Nocny Orszak

Natalia Łajszczak

Kup Nocny Orszak w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nocny Orszak

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nocny Orszak

Myrmeen jest władczynią miasta Arabel. Pewnego dnia odwiedza ją jej eks-małżonek twierdząc, że córka, którą Myrmeen urodziła 14 lat temu, nie urodziła się martwa, a żyje.

Tak oto rozpoczyna się książka "Nocny Orszak" Scotta Ciencin'a.

Myrmeen próbuje odzyskać córkę, w czym pomagają jej dawni przyjaciele, jednocześnie będący Harfiarzami. Trop prowadzi do Calimportu, a tam okazuje się, że w sprawę zaangażowany jest Nocny Orszak (który początkowo przypominał mi Dziki Gon z Wiedźmina :) ).

Wiele pytań nasuwa się czytelnikowi: czy Myrmeen odnajdzie córkę i czy będzie ona podobna do niej? A może będzie podobna do znienawidzonego ex-małżonka? Czy Nocny Orszak okaże się być zagrożeniem, które trzeba zneutralizować? Kto zginie, a kto przeżyje? Tak dużo pytań ... a odpowiedzi pojawiają się powoli :)

Tak oto rozpoczyna się książka "Nocny Orszak" Scotta Ciencin'a.

//Opinia do przeczytania na: http://kaginbooks.blogspot.com/2017/02/57-nocny-orszak-scott-ciencin.html

Zapomniane Krainy znów zapraszają nas do wizyty w swym świecie. Tym razem musimy stanąc do walki z Nocnym Orszakiem, tajemniczą ale i niebezpieczną grupą istot, które zagrażają całemu Faerunowi.
Znów musimy wyruszyć wraz z agentami Harfiarzy do walki. Cała drużyna, skompletowana przez władczynię Arabel, piękną i niebezpieczną Myrmeen - musi stawić czoła najgorszym koszmarom. I to bardzo dosłownie...
Nocny Orszak od lat nawiedzał sny mieszkańców Krain. Przerażał, wzbudzał panikę i koszmary. Ale nie tylko - Myrmeen wie, że Nocny Orszak porywa też dzieci; sama straciła w ten sposób i siostrę i córkę. Teraz, po latach, wszystko wskazuje na to, że może choć tą ostatnią odzyskać. Nie spodziewa się jednak, jaką przyjdzie jej za to zapłacić wysoką cenę. Zbiera więc grupkę przyjaciół, będących jak i ona, Harfiarzami, a następnie wyrusza w niebezpieczną podróż, na końcu której czeka na nią córka. Jednak nie wszystko jest tak proste, jak może się wydawać... Jak sobie z tym wszystkim poradzi Myrmeen? No i sam Nocny Orszak, który nie zapomina...
Mówiąc uczciwie, "Nocny Orszak" to lekkie i przyjemne czytadełko z gatunku tych lekkich, ujętych w świecie Forgotten Realms dobrze, ale nie porywających jakoś szaleńczo. Tradycyjnie, mamy grupę bohaterów, która z biegiem akcji (i czasu) się kurczy, mamy poczucie winy, miłość, przyjaźń i nienawiść. mamy, oczywiście, kwiatuszki w stylu magiczne przemieszczenie się z punktu A do B - i musimy uznać, że po prostu z zakończeniem jednego rozdziału i rozpoczęciem drugiego drużyna zdołała się przemieścić, ale czasem tego brakowało. A jak nie... to były niepotrzebne opisy przemieszczania się i - co mnie rozbawiło w jakiś sposób - kompletnie nieprzydatny opis ppopękanych pięt przy eleganckiej sukni i sandałach. Zupełnie, jakby autor kompletnie o tym zapomniał w którymś momencie - bo, mówiąc uczciwie, liczyłam, że związana z tym będzie jakaś sytuacja, a tu - nic. Jedyny problem, to miękkie podeszwy sandałów. Aha.
A sam Nocny Orszak? Momentami bardziej mnie irytował, niż zaskakiwał. Po prostu - był, trwał. I tyle. Nic poza tym, nawet, jeśli idea była świetna, to brakowało potencjału. Niestety. Finałowa walka zwyczajnie mnie rozczarowała.
Jak to w przypadku takich powieści bywa, bohaterowie są zbudowani lekko, ale jakoś nie zapadają w pamięć. Opisane dość ogólnikowo, trwają, ale jakoś nie są specjalnie cudne. Wyjątkiem, poza Myrmeen, która w zasadzie jest główną bohaterką, to tylko Lucius zdobył moją sympatię, choć i tak została zachwiana w momencie wydobywania szkatuły.
Ogólnie, "Nocny Orszak" to jednak książka lekka, przyjemna i na jeden, góra dwa wieczory, jednak nie ma co oczekiwać cudów. Dla fana Zapomnianych Krain jest to pozycja dobra, ale nie genialna. Dobrze wkomponowana w całość serii, spełnia założenia lekkiej, krótkiej i szybkiej powieści przygodowej z dawką magii, demonów, dzielnych wojowników, miłości, poświęcenia i oddania. Zachęcam do przeczytania.

Znów musimy wyruszyć wraz z agentami Harfiarzy do walki. Cała drużyna,...

Przyjemne czytadło do poduszki, ale nic wybitnego.

Przyjemne czytadło do poduszki, ale nic wybitnego.

111 użytkowników ma tytuł Nocny Orszak na półkach głównych

Okładka książki Silent Hill - 2 Scott Ciencin, Ben Templesmith
Silent Hill - 2 Scott Ciencin, Ben Templesmith
Scott Ciencin
Scott Ciencin
Malcolm Scott Ciencin - amerykański pisarz oraz autor komiksów. Pisał książki dla dzieci i młodzieży, horrory a także powieści fantasy. Wg "The New York Times" był jednym z najlepiej sprzedających się pisarzy tworzących zarówno literaturę dla dorosłych jak i dla dzieci. Autor takich serii książkowych jak: "The Nightmare Club" (1993-1994),"Dinotopia" (7 części, w tym jedna wraz z Johnem Vornholtem, 1995-2001),"The Lurker Files" (1996-1997) czy "Jurassic Park Adventures" (2001-2002). Czasami używał pseudonimów literackich "Nick Baron" oraz "Richard Awlinson". Wybrane książki Scotta Ciencina: "Shadowdale" (1989),"The Night Parade" (1992, polskie wydanie: "Nocny orszak", Wydawnictwo ISA, 2004),"I Was A Teenage T-Rex" (1999). "Silent Hill: Dying Inside" (z B. Templesmithem i A. Salmonem, 2004, polskie wydanie: "Silent Hill 1", Axel Springer Polska, 2004),"The Legend Of Zorro" (2005, polskie wydanie: "Legenda Zorro", Wydawnictwo Amber, 2005). Żona: Denise (do 05.08.2014, jego śmierć).

Okładka książki Krainy Głębin. Groźba z morza Lynn Abbey, Philip Athans, Elaine Cunningham, Troy Denning, Clayton Emery, Ed Greenwood, Mel Odom
Okładka książki Śmierć smoka Troy Denning, Ed Greenwood
Śmierć smoka Troy Denning, Ed Greenwood