Wiatr z północy

- Im Nordwind
- 2025-07-30
- 2025-07-30
- Barbara Niedźwiecka
Pierwszy tom megabestsellerowej sagi o tajemnicach niszczących rodziny, miłości silniejszej niż strach i przeszłości, od której nie da się uciec.
Hamburg, 1913 rok. Mąż Alice zamienia jej świat w piekło. Jedynym promykiem nadziei dla żyjącej w biedzie kobiety jest jej córka Rosa. Gdy kobieta nie jest już w stanie ochronić dziecka przed przemocowym partnerem, podejmuje desperacką decyzję – postanawia postarać się o rozwód.
Niedaleko dzielnicy nędzy, w willi należącej do starej, szanowanej rodziny, mieszka adwokat John Reeven. Jego kancelaria odnosi sukcesy, a on sam jest zaręczony zgodnie z oczekiwaniami socjety. Mając na uwadze dawną tradycję, udziela też bezpłatnej pomocy najuboższym mieszkańcom Hamburga.
Pewnego dnia do jego kancelarii przybywa Alice, której sytuacja wydaje się beznadziejna. Taka sprawa rozwodowa jest niemal niemożliwa do wygrania, a jednak John, wbrew rozsądkowi, decyduje się jej pomóc. Mężczyzna nie przeczuwa, że Alice wywróci jego świat do góry nogami…
Kup Wiatr z północy w ulubionej księgarni
Oceny książki Wiatr z północy
713 użytkowników ma tytuł Wiatr z północy na półkach głównych- Przeczytane 395
- 2025 30
- 2026 19
- Audiobooki 6
- Współpraca recenzencka 4
- Przeczytane 2025 4
Cytaty z książki Wiatr z północy
Czasami się zastanawiała, po co właściwie prowadzi to życie. Jaki to wszystko ma sens. Ale potem patrzyła na swoją córkę i pytanie samo znaj...
RozwińNie trzeba krzyczeć, żeby być silną. Czasem wystarczy przestać się bać.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiatr z północy
To jest książka dobra do snu, lekka, szybko się czyta, ale nie ma jakiejś ambitnej treści. Historia jakich wiele. Czy siegnę po drugi tom? Raczej nie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskoczyło mnie, jak wiele negatywnych opinii krąży wokół "Wiatru z północy", bo moje wrażenia są zupełnie odmienne. Pierwszy tom wciągnął mnie niemal od pierwszych stron – historia jest pełna napięcia i zaskakujących zwrotów akcji. Nie spodziewałam się, że tak bardzo wciągnę się w powieści niemieckiej autorki.
Nie wiem, jak wyglądało życie w Hamburgu przed I wojną światową, nie mogę więc wypowiedzieć się na temat prawdy historycznej. W moim odczuciu jest to realistyczna opowieść, która porusza problemy podobne do tych, które dotykały kobiety w Polsce. W obydwu przypadkach życie było trudne, wymagające i pełne ograniczeń wynikających z ówczesnych norm społecznych.
Szczególnie doceniam, że autorka porusza trudny temat rozwodów i robi to w sposób poważny i wiarygodny. Pokazuje skomplikowane emocje, konflikty i konsekwencje takiej decyzji, co nadaje powieści głębi i autentyczności.
Słuchałam audiobooka i muszę przyznać, że lektorka zasługuje na najwyższą ocenę – jej interpretacja bohaterów, intonacja i dynamika czytania w pełni wciągają słuchacza w świat powieści i dodają historii dodatkowego wymiaru.
Podsumowując: jest to przemyślana i emocjonalnie angażująca lektura, która zaskakuje realizmem i poruszanymi tematami, a jednocześnie pokazuje siłę i determinację kobiet w trudnych czasach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem, jak wyglądało życie w Hamburgu przed I wojną...
Rewelacja! Mam tu wszystko. Ona piękna, biedna i zamężna. On przystojny, bogaty i zaręczony. Ona chce się rozwieść, a on jest jej adwokatem. Dwa różne światy. Dzielnice bogaczy i dzielnice nędzy. Z jednej strony przyjęcia, herbatki, zarządzanie bankami, a z drugiej praca w fabryce przez cały dzień i skrajnie ubogie mieszkania. Jest rok 1913. Prawo jest po stronie mężczyzny. Tam gdzie on, tam i dziecko. To on o wszystkim decyduje. Czy John dokona niemożliwego i pomoże Alice w rozwodzie z brutalnym mężem? I z kim będzie Rosa?
Książka przeczytana jednym tchem. W moim osobistym rankingu znajduje się bardzo wysoko, wysoko, ponad przeciętnymi babskimi czytadłami. Jeszcze trzy tomy przede mną i mam nadzieję, że będą wszystkie tak dobre jak ten.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapowiadała się słabo ale po przeczytaniu mam ochotę poznać ciąg dalszy.
Zapowiadała się słabo ale po przeczytaniu mam ochotę poznać ciąg dalszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGrafomanstwo pierwszej klasy. Książka nudna, nic się praktycznie nie dzieje. Bzdury typu: kobieta żyjąca na granicy ubóstwa idzie do sklepu i kupuje na zeszyt mąkę, boczek i cztery banany 😂. Z pewnością nie przeczytam kolejnych tomów, a czas poświęcony na czytanie tego uważam za stracony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że to dobre czytadło na przerwę od czegoś bardziej ambitnego czy wymagającego. Dużo niedomkniętych wątków, dużo znaków zapytania, dużo tajemnic i niedomówień. I między innymi dlatego obniżyłam ocenę. Poza tym czyta się szybko i lekko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przedstawia życie dwóch rodzin,jednej bogatej a drugiej bardzo biednej i do tego głowa rodziny to pijak i sadysta,Alice żona sadysty to właściwie sierota którą rodzice oddali lub sprzedali pastorowi który okazał się erotycznym dewiantem no skoro miał chorą żonę to zaspakajał swą chuć z młodymi służącymi,jak potoczą się dalsze losy Alice konieczność jest przeczytać dalsze tomy
Książka przedstawia życie dwóch rodzin,jednej bogatej a drugiej bardzo biednej i do tego głowa rodziny to pijak i sadysta,Alice żona sadysty to właściwie sierota którą rodzice oddali lub sprzedali pastorowi który okazał się erotycznym dewiantem no skoro miał chorą żonę to zaspakajał swą chuć z młodymi służącymi,jak potoczą się dalsze losy Alice konieczność jest przeczytać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKtoś użył na bookclubie sformułowania, że jest to czytadło, i zgadzam się z tym. Nie nazwałabym tego tomem pierwszym sagi, bo od sagi spodziewałabym się jakiegoś domknięcia wątków przed przejściem do kolejnej książki. Można byłoby to nazwać bardzo rozwleczonym pierwszym rozdziałem.
Na plus:
- szybko się czyta
- opisy skonstruowane w taki sposób, że nie są zbyt rozbudowane, a pozwalają na wyobrażenie sobie wszystkiego
- dowiedziałam się, że kiedyś ojcowie mieli z automatu przyznawane prawa rodzicielskie. Nie wiedziałam o tym, kompletnie mi to historycznie umknęło.
- na ostatnich stronach autorka pokazuje na czym się wzorowała, zdjęcia piwiarni, wozów cyrkowych itd. To było bardzo bardzo spoko!
Na minus:
- język stylistycznie nie pasuje do czasu akcji, aż kilkakrotnie musiałam sprawdzać czy na pewno nie jesteśmy w okolicach teraźniejszości
- baaardzo wolna akcja
- niektóre postacie są bardzo sztampowe - patrz John.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa plus:
- szybko się czyta
- opisy skonstruowane w taki sposób, że nie są zbyt rozbudowane,...
Książka, która niestety nie wzbudziła we mnie większych emocji. Dużo niedopowiedzianych wątków i tajemnic, które... nie zostają wyjaśnione. Właściwie nic się w tym tomie nie domyka – historia urywa się bez wyraźnego zakończenia. Wolę cykle, w których każda książka ma sens jako osobna całość.
Główna bohaterka? Oczywiście piękna, wyjątkowa i „inna niż wszystkie kobiety w jej środowisku”. Tak bardzo inna, że przyciąga uwagę bogatego mężczyzny, który postanawia jej pomóc. Bo przecież jest piękna i uparta. Dla mnie to zbyt płytkie przedstawienie zarówno głównej, jak i pozostałych postaci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka? Oczywiście piękna, wyjątkowa i „inna niż wszystkie kobiety w jej...
Książka ma potencjał, ale z uwagi na to, że to 1 tom - wszystko dopiero się rozkręca. Jestem ciekawa kolejnych części.