Kup Uwolnij swój genialny umysł w ulubionej księgarni
Oceny książki Uwolnij swój genialny umysł
36 użytkowników ma tytuł Uwolnij swój genialny umysł na półkach głównych- Chcę przeczytać 23
- Popularnonaukowe 2
- Domowa biblioteczka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uwolnij swój genialny umysł
💡 „ᴜᴡᴏʟɴɪᴊ ꜱᴡóᴊ ɢᴇɴɪᴀʟɴʏ ᴜᴍʏꜱᴌ” ᴊᴏꜱᴇ ꜱɪʟᴠᴀ, ᴇᴅ ʙᴇʀɴᴅ ᴊʀ.💡
▪️𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪️
Książka oparta na metodzie José Silvy to propozycja dla osób, które poszukują sposobu na lepsze wykorzystanie potencjału własnego umysłu oraz świadome kształtowanie swojego życia. Autor przygotował dla nas zestaw ćwiczeń, narzędzi i propozycji, jak zacząć pracować z umysłem, by w pełni wykorzystywać jego potencjał. Co mnie urzekło w tej pozycji to fakt, że autor przygotował same konkrety. Krok po kroku prowadzi nas przez ten proces. Pomaga nam zapanować nad stresem, zaprogramować swoje sny i zwalczyć złe nawyki, które blokują potencjał umysłu, a nawet podpowiada jak kontaktować się ze swoją podświadomością.
Napisana jest prostym, przystępnym językiem co sprawia, że łatwo można chłonąc wiedzę. Ale to właśnie w prostocie tkwi siła i w chęci zmienienia czegoś w naszym życiu. Już od pierwszych stron autor uderza w czuły punkt. Dobitnie uświadamia, że sami nieświadomie ograniczamy własny potencjał, nie dlatego, że brakuje nam zdolności, lecz dlatego, że nigdy nie nauczono nas, jak naprawdę korzystać z potęgi naszego umysłu. Ta książka to nie jest zwykły poradnik, który ilością informacji może czytelnika znużyć. Autor postarał się skonstruować ją w taki sposób, by od samego początku zachęcić czytelnika do eksplorowania tego fascynującego tematu. Pokreśla, że zmiana jest możliwa dla każdego, niezależnie od punktu wyjścia, a kluczem do niej jest konsekwencja i praca z własnymi myślami. Czytelnik stopniowo zaczyna rozumieć, że to, co mówi do siebie ma realny wpływ. Książka uczy, jak odzyskać poczucie sprawczości, jak wyciszyć wewnętrzny chaos i jak krok po kroku budować życie pełne sensu, sukcesów i spełnienia.
„Uwolnij swój genialny umysł” to książka, która może szczególnie spodobać się osobom zainteresowanym rozwojem osobistym oraz pracy z umysłem. Dla jednych będzie inspirującym impulsem do zmiany, a znowu dla innych odbiorców, praktycznym przewodnikiem po metodzie Silvy i pracy z samym sobą. Wszystko zależy w jakim kierunku chcesz dokonać zmiany. Autor uświadamia, że wystarczy tylko kilka godzin ćwiczeń, by odblokować swój genialny umysł! 💡
💡 „ᴜᴡᴏʟɴɪᴊ ꜱᴡóᴊ ɢᴇɴɪᴀʟɴʏ ᴜᴍʏꜱᴌ” ᴊᴏꜱᴇ ꜱɪʟᴠᴀ, ᴇᴅ ʙᴇʀɴᴅ ᴊʀ.💡
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to▪️𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪️
Książka ta, to kurs przygotowany pod nadzorem José Silvy, który krok po kroku pomaga rozwinąć możliwości mózgu. Opisuje proste techniki, które pozwalają zagłębić się w meandry naszego umysłu i wyzwolić to, co może sprawić, że życie stanie się lepsze. Metoda opracowana przez José Silva została doceniona na całym świecie, a jego badania dotyczące rozwoju osobistego pomogły niejednej osobie.
Są takie książki, które zachwycają swoją prostotą oraz równocześnie wartościową treścią. Takie, które mimo niedużej objętości niosą więcej treści niż na początku mogłoby się wydawać. Na ich poznanie nie wystarczy dzień, czy dwa, gdyż wymagają ćwiczeń pozwalających na zastosowanie zawartych w nich technik. Do takich książek należy „Uwolnij swój genialny umysł. Kurs sukcesu według metody Silvy”. Zainteresował mnie jej tytuł, a ponieważ chętnie sięgam po książki związane z rozwojem osobistym, postanowiłam ją poznać. I to była bardzo dobra decyzja. Z pewnością ta publikacja zostanie ze mną na dłużej.
Okładka jest intrygująca i w prosty sposób pokazuje o czym jest ta publikacja. Niejednokrotnie słyszymy, że umysł to potęga i od tego, jakie mamy nastawienie, o czym myślimy może zależeć wiele aspektów naszego życia. Tymczasem okazuje się, że pewne rzeczy można po prostu opanować, wyćwiczyć, zwizualizować. Pozytywne myślenie to podstawa, ale nie myślcie, że znajdziecie tu tylko porady typu, że takie nastawienie pomaga. Otóż niemal cała książka to zestaw niezwykłych w swej prostocie i nie zajmujących wiele czasu technik do zastosowania od razu. Nie zadziałają już pierwszego dnia, potrzeba na to systematyczności, ale ich wykonywanie może zajmować po kilkanaście minut dziennie a efekty mogą okazać się zaskakujące. Autorzy wspominają, że nasz umysł jest trochę jak komputer, który można zaprogramować w taki sposób, by poradzić sobie z problemami, być szczęśliwszym, pewniejszym siebie, mieć lepsze relacje z innymi.
Techniki, formuły do zastosowania są jak przepisy kulinarne, wymagają zastosowania dokładnie z opisem, przynajmniej na początku, aby zadziałały. Przykładowo techniki kontroli snu, które mogą pomóc w lepszym wysypianiu się, zapamiętywaniu i interpretowaniu tego, co nam się przyśniło. Inne pozwalają na polepszenie pamięci, czy ku mojemu zdziwieniu nawet mogą pomóc w pozbyciu się bólu głowy. Rozdziały nie są długie i rozpoczyna je krótkie wprowadzenie przed opisaniem technik. Czasem dodane są proste rysunki pomagające lepiej zrozumieć opisywane zagadnienie. Na końcu książki natomiast znajduje się sama esencja, czyli w dodatkach od A do D w skróconej formie opisane są wszystkie techniki omawiane w poszczególnych rozdziałach. Dla osób zainteresowanych, w dodatku E podane są linki do stron internetowych, na których znajdują się darmowe lekcje wprowadzające oraz filmy, a także informacje o kursach. Warto też wspomnieć, że książka napisana jest lekko, ciekawie a przy omawianiu niektórych technik opisane są doświadczenia osób, które je zastosowały i efekty, jakie dzięki temu uzyskały.
„Uwolnij swój genialny umysł. Kurs sukcesu według metody Silvy” to książka, która zachwyca prostą, ale wartościową treścią. Opisane w niej techniki są do zastosowania od razu i chociaż wymagają systematyczności, to nie zajmują bardzo dużo czasu a efekty mogą nas zaskoczyć. Z pewnością to publikacja, która zostanie ze mną na dłużej. Warto dać jej szansę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo klasyczna, a jednocześnie wciąż aktualna propozycja dla osób zainteresowanych rozwojem osobistym i pracą z własnym potencjałem mentalnym. Autor, twórca znanej metody Silvy, przekonuje, że każdy z nas posiada znacznie większe możliwości umysłu, niż na co dzień wykorzystuje – trzeba tylko nauczyć się z nich świadomie korzystać 😉
Silva skupia się na tym, jak poprzez koncentrację, wizualizację i pracę z myślami można wpływać na swoje samopoczucie, decyzje i cele życiowe.
Książka pokazuje, że umysł nie jest biernym narzędziem, lecz aktywnym sprzymierzeńcem, który – odpowiednio „wytrenowany” – potrafi wspierać nas w rozwiązywaniu problemów, radzeniu sobie ze stresem i budowaniu pewności siebie.
Dużym atutem książki jest jej praktyczny charakter. Nie jest to wyłącznie teoria – znajdziemy tu ćwiczenia i techniki, które można wdrażać we własnym tempie. Silva zachęca do regularnej pracy z umysłem i podkreśla, że efekty przychodzą wraz z cierpliwością i systematycznością.
„Uwolnij swój genialny umysł” to lektura dla osób, które chcą lepiej poznać siebie, zwiększyć świadomość własnych myśli i nauczyć się wykorzystywać potencjał, który już w nich jest. To książka inspirująca i motywująca, pokazująca, że zmiana zaczyna się w głowie – i że każdy może zrobić pierwszy krok ku bardziej świadomemu, spokojnemu i spełnionemu życiu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSilva skupia się na tym, jak poprzez...
Dzień dobry, moje kochane Moliki! 🤎
Tytuł: „Uwolnij swój genialny umysł"
Autorzy: Jose Silva, Ed Bernd Jr.
Wydawnictwo: @wydawnictwo_sensus
Moja ocena: 9/10
Szczególnie spodobało mi się założenie, że nie działamy jedynie dla własnej korzyści, lecz z myślą o niesieniu pomocy innym – ta koncepcja w duszy mi gra. Jak sam autor pisze: „Pomoc z drugiej strony otrzymasz tylko wtedy, gdy twoje intencje wykraczają poza egoistyczne pobudki. Twoje działania muszą mieć na celu poprawę warunków życia na Ziemi nie tylko dla ciebie, ale dla większej liczby ludzi”. Autor zabiera nas w podróż po meandrach ludzkiego umysłu, który przecież jest naszą niezwykle silną bronią.
Przyznaję, że koncepcja Silvy, który przez ponad 20 lat zgłębiał temat ludzkiego potencjału, naprawdę mnie zaintrygowała. Stara się on pokazać, w jaki sposób prostymi metodami można uruchomić drzemiące w nas zasoby. Silva programował nie tylko swojego syna, ale również inne osoby. Historia z jego synem jest szczególnie ciekawa – powołanie do wojska uniemożliwiło mu stosowanie techniki trzech palców, więc opracował inną.
Najbardziej przemawia do mnie korzystanie ze „zwierciadła umysłu” i dochodzę do wniosku, że intuicyjnie używałam tej metody jeszcze zanim sięgnęłam po tę książkę. Z kolei metoda lewitującej ręki nie do końca mnie przekonuje, choć i tak dowiedziałam się czegoś nowego. Bardzo spodobał mi się rozdział o nawykach, gdyż jest to tematyka, która mnie wyjątkowo interesuje. Zaciekawiły mnie też zagadnienia programowania snów oraz radzenia sobie ze stresem.
Treści teoretyczne są przedstawione w przystępny i zrozumiały sposób, wzbogacone anegdotami z praktyki zawodowej autora, co ułatwia przyswajanie materiału. Sednem książki jest jednak zestaw ćwiczeń, które pozwalają stopniowo wzmacniać koncentrację oraz świadomie kształtować i kreować swoją rzeczywistość. Polecam.
#współpracabarterowa #współpracareklamowa
Dzień dobry, moje kochane Moliki! 🤎
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię sięgać po poradniki, bo mogę wynieść z nich coś wartościowego – tak było również tym razem. Ludzki mózg ma zdolność zapamiętywania ogromnej ilości informacji, a naukowcy zgodnie podkreślają, że jest to najbardziej złożona i skomplikowana struktura we wszechświecie. Możecie się więc zdziwić, do czego jest zdolny.
Tytuł: „Uwolnij swój...
📘 „Uwolnij Swój Genialny Umysł. Kurs Sukcesu Według Metody Silvy” to praktyczny przewodnik oparty na popularnej metodzie Silvy.
📖 Choć treść teoretyczna napisana jest zrozumiale i ciekawie, przez co silnie wciąga czytelnika, to swoistą wisienką na torcie tej publikacji jest zestaw ćwiczeń krok po kroku, które pomagają wzmocnić koncentrację, zmienić sposób myślenia i świadomie kierować własną rzeczywistością.
🧠 Ta niesamowota książka prowadzi przez proces podróży poprzez niepoznane dotąd poziomy umysłu, uleczając i ubogacając dotychczasowe życie.
✒️ Jest napisana przystępnym językiem z łatwo przyswajalną terminologią, a jej największą mocą jest jej potencjał oraz oferowanie konkretnych działań, które naprawdę można stosować bezzwłocznie.
💝 Moim zdaniem jest idealna dla osób, które chcą rozwijać intuicję, pracować z wizualizacją i odzyskać kontrolę nad swoim życiem.
👌 Jeśli szukasz książki, która pomoże Ci wyjść poza ograniczenia i uruchomić genialną wersję siebie — zdecydowanie warto po nią sięgnąć lub sprezentować ją osobie, która tego potrzebuje.
🎄 Świetnie sprawdzi się jako prezent mikołajkowy lub pod choinkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to👉 Przede wszystkim uczy, w jaki sposób dzięki prostym technikom uruchomić wreszcie pełnię swojego potencjału.
Jak wiele bylibyśmy w stanie osiągnąć, jeśli potrafilibyśmy w odpowiednim stopniu kontrolować swój umysł, aby nie zbaczać z wybranej ścieżki pod wpływem impulsów, zdarzeń zewnętrznych czy też starych nawyków? Bardzo dużo – przekonuje Jose Silva, twórca programu samokontroli umysłu, opartego na badaniach stanu alfa prowadzonych od 1944 roku. Techniki, które mają pozwolić wykorzystywać więcej możliwości umysłu zostały opisane w niejednej publikacji Silvy. W 2025 roku dzięki wydawnictwu Helion na polskim rynku pojawiła się książka Uwolnij swój genialny umysł (Jose Silva, Ed Bernd Jr. w tłum. Ksawerego Sosnowskiego).
Przed nami 12 rozdziałów przedstawiających techniki pozwalające lepiej wykorzystywać zdolności własnego umysłu. Punktem wyjścia jest bowiem założenie, że „moc umysłu nie ma żadnych limitów”. Jedynym ograniczeniem jest jednak funkcjonowanie podczas dnia w stanie beta. A to dopiero w stanie alfa możemy programować swój umysł. Dlatego opisywane techniki dotyczą w dużej mierze wchodzenia w stan alfa i mentalnego działania w nim. Stan ten jest stanem głębokiej relaksacji, wręcz lekkiego snu, w którym przenosimy się do wewnętrznego poziomu świadomości (to nie to samo co podświadomość!),z którego możemy działać w pełnej miłości, bez udziału ego i międzyludzkich gierek.
Cała recenzja dostępna na blogu: https://www.allineedisbook.pl/rozwoj-osobisty/uwolnij-swoj-genialny-umysl-jose-silva-ed-bernd/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to prawdziwy przewodnik dla każdego, kto czuje, że jego umysł potrafi więcej, ale nie wie, jak się do tego potencjału dostać. Autentycznie wierzę, że w natłoku codziennych obowiązków ta najgłębsza, najbardziej twórcza część nas pozostaje uśpiona, a ta pozycja okazuje się idealnym wstępem do fascynującej podróży w głąb samego siebie.
Książka oparta jest na legendarnej Metodzie Silvy i traktuje nasz umysł jako najcenniejsze narzędzie, jakie posiadamy. Jose Silva twierdził, że większość z nas korzysta zaledwie z ułamka swoich możliwości, a ta książka uczy, jak to zmienić. Dostajemy tu konkretny trening świadomości, uczący, jak świadomie korzystać z fal alfa – stanu głębokiego relaksu, w którym umysł otwiera się na pomysły, rozwiązania i inspiracje.
To, co mi się najbardziej podoba, to jej konkretność. To jest mała objętościowo pozycja, ale w pakiecie dostajemy wszystko, czego potrzeba: ćwiczenia, narzędzia i propozycje do pracy ze swoim umysłem. Jest to kurs, który krok po kroku, na bazie badań i konkretnych przykładów, prowadzi nas za rękę. Dzięki niej można nauczyć się programować sny, radzić sobie ze stresem, pozbywać się złych nawyków, a co najważniejsze – kontaktować się ze swoją podświadomością i sięgać po odpowiedzi na swoje pytania.
To jest prawdziwy kurs sukcesu. Obiecuje ekscytujące sukcesy, trwałe relacje, bogactwo i obfitość. Wystarczy tylko kilka godzin ćwiczeń, by wyzwolić swój genialny umysł i głęboko zmienić życie na lepsze. Ta krótka forma "Uwolnij swój genialny umysł" zawiera wszystko, czego potrzebujesz, by wreszcie dokonać tej zmiany.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka oparta jest na...
W tej niewielkiej objętościowo pozycji dostajesz pakiet ćwiczeń, narzędzi, propozycji, jak popracować ze swoim umysłem, by zacząć wykorzystywać jego możliwości w większym zakresie. 💡
✨programować swoje sny, zarządzać nimi, ustawiać je tak, by dostawać w snach odpowiedzi na swoje pytania,
✨szybciej się wyciszać i wchodzić w stan alfa, by kontaktować się ze swoją podświadomością,
✨pozbyć się złych nawyków, jak np. rzucenie palenia i stworzyć na ich miejsce nowe, pozytywne,
✨radzić sobie ze stresem.
Krok po kroku autor przedstawia Ci plan, jak pracować z każdym narzędziem, by poczuć różnicę. Lubię takie konkretne książki, na bazie badań, oparte na konkretnych przykładach, prowadzące czytelnika za rękę.
Mimo krótkiej formy „Uwolnij swój genialny umysł”, zawiera wszystko co potrzebujesz, by dokonać zmiany. 🙏🏼
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor na bazie metod Silvy, które możesz znać z innych książek, przedstawia narzędzia wraz z przykładami z życia, które mogą Ci pomóc:
✨programować swoje sny, zarządzać nimi, ustawiać je tak,...