Okładka książki Tajemnica jesiennej śmierci, czyli klasyczna powieść kryminalna o wdowie, zakonnicy i psie (z kulinarnym podtekstem) autora Karolina Morawiecka, 9788368577167
Karolina Morawiecka Wydawnictwo: Lira Cykl: Karolina Morawiecka (wdowa po aptekarzu) (tom 5) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Karolina Morawiecka (wdowa po aptekarzu) (tom 5)
2025-09-15
2025-09-15

Kup Tajemnica jesiennej śmierci, czyli klasyczna powieść kryminalna o wdowie, zakonnicy i psie (z kulinarnym podtekstem) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemnica jesiennej śmierci, czyli klasyczna powieść kryminalna o wdowie, zakonnicy i psie (z kulinarnym podtekstem)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica jesiennej śmierci, czyli klasyczna powieść kryminalna o wdowie, zakonnicy i psie (z kulinarnym podtekstem)

Zabawny kryminał z wdową po aptekarzu w roli głównej i nawiązaniami do wielkiej literatury . Sympatyczne postacie , oryginalna intryga , logiczne rozwiązanie. Książka która poprawia nastrój i relaksuje.

🥧🕵️‍♀️ Tajemnica Jesiennej Śmierci Karoliny Morawieckiej to jedna z tych książek, które od pierwszych stron pachną ciepłą szarlotką, jesiennymi liśćmi i… lekką zbrodnią. Autorka po raz kolejny udowadnia, że kryminał nie musi ociekać krwią, żeby trzymać w napięciu – wystarczy wdowa po aptekarzu, zakonnica z detektywistycznym zacięciem i kilka plotek krążących po małopolskiej prowincji. To historia, która nie udaje niczego, czym nie jest – raczej mruga do czytelnika z przymrużeniem oka i zaprasza na filiżankę herbaty w towarzystwie trupów (ale tylko tych literackich).

🥧🕵️‍♀️ Tym razem w centrum wydarzeń stoi śmierć Krystyny Mrozek – niby zwykły wypadek, a jednak coś tu pachnie nieświeżo, i to nie tylko z kuchni wdowy. Karolina Morawiecka (ta fikcyjna, nie autorka, choć momentami trudno je odróżnić) nie potrafi siedzieć bezczynnie, więc rzuca się w wir śledztwa z taką pasją, jakby od tego zależało zwycięstwo w lokalnym konkursie na najlepszy sernik. Mamy więc zbrodnię, podejrzenia, sekrety sąsiadów i oczywiście – drobiazgowe opisy potraw, które mogłyby stanowić oddzielną książkę kucharską. Wszystko to składa się na mieszankę lekką, absurdalną i wyjątkowo apetyczną.

🥧🕵️‍♀️ Autorka wciąż z wdziękiem bawi się konwencją klasycznego kryminału. Nie epatuje brutalnością, zamiast tego stawia na inteligentny humor i autoironię, które sprawiają, że lektura jest czystą przyjemnością. Zbrodnia tutaj to nie tylko punkt wyjścia do rozwiązania zagadki, ale też pretekst do obserwowania ludzkich przywar – tych małomiasteczkowych, podszytych ciekawością, uprzedzeniem i, oczywiście, miłością do dobrego jedzenia. Widać, że Karolina Morawiecka doskonale zna ten świat i potrafi go opisać z czułością, ale też odrobiną kpiarskiej nuty.

🥧🕵️‍♀️ To, co najbardziej urzeka w Tajemnicy Jesiennej Śmierci, to język – bogaty, ale nieprzeładowany, pełen urokliwych zwrotów i przemyconych żartów. Dialogi brzmią naturalnie, a każda rozmowa między wdową a siostrą Tomaszą to mały teatr absurdalnych ripost. Kiedy dodamy do tego wyrazistych bohaterów i subtelnie zarysowany klimat jesiennej melancholii, otrzymujemy książkę, która potrafi otulić jak ciepły koc. Tak, fabuła miejscami rozwija się spokojnie, ale to właśnie jej tempo pozwala nacieszyć się wszystkimi smaczkami – zarówno literackimi, jak i kulinarnymi.

🥧🕵️‍♀️ Nie jest to oczywiście pozycja bez wad. Momentami miałam wrażenie, że autorka aż zbyt mocno zaufała swojemu urokowi narracyjnemu i rozciągnęła niektóre sceny bardziej niż potrzeba. Czasem chciałoby się, żeby śledztwo nabrało nieco tempa, a nie kolejny raz zatrzymało się przy przepisie na ciasto z pigwą. Ale mimo tych drobnych potknięć – całość ma w sobie tyle uroku i autentycznego ciepła, że trudno się gniewać. To książka, która nie udaje mrocznego thrillera, tylko z pełną świadomością celebruje swoją lekkość.

🥧🕵️‍♀️ Tajemnica Jesiennej Śmierci to literacki comfort food – coś, po co sięga się w chłodny wieczór, żeby poczuć znajome ciepło i lekko się uśmiechnąć. Karolina Morawiecka pisze z wdziękiem, autoironią i dużą sympatią dla swoich bohaterów. Nie jest to książka, która zrewolucjonizuje gatunek, ale taka, która potrafi poprawić humor, a to wcale nie jest mało. I muszę dodać – od lat śledzę twórczość Karoliny w sieci i wciąż jestem nią zauroczona. To kobieta z ogromnym talentem, wyczuciem stylu i cudownym poczuciem humoru, które z każdą kolejną książką dojrzewa jak dobre, domowe wino.

Kontynuacja cyklu komedii kryminalnej z wdową po aptekarzu, zakonnicą Tomaszą, parą krakusów-wegan i podinspektorem Cegłą. Podlane sosem kulinarnym i w charakterystycznym stylu Karoliny Morawieckiej. Dla sympatyków jej poczucia humoru i dowcipnej narracji – prawdziwa uczta.
Ludzkie przywary zyskują tu przymiot drobnych niedoskonałości, dzięki którym życie ma barwę i smak. Rzadka umiejętność pisarska.
Dodatkową przyjemność czytelnicy mają z błyskotliwego nawiązywania do postaci historycznych i literackich, tradycji kulturowych, nawyków językowych w polszczyźnie. A przy tym Autorka stworzyła zgrabny wątek sensacyjny i mocno satyryczny obraz małomiasteczkowej mentalności.

137 użytkowników ma tytuł Tajemnica jesiennej śmierci, czyli klasyczna powieść kryminalna o wdowie, zakonnicy i psie (z kulinarnym podtekstem) na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Tajemnica jesiennej śmierci, czyli klasyczna powieść kryminalna o wdowie, zakonnicy i psie (z kulinarnym podtekstem) na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tajemnica jesiennej śmierci, czyli klasyczna powieść kryminalna o wdowie, zakonnicy i psie (z kulinarnym podtekstem)

Karolina Morawiecka
Karolina Morawiecka
Karolina Morawiecka – doktor nauk humanistycznych, historyczka literatury, znawczyni i wielbicielka kryminałów. Z pochodzenia krakowianka, mieszkająca w podkrakowskiej Wielmoży. Jej debiutanckie „Śledztwo od kuchni, czyli klasyczna powieść kryminalna o wdowie, zakonnicy i psie” znalazło się na tzw. długiej liście Nagrody Wielkiego Kalibru.

Cytaty z książki Tajemnica jesiennej śmierci, czyli klasyczna powieść kryminalna o wdowie, zakonnicy i psie (z kulinarnym podtekstem)