Bertha Benz. Droga do marzeń

- literatura obyczajowa, romans
- Bertha Benz und die Straße der Träume
- 2026-03-25
- 2026-03-25
Fascynująca historia wyjątkowej kobiety, która doprowadziła do przełomu w motoryzacji!
Rok 1888. Bertha Benz wspiera swojego ukochanego męża Carla. Podziwia go, jako genialnego inżyniera i głęboko wierzy w jego wizję. Sama spędza w warsztacie dużo czasu i tłumaczy sobie działanie silników i maszyn, które Carl wymyśla. W końcu przed ślubem – wbrew obiekcjom rodziców – wypłaciła posag i część spadku, aby sfinansować warsztat.
Gdy małżeństwo musi zmierzyć się z bankructwem i życiem z dziećmi w skrajnej nędzy, Bertha postanawia coś zmienić i bierze stery w swoje ręce. W najprawdziwszym tego słowa znaczeniu…
Kup Bertha Benz. Droga do marzeń w ulubionej księgarni
Oceny książki Bertha Benz. Droga do marzeń
21 użytkowników ma tytuł Bertha Benz. Droga do marzeń na półkach głównych- Chcę przeczytać 14
- Do kupienia 1
- X - marzec 2026 1
- Książki różne 1
- 2026 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bertha Benz. Droga do marzeń
To powieść biograficzna, fabularyzująca prawdziwe losy głównej bohaterki. Autor przedstawia w niej życie Berthy właściwie od chwili, kiedy spotkała Carla Benza, aż do jej słynnej podróży, w której jako pierwsza osoba pokonała automobilem dystans ponad stu kilometrów. Pan Schwarz nie tylko przedstawił prawdziwe, udokumentowane wydarzenia, ale też pokusił się o zobrazowanie myśli i słów, jakie mogły być udziałem głównej bohaterki, jej relacji z mężem i zapatrywań na rolę kobiet
Ogólnie jest to opowieść w duchu feministycznym, bardzo wyraźnie sławi siłę kobiet, choć czasem autor jest zbyt dosłowny, zbyt współczesny w opisywaniu choćby rozmów bohaterów. Momentami wręcz wciska w dialogi przemyślenia dotyczące tego, jak kobiety są niedoceniane i jak należy wprowadzić równouprawnienie. Naprawdę można było pewne rzeczy ująć subtelniej, nie trzeba wszystkiego wykładać wprost czytelnikowi.
Poza tym autor wiele uwagi poświęca niezwykłej determinacji Berthy, najpierw żeby zostać żoną Carla Benza, następnie żeby pomóc mężowi w jego pracy i utrzymaniu rodziny, a na koniec żeby wesprzeć jego marzycielstwo i działalność wynalazczą. Pokazuje jej siłę i samozaparcie, ale też jej mądrość, przezorność i wsparcie, jakiego udzielała mężowi, nawet w tych trudnych czasach, kiedy jego firmy upadały, a wspólnicy go wykiwali.
Całość jest bardzo prosta i dosłowna, czasem nieco infantylna (można tu znaleźć zdania typu: "mężczyzna wytarł buzię" — choć to może kwestia tłumaczenia) i naiwna, ale dość dynamiczna i interesująca. Autor starał się nie tylko odmalować portret Berthy Benz,
ale też pokazać historyczne tło jej życia i działalności jej słynnego męża.
"Bertha Benz. Droga do marzeń" to ciekawa laurka ku czci nietuzinkowej postaci, może trochę zbyt cukierkowa i prosta, ale sprawdzi się jako lektura w lekki sposób przybliżająca życie kobiety, bez której sukces Carla Benza byłby niepewny. Polecam osobom, które lubią niewymagające lektury opowiadające o interesujących kobietach.
Recenzja we współpracy z Wydawnictwem.
Jest takie powiedzenie, że za każdym wielkim mężczyzną stoi większa kobieta i chyba nim wzorował się autor książki "Bertha Benz. Droga do marzeń". Alexander Schwarz pochylił się w niej bowiem nad postacią żony słynnego Carla Benza, tytułowej Berty, oraz nad jej rolą w odkryciu, a zwłaszcza spopularyzowaniu wynalazku, jakim był pojazd samojezdny, czyli pierwowzór samochodu....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa powieść udowadnia jedno, gdyby nie kobieta nadal podróżowalibyśmy dorożkami, a o wygodnej jeździe samochodem mogliśmy zapomnieć.
On, Carl Benz wizjoner, projektant, konstruktor. Człowiek, którego myśli krążą wokół maszyny, która jak ma nadzieję, odmieni świat motoryzacji, a raczej będzie jej początkiem. I ona, Bertha Benz, kobieta niesamowita, odważna, przedsiębiorcza, która w przeciwieństwie do swojego męża, twardo i realnie podchodzi do życia. Czy takie małżeństwo miało rację bytu? Co przyczyniło się do sukcesu? Jakie wyboje musiało to małżeństwo pokonać? Aby znaleźć odpowiedzi na te pytania zachęcam Was do sięgnięcia po książkę.
Bo warto. Ja powieść przeczytałam z prawdziwym zainteresowaniem. Nie obawiajcie skomplikowanych technicznych i motoryzacyjnych nazw. To książka, o kobiecie, ale i dla kobiet. Chociaż mój mąż, fan motoryzacji też postanowił po nią sięgnąć.
Jest to przede wszystkim lektura o realizacji własnych marzeń. O walce o te marzenia. O sile rodzinnego wsparcia i odwadze kobiety. Autorowi świetnie udało się oddać realia ówczesnej epoki. I tą ludzką mentalność, gdy kobieta miała tylko rodzic dzieci i zajmować się domem. Bertha udowadnia jednak, że kobieta może więcej. Jak to czyni? Tak, powtarzam się, ale kolejny raz zachęcam Was do sięgnięcia po książkę.
I mam cichą nadzieję, że może po tej lekturze, ktoś z Was odnajdzie w sobie siłę by spełnić swoje marzenia. Bo tak jak u Carla i Berthy są one na wyciągnięcie ręki. Wystarczy mieć odwagę, by po nie sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOn, Carl Benz wizjoner, projektant, konstruktor. Człowiek, którego myśli krążą wokół maszyny, która jak ma nadzieję, odmieni świat motoryzacji, a raczej będzie jej początkiem. I ona, Bertha Benz, kobieta niesamowita, odważna,...