Jarmark domu ubogich

- The Poorhouse Fair
- 2002-01-01
- 1981-01-01
- Ewa Legocka
Kiedy zaproponowano mu objęcie tej posady, wyraził zgodę. Po irlandzku żywił nadzieję, że będzie się działo coś dramatycznego, jednak administracja niewiele miała z dramatyzmu. Dzisiejszy świat nie nastręczał zbyt wielu okazji do wykazania się gorliwością na jakimkolwiek odcinku. Ale minęły już prawie dwa lata, był to jego trzeci jarmark. Wielu z tych, którzy powitali go tutaj pieczołowicie starał się nauczyć nazwisk tego pierwszego stada, odeszło już, zaludnienie tego miejsca stale jednak wzrastało.
Kup Jarmark domu ubogich w ulubionej księgarni
Oceny książki Jarmark domu ubogich
69 użytkowników ma tytuł Jarmark domu ubogich na półkach głównych- Chcę przeczytać 37
- Mam 1
- Na sprzedaż 1
- USA 1
- 2021 1
- Siostry fikcji 1
- 52/2014 1
- Pisarz 1
Tagi i tematy do książki Jarmark domu ubogich
Cytaty z książki Jarmark domu ubogich
Czy zechce pan podzielić się z nami swoim poglądem na ten temat? Pan podobno nie wierzy, ale mnie się wydaje, że każdy wierzy, w głębi serca.
Conner, dla odmiany, wierzył, że w głębi serca nikt nie wierzy, co było przyczyną spiętego lub fałszywego wyrazu twarzy tych paru duchownych, których poznał.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jarmark domu ubogich
"Jarmark domu ubogich" to dla mnie opowieść o etapie, w którym nic już nie ma się do stracenia. Bohaterowie powieści Updike'a zmagają się ze starością. Starość żywi się wspomnieniami przeszłości, demencja sprawia, że teraźniejszość jest ulotna. Kwintesencją przemijania jest natomiast klamra pierwszego ("Co to jest?") i ostatniego zdania książki ("Co to było?"). Przejście od zainteresowania tym, co teraz do skupienia się na tym, co było, co wykreowało człowieka. Niezwykle bujnym językiem autor opisuje niespiesznie otoczenie staruszków zamieszkujących dom ubogich. Przed nimi już tylko śmierć, więc żyją wypracowanymi schematami, które przełamuje pojawienie się nowego dyrektora ośrodka. Zaburzona równowaga sprawia, że zdezorientowani starcy nie akceptują nowości, chcą się przeciwstawić i udaje im się to, niestety.