Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert

Okładka książki Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert autora Paweł Wakuła, 9788382084146
Okładka książki Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert
Paweł Wakuła Wydawnictwo: Wydawnictwo Literatura Seria: A to historia! literatura dziecięca
literatura dziecięca
A to historia!
2025-11-06
2025-11-06
9788382084146

Kup Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert

Książka przedstawia historię kolejnego władcy, który zarządzał naszymi ziemiami. Kronikarze nie zostawili na nim suchej nitki, a jego panowanie opisali jako katastrofę. W tej książce Mieszko II sam relacjonuje swoje życie od dworu Chrobrego po upadek państwa w 1031 roku opowiadając o tym, jak stracił koronę, żonę i królestwo. Mieszko II przedstawia kulisy swoich błędów oraz realia polityczne średniowiecza, w tym konflikt z braćmi i sąsiadami. Fabuła nie omija niczego nawet najstraszniejszych chwil w pełnym przygód życiu władcy. Czy Mieszko II Lambert naprawdę był aż tak słabym władcą, czy może po prostu miał pecha? Odpowiedzi na te pytania znajdują się właśnie w tej części serii.

Lambert – mówi Wam coś to nazwisko/przydomek? Nie. Cóż… mi do niedawna też się z niczym nie kojarzył, a okazuje się, że to dość znacząca postać w historii naszego kraju. Ba! To nasz drugi król i mąż pierwszej polskiej królowej! Jeśli poziom Waszej wiedzy o Mieszku II Lambercie jest niezadowalający, to powinniście sięgnąć po nową książkę Pawła Wakuły „Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert”.

To już trzeci tytuł z królewskiej serii, który mam nadzieję, że zapowiada oryginalny poczet królów Polski. Fabularyzowana opowieść, pisana w pierwszoosobowej narracji, którą cechuje duża emocjonalność, gęsto podszyta humorem i zawadiacko lekka – przyznacie, że to niecodzienne podejście do opowiadania o historii. Ale jakże przyjemne i skuteczne! Lekkość i swada z jaką Wakuła prezentuje losy Mieszka II Lamberta i będącej w jego władaniu Polski, sprawia, że wszystkie przytoczone w tekście fakty i informacje samoistnie zapadają w pamięć. A przyznać trzeba, że chociaż czas jego władania nie był długi, to działo się naprawdę wiele!

Lambert nie miał łatwego zadania. Oczekiwania wobec jego rządów były ogromne, a on z całych sił starał się dorównać wielkości swojego ojca Bolesława Chrobrego. Chciał być równie sprytny, wojowniczy i dobry w dyplomacji. Trudno powiedzieć czy wówczas też mawiali, aby mierzyć siły na zamiary, ale jeśli tak, to Mieszko II z pewnością nie słuchał tych rad. Skończył marnie, lecz jeszcze marniej miała się nasza ojczyzna. Losy Polski pod rządami tegoż króla pokazują, że historia lubi się powtarzać, a my miewamy problemy z wyciąganiem wniosków z tego, co było. Dlatego tak ważne jest, aby znać historię!

Książka napisana jest swobodnym, przystępnym językiem z młodzieżowymi naleciałościami i odniesieniami do współczesności. Jej zgrabna, niedługa fabuła przeplatana dynamicznymi ilustracjami w nieco komiksowym stylu autorstwa Mikołaja Kamlera idealnie sprawdzi się nawet u mniej wytrwanych czytelników. Właśnie tak powinna wyglądać nauka historii – z werwą, humorem i dystansem. Bez zbędnego nadęcia i przesadnej patetyczności.

Mój osobisty, nieletni fan historii rekomenduje!

1948

Seria książek Pawła Wakuły o polskich władcach sukcesywnie się rozrasta. Mogliśmy już poczytać o Mieszku I, a także - w 1000. rocznicę koronacji - o Bolesławie Chrobrym. Teraz zaś pora by najmłodsi przeczytali Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert.

O ile podobnie jak my, dorośli, dzieciaki wiedzą co nieco o Mieszku I i o Chrobrym, a przynajmniej kojarzą ich imiona, o tyle Mieszko II Lambert mocniej kryje się w mrokach dziejów. Poza lekcjami historii chyba wzmianek o nim nie kojarzę. Tym bardziej cenne, że młodzi mogą przeczytać książkę Wakuły.
Właściwie - jeśli chodzi o zalety - po raz kolejny mogę tu powtórzyć słowo w słowo to, co napisałam o książce dotyczącej Mieszka I. I ponownie - nie jest to wcale droga na skróty tylko znak, że autor przemyślał sobie formułę tego cyklu, który - co mam podstawy przypuszczać - przerodzi się w coś na kształt pocztu królów i książąt Polski dla dzieci.

Jednym z atutów tej książki jest pierwszoosobowa narracja, dzięki której młodzi odbiorcy będą mieli wrażenie, że oto sam Mieszko II opowiada im swoją historię. A ponieważ jest w nią emocjonalnie zaangażowany, te emocje udzielają się czytelnikom, którzy z wypiekami na twarzy poznać mogą historię naszego kraju jeszcze zanim rozpoczną formalną edukację z przedmiotu zwanego historią.

Mnóstwo jest tu ciekawostek, ale i szczerości w opowieści, choć oczywiście sposób przedstawienia faktów dopasowany jest do wieku odbiorców. Można zatem przeczytać o tym, jak różnie kronikarze przedstawiali naszego bohatera, o rodzinnych utarczkach, a nawet o tym, w jaki sposób został okaleczony.

Wydawca sugeruje, że to książka dla odbiorców od 9. roku życia, jednak moim zdaniem rodzice mogą swobodnie podsunąć ją wszystkim wczesnoszkolniakom, którzy wykazują zainteresowanie historią lub którym chcemy opowiedzieć o tegorocznej rocznicy i wprowadzić temat formowania się państwa nieco szerzej. Jest to bowiem pozycja zarówno merytoryczna, jak i niezwykle przystępna.

O przystępności lektury decyduje przede wszystkim swobodny język narracji, który jest zrozumiały dla odbiorcy również dzięki potoczności i współczesnemu, młodzieżowemu słownictwu oraz zrozumiałym dla dzieci analogiom. Autor posługuje się tym stylem ze swobodą i humorem, dzięki którym książkę czyta się bez najmniejszego wysiłku.

W moim odczuciu właśnie tak powinno się opowiadać najmłodszym o historii. Bez zadęcia, bawiąc i ucząc jednocześnie. Autor z lekkością i humorem przybliża historię, sprawiając, że biografie władców i dzieje Polski stają się bardziej przystępne i wciągające dla czytelników, zarówno młodych, jak i dorosłych. Ja już czekam na kolejne spotkanie z tym literackim pocztem królów Polski, jaki powstaje dzięki Pawłowi Wakule.

11 użytkowników ma tytuł Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert na półkach dodatkowych

Paweł Wakuła
Paweł Wakuła
Absolwent malarstwa i pedagogiki artystycznej. Uprawia niepoważny zawód rysownika-humorysty. Od lat związany jest z tygodnikiem „Angora” oraz popularnym dodatkiem dla dzieci (i nie tylko) – „Angorka”. w 2007 roku zbiór opowiadań Co w trawie piszczy został wyróżniony w Konkursie Literackim im. Astrid Lindgren. W 2011 został nominowany do Nagrody Literackiej im. Kornela Makuszyńskiego za Kajtka i Yetika

Cytaty z książki Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert

Dodaj cytat z książki Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert