Blask z północy

- Saga Północna (tom 4)
- 2025-10-08
- 2025-10-08
- Barbara Niedźwiecka
Czwarty tom megabestsellerowej sagi o zakazanym uczuciu, trudnych życiowych wyborach i odwadze w obliczu przeciwności.
John Reeven wspiera Alice w walce o wolność, budząc w niej zakazane uczucia. W tle toczy się dramatyczny proces rozwodowy. Henk nie cofnie się przed niczym, byle zachować władzę nad Alice. Na światło dzienne wychodzą głęboko skrywane tajemnice kobiety – przeszłość, która odcisnęła na niej piętno i nie daje o sobie zapomnieć.
Tymczasem krucha forteca rodziny Reevenów zaczyna powoli upadać. Głowa rodu, Theodor Reeven, opuścił Hamburg ze względu na chorobę. Julius traci kontrolę nad swoim życiem, a jego małżeństwo przechodzi głęboki kryzys. John i jego bliscy przyjmują kolejne ciosy od losu, w najboleśniejszy sposób dowiadując się, że szczęścia nie da się kupić… i to nawet za najwyższą cenę.
Rozdarty między rozumem a sercem John musi podjąć decyzje, które mogą zniszczyć nie tylko jego rodzinę, ale i jego samego. W obliczu nadciągającej wojny i przemian społecznych rodzina Reevenów oraz Alice muszą zmierzyć się z pytaniem, czy da się jeszcze ocalić to, co naprawdę ważne.
Kup Blask z północy w ulubionej księgarni
Oceny książki Blask z północy
234 użytkowników ma tytuł Blask z północy na półkach głównych- Przeczytane 159
- 2026 13
- 2025 8
- Audiobooki 3
- Przeczytane w 2026 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Blask z północy
„Blask z północy” jest potężnym uderzeniem, w którym prywatne dramaty bohaterów przeplatają się z nieuchronnym końcem pewnej epoki.
Główna osią fabuły jest dramatyczny proces rozwodowy Alice. To majstersztyk pod względem emocjonalnym. Autorka z ogromną wrażliwością, ale i brutalną szczerością kreśli obraz kobiety uwięzionej w konwenansach i przemocy. Postać Henka służy tu za doskonały, choć przerażający przykład człowieka, dla którego władza nad drugim człowiekiem jest ważniejsza niż jakiekolwiek ludzkie odruchy. Wątek ten nabiera głębi dzięki skrywanym tajemnicom z przeszłości Alice. Georg dawkuje informacje, sprawiając, że czytelnik zaczyna rozumieć, iż walka Alice to nie tylko bój o dokument rozwodowy, ale przede wszystkim o odzyskanie własnej tożsamości, którą próbowano w niej zdusić lata temu.
Podczas gdy Alice walczy o nową siebie, potężny ród Reevenów zaczyna pękać u podstaw. To jeden z najciekawszych elementów tej części. Wyjazd głowy rodu tworzy próżnię, której nikt nie potrafi wypełnić. Obserwowanie upadku Juliusa, który traci kontrolę nad życiem i małżeństwem, jest bolesne, ale niezwykle autentyczne. John Reevena staje przed ostatecznym wyborem. Czy lojalność wobec nazwiska jest warta poświęcenia jedynej prawdziwej miłości? Rozdarcie między rozumem a sercem jest tu namacalne.
Autorka po raz kolejny pokazuje, że świetnie czuje klimat historycznego Hamburga. Nadciągająca wojna i gwałtowne przemiany społeczne nie są tylko dekoracją, one kształtują wybory bohaterów. „Blask z północy” to smutna lekcja o tym, że pieniądze i status są jedynie iluzją bezpieczeństwa, która pryska w starciu z prawdziwym nieszczęściem.
„Blask z północy” to książka o wielkiej odwadze, tej potrzebnej do odejścia, do kochania wbrew wszystkim i do przyznania się do błędu. To godne, choć przepełnione melancholią zakończenie sagi, które zostawia mnie z pytaniem: co tak naprawdę warto ocalić, gdy świat wokół nas płonie?
Dla kogo jest ta powieść? Dla fanów sag rodzinnych z mocnym tłem historycznym, którzy nie boją się trudnych tematów i skomplikowanych relacji międzyludzkich.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna osią fabuły jest dramatyczny proces rozwodowy Alice. To majstersztyk pod względem emocjonalnym. Autorka z ogromną wrażliwością, ale i brutalną szczerością kreśli obraz kobiety uwięzionej w konwenansach i przemocy. Postać Henka służy tu...
Chylę czoło wszystkim tym którzy walczyli na przełomie XIX i XX wieku o prawa kobiet. Dzięki tym wszystkim kobietom dziś mamy swoją wolność. Piękna saga warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała saga jest warta przeczytania,gorąco polecam,choć ten tom był chyba najsłabszy,za dużo scen nierealnych, trochę jak w banku o kopciuszku
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyszedł czas pożegnać się z Sagą północną. Była to przepiękna, pełna wzruszeń oraz emocji podróż w czasie. Cieszę się że za pomocą tej sagi mogłam przenieść się do Hamburga. Poznać rodzinne Reevenów oraz historię Alice ( Christiny) , która z ogromną determinacją podjęła podjeła walkę o lepsze życie nie tylko dla siebie, ale przede wszystkim dla swojej ukochanej córki. Dzięki pomocy Johna, jej szansę na odzyskanie wolności i uwolnienie się od Hanka znacznie wzrosły. Alice poczuła, że już nie jest sama.
Nigdy przedtem nie myślała, że jej zranione serce, będzie umiało na nowo kogoś pokochać. Zwłaszcza, że uczucie które się pojawiło, że względu na różnice społeczne nie powinno w ogóle istnieć.
Wówczas jeszcze nie wiedziała jak wielką cenę przyjdzie jej za to wszystko zapłacić. I że zarówno jej życie, jak i życie Johna tak bardzo się zmieni. Nie wiedziała, że poraz kolejny będzie musiała przejść przez ból związany z przeszłością. Gdyż tajemnice, które tak bardzo pragnęła ukryć i o nich zapomnieć, nagle wyjdą na jaw. A jej przyjdzie się zmierzyć z ich konsekwencjami. Na szczęście nie jest sama. Odnalazła swój największy skarb oraz wsparcie brata. Alice odzyskała nadzieję na wygraną.
Życie rodziny Reevenów również uległo ogromnym zmianom. Dom który dawniej był pełen życia, zgiełku oraz codziennej rutyny. Z czasem zaczął robić się pusty. Jakby to co miało odejść, nagle odeszło. Pozostawiając po sobie pustkę, ciszę oraz wspomnienia. Ci którzy pozostali uświadamiają sobie, że prawdziwego szczęścia nie da się kupić za rzadne pieniądze. O szczęście powinno się walczyć. Nawet gdy los stawia po drodze kolejne przeszkody, a oblicze wojny staje się coraz bliższe. Czy w nadchodzących czasach uda się ocalić to co jeszcze zostało?
Przepiękna saga o zakazanych uczuciach, podziale społeczeństwa, trudnych wyborach oraz odwadze i walce o szczęście. A także nadzieji, która cały czas jest gdzieś obok. I wyznacza określony cel.
Przyszedł czas pożegnać się z Sagą północną. Była to przepiękna, pełna wzruszeń oraz emocji podróż w czasie. Cieszę się że za pomocą tej sagi mogłam przenieść się do Hamburga. Poznać rodzinne Reevenów oraz historię Alice ( Christiny) , która z ogromną determinacją podjęła podjeła walkę o lepsze życie nie tylko dla siebie, ale przede wszystkim dla swojej ukochanej córki....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Blask z północy" to zwieńczający tom rewelacyjnej Sagi Północnej autorstwa Miriam Georg. W końcowej części dzieje się naprawdę sporo, wydarzenia następują po sobie dynamicznie, a wszystkie rozpoczęte wcześniej wątki zostają domknięte. Pojawiają się również kolejne retrospekcje z przeszłości Alice, ukazujące wszystkie trudy i bolesne wydarzenia, których doświadczyła kobieta w drodze do miejsca, w którym znajduje się obecnie. A obecnie? No właśnie teraźniejszość Alice również nie należy do łatwych, ale ta bohaterka przyzwyczaiła już nas do swojej siły i odwagi oraz niesłabnącej nadziei na to, że w końcu uda jej się uwolnić z nieudanego związku by wraz z córeczką wieść godne i szczęśliwe życie.
Ta cześć Sagi jest gęsta nie tylko od wydarzeń i nie wyłącznie za sprawą panującej atmosfery niepokoju i widma czyhającej wojny, ale i dzięki wielkim emocjom, które towarzyszą nam od samego początku. Miriam Georg nie idealizuje świata, nie wygładza ani nie upiększa rzeczywistości, ale przedstawia ją w sposób prawdopodobnie realny i bliski autentycznemu. Autorka zgrabnie balansuje między przeszłością głównej bohaterki a wydarzeniami obecnymi, co tylko dodaje całości głębi i pozwala zrozumieć życiowe dylematy i wybory Alice.
Świat, w którym przyszło jej żyć to świat konsekwencji, okrucieństwa, niesprawiedliwości, które dotykają głównie kobiety. Musiały one bowiem wykazywać się siłą, roztropnością, determinacją, żeby najzwyczajniej w świecie przetrwać. Choć wszystkie wątki zostały finalnie domknięte, to zakończenie tej Sagi pozostawia mnie z lekkim niedosytem i zaskoczeniem, gdyż nie wszystko zakończyło się tak, jak się spodziewałam, albo jak sobie tego życzyłam. Z chęcią przeczytałabym jeszcze kilka rozdziałów, aby dowiedzieć się, jak ostatecznie potoczyło się życie Alice i jej córeczki. Niemniej jednak uważam, iż Saga Północna jest fantastycznie napisana, w sposób niezwykle wciągający, sprawiający że tak łatwo zatracić się w historii Alice i na pewno warto zwrócić na nią uwagę. Mocno polecam!
"Blask z północy" to zwieńczający tom rewelacyjnej Sagi Północnej autorstwa Miriam Georg. W końcowej części dzieje się naprawdę sporo, wydarzenia następują po sobie dynamicznie, a wszystkie rozpoczęte wcześniej wątki zostają domknięte. Pojawiają się również kolejne retrospekcje z przeszłości Alice, ukazujące wszystkie trudy i bolesne wydarzenia, których doświadczyła...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnia część Sagi Północnej okazuje się być interesująca za względu na to, że poznajemy losy Alice/Christine zanim poznaliśmy ją w tomie pierwszym. Już same te zdarzenia jej życia można by rozpisać jako kolejne powieści. Autorka kończy powieść rozpadem rodziny Reevenów i pomyślnym dla Alice rozwiązaniem kluczowej w powieści sprawy sądowej. A co dla niej najważniejsze może połączyć się z najdroższymi jej osobami i odzyskać własną wolność w czasie, gdy Europa właśnie zaczęła o nią walczyć.
Wszystkie części powieści czyta się niezwykle szybko, gdyż są napisane bardzo przystępnym językiem. Oprócz wątku obyczajowego autorka obrazowo nakreśla tło społeczne Hamburga w przededniu I wojny światowej, a także cofa się jeszcze do schyłku wieku XIX, aby na podstawie losów Alice pokazać jak zmuszone były żyć niektóre kobiety, gdy panowało przekonanie, że bez mężczyzn nic nie znaczą.
Polecam tą spokojną sagę szczególnie Paniom ceniącym spokojny język i życiowe opowieści zakotwiczone w historii.
Ostatnia część Sagi Północnej okazuje się być interesująca za względu na to, że poznajemy losy Alice/Christine zanim poznaliśmy ją w tomie pierwszym. Już same te zdarzenia jej życia można by rozpisać jako kolejne powieści. Autorka kończy powieść rozpadem rodziny Reevenów i pomyślnym dla Alice rozwiązaniem kluczowej w powieści sprawy sądowej. A co dla niej najważniejsze może...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSaga właściwie stanowi jedną książkę. Przyznaję, że podobała mi się jako całość. Szczególnie to co zrobiła Blanche swojemu mężowi. Szkoda, że autorka dalej nie pociągnęła wątku. Co do historii głównej bohaterki Alice i Johna to myślałam, że będzie jeszcze troszkę wątku ich wspólnej szczęśliwej relacji, ale baśń się tu nieetety skończyła i za to też minus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Blask z północy” Miriam Georg to finałowy, czwarty tom „Sagi północnej” i zarazem chyba najbardziej dynamiczna oraz naładowana emocjami część. W końcu poznajemy całą trudną i bolesną historię Alice, a także śledzimy jej dalszą walkę o szczęście, wolność i córkę. Równocześnie obserwujemy losy rodziny Reevenów, którzy choć pozornie mają wszystko: pozycję i pieniądze, wcale nie są wolni od dramatycznych wydarzeń.
Autorka znakomicie prowadzi czytelnika ku końcowi, sprawnie zamykając wszystkie wątki. To zakończenie daje nadzieję, ale jest pozbawione lukru i jednocześnie pozostawia przestrzeń do dalszego rozwinięcia historii bohaterów. Kto wie, może autorka jeszcze nas zaskoczy?
Historia pełna wzruszeń, ale i nadziei. W tle wciąż wybrzmiewa problem sytuacji kobiet w tamtych czasach, których społeczne istnienie nie mogło się obejść bez mężczyzny u boku.
Tak jak w poprzednich tomach, świetnie oddany został klimat dawnego Hamburga. Szczególnie cennym dodatkiem są zamieszczone na końcu książki informacje historyczne o sierocińcu wspomnianym w fabule oraz o prawdziwych historiach, które zainspirowały autorkę przy tworzeniu losów Alice.
Sagi mają to do siebie, że po długim czasie spędzonym z bohaterami trudno się z nimi rozstać. „Saga północna” to poruszająca historia rodzinna. Jeśli lubicie sagi, to ta z pewnością skradnie Wasze serca. Polecam!
„Blask z północy” Miriam Georg to finałowy, czwarty tom „Sagi północnej” i zarazem chyba najbardziej dynamiczna oraz naładowana emocjami część. W końcu poznajemy całą trudną i bolesną historię Alice, a także śledzimy jej dalszą walkę o szczęście, wolność i córkę. Równocześnie obserwujemy losy rodziny Reevenów, którzy choć pozornie mają wszystko: pozycję i pieniądze, wcale...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Czy na tym świecie kobieta może być wolna?." (str.266)
Czwarta i ostatnia część sagi północnej, jednocześnie jedna z najbardziej intensywnych pod względem emocji i dynamiki wydarzeń. To wciągająca kontynuacja sagi rodzinnej, która łączy dramat, romans i tajemnice z przeszłości. Autorka skupia się na relacji Johna i Alice, relacji pełnej napięcia, niepewności, zakazanych uczuć i trudnych wyborów. Ich historia jest prowadzona z wyczuciem, a narastające emocje miedzy bohaterami są wyraźnie odczuwalne.
W tym tomie na światło dzienne wychodzą skrywane przez lata sekrety Alice. Jej bolesna przeszłość, naznaczona traumą, stała się kluczowym elementem fabuły, nadając historii głębi i autentyczności. Te fragmenty sprawiają, że czytelnik mocniej angażuje się w jej losy i rozumie jej postępowanie. To co młoda, niedoświadczona dziewczyna przeszła nie mieściło się w głowie. Z jednego piekła trafiała w kolejne.
W tle toczy się dramatyczny proces rozwodowy Alice, który dodatkowo podsyca atmosferę zagrożenia i niepewności. Jej mąż Henk zabrał córkę i gdzieś ją umieścił, nie mówiąc żonie o tym. Alice i jej brat Jaris nie ustają w poszukiwaniu dziecka. Henk próbował się dowiedzieć czegoś o przeszłości Alice, by ją pogrążyć w procesie. Zdesperowany był w stanie ujawnić żonie miejsce pobytu ich córki, byleby tylko ona wróciła do niego. W czasie procesu wychodzą na jaw sprawy z przeszłości Alice, stawiające ją w niekorzystnym świetle.
Równolegle obserwujemy powolny rozpad rodziny Reevenów. Senior rodu chory na trąd przebywa w odizolowanym ośrodku, gdzie pacjenci cieszyli się życiem każdego dnia, starając się ignorować chorobę. Jego żona zrozumiała, że jej miejsce jest przy mężu i opuszcza rodową posiadłość by podnieść na duchu męża i dodać mu odwagi w walce z chorobą. Julius traci kontrolę nad własnym życiem i na własne życzenie doprowadza się do stanu w jakim się znajduje. Jego małżeństwo od lat przechodziło kryzys i nic się w nim nie układało. Jego żona zakochana w starszym bracie Juliusa będąc świadkiem intymnej sytuacji decyduje się na desperacki krok. John zrozumiał, że ślub z narzeczoną może być pomyłką jego życia doprowadza do rozmowy, w której okazuje się, że oboje narzeczeni nie darzą się uczuciem.
To poruszająca i świetnie napisana kontynuacja, która nie tylko rozwija wątki znane z poprzednich tomów, ale wprowadza też nowe, zaskakujące elementy. Stworzona przez autorkę historia jest pełna emocji, napięcia i ludzkiej prawdy. Na każdym kroku poruszany jest problem dyskryminacji kobiet w tamtych czasach. Akcja nie zwalnia ani na moment, a każdy rozdział wnosi coś nowego, a bohaterowie pełni sprzeczności i emocji i zmagają się z trudnymi wyborami.
" Czy na tym świecie kobieta może być wolna?." (str.266)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzwarta i ostatnia część sagi północnej, jednocześnie jedna z najbardziej intensywnych pod względem emocji i dynamiki wydarzeń. To wciągająca kontynuacja sagi rodzinnej, która łączy dramat, romans i tajemnice z przeszłości. Autorka skupia się na relacji Johna i Alice, relacji pełnej napięcia, niepewności, zakazanych...
„Blask z północy” to finał, który nie szuka łatwych odpowiedzi. I właśnie dlatego działa tak mocno.
Hamburg, 1914 rok. A jednocześnie powroty do lat 1898 i 1899 - do momentów, które podzieliły życie na „przed” i „po”. Miriam Georg po raz ostatni zabiera Nas w podróż do Hamburga z początków XX wieku, miasta prawdziwego nie tylko na kartach powieści, ale i na mapie - z miejscami, które istniały naprawdę, i z historiami, które mogły wydarzyć się obok.
To tom o konsekwencjach. O tym, że z jednego piekła bardzo łatwo wpaść w kolejne, nawet jeśli decyzje podejmowane są w dobrej wierze. Przeszłość w końcu dogania bohaterów, a prawda, zamiast wyzwalać, bywa kolejnym ciężarem. Autorka nie idealizuje niczego: ani miłości, ani odwagi, ani poświęcenia.
Ta saga w całości uderza jednym, niezwykle mocnym przekazem: jak bardzo powinniśmy doceniać czasy, w których żyjemy - zwłaszcza my, kobiety. Brak niezależności, konieczność „znalezienia mężczyzny, by przetrwać”, milczenie wokół przemocy, społeczna ślepota na krzywdę - wszystko to wybrzmiewa tu wyjątkowo mocno. I boli właśnie dlatego, że nie jest literacką przesadą.
Finałowy tom jest dramatyczny, gęsty emocjonalnie i nieustannie stawia pytanie: czy ta historia w ogóle może skończyć się szczęśliwie? A jeśli tak, to czym właściwie jest „szczęście” w świecie, w którym każda decyzja ma swoją cenę?
Miriam Georg prowadzi opowieść pewną ręką. Nie epatuje okrucieństwem, ale też go nie wygładza. Pokazuje kobiety, które muszą być silne nie dlatego, że chcą, ale dlatego, że nie mają innego wyjścia. Pokazuje mężczyzn rozdartych między sumieniem a oczekiwaniami świata. I pokazuje, że czasem największą odwagą nie jest walka, lecz przetrwanie.
„Blask z północy” to idealne zakończenie sagi - gorzkie, prawdziwe i poruszające. Zamyka wszystkie wątki, zostawia z refleksją i sprawia, że po ostatniej stronie trudno po prostu przejść do kolejnej książki. Historia Alice zostaje w głowie. I w sercu. 🥹🩶
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHamburg, 1914 rok. A jednocześnie powroty do lat 1898 i 1899 - do momentów, które podzieliły życie na „przed” i „po”. Miriam Georg po raz ostatni zabiera Nas w podróż do Hamburga z początków XX wieku, miasta prawdziwego nie tylko na kartach powieści, ale i na mapie - z...