AI Sztuczna inteligencja. 50 idei, które powinieneś znać

Okładka książki AI Sztuczna inteligencja. 50 idei, które powinieneś znać autora Keith Mansfield, 9788301242459
Okładka książki AI Sztuczna inteligencja. 50 idei, które powinieneś znać
Keith Mansfield Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Seria: 50 idei, które powinieneś znać popularnonaukowa
popularnonaukowa
50 idei, które powinieneś znać
50 AI Ideas You Really Need to Know
2025-06-24
2025-06-24
Agnieszka Adamczyk-Karwowska

Kup AI Sztuczna inteligencja. 50 idei, które powinieneś znać w ulubionej księgarnii

Oceny książki AI Sztuczna inteligencja. 50 idei, które powinieneś znać

OPINIE i DYSKUSJE o książce AI Sztuczna inteligencja. 50 idei, które powinieneś znać

Bać się jej, czy nie bać? Na pewno nie pozostawać obojętnym. Nie ignorować - bo jak to powiedział mądry filozof - gdy patrzysz w otchłań, otchłań też patrzy na ciebie. Ciekawy wybór naukowych felietonow, napisach bez akademickiego zacięcia, bo nie samą beletrystyka człowiek żyje. Pozycja warta przeczytania

Recenzja: „AI. 50 idei, które powinieneś znać” – książka, którą warto mieć na półce tuż obok zdrowego rozsądku

Czy powinniśmy bać się sztucznej inteligencji? To pytanie coraz częściej pojawia się nie tylko w dyskusjach akademickich, ale i przy kuchennych stołach, na spotkaniach towarzyskich czy scrollując kolejne posty w mediach społecznościowych. I chociaż nie ma na nie jednej, łatwej odpowiedzi – to jedno jest pewne: nie możemy sobie pozwolić na ignorancję.

Właśnie dlatego książka Keitha Mansfielda „AI. 50 idei, które powinieneś znać” wydaje się dziś nie tylko ciekawa – ale wręcz potrzebna. Mansfield nie próbuje epatować futurystycznymi wizjami ani przerzucać się specjalistycznym żargonem. Zamiast tego proponuje klarowną, rzetelną i wyjątkowo przystępną opowieść o tym, czym właściwie jest sztuczna inteligencja, jak działa, skąd się wzięła i dokąd nas prowadzi.

Autor zwięźle, ale konkretnie wyjaśnia mechanizmy, które stoją za algorytmami, rozpoznawaniem twarzy, uczeniem maszynowym czy sieciami neuronowymi – bez niepotrzebnego upraszczania, ale i bez akademickiego zadęcia. Każda z 50 idei to osobny punkt wyjścia do refleksji – i świetna okazja, by uporządkować to, co już wiemy, albo właśnie nadrobić, czego jeszcze nie wiemy.

Mansfield trafia w moment, w którym potrzeba zrozumienia technologii staje się bardziej nagląca niż kiedykolwiek wcześniej. Świat nie zwolni, rozwój AI nie stanie się mniej dynamiczny – to my musimy przyspieszyć naszą zdolność do świadomego uczestniczenia w tym procesie. A ta książka robi dokładnie to: tłumaczy, oswaja i inspiruje do zadawania dalszych pytań.

To nie jest książka dla ekspertów. To książka dla każdego, kto czuje, że technologia przestaje być „gdzieś tam”, a zaczyna być tu – w naszej codzienności. I dlatego zasługuje na najwyższą ocenę.

Moja ocena: 5/5.
Rzeczowa, przystępna, aktualna. Jedna z tych pozycji, które nie straszą przyszłością – ale pozwalają ją zrozumieć.

Współpraca reklamowa

44 użytkowników ma tytuł AI Sztuczna inteligencja. 50 idei, które powinieneś znać na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł AI Sztuczna inteligencja. 50 idei, które powinieneś znać na półkach dodatkowych

Cytaty z książki AI Sztuczna inteligencja. 50 idei, które powinieneś znać

Dodaj cytat z książki AI Sztuczna inteligencja. 50 idei, które powinieneś znać