Przeklęty

- Seria z Krystianem Feusette'em (tom 2)
- 2025-05-22
- 2025-05-22
Poznań. W Lasku Dębińskim ktoś morduje kobiety. Ślady na ich ciałach wskazują, że zostały zabite w ten sam sposób. Policja wie tylko jedno: to nie jest przypadek.
Kiedy pierwszą z ofiar okazuje się przyjaciółka nowej partnerki Krystiana Feusette’a, sprawa zaczyna się komplikować. Kasia – doktorantka antropologii – zostaje odsunięta od oficjalnego śledztwa, więc podejmuje ryzykowną decyzję: będzie działać na własną rękę. Wkrótce trafia do miejsca, w którym spodziewa się znaleźć ludzi mających wiedzę na temat tych tragicznych wydarzeń. Tymczasem to, co miało być próbą odkrycia prawdy, zamienia się w walkę o życie.
Feusette musi zmierzyć się nie tylko z mordercą, lecz także z własnymi lękami. Gdy trop prowadzi do człowieka o niepokojąco zmiennym kolorze oczu i przeszłości pełnej traum, granice między rozumem a szaleństwem zaczynają się zacierać.
Czy prawda o zbrodniach okaże się bardziej przerażająca niż wydarzenia, od których wszystko się zaczęło?
Kup Przeklęty w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Przeklęty
"Przeklęty" to historia, w której dostaniemy nie tylko świetną fabułę, realnych, życiowych bohaterów, ale również solidną dawkę wiedzy. Można by rzec, że jest to jedna z tych książek, która uczy i bawi..., tylko nieco starsze towarzystwo ze względu na morderczy klimat. • Szalenie interesująca powieść z ogromem przemyconej wiedzy. Wiele można się z niej dowiedzieć, a to jest tylko dodatkowy "smaczek" do całości. Główną sprawą jest bowiem seria morderstw, do której dochodzi w Lasku Dębińskim. Sama kwestia zidentyfikowania ofiar wydaje się trudna, a komplikuje się jeszcze bardziej, gdy pierwszą z zabitych kobiet okazuje się przyjaciółka Kasi — doktorantki antropologii i nowej partnerki Feusette'a. Akcja powieści toczy się w dwóch osiach czasowych. Przeszłych, które dają nam wgląd w życie sprawcy od najmłodszych lat, pozwalając odkryć przyczynę jego zachowań oraz teraźniejszych. Czasy obecne też są rozbite na dwie ścieżki, gdyż bohaterowie, próbując rozwiązać sprawę po swojemu. Z jednej strony mamy naszego antropologa, który działa z mocy prawa, z drugiej Kasię, która... działa na własną rękę, pakując się tym (nie inaczej) w kłopoty. Oj wiele się tu dzieje, bo do tego całego galimatiasu należy dorzucić jeszcze życie osobiste bohaterów, które też do lekkich nie należy. Pisząc o tej książce, nie mogę, nie wspomnieć o (według mnie) jednym z największych jej plusów — aspekcie psychologicznym. Uwielbiam, gdy powieść sięga głębiej. Wyciąga z bohaterów ich myśli, uczucia, motywacje i zachowania rozkładając je na części pierwsze. Fascynuje mnie funkcjonowanie ludzkiego mózgu i to do czego jest zdolny. Nic na to nie poradzę, a "przeklęty"? Wow! Co tam się dzieje! • Pierwsza część przygód z Krystianem Feusette'm — antropologiem sądowym (Strzyga) była znakomita i bardzo zaskakująca, to z tej książki dowiedziałam się między innymi o istnieniu kowenu wicca. "Przeklęty" to już nieco inna para kaloszy, ale również niebywale wciągająca i... myślę, że czytając, nikt nie wpadnie na to, co autor nam zaserwował. Tutaj nie spotykamy się z wierzeniami, sektami czy innymi religiami, ale z człowiekiem. Tylko i aż, bo to właśnie człowiek kryje w sobie najwięcej i potrafi okazać się największym potworem. Serdecznie polecam! Czekam na więcej!
Oceny książki Przeklęty
427 użytkowników ma tytuł Przeklęty na półkach głównych- Przeczytane 253
- 2025 23
- Audiobooki 7
- Legimi 4
- Kryminały 3
- Przeczytane 2025 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przeklęty
Wciągnęło mnie, podoba mi się styl autora. Historia jest ciekawa, przeskoki na opowiadania z młodości mordercy dają inną perspektywę. Jedyna rzecz, która wybijała mnie z przyjemności czytania to postać Kasi, banał, głupota i naiwność.
Niektóre sytuacje przerysowane, nieprawdopodobne, ale czytało się dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiektóre sytuacje przerysowane, nieprawdopodobne, ale czytało się dobrze.
sama historia ciekawsza od tej z poprzedniej części, ale po raz kolejny autor rozciągnął ją do granic... dodatkowo historie z gangsterskiego półświatka to nie do końca moja bajka, więc momentami mocno się wymęczyłam :/
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł: "Przeklęty"
Autor: @ksyckiadrian.pisarz
Data premiery: 22.05.2025r.
Wydawnictwo: @wydawnictwoprozami
Czy zdarzyło Wam się czytać serię zaczynając na przykład od drugiego tomu?🤭
Kiedy przyszedł do mnie powyższy tytuł musiałam gdzieś coś przeoczyć...naprawdę nie zauważylam, że jest to kontynuacja przygód Krystiana Feusettea. Ale w moim odczuciu chyba nic takiego się nie stało, bo czytało mi się to przyjemnie:)
Dowiedziałam się bardzo ciekawej rzeczy: a mianowicie jak się nazywa lek przed cmentarzami. Wiem, że określeń różnych lęków jest naprawdę dużo, ale tej nazwy nie słyszałam wcześniej 🤷🏼♀️
A cóż to za nazwa?
Kojmetrofobia.
I chyba przez myśl nie przyszłoby mi, żeby połączyć ją z cmentarzam🤭
No, ale do brzegu...:D
Muszę przyznać, że styl autora jest bardzo przyjemny. Było dużo dialogów, a to naprawdę jest ogromny plus ! Myślę, że to między innymi z tego powodu sięgnę po wcześniejsze losy bohaterów:)
I po kolejne historie, które wyjdą spod jego pióra!
Poza tym polubiłam postać samego Krystiana. Nie był irytujacy... pojawił się nawet motyw romansu, więc wyczekiwałam z niecierpliwością tego, co wydarzy się miedzy nim, a Kasią no i.... Jestem usatysfakcjonowana 🤭
No i te morderstwa... cmentarz...
Było momentami mroczno!
Polecam!
Adrian Ksycki właśnie dołączył na moją półeczkę z autorami kryminałów i thrillerów:D
A musisz wiedzieć drogi autorze, że u mnie takich za wiele nie ma :D
Przytulam!
Mnie czeka kolejna "walka" z uszkami synusia...😞
Jest taki biedny, kiedy zaczynają go boleć...
Tytuł: "Przeklęty"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor: @ksyckiadrian.pisarz
Data premiery: 22.05.2025r.
Wydawnictwo: @wydawnictwoprozami
Czy zdarzyło Wam się czytać serię zaczynając na przykład od drugiego tomu?🤭
W moim odczuciu historia lepiej napisana niż pierwsza część cyku. Dla mnie sporym atutem było miejsce akcji tj. Lasek Dębiński i jego okolice. Jest to ta część Poznania w której mieszkam od ponad 20 lat, więc podążając za bohaterami odczuwałem dodatkowe bodźce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom cyklu przygód Krystiana Fousette'a wysłuchany. Nadal nie wiem, czy antropolog i jego przygody mi pasują, ale słuchało się dobrze, głównie ze względu na mojego ulubionego lektora.
W poznańskim Lasku Dębińskim zostają znalezione zwłoki młodej kobiety. Dzięki pewnemu szczegółowi, szybko okazuje się, że ofiarą jest przyjaciółka partnerki Krystiana, doktorantki antropologii, Kasi. Ponieważ sprawa wchodzi na tor osobisty, kobieta zostaje od niej odsunięta. Podejmuje decyzję, aby zająć się śledztwem prywatnie, co okaże się dla niej dość niebezpieczne. W tym samym czasie Fousette poszukuje seryjnego mordercy, który wyszukuje i zabija kobiety zarabiające na życie własnym ciałem.
Początkowo akcja nie była szczególnie dynamiczna, jednak z czasem tempo rozgrywających się wydarzeń wzrosło i zaczęło się sporo dziać.
Oprócz wątku kryminalnego możecie się spodziewać rozbudowanej warstwy społecznej i wielu informacji prywatnych dotyczących stworzonych przez autora bohaterów. Przyjemnie było analizować podejmowane przez konkretne postaci decyzje czy zagłębiać się w psychikę skrzywdzonego dziecka, z którego wyrósł poraniony dorosły. To fascynujące, jak złożone jest ludzkie wnętrze i na jak wiele bodźców reaguje. I jak niewiele potrzeba, aby z niewinnego dziecka wyrósł potwór.
Jeśli lubicie kryminały z nutką thrillera psychologicznego i współczesność pomieszaną z retrospekcjami, to ta powieść będzie w sam raz dla Was.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW poznańskim Lasku Dębińskim zostają znalezione zwłoki młodej kobiety. Dzięki pewnemu szczegółowi, szybko okazuje się, że ofiarą jest przyjaciółka partnerki Krystiana, doktorantki...
No to jest petarda, zaskoczony jestem niesamowicie , co prawda widać tu nawiązania do Dealera, ale i tak autor stworzył niesamowitą historię, zaskakująca i świetna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Przeklęty” to drugi tom serii z Krystianem Feussettem.
W lasku Dębińskim zostają znalezione zwłoki młodej kobiety. Gdy okazuje się, że denatka to przyjaciółka nowej partnerki Feussetta, sprawa nabiera osobistego wymiaru. Antropolog zrobi wszystko, by odkryć, kto stoi za tą zbrodnią.
Policja wraz z Feussettem zaczynają ścigać seryjnego mordercę. Ofiar jest więcej, a łączy je jedno – wszystkie parały się najstarszym zawodem świata: prostytucją.
Co gorsza, partnerka antropologa postanawia na własną rękę zbadać śmierć przyjaciółki. Dokąd zaprowadzi ją ta decyzja? Czy podzieli los ofiar?
Trop wiedzie do mężczyzny, który wyróżnia się w tłumie – heterochromia i zaburzenia psychiczne zacierają u niego granicę między rzeczywistością a obłędem.
Historia prowadzona jest wielotorowo: mamy „Pamiętnik Adama”, wątek śledztwa i szczegółowy opis pracy antropologa, co nadaje całości wyjątkowy klimat. To powieść, która uświadamia, jak traumatyczne przeżycia z dzieciństwa mogą (choć nie muszą) obudzić w człowieku potwora.
„Przeklęty” łączy niepokój, mrok i wnikliwe studium traumy głęboko zakorzenionej w psychice. Podczas lektury nieustannie zastanawiałam się: kim jest tajemniczy Ariel? Czy w ogóle istnieje?
Plus ode mnie za postać Kasi – kobietę, która może trochę naiwnie, a może z typowego dla siebie uporu, postanawia samodzielnie odkryć prawdę. Jej determinacja dodaje książce energii i świeżości.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po ten tytuł, gorąco was zachęcam – zwłaszcza fanów mrocznych klimatów! 😈
“Przeklęty” to drugi tom serii z Krystianem Feussettem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że autor utrzymał poziom, a ja wkręciłam się w tę historię i to nie tylko za sprawą genialnego głosu lektora (Kosior).
W Przeklętym znów poczułam klimat Poznania – mroczny Lasek Dębiński, ścieżki porośnięte gnijącymi liśćmi, zapach wilgoci i podszytą tajemnicą ciszę nocy.
W Lasku Dębińskim zostają znalezione zwłoki młodej kobiety. Kiedy okazuje się, że pierwszą ofiarą była przyjaciółka partnerki Krystiana Feusette’a — doktorantki antropologii – sprawa przybiera osobisty wymiar. Dziewczyna zostaje odsunięta od śledztwa, więc postanawia działać samodzielnie, ryzykując własnym życiem. W tym samym czasie Feusette stara się odnaleźć sprawcę, seryjnego mordercę, którego ofiary łączy jedno – zarabiają na życie własnym ciałem. Trop wiedzie do człowieka o heterochromicznych oczach i traumatycznej przeszłości — granice między racjonalnością a szaleństwem zaczynają się zacierać.
Historia prowadzona jest wielowątkowo — retrospekcje, „Dziennik Adama”, detale z sekcji zwłok, opisy pracy antropologa — wszystko buduje gęsty, duszny klimat. Tempo narasta powoli.
🎯 Dlaczego warto:
• mocny klimat,
• wciągająca, skomplikowana intryga kryminalna,
• głęboko osadzona narracja – retrospekcje i dziennik tajemnic,
• bohaterowie z problemami psychicznymi.
To historia nie tylko o mordercy, ale przede wszystkim o tym, jak traumatyczna przeszłość kształtuje potwora już od dzieciństwa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW Lasku Dębińskim zostają znalezione zwłoki młodej kobiety. Kiedy okazuje się, że pierwszą ofiarą była przyjaciółka partnerki Krystiana Feusette’a — doktorantki antropologii – sprawa przybiera osobisty wymiar. Dziewczyna...
Słaba książka. Drugie spotkanie z Krystianem wypadło gorzej. Ciekawa zapowiedź. A sama opowieść bez wyrazu, dialogi bez sensu, bezpłciowe postaci. Sam Krystian jest dziwny. Autor mnie nie przekonał. Może i ma potencjał. Ale do mnie nie trafia. Szkoda czasu. Dzisiaj wydaje się, że każdy może pisać. No nie każdy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAdrian Ksycki w „Przeklętym”, w drugiej odsłonie serii z Krystianem Feusette'm przedstawia czytelnikowi historię dziecka w traumie, która stworzyła dorosłego potwora. Autor wiarygodnie, kryminalnie, wręcz poetycko maluje słowem czytelnikowi obraz dziecięcej psychiki ewoluującej na przestrzeni lat. W Lasku Dębińskim przylegającym do osławionej dzielnicy Wilda w Poznaniu policjanci znajdują ciała kobiet. Kasia, doktorantka antropologii jest w bliskiej relacji z Krystianem. Jedna z ofiar to jej przyjaciółka. Z uwagi na powyższe Kasia zostaje odsunięta od śledztwa. Tropiąc na własną rękę sama nie zauważa, że tak naprawdę jest już na celowniku zwyrodnialca. Feusette, zresztą nie pierwszy raz, kładzie na szali swoją karierę a nawet życie, byleby tylko odnaleźć Kasie. Autor naprawdę się postarał jeżeli chodzi o „poznańskie szczegóły”. Nawet w przytoczonej historii restauracji Muga. Byłem sprawdziłem. Obecnie jest zamknięta z powodu remontu. Nie mogę dalej się rozpisywać bo dostanę po uszach za spoilerowanie. Wspomnę tylko, że autor w powieści dotyka kilku ważkich problemów społecznych. A co mają wspólnego z tym wszystkim chłopcy, dalej trzymający się razem i w dorosłym życiu? Ano trzeba zamówić „Przeklętego” Adriana Ksyckiego i go przeczytać do czego namawiam.
Adrian Ksycki w „Przeklętym”, w drugiej odsłonie serii z Krystianem Feusette'm przedstawia czytelnikowi historię dziecka w traumie, która stworzyła dorosłego potwora. Autor wiarygodnie, kryminalnie, wręcz poetycko maluje słowem czytelnikowi obraz dziecięcej psychiki ewoluującej na przestrzeni lat. W Lasku Dębińskim przylegającym do osławionej dzielnicy Wilda w Poznaniu...