byli przekonani, że ukradła ją Widia. Tej elfy nikt nie lubił, zawsze były z nią kłopoty. Widia wcale nie przejmowała się tym, co myślą o niej inne elfy... do czasu, gdy się dowiedziała, co jej grozi za kradzierz królewskiej korony. Postanowiła uwolnić się od zarzutu, a dostała tylko dwa dni na rozwiązanie zagadki zniknięcia korony. Jeśli nie zdoła tego zrobić, zostanie wygnana z królestwa elfów. Na zawsze.
Ilustracje: Judith Holmes Clarke oraz The Disney Storybook Artists
Kup Widia i korona elfów w ulubionej księgarni
Oceny książki Widia i korona elfów
121 użytkowników ma tytuł Widia i korona elfów na półkach głównych- Przeczytane 104
- Dzieciństwo 4
- Z dzieciństwa 4
- Dla dzieci 2
- Literatura Dziecięca 1
- E6) Niedatowane 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Widia i korona elfów
Uniwersum wróżek z przystani elfów poznałam jeszcze w podstawówce, kiedy to wraz z koleżankami bawiłyśmy się wcielając się w postacie różnych elfek. Przygodę z nimi zaczęłam dzięki koleżance, która opowiadała mi i reszcie dziewczyn historie o elfach z Nibylandii i tak zachęciła mnie do sięgnięcia do źródła jakim były właśnie te książki.
Seria książek zawiera pojedyncze opowieści o przygodach danej wróżki. W przypadku tej pozycji poznajemy historię Widii - wróżki o talencie szybko-lotnym oraz niezbyt przyjaznym usposobieniu. Bohaterka jest złośliwa i stroni od innych elfów, toteż nie jest zbyt lubiana. Któregoś dnia znika korona królowej Ri a winą obarczona zostaje właśnie Widia. Wróżka ma 2 dni na znalezienie korony albo zostanie posądzona o zdradę i wygnana.
Książka wzbudziła we mnie ogromną nostalgię i tęsknotę za dzieciństwem, które niestety już nie wróci. Bardzo przyjemnie było mi wrócić do przygód wróżek, zwłaszcza, że pomimo tego jak nieprzyjemna potrafiła być Widia, była ona moją ulubioną bohaterką. Na pewno postaram się nadrobić również pozostałe historie.
Polecam każdemu dziecku, które chce zacząć przygodę z czytaniem. Książka przeznaczona raczej dla dzieci z klas 1-3 jeśli chodzi o samodzielne czytanie, ale polecam rodzicom też czytać dziecku np. do snu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria książek zawiera pojedyncze...
Kolejna z serii o Disneyowskich wróżkach :) Jak zwykle fajnie napisana, ciekawa opowieść, z tym, że tym razem główną bohaterką jest mniej lubiana na ogół wróżka - zarozumiała, bezczelna Widia , czyli wróżka szybkolotna!Historia opowiada o tym, że pozory często mylą i nawet taka złośnica może okazać odrobinę sympatii i ludzkich uczuć :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiła książka z dość złożoną fabułą, z dość prostym (to książka dla dzieci),acz dobrym stylem. Miło się czytało. Któryś już raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ serii: znalezione na strychu. Jako mała dziewczynka kochałam elfy i książki tego typu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapoznałam się z tą książką, i jej serią, gdy byłam dużo młodsza, i przyznam, że do dziś lubię poświęcić czasami godzinkę na powrócenie do krainy elfów Disney'a.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna książka i fajnie że Widia odnalazła koronę i oddała ją królowej.
Polecam :)
Bardzo fajna książka i fajnie że Widia odnalazła koronę i oddała ją królowej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam :)