Lisia żona

- 2025-06-18
- 2025-06-18
- 9788383820026
- Elżbieta Janota
Niektórzy uważają, że lisy są podobne do duchów, bo też gromadzą qi, ale nic bardziej mylnego. Jesteśmy żywymi istotami, takimi jak wy, po prostu zazwyczaj lepiej wyglądamy…
Mandżuria, rok 1908. W ostatnich latach rządów dynastii Qing właściciel restauracji znajduje na swoim progu zamarzniętą kurtyzanę. Jej śmierć wywołuje plotki o lisach, które według ludowych wierzeń zwodzą śmiertelników, przybierając postać pięknych kobiet i przystojnych mężczyzn. Bao, detektyw obdarzony niezwykłą zdolnością wykrywania kłamstw, otrzymuje zadanie ustalenia tożsamości zmarłej.
Tymczasem rodzina chińskich aptekarzy, mimo biegłości w leczeniu chorób, nie potrafi uwolnić się od klątwy, która nad nimi wisi. Wydaje się jednak, że gdy w ich życie wkracza niebezpiecznie czarująca służka zwana Śnieżną, ich los w końcu się odmienia. Tylko czy na pewno? Śnieżna skrywa wiele sekretów, a przede wszystkim jest matką, która pragnie pomścić swoje utracone dziecko. Trop zaprowadzi ją z północy Chin aż do Japonii, a Bao będzie podążał za nią niczym wierny pies. Zarówno Śnieżna, jak i Bao, poruszając się wśród mitów i błędnych wyobrażeń o lisich duchach, spotkają starych przyjaciół i nowych wrogów – a trup nadal będzie ścielić się gęsto.
Yangsze Choo mistrzowsko eksploruje świat śmiertelników i duchów, ludzi i innych stworzeń, a także olśniewające momenty, gdy ich ścieżki się krzyżują. Lisia żona, napisana z epickim rozmachem i pełna wyjątkowych, niezapomnianych bohaterów, to zachwycająca powieść o dawnych miłościach i drugich szansach, głębi matczynej miłości oraz pradawnych ludowych podaniach, które mogą okazać się prawdą.
Yangsze Choo to malezyjska pisarka chińskiego pochodzenia. Po ukończeniu studiów licencjackich na Harvardzie, pracowała w korporacjach, a następnie napisała debiutancką powieść The Ghost Bride. Narzeczona ducha, która stała się bestsellerem „New York Timesa” i została zekranizowana jako serial Netflixa. Jej druga powieść Nocny tygrys została wybrana jako lekturę klubu czytelniczego Reese Witherspoon, a jej fragmenty czytano podczas platynowego jubileuszu królowej Elżbiety II.
Proza Choo jest bogata, a powolne odkrywanie skomplikowanych relacji łączących bohaterów, którzy spotykają się po latach, trzyma w ogromnym napięciu. Wspaniała rzecz. – „Publishers Weekly” Intrygująca, chytrze pomyślana i zagadkowa powieść, dla której warto uwierzyć w niewiarygodne (…) Bogata azjatycka tradycja związana z lisim folklorem stanowi tło dla złożonej, nastrojowej historii o tożsamości i odkrywaniu tajemnic rozgrywającej się w Mandżurii na początku XX wieku.– „Kirkus”
Kup Lisia żona w ulubionej księgarni
Oceny książki Lisia żona
364 użytkowników ma tytuł Lisia żona na półkach głównych- Chcę przeczytać 245
- 2025 12
- 2026 8
- Azja 3
- Literatura piękna 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lisia żona
Ciepła, subtelna opowieść z Dalekiego Wschodu.
Ciepła, subtelna opowieść z Dalekiego Wschodu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toElementy metafizyki potęgują pozytywne wrażenie. Warto zanurzyć się w świat odmienny od naszego i delektować się historią
Bardzo ładnie przetłumaczona, magiczna opowieść o północnych Chinach i Lisach:)
Bardzo ładnie przetłumaczona, magiczna opowieść o północnych Chinach i Lisach:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Lisia żona" to naprawdę urzekająca powieść dla miłośników lisów, kultury azjatyckiej i nie tylko. Siła tej książki nie tkwi w tajemnicy, ani zagadce, ponieważ albo wszystko jest powiedziane od razu albo idzie się wszystkiego domyślić bardzo szybko. Co przyciąga do tej pozycji to postacie i to jak się wzajemnie wszystko zazębia. Każda z osób ma swój odmienny, wyrazisty charakter i swoją historię. Główną postacią jest Śnieżna i mimo iż jest to postać kobieca nie jest ona słaba, nie jest damą w opresji, którą ciągle ktoś musi ratować. Choć wiadomo i jej zdarzają się chwilę słabości, zawahania. Czujemy też jej ból po stracie dziecka, który cały czas jej towarzyszy, a nie jest tylko wymówką, aby pchnąć fabułę do przodu w odpowiednim momencie.
Co mnie również urzekło to lisi motyw, który został poprowadzony w świetny sposób. Wszystko (no prawie) zostało wytłumaczone, więc czytelnik nie zostaje z poczuciem zagubienia. A to wszystko w otoczeniu dawnych Chin, ich dawnych wierzeń i historii.
Cieszyło mnie też jak każde spotkanie, jak każdy bohater nie był przypadkowy. Wszystko się ze sobą wiązało, zazębiało, żeby na końcu powstał obraz, jak z puzzli.
Dla mnie "Lisia żona" to przede wszystkim opowieść o samotności i stracie. Ale i o tym, ze nie wszystko jest na zawsze stracone.
"Lisia żona" to naprawdę urzekająca powieść dla miłośników lisów, kultury azjatyckiej i nie tylko. Siła tej książki nie tkwi w tajemnicy, ani zagadce, ponieważ albo wszystko jest powiedziane od razu albo idzie się wszystkiego domyślić bardzo szybko. Co przyciąga do tej pozycji to postacie i to jak się wzajemnie wszystko zazębia. Każda z osób ma swój odmienny, wyrazisty...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBao - detektyw obdarzony niezwykłą zdolnością wykrywania kłamstw, próbuje ustalić tożsamość zmarłej dziewczyny.
Jej droga, prowadząca z północnych Chin aż do Japonii, staje się historią o zemście, żałobie i poszukiwaniu sprawiedliwości.
Bao i Śnieżna, podążając różnymi ścieżkami, nieustannie się mijają, a trup ściele się gęsto, odsłaniając kolejne warstwy sekretów.
————
„Lisia żona” Yangsze Choo to nastrojowa, poetycka opowieść balansująca na granicy historii, folkloru i realizmu magicznego. Autorka przenosi czytelnika do Mandżurii roku 1908, w schyłkowym okresie dynastii Qing, gdzie świat ludzi splata się z królestwem duchów i dawnych wierzeń.
Gdy na progu restauracji zostaje znaleziona zamarznięta kurtyzana, rozpoczyna się śledztwo, w którym plotki o lisich duchach mieszają się z przemocą i strachem.
Najmocniejszym punktem powieści jest postać Śnieżnej – złożona, pełna gniewu i cichej determinacji, daleka od stereotypu uwodzicielskiej lisicy. Choo portretuje ją z ogromną czułością jako istotę zawieszoną między dwoma światami, próbującą ocalić resztki siebie po nieodwracalnej stracie. Równie sugestywnie zarysowany jest Bao, którego racjonalność zderza się z tym, czego nie da się logicznie wyjaśnić.
„Lisia żona” zachwyca bogactwem świata przedstawionego. Czuć tu zapach herbaty i ziół, chłód śnieżnych stepów i szept legend. Choć tempo narracji bywa niespieszne, historia wciąga atmosferą i emocjonalną głębią.
To powieść o miłości, żałobie i tożsamości, w której magia istnieje naturalnie jak cień pod stopami.
Dla czytelników ceniących subtelne, pięknie napisane historie – lektura wyjątkowa i długo rezonująca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚnieżna – tajemnicza służka, a zarazem lisica i matka, napędzana bólem po stracie dziecka.
Bao i Śnieżna, podążając różnymi ścieżkami,...
Była to moja pierwsza styczność z twórczością malezyjskiej pisarki, Yangsze Choo. Po opisie spodziewałam się czegoś w stylu powieści Lisy See, co mocno zachęciło mnie do lektury. Podobnie jak bardzo wysokie oceny, jakie książka zbiera na platformach czytelniczych i pozytywne recenzje czytelników.
Ja jednak nie do końca wskoczyłam w tę opowieść. Koncept wydawał mi się bardzo ciekawy - historia osadzona w Chinach u schyłku dynastii Qing, zagadka kryminalna plus elementary fantasy - bardzo interesująca mieszanka.
Nie czułam się jednak usatysfakcjonowana żadnym z tych elementów. Świat przedstawiony wydał mi się wyidealizowany niczym w azjatyckiej dramie, wszystko piękne i wymuskane. Nawet jeśli były opisywane drastyczniejsze elementy, brakowało im charakteru, żeby poczuć tę rzeczywistość wszystkimi zmysłami.
Zagadka kryminalna? Nie ma ani ciekawego rozwinięcia ani satysfakcjonującego zakończenia. Nawet sami bohaterowie tracą nią pod koniec zainteresowanie.
Element fantasy w postaci lisich duchów także mnie rozczarował. Miałam nadzieję dowiedzieć się coś więcej w tym temacie, jednak był to jedynie pretekst, żeby nadać bohaterom kilka charakterystycznych cech i magicznych zdolności.
Historii także brakowało polotu. Miałam wrażenie, że kręcimy się cały czas w kółko, powtarzamy te same schematy i błędy bohaterów. Próżno tu szukać jakichkolwiek plot twistów, wszystko dostajemy jak na tacy i tylko czekamy, kiedy fabuła dobrnie do kolejnych punktów do odhaczenia. Nie pomaga także fakt, że tytułowa lisia dama nie wzbudza zbyt wiele pozytywnych uczuć.
Do listy przewinień dopisałabym także formę - na zmianę jeden rozdział raz z perspektywy detektywa, raz z perspektywy lisiej damy. Kiedy już wskoczymy w jedną z opowieści zostaje ona przerwana, często w kluczowym momencie, i musimy z miejsca wskoczyć w poprzednią, i tak kilkadziesiąt razy.
Nie była to na pewno nie wiadomo jak zła lektura, ale zdecydowanie mocno mnie rozczarowała. Nie czuję, że zostawiła mnie z czymś wartym zapamiętania. Myślę jednak, że wyszłaby z tego śliczna drama, na szesnaście przydługich odcinków, gdzie w połowie z nich nic się nie dzieje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa jednak nie do końca wskoczyłam w tę opowieść. Koncept wydawał mi się...
Dla mnie to taka powieść hybryda: fantastyka wymieszana z ludowmi wierzeniami, trochę kryminał z zabójswtem w tle, ale jedno jest pewne bardzo dobrze się ją czyta. Książka pokazuje życiowe problemy: stratę dzieci, utraconą miłość w bardzo ładny, trochę magiczny sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo by się nie działo fantastyka zawsze staje na mojej drodzę i zawsze zapowiada cudowną, pełną magicznych uniesień historię.
Pomyślałam, że tytuł "Lisia żona" idealnie sprawdzi się na aktualnie zimowo - mroźną pogodę i nie myliłam się jest to coś według mnie wyjątkowego gdzie są tutaj zawarte także zimowe krajobrazy, ale nie tylko więc lektura będzie dobra na każdą porę roku przez cały rok.
Mieliśmy już w literaturze wampiry, wilkołaki, syreny, czarodziejów i wiele innych postaci, które są wymysłem z podań, legend i nie tylko, to teraz przyszła pora na lisy, które występują w chińskich podaniach jako duchy, zjawy zmieniające kształty, posiadające magiczne moce. Ja osobiście porównałabym je w połowie z wampirami ponieważ są pięknymi istotami gdzie przyciągają wzrok innych ludzi i przez to, że mają zdolność do kontrolowania większości osób (niektóre są odporne na urok lisi),a z drugiej strony są podobne do wilkołaków przez swoją zmiennokształtność oraz możliwośc łatwego zranienia ich. Nawet to, że żyją bardzo długo oraz nie są do rozróżnienia wśród tłumów. Jedyna różnica to taka, że lisy gromadzą energię qi.
Więc jak już wspomniałam historia jest niezwykła.
Książka od początku jest emocjonalna i powiedziałabym, że jest tutaj ziarenko prawdy, a mianowocie o prawdziwych lisach żyjących wśród nas w leśnych domach. Autorka prowadzi nas powolnym tempem przez całą lekturę, gdzie bardzo dużo się dzieję, ale nie ma tutaj przepychu wszystko jest tak jak powinno od początku do końca, nie ma nic przewidywalnego.
Główne skupienie jest tutaj na stracie, zemście i sprawiedliwości, która połączona ze światem fantastycznym z domieszką detektywistycznych wątków stworzyła powieść piękną, ale przepełnioną bólem, tajemniczą, ale z mroczniejszym klimatem.
Nie będzie to jednak książka dla każdego. Przez historię tutaj napisaną nie jest to książka typowo lekka to już jest bardziej cięższa powieść przez co sama miałam chwilę przerwy od niej pomimo, że bardzo przypadła mi do gustu i bardzo chętnie poznałabym dalsze losy bohaterów tak mnoe wciągła. Są tutaj fragmenty trochę drastyczne no w każdym bądź razie lubie sobie wyobrażać jak to mniej więcej by wyglądało i w momencie kiedy natrafiałam na taki moment no przeraziło mnie to mówię fo z góry.
Podobały mi się wątki miłosne te tajemnicze zerknięcia, myśli krążące wokół drugiej osoby no nadawało to tutaj uroku i fajnie pokazuje to, że miłość nigdy nie rdzewieje.
Bardzo chętnie poznam inne książki gdzie głównymi istotami są lisy, bo zaintrygowały mnie nie powiem, że nie.
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI jeżeli do tej pory to się nie zmieniło to już raczej się nie zmieni, a od czasu do czasu lubię przeczytać coś niezwykłego nawet jeśli nie wydarzy się nigdy w życiu codziennym.
Pomyślałam, że tytuł "Lisia żona" idealnie sprawdzi się na aktualnie...
Piękna okładka, która rzuciła mi się w oczy i kiedy przejrzałam kilka stron, wiedziałam, że muszę tą książkę przeczytać. Nostalgiczna poczatkowo i tajemnicza baśń, w którą jednak wkrada się napięcie i lisi chaos. Dwoje narratorów, Śnieżna i detektyw Bao, powoli snują uzupełniające się opowieści. Dobry styl snucia opowieści, tajemniczość, oryginalność, bez rozwlekłości ale z poczuciem humoru. Rok 1908, poznajemy trochę chińskiej (i nie tylko) tradycji, kultury i historii. Bardzo ujmująca kreacja postaci, jak sama Śnieżna, która łączy w sobie nostalgię, przenikliwość i zaradność. Wielka przyjemność czytania, polecam, jeśli ktoś lubi takie opowieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlimatyczna historia o miłości i chęci zemsty. Właściwie o kilku miłościach.
Ciepła, chwilami wzruszająca.
Super przystojne lisy i lisie damy w akcji byłyby nieznośne, gdyby nie delikatny humor i samokrytyka.
Fantastyczna (dosłownie) literatura rozrywkowa na wysokim poziomie.
Klimatyczna historia o miłości i chęci zemsty. Właściwie o kilku miłościach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła, chwilami wzruszająca.
Fantastyczna (dosłownie) literatura rozrywkowa na wysokim poziomie.
„Lisia żona” to nastrojowa, pełna magii i melancholii opowieść, która łączy kryminał z folklorem i baśniowością Dalekiego Wschodu. Śledztwo w sprawie tajemniczej śmierci kurtyzany prowadzi czytelnika przez świat duchów, legend i ludowych wierzeń, tworząc klimat jednocześnie mroczny i poetycki. Yangsze Choo buduje historię powoli, skupiając się na atmosferze, emocjach i wewnętrznych zmaganiach bohaterów, dzięki czemu fabuła jest nie tylko zagadką do rozwiązania, ale też refleksją o pamięci, winie i przeznaczeniu.
To pięknie napisana, głęboka i poruszająca powieść dla tych, którzy lubią opowieści z pogranicza rzeczywistości i mitu. Nie jest to dynamiczny thriller, ale subtelna, pełna symboli historia, która zostaje z czytelnikiem długo po zakończeniu.
Współpraca reklamowa z wydawnictwem Czarna Owca