Powstanie warszawskie

Okładka książki Powstanie warszawskie autora Władysław Bartoszewski, 9788324716999
Okładka książki Powstanie warszawskie
Władysław Bartoszewski Wydawnictwo: Świat Książki historia
historia
2009-01-01
2009-01-01

Kup Powstanie warszawskie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Powstanie warszawskie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powstanie warszawskie

Bardzo dobra książka ukazująca powstanie takim jakie było. Prezentuje pogląd jedyny i słuszny nie tylko na powstanie ale także na wojnę i świat, pogląd w obecnych czasach nie akceptowalny i nie przyswajalny przez większość narodu. Mianowicie świat nie był i nie jest czarno-biały a ludzie nie kierują się wyłącznie logiką i czystą kalkulacją ale mają jeszcze serce, honor, poczucie obowiązku, nastrój czy inne emocje. Z perspektywy czasu każde działanie jest oceniane inaczej. Książka doskonale ukazuje przyczyny, przebieg i skutki powstania oraz zawiera sporo materiałów ściśle historycznych jak rozkazy czy przydział odznaczeń. Te dodatkowe zawartości pozwalają zachować pamięć i bronią przed próbami zmian historii ale dodają objętości nie potrzebnej zwykłemu czytelnikowi. Książka zawiera również masę powtórzeń oraz mapy załączone nie są na tyle szczegółowe aby czytelnik mógł śledzić wydarzenia zgodnie ze szczegółowym opisem.

Ksiązka ogromnie cenna dla historyków dla zwykłego czytelnika cięzka do przebrniecia. kronikarsie zapisy rozmów z radiostacji itd

Porządny zbiór wiadomości i rozważań o powstaniu, wzbogacony zdjęciami i wykresami. Napisane w sposób jak najbardziej przystępny, nie trąci ani zbytnim rozczuleniem przez pisanie przez powstańca, ani "naukowością".

382 użytkowników ma tytuł Powstanie warszawskie na półkach głównych
107 użytkowników ma tytuł Powstanie warszawskie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Powstanie warszawskie

Władysław Bartoszewski
Władysław Bartoszewski
Polski polityk, dziennikarz, pisarz, działacz społeczny i historyk. Były więzień hitlerowskiego obozu zagłady KL Auschwitz. Uczestnik powstania warszawskiego, żołnierz Armii Krajowej oraz działacz Polskiego Państwa Podziemnego. Autor blisko 40 książek i prawie 1500 artykułów, głównie na temat okupacji niemieckiej. Dyplomata, odznaczony Orderem Orła białego oraz honorowy obywatel państwa Izrael.

Cytaty z książki Powstanie warszawskie

Dodaj cytat z książki Powstanie warszawskie

Ciekawostki historyczne