Nim zapadnie wyrok

- powieść historyczna
- 2025-09-10
- 2025-09-10
Dwie kobiety, jeden mężczyzna, decyzja, która zmieniła wszystko.
1945 rok, koszmar II wojny światowej wreszcie się zakończył. Ignacy Jakubiak przybywa do Norymbergi, by relacjonować przebieg największego procesu w dziejach. Jednak prawdziwy cel podróży to zemsta na mężczyźnie, z którego rozkazu zginęła żona i dzieci Ignacego. Nieoczekiwanie właśnie ten nazista zostaje świadkiem koronnym Amerykanów, a wszyscy oskarżeni w procesie Niemcy odrzucają stawiane im zarzuty. Polska delegacja bezskutecznie próbuje wykazać ich winę, a Ignacy, powracając pamięcią do przeszłości, oddaje głos kobietom, które na zawsze zmieniły jego życie. Lecz czy mogą zmienić też bieg historii?
Kup Nim zapadnie wyrok w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Nim zapadnie wyrok
W trudnych czasach najważniejsza jest nadzieja na lepsze jutro
Jestem fanką twórczości Niny Zawadzkiej i z przyjemnością sięgnęłam po Jej najnowszą powieść, która przenosi nas do czasów II wojny światowej i jest oparta na faktach. Bohaterowie to młodzi ludzie, których wojenna zawierucha mocno poturbowała. Ich życia, gdyby nie ten potężny konflikt zbrojny, potoczyłyby się zdecydowanie inaczej i mniej boleśnie. Niestety szaleństwo faszyzmu spowodowało traumy i wiele zła, które mocno odcisnęło swoje piętno. W tym trudnym czasie otuchy dodawała nadzieja na lepsze jutro, która była niczym koło ratunkowe i najlepsza motywacja.
Ignacy Jakubiak jest korespondentem wojennym i jako dziennikarz Polskiego Radia jedzie do Norymbergi, by relacjonować procesy zbrodniarzy wojennych. W tym mieście pojawia się również jako wdowiec, który chce zemsty na kimś, kto spowodował śmierć jego żony. Zraniony mężczyzna jest przepełniony smutkiem, żałobą i negatywnymi emocjami. Jego życiem rządzi pragnienie zemsty. Chęć pomszczenia ofiar przysłania mu cały świat i przyszłość. Los jednak płata mu ogromnego figla, a jedna chwila zmienia wszystko.
Deborah i Zuzanna to dwie kobiety, które zaistniały w życiu Ignacego. Jedną z nich przed wojną mocno pokochał, drugą bez wielkiego uczucia w czasie wojny poślubił. Obie zmieniły jego życie. Obie wiele go nauczyły. Jeśli chcesz poznać ich historię, sięgnij po tę książkę, w której zatracisz się bez reszty. Przeczytaj powieść, która w czytelny i wyrazisty sposób pokaże, jak losy historii mogą wpłynąć na życie jednostki, jak mogą pokrzyżować rzeczywistość i plany zwykłego człowieka, który chce kochać, chce być szczęśliwy i zbudować swój mały świat.
„Nim zapadnie wyrok” to wyjątkowa powieść, która pokazuje prawdziwe oblicze II wojny światowej. Na jej kartach drzemie wiele obrazów, z których większość jest drastyczna i okrutna. Autorka z dokładnością przedstawia losy ludzi, którym los zafundował prawdziwe piekło, choć na nie nie zasłużyli. Bo czy można obwiniać za chęć kochania i bycia kochanym? Tekst uzmysłowił mi, jak zło zmienia niektórych ludzi w okrutne bestie, poddane ślepo brutalnej i błędnej ideologii. Wojna to magnes, który przewraca świat do góry nogami, ale też pozwala zweryfikować, co w życiu jest ważne, a co jest tylko błahostką.
„Nim zapadnie wyrok” to prawdziwa lekcja historii oparta na wymownych przykładach, to książka naładowana ogromnym ładunkiem emocjonalnym, który poraża czytelnika niczym piorun i rozgrzewa do granic możliwości. Z własnego doświadczenia dodam, że trudno ochłonąć i trudno beztrosko spojrzeć po lekturze na współczesną politykę mocarstw, które igrają z ogniem i balansują na skraju bardzo głębokiej przepaści.
Powieść Niny Zawadzkiej ma wiele zalet, a mnie najbardziej ujęła tym, że trudno było mi jednoznacznie ocenić wszystkich bohaterów. Wielu z nich mogło wytłumaczyć uczucie, które było prawdziwe i mocne.
Przeczytałam mnóstwo powieści z II wojną światową w tle, wiele z nich było do siebie podobnych, spójnych i wręcz jednakowo przybliżało tamtą rzeczywistość. Ten tytuł jest inny, tu historia staje w cieniu człowieka, który musi dokonać wyboru, stanąć wyraźnie po jednej ze stron barykady. Tu ostro widać, jak zło zaraża samym sobą, ale też jak stymuluje dobro, które wyrasta mimo wszystko.
To bardzo mądra i przekonująca lektura, która na długo zmąci nasze myśli, długo w nas żyje i wiele uczy. To literatura najwyższych lotów napisana z perfekcją i talentem. Czuję się nią zafascynowana i zachwycona. Bardzo Wam polecam odkrycie jej piękna i geniuszu.
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Opinia społeczności książki Nim zapadnie wyrok
Każda książka autorstwa Niny Zawadzkiej jest oparta na faktach i porusza tematy związane z okresem II Wojny Światowej. Każda książka niesie pełne emocji opisy wydarzeń z tego okresu. Każda książka wzrusza i porusza serca i pozwala nam poznać silnych ludzi, którzy narażając własne życie walczą z okupantem tak, jak w - Zanim zapadnie wyrok-Ignacy Jakubiak oraz i dwie kobiety Zuza i Debora, których losy splatają się. Każda z książek jest doskonałą lekcją historii. Tym razem dowiadujemy się o działaniach organizacji Ojczyzna i przebiegu procesu w Norymberdze. Świetna książka.
Oceny książki Nim zapadnie wyrok
414 użytkowników ma tytuł Nim zapadnie wyrok na półkach głównych- Przeczytane 228
- 2025 19
- 2026 4
- Powieść historyczna 3
- Współpraca 3
- Audiobooki 3
Tagi i tematy do książki Nim zapadnie wyrok
Cytaty z książki Nim zapadnie wyrok

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nim zapadnie wyrok
Prawdziwa uczta duchowa. Oparta na prawdziwych wydarzeniach powieść o akcji organizacji „Ojczyzna”, która wpłynęła na oblicze procesu norymberskiego. Fabuła jest wymyślona. Opowiada o Zuzie i jej miłości - Ignacym oraz Deborze i jej miłości do niemieckiego oficera. Losy Debory i Ignacego splotły się na kilka lat, Zuza długo musiała czekać. Warto przeczytać, polecam gorąco.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRok 1939, Poznań - Zuzanna Pełczyńska jest młodą i niezwykle utalentowaną pianistką. Starszy od niej Ignacy Jakubiak studiuje prawo. Zakochują się w sobie, ale jej rodzice nie akceptują Ignacego, a starsze siostry Apolonia i Bernadetta są zazdrosne. Mimo sprzeciwu Zuzanny i przed wybuchem wojny rodzice wywożą ją do Gdańska. Czy zakochani odnajdą się w wojennej zawierusze? Czy ich uczucie przetrwa?
Rok 1938, Breslau (Wrocław)- Debora Florkiewicz studiuje germanistykę.
Po śmierci ukochanego ojca musi iść do pracy, by ukończyć studia. Zatrudnia się w małej lokalnej piwiarni prowadzonej przez Caspara von Thuna. Między nimi wybucha uczucie, które będzie miało swoje konsekwencje.
Rok 1945, Norymberga -
Ignacy jako przedstawiciel prasy jedzie na rozprawę nazistowskich zbrodniarzy wojennych, ale jego cel to chęć zemsty - sam chce wymierzyć sprawiedliwość na tym, który pozbawił życia jego najbliższych. Czy osiągnie swój cel? Czy znajdzie ukojenie? Jak potoczą się losy Debory, Zuzanny i Ignacego ?
To powieść o walce o siebie i swoich najbliższych, o poświęceniu, miłości i determinacji.
Polecam.
Rok 1939, Poznań - Zuzanna Pełczyńska jest młodą i niezwykle utalentowaną pianistką. Starszy od niej Ignacy Jakubiak studiuje prawo. Zakochują się w sobie, ale jej rodzice nie akceptują Ignacego, a starsze siostry Apolonia i Bernadetta są zazdrosne. Mimo sprzeciwu Zuzanny i przed wybuchem wojny rodzice wywożą ją do Gdańska. Czy zakochani odnajdą się w wojennej zawierusze?...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to*Za egzemplarz recenzencki dziękuję wydawnictwu.*
Niestety gorzej jest z tym co dzieje się na pierwszym planie. A tu po oczach najbardziej kuły mnie dwie rzeczy – pierwsza to nierealistyczna ilość zbiegów okoliczności i wydarzeń, które prowadzą nas do happy endu, a druga to zachowanie bohaterów, które przeczy temu jak mogliby się zachowywać prawdziwi ludzie w danej sytuacji.
To co prezentuje nam autorka nazwałabym trochę mniej rozwiniętą i dopracowaną twórczością Kristin Hannah. Do przeczytania, ale szczególnego miejsca w moim sercu nie zajmie.
*Za egzemplarz recenzencki dziękuję wydawnictwu.*
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię powieści z tłem historycznym, a szczególnie jeżeli to tło jest dobrze przygotowane i zawiera prawdę historyczną. „Nim zapadnie wyrok” ma solidnie zbudowaną tę warstwę - z licznymi przypisami dotyczącymi miejsc, nazwisk czy wydarzeń.
Niestety gorzej jest z tym co dzieje się na pierwszym planie. A tu po oczach...
To historia miłości w czasach wojny i tuż po niej. Akcja zaczyna się w 1945 roku w Norymberga, podczas procesu niemieckich zbrodniarzy. Ignacy jedzie tam jako dziennikarz, ale tak naprawdę chce sprawiedliwości za śmierć swoich bliskich.
Bardzo podobało mi się tło historyczne – działalność organizacji „Ojczyzna”, zbieranie zeznań świadków, pokazanie, jak polski głos był spychany na margines. Czuć solidny research.
Zabrakło mi jednak więcej samego procesu i rozwinięcia kilku wątków. Momentami romans dominował nad historią i zostawił lekki niedosyt.
Mimo to – to dobra, poruszająca powieść o trudnych wyborach, stracie i miłości w najgorszych czasach. Warto przeczytać, jeśli lubicie literaturę wojenną z historią w tle 🤍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo podobało mi się tło historyczne – działalność organizacji „Ojczyzna”, zbieranie zeznań świadków, pokazanie, jak polski głos był...
Pierwsza moja książka Pani Niny. Sięgnąłem po nią skuszony wysokimi ocenami. Liczyłem na " techniczne" spojrzenie na proces norymberski, dostałem zupełnie coś innego. Czy to źle? Ależ skąd. Książkę czytało mi się bardzo przyjemnie, stąd ową wysoką ocenę podtrzymuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo oparta na faktach opowieść o wojnie, miłości, oddaniu i akcji organizacji "Ojczyzna". Tu koszmarna historia wojennych dramatów zostaje wpleciona w wydarzenia związane z procesem Norymberskim. Akcja książki rozpoczyna się jesienią w 1945 roku, kiedy to Ignacy Jakubiak jako pracownik Polskiego Radia ma relacjonować najważniejszego w dziejach rozprawę. Nadszedł czas rozliczeń, a Polakom nie wolno buło milczeć do tego oskarżeni Hess, Goering, Ribbentrop i inni naziści nie przyznają się do winy. Dopiero dokumenty jakie udało się zgromadzić podczas akcji Iskra-Dog, w której zresztą brała udział Zuzanna, jedna z bohaterek odegrały bardzo znaczącą rolę. Wpłynęła na oblicze procesu. W retrospekcjach z kolei Ignacy wraca pamięcią do wydarzeń z czasów wojny i lat ją poprzedzających. Czytamy o najważniejszych kobietach w jego życiu i o tym, w jaki sposób zmieniły jego życie. Poznajemy Debore i Zuzannę. Jedna studiowała w Breslau i kochała Niemca, druga, mieszkanka Poznania miała przed sobą świetlaną karierę pianistki. Z jedną od dziecka się przyjaźnił z w drugiej bezgranicznie się kochał. Wrzesień 1939 roku zmienia w życiu tej trójki wszystko. Zło zbudziło w ludziach mordercze bestie. Z tym przychodzi się zmierzyć i zrobić wszystko, aby przeżyć w tym ciągłym okrucieństwie. Książka zmusza do refleksji i porusza i choć mam mały niedosyt polecam ją gorąco.
To oparta na faktach opowieść o wojnie, miłości, oddaniu i akcji organizacji "Ojczyzna". Tu koszmarna historia wojennych dramatów zostaje wpleciona w wydarzenia związane z procesem Norymberskim. Akcja książki rozpoczyna się jesienią w 1945 roku, kiedy to Ignacy Jakubiak jako pracownik Polskiego Radia ma relacjonować najważniejszego w dziejach rozprawę. Nadszedł czas...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pełna emocji, oparta nie tylko na historycznych faktach,ale i na osobistych dramatach głównych bohaterów.
Zuzia jest uzdolnioną pianistką z dobrego domu i zakochuje się w Ignacym ,niestety rodzice nie aprobują tego związku i wysyłają ją do Gdańska,do ciotki.Natomiast Debora studiuje germanistykę w Breslau i spotyka się z Niemcem.Gdy wybucha wojna świat naszych bohaterów zostaje przewrócony do góry nogami.
Historia wojennych dramatów zostaje wpleciona w wydarzenia związane z procesem Norymberskim,na który pojechał Ignacy jako dziennikarz Polskiego Radia.
Powieść czyta się wyśmienicie,jednak niektóre wątki mogłyby być bardziej rozwinięte.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiada historię Zuzi i Debory oraz Ignacego, który odegrał znaczącą role w życiu obydwu kobiet.
MOJA RECENZJA ⤵️
Sięgacie po książki z motywem historycznym?
Mimo , że są to książki z tych momentami trudnych emocjonalnie to mimo wszystko warto po nie sięgać.
Książka autorki Niny Zawadzkiej "Nim zapadnie wyrok" to historia w której oprócz tła historycznego, już po wojnie 1945 rok ale mimo wszystko jeszcze w ciężkim czasie, to również jest tutaj piękny motyw siły kobiet i nadziei.
Wiele emocji i dylematów jak i trudnych wyborów muszą przeżyć bohaterowie książki, co czytając się odczuwa.
Ale wiele też miłosnych rozterek.
W książce jest mowa o organizacji "Ojczyzna" działającej w czasie II WŚ na terenach zajętych przez trzecią Rzeszę.
"Nim zapadnie wyrok" to historia, która silnie zapada w pamięci, niesie dużo emocji ale warta uwagi.
To historia którą czyta się mimo emocji płynnie a oprócz tła historycznego jest fabularne o sprawia że jeszcze bardziej ta historia jest niezapomniana .
MOJA RECENZJA ⤵️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgacie po książki z motywem historycznym?
Nic więc prócz własnego sumienia nie mogło rozliczyć go z dokonywanych wyborów.
„Sprawiedliwość to pojęcie względne, gdy w grę wcho
„Prawda rzadko bywa wygodna, ale kłamstwo zawsze ma swoją cenę.”
„Strach potrafi zmienić nawet niewinnych w podejrzanych.”
1946 r Norymberga Niemcy
Ignacy Jakubiak znany polski dziennikarz, niegdyś studiujący na Uniwersytecie Poznańskim zostaje częścią delegacji strony polskiej podczas procesów hitlerowskich zbrodniarzy.
Mężczyzna ma w tym wszystkim ukryty cel - pragnie dokonać zemsty na człowieku, który odebrał mu rodzinę- żonę i dwoje malutkich dzieci.
Kłopot w tym,że jego śmiertelny wróg został właśnie świadkiem koronnym Amerykanów.
1938 r Poznań
Zuzanna Pełczyńska zdolna młoda pianistka swoje nadzieje na przyszłość wiąże z muzyką i utworami Fryderyka Chopina, choć występy przed publicznością niesamowicie ją stresują.
To właśnie podczas jednego z przyjęć, które uświetniała swoją grą poznała Ignacsgo Jakubiaka - starszego od niej o dziesięć lat dziennikarza- w opinii bliskich dziewczyny bawidamka i lekkoducha.
On jednak będąc pod wrażeniem Zuzi nie ustaje w wysiłkach, by zdobyć jej serce.
Czy ten plan się powiedzie?
1938 r - Breslau
Debora Florkiewicz jedyna córka swoich rodziców- Franciszka - wybitnego lekarza oraz jego żony Józefiny studiuje germanistykę , lecz po śmierci ukochanego taty pracuje w piwiarni prowadzonej przez Caspara von Thuna i wbrew rozsądkowi kocha go całą sobą.
To wielkie uczycie trafiło jednak na bardzo trudny czas w dziejach ludzkości.
Jak potoczą się losy zakochanych i czy dane im będzie szczęśliwe zakończenie?
Jakże wzruszyła mnie tak powieść.
Co ciekawe dzięki niej poznałam losy patriotycznej organizacji Ojczyzna -a odwaga i poświęcenie jej członków wywarła na mnie ogromne wrażenie I sprawiła, że w oczach zabłysły mi łzy.
Fabuła opowiada o czworgu ludzi, których losy nieoczekiwanie się splotly.
Fabuła dosłownie pochłania i sprawia ,że kolejne strony umykają w błyskawicznym tempie.
To historia o miłości, kobiecej sile i wyborach, które niejednokrotnie łamią serce.
To także opowieść o wojnie, która nie kończy się wraz z podpisaniem kapitulacji, lecz trwa w ludzkich sumieniach, pamięci i ranach, których nie sposób zabliźnić. Autorka z ogromną wrażliwością pokazuje, jak przeszłe decyzje wracają po latach, domagając się rozliczenia. „Nim zapadnie wyrok” to powieść poruszająca, dojrzała i długo rezonująca — taka, która nie tylko wzrusza, ale również zmusza do refleksji nad tym, czym naprawdę jest sprawiedliwość i czy każdy człowiek jest gotów zmierzyć się z własnym sumieniem.
Nic więc prócz własnego sumienia nie mogło rozliczyć go z dokonywanych wyborów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Sprawiedliwość to pojęcie względne, gdy w grę wcho
„Prawda rzadko bywa wygodna, ale kłamstwo zawsze ma swoją cenę.”
„Strach potrafi zmienić nawet niewinnych w podejrzanych.”
1946 r Norymberga Niemcy