Pulp magazyn #14 (06/2025)

- czasopisma
- e-book
- Pulp magazyn (tom 14)
- 2025-05-16
- 2025-05-16
Pulp magazyn to mocna dawka popkulturowej rozrywki i wiedzy. Czekają na was opowiadania, wywiady, recenzje i felietony.
Temat numeru to „Wszyscy spodziewają się… zemsty!” Juliana Jelińskiego, a w tekście „Moja polonistka zdobywa Himalaje” Łukasz Kucharczyk pisze o zemście (nie tylko) w fantastyce. Natomiast Mateusz Kapusta stawia pytanie „Co potrafi dobrze napędzić bohatera?” i odpowiada, dlaczego zemsta. Sylwia Zimowska robi przegląd planszówek z negatywną interakcją w tekście „Złośliwość kontrolowana”.
Na wywiad z Warwickiem Davisem zaprasza Julian Jeliński.
Możecie też przeczytać recenzje i artykuły autorstwa m.in. Klaudii Sołdyńskiej, Juliana Jelińskiego, Marty Sobieckiej, Tomasza Skupnia czy Marcina Kończewskiego.
Ponadto teksty naszych stałych felietonistów: Marcina Świątkowskiego „O kosmicznym marksizmie i końcu historii”, Krzysztofa A. Zajasa „Prywatny generator grozy”. A także felieton autorstwa Marcina Mortki „Kazachstan a sprawa polska” w nowym cyklu “Sprawy Przegapione”.
W czerwcu zapraszamy na opowiadania autorstwa: Bartłomieja Malinowskiego, Marcina Świątkowskiego i Wojciecha Moski.
Nad formatem audio czuwa reżyser dźwięku – Marcin Kardach.
Lektorzy majowego numeru: Agnieszka Kołodziejska, Zuzanna Galia, Marcin Stec, Mikołaj Krawczyk, Mateusz Kapusta, Marcin Kardach.
Dostępne są także materiały dodatkowe: okładkowa grafika do pobrania i ciekawostki o zamieszczonych tekstach.
Magazyn Pulp dostępny jest w formatach audio i e-book.
Kup Pulp magazyn #14 (06/2025) w ulubionej księgarni
Oceny książki Pulp magazyn #14 (06/2025)
8 użytkowników ma tytuł Pulp magazyn #14 (06/2025) na półkach głównych- Przeczytane 8
- Czasopisma 1
- 3. Inne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pulp magazyn #14 (06/2025)
Jestem słaba w planowaniu dodawania postów, ale już jest! Dziś o 14 numerze magazynu Pulp, który bardzo Wam polecam, a poniżej dowiecie się więcej na temat mojej opinii o magazynie i opowiadaniach.
Pulp magazyn # 14 (06/2025)
Bardzo ciekawe artykuły skupiające się na tematyce zemsty. Każdy wysłuchałam z ciekawością. Recenzje słuchałam z zaciekawieniem i nabrałam ochoty na obejrzenie serialu Endor - cóż poradzić autor recenzji wiedział jak mnie przekonać.
"Dzwoneczek" Bartłomiej Malinowski
Opowiadanie z akcją osadzoną przed wielu laty, gdy jeszcze nie było elektryczności - to daje świetnego klimatu opowieści. Jest krótkie z bardzo ciekawą puentą na końcu, która sprawia, że czytelnik wraca myślami na sam początek opowieści wtedy wszystko staje się jasne.
"Aspekt niedokonany bojowanie byt nasz" Marcin Świątkowski
Bardzo ciekawe opowiadanie science-fiction, które przekazuje bardzo ważny przekaz. Nie tylko ukazuje zatarcie się świadomości czemu trwa wojna, czemu kolejny jej uczestnik bierze w niej udział, ale ukazuje jaką możemy mieć przyszłość jako cywilizacja jeśli nie zaprzestaniemy wojny. Przypomina mi historię Daleków i pozostawia czytelnika w uczuciu bezsensu i beznadziei.
"Słowizm" Wojciech Moska
Opowiadanie o dziwnej chorobie, którą mam wrażenie często możemy spotkać w dzisiejszych czasach... Czyż czasem nie czytając komentarzy nie mamy wrażenia, że niektóre słowa znalazły się w nich przez przypadek? Słowa same się czasem wyrywają z ust innych osób. Także uważajcie by z kilku przypadków nie doszło tu zaraz do pandemii... Bardzo fajne opowiadanie, które polecam Waszej uwadze.
Magazyn znajdziecie w aplikacji PulpUp - tam słuchałam - ale również na Legimi czy w audiotece.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPulp magazyn # 14 (06/2025)
Już powoli nie pamiętam czasów, gdy z niecierpliwością czekało się na kolejne numery magazynów, by po miesiącu dowiedzieć się czegoś nowego. Dzięki Wydawnictwu Pulpbooks mogłem znów tego doświadczyć – choć w zupełnie nowej, odświeżonej formie. Pulp Magazyn dostępny na platformie PulpUp jako audiobook to nie tylko sentymentalny powrót do przeszłości, ale i zaskakująco aktualna propozycja.
W nagraniu znajdziemy opowiadania, felietony i recenzje – wszystko podane w dynamicznej, przystępnej formie. Choć nie śledzę już na bieżąco świata gier komputerowych czy seriali, szczególną uwagę zwróciły moją recenzje poświęcone literaturze - japońskim kryminałom. Były intrygujące i zachęciły mnie do dalszych poszukiwań w tym gatunku.
Motywem przewodnim tego numeru jest zemsta. Spośród wszystkich materiałów najbardziej zapadły mi w pamięć opowiadania „Dzwoneczek” Bartłomieja Malinowskiego oraz „Aspekt niedokonany bojowanie byt nasz” Marcina Świątkowskiego. To drugie, utrzymane w klimacie science fiction, opowiada o rebelii na odległej planecie, gdzie główny bohater zostaje przydzielony do ochrony tajemniczego ameboida i przetransportowania do na tyły frontu. Opowiadanie jest nietuzinkowe, wciągające i doskonale zrealizowane w wersji audio. Słuchałem poszczególnych tekstów w wolnych chwilach i muszę przyznać, że była to dla mnie prawdziwa odskocznia od codzienności. Całość okazała się nie tylko relaksująca, ale i inspirująca – świetnie nadaje się do słuchania w podróży, przy porannej kawie czy wieczorem przed snem.
Polecam wszystkim, którzy tęsknią za klimatem dawnych magazynów, ale szukają nowoczesnej formy podania treści. Dziękuję Wydawnictwu Pulpbooks za udostępnienie audiobooka. Słuchajcie!