Ministerstwo Rozwiązań

Okładka książki Ministerstwo Rozwiązań autora Mark Janssen, Sanne Rooseboom, 9788381506960
Okładka książki Ministerstwo Rozwiązań
Sanne RooseboomMark Janssen Wydawnictwo: Dwie Siostry Seria: Ministerstwo Rozwiązań bajki
bajki
Iwona Mączka

Kup Ministerstwo Rozwiązań w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ministerstwo Rozwiązań

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ministerstwo Rozwiązań

Trójka dzieci i ministerstwo rozwiązań, czyli jak pomóc w kłopotach i trudnościach dorosłym i dzieciom . Warunek - nikt nie może o tym wiedzieć i nikomu nie można zdradzić tajemnicy. Przypomina to trochę dawną akcję telewizji polskiej - niewidzialna ręka pomaganie i zostawianie odcisku ręki. Urocza powieść dla wszystkich- dzieci, młodzież i dorośli znajdą tu coś dla siebie. Ja osobiście bawiłam się znakomicie przy czytaniu, polecam ! Niech każdy znajdzie w sobie chęć do niesienia pomocy, nie na skalę światową ale domową. Czekam na następne części!!!!

Tajemniczy list, dziecięca ciekawość, życiowa mądrość, bezinteresowność i odwaga, by stawić czoła ludzkim tragediom to składowe genialnej niderlandzkiej powieści "Ministerstwo Rozwiązań" Sanne Rooseboom.
W ręce Niny trafia list. Koperta, jakich wiele przewinęło się przez ręce jej taty-listonosza. Zaskakuje brakiem adresu.
Wiedziona ciekawością dziewczyna postanawia odkryć, kto wysyła list do Ministerstwa Rozwiązań - instytucji, która nie istnieje w żadnym państwie. Rozklejając kopertę i czytając historię Rubena, jeszcze nie wie, że właśnie wpada w wir przygody, która na zawsze odmieni jej życie.
Od lat w wielu miejscach na Ziemi działający w konspiracji członkowie Ministerstwa Rozwiązań pomagali zwykłym obywatelom pokonać życiowe trudności. Zapobiegali samotności, dawali pracę potrzebującym, pomagali budować międzyludzkie relacje. Tylko pod warunkiem bezwzględnej tajności misje miały szansę powodzenia. Gdy procedury zostały złamane, Ministerstwo ulegało likwidacji i znikało z mapy Międzynarodowego Bractwa do spraw Rozwiązań. Tak było w przypadku holenderskiej jednostki, w której to pracowała młoda wówczas pani Vis, a obecnie sędziwa, niewidoma sąsiadka Rubena.
Los krzyżuje drogi Niny, jej przyjaciółki Alfy, gnębionego przez szkolną "gwiazdę" chłopca oraz starszej pani.
Czy trójka dzieciaków zdoła powstrzymać zło, które sieje Sophia? Czy zdołają wskrzesić Ministerstwo Rozwiązań, by pomagać tym, którzy potrzebują wsparcia "niewidzialnej ręki"?
Powieść to zaskakująca, poruszająca trudny temat, jakim jest nękane innych. Wielokrotnie pojawia się w niej wątek hejtu, działania na szkodę drugiej osoby. Ponadto znajdziemy w niej wiele empatii, odwagi, czy bezinteresowności tak bardzo potrzebnej współczesnemu światu.
Powieść ta pokazuje młodym ludziom, że nie warto stać w cieniu, za to warto chronić bezbronnych. Uwrażliwia na ludzką krzywdę, a przede wszystkim udowadnia, że Ministerstwo Rozwiązań każdy z nas nosi w sobie: w dobrym słowie, czy geście pełnym życzliwości.
Czytajcie! To rewelacyjna powieść pełna przygody i życiowej mądrości.

Wiedziona ciekawością dziewczyna postanawia odkryć,...

100/10 ⭐️

📖 Ta książka to prawdziwa przygoda – i nic dziwnego, że stała się bestsellerem!

Wciąga od pierwszych stron i pokazuje, że dzieci też mają moc zmieniania świata 💛

Znajdziesz tu temat przyjaźni, odwagi, radzenia sobie z nękaniem i ogromną dawkę dziecięcej ciekawości.

A wszystko zaczęło się od listu, który tata Niny miał dostarczyć do Ministerstwa Rozwiązań! Tyle, że listonosz nigdy o nim nie słyszał, a na liście nie ma adresu. Wszystko owiane ogromną tajemnicą, o której nikt nie powinien się dowiedzieć 🤭

Jednak Nina i jej przyjaciele odkrywają, że nie wszystko jest stracone ☺️ Czy aby na pewno? 🤔

Historia Niny, Alfy i Rubena sprawiła, że przeczytałam całość w jeden dzień – i do samego końca nie byłam pewna, jak to się skończy!

A najlepsze? To dopiero pierwsza część – kolejne są już w przygotowaniu. 😍

100/10 ⭐️

📖 Ta książka to prawdziwa przygoda – i nic dziwnego, że stała się bestsellerem!

40 użytkowników ma tytuł Ministerstwo Rozwiązań na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Ministerstwo Rozwiązań na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ministerstwo Rozwiązań

Okładka książki Ministerstwo Rozwiązań i zaginiony Van Gogh Mark Janssen, Sanne Rooseboom
Ministerstwo Rozwiązań i zaginiony Van Gogh Mark Janssen, Sanne Rooseboom

Cytaty z książki Ministerstwo Rozwiązań