Październikowa rdza

- 2025-09-10
- 2025-09-10
W SERCU DOLNEGO ŚLĄSKA ROŚNIE MROCZNY LAS.
CZY ODWAŻYSZ SIĘ WEJŚĆ I ZMIERZYĆ Z JEGO TAJEMNICĄ?
Szwarzeb, 1989 rok. W niewyjaśnionych okolicznościach znika Alicja Wicher. W miasteczku, w którym każdy ma coś do ukrycia, nikt nie szuka jej zbyt długo. Siedem lat później Agata Kot, córka grabarza, przypadkiem natrafia na ślad zaginionej dziewczyny. Nie podejrzewa jednak, że kluczem do prawdy będzie przeszłość, od której nie można uciec.
By rozwikłać tę zagadkę, trzeba będzie zanurzyć się w stuletnią historię miasteczka u stóp Karkonoszy, odkryć tajemnicę skarbu z pałacu Ackermanów i poznać dzieje rodzin, które od lat skrywają swoje sekrety w starych, poniemieckich domach. A może prawda czai się wśród mglistych ścieżek lasu, gdzie nocami błąka się duch świętej Rosamundy, a niektórzy w mroku widzieli wilkołaka?
Hipnotyzująca, misternie skonstruowana powieść o małomiasteczkowych tajemnicach, duchach przodków, miłości i zbrodni stłumionej milczeniem.
Dziewięć splecionych życiorysów. Jedno zniknięcie. I pytanie, które powraca niczym echo: jak głęboko trzeba zabrnąć w przeszłość, żeby odnaleźć się w teraźniejszości?
NIEKTÓRE BAŚNIE SĄ OKRUTNE. NIEKTÓRE KOŃCZĄ SIĘ ŹLE. A INNE TAK PRZERAŻAJĄ BO SĄ PRAWDZIWE.
Kup Październikowa rdza w ulubionej księgarni
Oceny książki Październikowa rdza
944 użytkowników ma tytuł Październikowa rdza na półkach głównych- Chcę przeczytać 568
- 2025 36
- 2026 17
- Literatura piękna 6
- Przeczytane 2025 6
- Współpraca 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Październikowa rdza
Niestety, nie spodobała mi się...
Zapowiadało sie naprawdę fajnie ale niestety im dalej w las tym gorzej. Baaardzo się wynudzilam. Za bardzo rozciągnięta, połowę moznaby pominąć bez utraty fabuły. Zero akcji, tam sie nic nie dzieje... Dla mnie wyglądało to jakby autorka miala dobry pomysl ale nie wiedziala jak to wszystko ogarnąć, spiąć, zeby mialo ręce i nogi. Jak dla mnie nie ma ani rąk ani nóg. Niestety, nie moja bajka. Jesli komuś się spodobała to super. Ja nie należę do tej grupy.
Dałabym dwie gwiazdki ale trzy za to, ze pomagala mi z bezsennością wieczorem :3
Niestety, nie spodobała mi się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapowiadało sie naprawdę fajnie ale niestety im dalej w las tym gorzej. Baaardzo się wynudzilam. Za bardzo rozciągnięta, połowę moznaby pominąć bez utraty fabuły. Zero akcji, tam sie nic nie dzieje... Dla mnie wyglądało to jakby autorka miala dobry pomysl ale nie wiedziala jak to wszystko ogarnąć, spiąć, zeby mialo ręce i nogi. Jak dla mnie...
Nie doczytałam, czyli nie wciągnęła mnie. W sumie to męczy mnie współczesna maniera skakania w czasie i wprowadzania nieświadomej liczby nowych postaci, których nie sposób spamiętać. Czy naprawdę nie można inaczej pisać powieści? Mam dziś zły dzień. Rzuciłam książkę w kąt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż to było dobre!!! Przydała mi się lista występujących postaci, aby uporządkować historyczną układankę i powiązać występujące osoby w różnych momentach czasowych. Czyta się warto, wciąga do ostatniej strony. Bardzo polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria kołem się toczy, a to co zapisane musi nastąpić. Duchy, czarownice i wilki, a tak naprawdę źli ludzie. Bardzo ciekawa historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Najgorsza cisza to taka, która nagle zapada na świat."
7⭐ /10⭐
(Współpraca reklamowa z @znak_literanova)
Dobry wieczór w środę. Już za tydzień o tej porze będziemy szykować się do świąt. Ja bardziej czekam na to wolne i ten luz bez pracy.
#październikowardza moje pierwsze spotkanie z twórczością #agnieszkakuchmister i jestem zachwycona tą książką.
Mimo, że od przeczytania jej przeze mnie minęło już trochę czasu, nadal jej fabuła siedzi we mnie.
Powieść zabiera nas w dwie strefy czasowe. Cofamy się do roku 1989 i wydarzeń, które następują po siedmiu latach.
W Schwrzeb znika Alicja Wicher. Okoliczności jej zniknięcia są dość tajemnicze i przez długi czas nikt nie wyjaśnił tego zniknięcia.
Po siedmiu latach, 1996 roku córka grabarza Agata Kot trafia na ślad zaginionej dziewczyny.
Nie spodziewa się, że to co odkryje będzie początkiem dość dużego śledztwa, które odkryje wiele tajemnic małego miasteczka pod Karkonoszami.
Podczas czytania cofamy się do przeszłości i wydarzeń sprzed lat by dowiedzieć się co zaszło w życiu zaginionej.
Główna bohaterka, Agata stara się odkryć jak najwięcej z przeszłości dziewczyny i jej znajomych.
W powieści przewija się wiele wątków, wielu bohaterów, którzy mają wpływ na całą fabułę.
"Październikowa rdza" jest pełna zagadek, ciemnych, kretych ścieżek, które doprowadza do niespodziewanego finału.
Agnieszka Kuchmister niesamowicie buduje całą fabułę, która zagłębia nas w życie małej społeczności, które ma pełno tajemnic.
Polecam, dla mnie świetna książka.
#współpracareklamowa#znakliteranova#bookstagrampoland
"Najgorsza cisza to taka, która nagle zapada na świat."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7⭐ /10⭐
(Współpraca reklamowa z @znak_literanova)
Mimo, że od przeczytania...
Książkę otrzymałam w ramach akcji recenzenckiej. Sama fabuła i pomysł przekazania opowieści bardzo ciekawy. Najpierw poznajemy bohaterów w teraźniejszości, koniec lat 90 ubiegłego wieku, i główny wątek - zaginięcie Alicji Wicher. Następnie zostają przedstawione historie i rody bohaterów sięgające początku XX wieku. A powieść kończy się wątkiem w roku 2016, gdzie zostaje wyjaśniona zagadka z przeszłości, jak również przedstawione losy bohaterów.
Do tej pory nie czytałam tak skonstruowanej książki. Sam zamysł bardzo ciekawy. Jednak wątki przeszłości są na tyle przydługie i odległe, że momentami ciężko powiązać to z zaginięciem dziewczyny obecnie. Trudno się czytało. Jednak były też rozdziały, które czytało się w mgnieniu oka.
Powieść jest mroczna i tajemnicza, ma wątek baśni o Czerwonym Kapturku i wilkołakach. Dla fanów grozy w sam raz. Sama końcówka rewelacyjna. Świetne zakończenie.
Całościowo jednak nie moje klimaty.
"Pomyślałam wtedy, że to dziwne, że wzięłam się z nich wszystkich, że płynęła we mnie ich krew, a przecież nikogo nigdy nawet nie spotkałam".
"Najgorsze są tajemnice, które leżą długo nieruszane, a potem cuchną jak zgniłe jajo".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna książka.
Piękna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPołączenie obyczajówki z thrillerem i fantasy. Bardzo ciekawy układ książki. Cofamy się systematycznie lata wstecz aby poznać cała historię. Poznajemy 9 różnych historii, różnych a jakże przejmujących. Autorka ma bogata wiedzę, dobre pióro. Polecam każdemu, kto lubi elementy dawnych historii, elementy baśniowe, bajki i tajemnice
Wciągająca.
Wciągająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydaje mi się, że pierwszy raz czytam książkę, gdzie z każdym kolejnym rozdziałem cofiemy się w przeszłość, by poznać korzenie tej historii. Taki zabieg wymaga dużej uważnosci w czytaniu. Spodobało mi to!
Przychylam się też do opinii, że książka jest nierównie napisana. Jedne rozdziały czytasz z zapartym tchem, inne męczą niemiłosiernie... Niemniej jednak warto zagłębić się w te małomiasteczkowe tajemnice :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzychylam się też do opinii, że książka jest nierównie napisana. Jedne rozdziały czytasz z zapartym tchem, inne męczą niemiłosiernie... Niemniej jednak warto zagłębić...
Spodziewałam się po tej książce czegoś innego ale to co dostałam nie zawiodło mnie wcale. To niesamowita opowieść o małym sennym miasteczku u podnóży gór przedstawiona w rozdziałach z perspektywy bohatera. Na każdy rozdział wypada inny bohater, na początku martwiłam się bo totalnie nie pamiętałam po przeczytaniu rozdziału jak na imię ma bohater i jakie ma koneksje z innymi rodzinami zamieszkującymi miasto na dany okres czasu ale to nie ma takiego znaczenia. Książka jest mroczna, soczysta jak październikowa rdza. Autorka ma lekkie pióro i z pewnością sięgnę po jej kolejne powieści. Polecam z czystym sercem! Ta powieść nie zawodzi!