Powstanie warszawskie

- historia
- 2009-01-01
- 2009-01-01
Fundamentalna praca, opisująca Powstanie Warszawskie, złożona z tekstów Władysława Bartoszewskiego, ukazujących się w latach 1944-2006. Precyzyjnie udokumentowana, wyjątkowej wartości opowieść o ofiarnym i solidarnym działaniu, męstwie i głębokim przywiązaniu do wolności Polaków. Teksty prof. Bartoszewskiego, powstałe na przestrzeni kilkudziesięciu lat, opracował Andrzej Kunert. Biogramy uczestników, dokumenty, szczegółowe kalendarium oraz przygotowane przez Zygmunta Walkowskiego mapy wielkoformatowe i fotografie. Książka zawiera płytę CD z interaktywną prezentacją multimedialną niemieckich zdjęć lotniczych z czasów Powstania, uzupełnionych o pełne kalendarium Powstania, archiwalne zdjęcia naziemne, nagrania z powstańczej radiostacji Błyskawica i symulację przelotu samolotem nad zburzoną stolicą.
Kup Powstanie warszawskie w ulubionej księgarni
Oceny książki Powstanie warszawskie
382 użytkowników ma tytuł Powstanie warszawskie na półkach głównych- Chcę przeczytać 252
- Historia 5
- II wojna światowa 4
- historia 3
- POSIADAM 2
- Powstanie Warszawskie 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powstanie warszawskie
Bardzo dobra książka ukazująca powstanie takim jakie było. Prezentuje pogląd jedyny i słuszny nie tylko na powstanie ale także na wojnę i świat, pogląd w obecnych czasach nie akceptowalny i nie przyswajalny przez większość narodu. Mianowicie świat nie był i nie jest czarno-biały a ludzie nie kierują się wyłącznie logiką i czystą kalkulacją ale mają jeszcze serce, honor, poczucie obowiązku, nastrój czy inne emocje. Z perspektywy czasu każde działanie jest oceniane inaczej. Książka doskonale ukazuje przyczyny, przebieg i skutki powstania oraz zawiera sporo materiałów ściśle historycznych jak rozkazy czy przydział odznaczeń. Te dodatkowe zawartości pozwalają zachować pamięć i bronią przed próbami zmian historii ale dodają objętości nie potrzebnej zwykłemu czytelnikowi. Książka zawiera również masę powtórzeń oraz mapy załączone nie są na tyle szczegółowe aby czytelnik mógł śledzić wydarzenia zgodnie ze szczegółowym opisem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiązka ogromnie cenna dla historyków dla zwykłego czytelnika cięzka do przebrniecia. kronikarsie zapisy rozmów z radiostacji itd
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorządny zbiór wiadomości i rozważań o powstaniu, wzbogacony zdjęciami i wykresami. Napisane w sposób jak najbardziej przystępny, nie trąci ani zbytnim rozczuleniem przez pisanie przez powstańca, ani "naukowością".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPraktycznie większość tekstu znalazła się książce "1859 dnia Warszawy". Jeżeli interesuje cię tylko Powstanie warszawskie to jest to ciekawa książka. Jeżeli chcesz mieć pełniejszy obraz tego co się działo w Warszawie oczami autora zajrzyj do "1859 dni ..."
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKompendium wiedzy o Powstaniu Warszawskim, zawiera nie tylko dokładny opis przebiegu powstania dzień po dniu ale także liczne dodatki, bogato udokumentowana, stanowi jedną z najważniejszych i najrzetelniejszych pozycji poświęconych Powstaniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka, idealnie nadała się do mojej pracy licencjackiej. Jak ktoś lubi tematykę wojenną, a zwłaszcza Powstanie Warszawskie, to polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorównanie:
Stonki zrzucane przez Amerykanów, aby zniszczyć uprawy Polaków.
Porównanie:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStonki zrzucane przez Amerykanów, aby zniszczyć uprawy Polaków.
Po tym ile jak na razie przeczytałem,polecał bym ją tylko pasjonata tematyki,innych może nudzić,gdyż książkę ciężko się czyta.
Znalazłem wiele pomyłek wydruku.Dla entuzjastów tematyki polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnalazłem wiele pomyłek wydruku.Dla entuzjastów tematyki polecam