Tajemnice wydarte zmarłym

- Teasing Secrets from the Dead
- 2010-08-12
- 2010-08-12
- Hanna Pustuła-Lewicka
Fascynująca opowieść wprost z najsłynniejszych miejsc zbrodni w Ameryce – dla wszystkich fanów serialu Kości.
Tajemnicze zwłoki wyłowione z rzeki. Zagadkowe kości znalezione w łożysku górskiego strumienia. Zwęglone szczątki ludzkie w spalonej leśnej chacie. W takich przypadkach policja zwykle wzywa Emily Craig, antropologa sądowego stanu Kentucky. Doktor Craig w swej pracy zajmuje się badaniami kości i szkieletu. Na tej podstawie stara się ustalić prawdziwe przyczyny czyjejś śmierci i pomaga w ustaleniu tożsamości niezidentyfikowanych ofiar.
Autorka opisuje kilkanaście śledztw, w których brała udział, poczynając od pojedynczych morderstw, kończąc zaś na masowych tragediach jak masakra na farmie Waco w Teksasie czy zamach na World Trade Center. Opowiada o tym, jak dokonuje rekonstrukcji twarzy bestialsko zamordowanej kobiety, bada kości nieznanego mężczyzny znalezione wysoko w górach – czy należały do bezdomnego włóczęgi czy też do biznesmena, który zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Czasem jej praca dotyczy nierozwiązanych spraw sprzed wielu lat, jak choćby w przypadku „Brezentowej Panny”, młodej dziewczyny zamordowanej przez nieznanego sprawcę jeszcze w latach sześćdziesiątych. Do najbardziej osobliwych śledztw w jej karierze należało jednak rozwikłanie zagadki tajemniczej nogi znalezionej na gruzach wysadzonego w powietrze budynku federalnego w Oklahoma City.
Zapraszamy do lektury o niezwykle dramatycznej, ale także ekscytującej i często zaskakującej pracy antropologa sądowego i o tym, jakie sekrety skrywają zmarli.
Kup Tajemnice wydarte zmarłym w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Tajemnice wydarte zmarłym
Azaliż, jakem jest niewinna niewiasta;) żona mojego męża i zagorzała czytelniczka w jednym, to, jeśli liczyć dobrze umiem... od ponad czterdziestu sz.... a tam! Od bardzo, bardzo dawna nie miałam w ręce książki dokumentalnej/na faktach, która poruszyłaby moje wewnętrzne struny w tak potworny sposób!!! Bynajmniej, czytam czasem jakiś promil dokumentu/literatury faktu, ale w zasadzie każda dotenczas na warsztat wzięta, lądowała po kilku rozdziałach w kącie, albo w głębokiej, metafizycznej studni, przysypana piachem i kurzem i kamieniem niepamięci. Aż do dzisiaj. Bo oto dzisiaj zrozumiałam, jak dużo może wnieść do życia zwykłego czytelnika i obywatela krainy Book'ostanu, doskonale napisany dokument, który w swojej treści zawiera nie tylko bardzo dokładne szczegóły zdarzeń, ale i całą duszę jaką wkłada w to autor, będący jednocześnie świadkiem i reporterem ich wszystkich. Pani Craig ujęła mnie już od pierwszych stron książki. Chodziłam za nią krok w krok, widziałam i czułam dokładnie to co ona. Niektóre sprawy wprawiały mnie - tak jak ją - w zdumienie i szok, z niektórych mogłam śmiać się aż do bólu brzucha. Ale ostatni rozdział... TEN rozdział, rozwalił mnie dokumentnie. Po raz kolejny popłakałam się i zasmarkałam cały rękaw. TO wydarzyło się ponownie i to ze zdwojoną mocą, bo tym razem nie patrzyłam na to tylko z perspektywy szklanego ekranu. Tym razem byłam TAM razem z nią, mało tego zaprowadziła mnie za kulisy... Książka świetnie oddaje specyfikę pracy osób badających szczątki, policjantów i pozostałych służb mających styczność z tak dramatycznymi wydarzeniami. Jednocześnie czyta się ją jak doskonale skonstruowany kryminał. Warto sięgnąć, warto zapamiętać. Dla mnie studnia otwarła się ponownie, od teraz będę znacznie częściej sięgać po dokument/lit.faktu i już dojrzalszym okiem, baczniej się jej przyglądać...
Oceny książki Tajemnice wydarte zmarłym
2765 użytkowników ma tytuł Tajemnice wydarte zmarłym na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 651
- Przeczytane 1 076
- 2019 44
- Literatura faktu 27
- 2020 18
- Kryminalistyka 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnice wydarte zmarłym
Wymęczyła mnie ta książka. Tak się cieszyłam jak udało mi się ją dorwać w bibliotece, ale same opisy były suche, niewciągające- po prostu przenudne,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa i dobrze się ją czyta, jedynie ostatni rozdział lekko zanudzał ale warta poświęcenia czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka odbrązowiła dla mnie obraz antropologa sądowego.
Codzienność antropologa została przedstawiona w formie przystępnej dla osoby niezajmującej się tą dziedziną nauki, z wykorzystaniem prostego, ale zarazem treściwego języka. Dobór opisanych spraw przedstawił dość szeroki przekrój przez przypadki, z którymi może się zetknąć antropolog - mamy więc historie katastrof masowych, morderstwa przy których tożsamość ofiary była znana oraz nie, samobójstwa i sprawy niejednoznaczne. Autorka przedstawiała to wszystko w dobrym tonie, nie próbując żerować na ludzkim upodobaniu do makabry, ale i nie ukrywając towarzyszących podczas pracy emocji. Nie było ogólników, banałów, moralizowania czy próby postawienia się w lepszym świetle - tylko surowe fakty stricte związane z meritum oraz skupienie się na samej osobie badacza. Nie ofiary, nie mordercy, a właśnie badacza - głównie autorki - i tego, z czym przychodzi się jej w pracy zmierzyć i jak sobie z tym radzi.
Ciekawym wątkiem było też przedstawienie ścieżki zawodowej łączącej kryminalistykę ze sztuką; ten niecodzienny background w rysunku i rzeźbie okazywał się zaskakująco przydatny w karierze antropologa.
Ta książka odbrązowiła dla mnie obraz antropologa sądowego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCodzienność antropologa została przedstawiona w formie przystępnej dla osoby niezajmującej się tą dziedziną nauki, z wykorzystaniem prostego, ale zarazem treściwego języka. Dobór opisanych spraw przedstawił dość szeroki przekrój przez przypadki, z którymi może się zetknąć antropolog - mamy więc historie katastrof...
Książka, która pokazuje śmierć bez taniej sensacji, za to z ogromnym szacunkiem do faktów i pracy specjalistów. To reportaż z pogranicza medycyny sądowej i true crime, który uświadamia, jak wiele informacji potrafi „powiedzieć” ludzkie ciało, jeśli ktoś umie je właściwie odczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF, przeczytalam około 100 stron jednak nie zainteresowała mnie
DNF, przeczytalam około 100 stron jednak nie zainteresowała mnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce zebranych jest kilka historii, nad którymi pracowała autorka. Jeśli dla kogoś temat jest interesujący i nie przeraża go kilka trudnych słów, to jest to pozycja, według mnie, konieczna.
Sposób przedstawienia spraw to miks fachowej wiedzy oraz osobistych odczuć dr Craig. Nie czułam się jakbym czytała podręcznik, ale również nie, jak gdyby był to pamiętnik. W moim odczuciu balans pomiędzy emocjami a 'naukowością' został świetnie zachowany. W subtelny sposób przedstawiony jest rozwój dr Craig jako naukowca oraz człowieka.
Jeśli autorka zdecyduje się kiedyś na wydanie kolejnej pozycji to nie mam wątpliwości, że z ogromnym zapałem po nią sięgnę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSposób przedstawienia spraw to miks fachowej wiedzy oraz osobistych odczuć dr Craig. Nie czułam się jakbym czytała podręcznik, ale również nie, jak gdyby był to pamiętnik. W moim...
Czytało się świetnie, bardzo dobrze zebrany zbiór różnych wydarzeń niepowiązanych ze sobą a jednak w tej książce stanowiących integralną całość, jakby jedną historię
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka miesięcy temu krótko pisałam dla was o dwóch książkach autorstwa Bill’a Bassa i Jon’a Jefferson’a „Trupia Farma” oraz „Trupia Farma. Nowe śledztwa”.
Craig wydała książkę pięć lat temu, w 2019 r., a więc siedem lat po ukazaniu się „Trupiej Farmy” oraz rok po wydaniu drugiej jej części. Z tego powodu wiedza przedstawiona w książce jest nieco bardziej aktualna.
Autorka książki przez około 15 lat pracowała w charakterze rysowniczki medycznej, by potem zrobić doktorat, zmienić ścieżkę kariery i zostać antropologiem sądowym. Mimo nie najłatwiejszego zawodu, trudów codziennej pracy, autorka potrafi o swoich zadaniach pisać z zadziwiającą lekkością.
Jest to zdecydowanie lektura dla fanów tematyki. Są martwe ciała, są dokładne opisy stadiów rozkładu, są plastyczne opowieści rozbudzające wyobraźnię. Nie ma za to narastającego napięcia obecnego podczas rozwiązywania zagadek kryminalnych, bo też nie o tym jest ta książka.
To nienachalny rys biograficzny – opowieść o edukacji oraz kilku wybranych sprawach, przy których Craig pracowała.
„Tajemnice wydarte zmarłym” to poniekąd również hołd dla ofiar zdarzeń, w których straciły one życie. Tu muszę wspomnieć, że ostatni rozdział poświęcony jest ofiarom zamachu terrorystycznego na World Trade Center. Cytuję: „Próbowałam wyobrazić sobie walące się budynki i tysiące zgaszonych nagle ludzkich istnień. (…)” Akurat ta, absolutnie wstrząsająca relacja zostanie we mnie na zawsze.
Książkę polecam osobom, które chcą zagłębić się w tematykę. W innym przypadku sugeruję rozważyć zasadność sięgnięcia. Tak jak w przypadku książek Bass'a i Jefferson'a, niektóre fragmenty mogą być wstrząsające dla co wrażliwszych czytelników.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś chciałabym opowiedzieć o książce, którą można niejako uznać za nieformalną kontynuację powieści. „Tajemnice wydarte zmarłym” to pozycja napisana przez Emily Craig - uczennicę doktora Bill’a Bass’a.
Craig wydała...
Pierwsza połowa podobała mi się dużo bardziej niż reszta, a najbardziej wsiąknęłam w tą część o Trupiej Farmie! Z faktu, że czytam dużo tego rodzaju książek, to pod koniec, kiedy autorka wspominała o pracy po ataku na WTC czułam już lekkie znudzenie (zwłaszcza, że zostało to trochę potraktowane jako wzmianka). W ogóle mam wrażenie, że w którymś momencie poziom mocno spadł, jakby zabrakło pomysłu albo trzeba było zapełnić strony. Dla osób niezaznajomionych w ogóle w temacie będzie super, dla tych, którzy już tu byli trochę mniej, ale to w dalszym ciągu naprawdę spoko książka pełna ciekawostek i wiedzy i to fajnie przekazanej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła, ale bez rewelacji :)
Niezła, ale bez rewelacji :)