Najważniejsze modele mentalne. Tom 1: Ogólne narzędzia myślowe

- popularnonaukowa
- Najważniejsze modele mentalne (tom 1)
- The Great Mental Models, Volume 1. General Thinking Concepts
- 2025-09-29
- 2025-09-29
- Stanisław Wójtowicz
Wybitni myśliciele, tacy jak Warren Buffett i Charlie Munger, wielokrotnie przypisywali swoje sukcesy posiadaniu rozbudowanej sieci modeli mentalnych – prostych reprezentacji tego, jak działa świat. Przyswojenie nawet niewielkiej liczby takich modeli pozwala szybko identyfikować istotne informacje, wzorce i czynniki, aby móc lepiej odnaleźć się w dowolnej sytuacji: od interpretowania doniesień prasowych po planowanie kolejnych kroków w twojej karierze.
W serii „Najważniejsze modele mentalne” Shane Parrish zebrał prawdziwą „drużynę gwiazd” ze świata modeli: mapa to nie terytorium, brzytwa Ockhama, brzytwa Hanlona, inwersja i inne. Ich opanowanie pomoże ci skuteczniej przewidywać, co się wydarzy, podejmować lepsze decyzje i zwiększyć twoją produktywność. W pierwszym tomie autor przedstawia podstawowe, uniwersalne koncepcje, które powinny leżeć u podstaw jasnego myślenia.
Zestaw modeli mentalnych to jeden z najpotężniejszych atutów, w jakie możesz się wyposażyć, aby lepiej rozumować, przewodzić lub tworzyć. Najważniejsze modele mentalne to przystępny przewodnik, którego potrzebujesz do stworzenia takiego zestawu.
Kup Najważniejsze modele mentalne. Tom 1: Ogólne narzędzia myślowe w ulubionej księgarni
Oceny książki Najważniejsze modele mentalne. Tom 1: Ogólne narzędzia myślowe
77 użytkowników ma tytuł Najważniejsze modele mentalne. Tom 1: Ogólne narzędzia myślowe na półkach głównych- Chcę przeczytać 64
- Przyjrzeć 1
- Do kupienia 1
- Mam książkę 1
- POL 1
- Książka papierowa którą posiadam 1
- 2025 1
Cytaty z książki Najważniejsze modele mentalne. Tom 1: Ogólne narzędzia myślowe
Dodaj cytat z książki Najważniejsze modele mentalne. Tom 1: Ogólne narzędzia myślowe
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Najważniejsze modele mentalne. Tom 1: Ogólne narzędzia myślowe
Książkę wypatrzyłam u wydawnictwa, które ostatnio bardzo polubiłam. Ponieważ była to nowość, postanowiłam „wyjątkowo” przeczytać coś niemal od razu. Nieważne, że recenzję piszę miesiąc później, a jej publikacja zajmie pewnie kolejne tyle. Cóż, znowu nie uda mi się opowiedzieć o nowości, gdy faktycznie nią jest.
Lektura wzbudziła we mnie spokojny entuzjazm. Nie jestem pewna, czy to dobry, czy zły efekt, ale to pierwsza książka tego wydawcy tak silnie ze mną skorelowana. Wiele przedstawionych w niej informacji albo już znałam, albo w pełni się z nimi zgadzam. W przypadku tej pierwszej grupy to miłe doświadczenie zamiast tylko przyswajać tekst, mogłam kontemplować modele mentalne autora i konfrontować je z własnymi przemyśleniami. Okazało się, że mnóstwo opisanych metod stosuję od lat. Może nazywam je inaczej lub dotarłam do nich inną drogą, ale są mi niezwykle bliskie.
Przez to ta książka stała się dla mnie bardziej osobista niż stricte rozwojowa. To nowe i bardzo przyjemne doświadczenie. Świadomość, że obcy człowiek, żyjący gdzieś daleko, ma tak podobne podejście, daje miłe poczucie, że nie jestem w swoim sposobie myślenia odosobniona (choć z tą moją „dziwnością” piszę oczywiście z przymrużeniem oka).
Liczyłam, że książka okaże się odkrywcza. Dla mnie ze względu na ugruntowane poglądy i techniki rozwoju, które stosuję od lat taka nie była. Jednak jeśli szukacie sposobu na uporządkowanie wiedzy oraz chcecie spojrzeć na świat i własne życie w bardziej klarowny sposób, to myślę, że ta pozycja i ja możemy w tym pomóc. 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura wzbudziła we mnie spokojny entuzjazm. Nie jestem pewna,...
Wartościowa pozycja, pokazuje modele mentalne, które ułatwiają podejmowanie decyzji.
Książkę czyta się lekko i szybko dzięki minimalizacji naukowego żargonu i zastosowaniu wielu przykładów z życia. Warto jednak podejść do niej w sposób systematyczny i dać sobie czas, bo może być bardzo przydatna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść z tych modeli zapewne jest każdemu znana, jednak dotychczas zapewne nie znaliśmy ich konkretnych nazw.
Książka będzie dla państwa bardzo przydatna w życiu codziennym, choć muszę przyznać, że czytając ją, wiele razy mówiłem „ja to kojarzę z autopsji", „ja już to stosowałem". Będzie ona bardziej odkrywcza dla osób mniej oczytanych, a dla reszty będzie służyła jako przypomnienie, jakie są przydatne modele mentalne. Niestety dla mnie wadą tej książki są mętnie napisane niektóre rozdziały (ciężko zrozumieć za pierwszym razem o co chodzi) i błędnie dobrane przykłady, które nie każdy do końca zrozumie. Mimo tych wad, warto ją mieć w domowej bibliotece.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z niewielu książek w języku polskim, w której zostały zbiorowo przedstawione modele mentalne.
Dodatkowo przytacza przykłady eksperymentów z kilku innych publikacji.
Krótko mówiąc modele mentalne są niezwykle przydatne w procesie podejmowania decyzji. Zwłaszcza w dzisiejszym świecie, w którym natłok informacji potrafi być paraliżujący.
Zachęcam do przeczytania i stosowania 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor obrazowo opisuje ich zastosowanie. Dzięki czemu łatwo jest czytelnikowi zrozumieć sens każdego modelu.
Dodatkowo przytacza przykłady eksperymentów z kilku innych publikacji.