Pākehā. Tam, gdzie nikt nie czekał

- literatura podróżnicza
- 2025-10-27
- 2025-10-27
To nieprzypadkowe przypadki – książka, w której Nowa Zelandia staje się czymś więcej niż tylko malowniczym krajem hobbitów, gejzerów i zielonych wzgórz. To opowieść o drodze – tej przez kraj Maorysów i tej wewnętrznej, którą odbywa człowiek, gdy staje twarzą w twarz z własnymi ograniczeniami, pragnieniami i tęsknotą za wolnością.
To historia survivalowa i wrażliwa zarazem. Pełna wyjątkowych spotkań z ludźmi – spotkań, które uczą odwagi, otwartości i tolerancji. To zapis podróży, w której czasem najlepszym kompasem staje się intuicja.
To nie jest przewodnik, lecz świadectwo uważności: na drugiego człowieka, na ziemię, na samego siebie. To odsłona kart historii o prawdach i mitach kolonializmu oraz polskich śladach na antypodach.
To książka dla tych, którzy wierzą, że każda podróż – daleka czy bliska – może być sposobem na odnalezienie przestrzeni, oddechu i własnego głosu w świecie, w którym każdy z nas musi odtańczyć swoją hakę.
Kup Pākehā. Tam, gdzie nikt nie czekał w ulubionej księgarni
Oceny książki Pākehā. Tam, gdzie nikt nie czekał
11 użytkowników ma tytuł Pākehā. Tam, gdzie nikt nie czekał na półkach głównych- Chcę przeczytać 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pākehā. Tam, gdzie nikt nie czekał
Czytając tę książkę czułam się, jakbym razem z autorką brała udział w tej podróży. Jest napisana od serca, szczerym językiem. Momentami wzbudzała u mnie wzruszenie, jak również trzymała w napięciu. Opisy krajobrazu wywoływały u mnie rozmarzenie i poczucie melancholii.
Nie jest to zwykły przewodnik po Nowej Zelandii, czyta się ją przyjemnie, z zaciekawieniem co wydarzy się dalej.
Autorka zamieściła w niej dużo ciekawostek. Ilustracje są przepiękne.
Serdecznie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to zwykły przewodnik po Nowej Zelandii, czyta się ją przyjemnie, z zaciekawieniem co wydarzy się...
“Pākehā. Tam, gdzie nikt nie czekał” jest jedną z tych książek, które zasługują na to, żeby ją przeczytać z uważnością, delektując się każdym słowem i towarzysząc autorce w odkrywaniu Nowej Zelandii.
Moim zdaniem nie jest to pozycja “na jeden wieczór”. To książka, dla której chce się znaleźć czas, żeby móc całkowicie zanurzyć się w pięknie Nowej Zelandii, wspólnie przeżywać przygody autorki, a przede wszystkim docenić ogrom przemycanej wiedzy o kraju i wyraźny szacunek do kultury Maorysów.
Patrycja ma niewątpliwie ogromny talent pisarski - czytając Pākehā ma się wrażenie, jakby autorka siedziała obok, w fotelu, z kubkiem gorącej herbaty w dłoniach, i opowiadała nam o świecie z czułością i zachwytem.
Ogromnym atutem książki jest także to, że w czasach masowo wydawanych podróżniczych e-booków autorce udało się zachować autentyczność stylu i przekazu. Książka jest napisana jej własnym językiem, jej wrażliwością i właśnie to sprawia, że mocno rezonuje z czytelnikiem.
Jedyne przed czym mogę ostrzec przyszłych czytelników, to fakt, że przeczytanie tej książki może skończyć się nagłą i nieodpartą chęcią rzucenia wszystkiego i przeprowadzki do Nowej Zelandii. :)
Poza tym to 10/10!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem nie jest to pozycja “na jeden wieczór”. To książka, dla której chce się znaleźć czas, żeby móc całkowicie zanurzyć się w pięknie Nowej Zelandii, wspólnie...
Wspaniała , pełna emocji książka, wciągająca bez reszty.
Serdecznie polecam.!!
Wspaniała , pełna emocji książka, wciągająca bez reszty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSerdecznie polecam.!!