Zapomnij o wszystkim

- powieść historyczna
- O nic nie pytaj (tom 3)
- 2025-06-12
- 2025-06-12
- 9788383911953
Czasem marzenia to tylko początek iluzji.
Trzy kobiety – babcia, córka, wnuczka – i zakręty historii, które każą szukać siebie na nowo.
Jest czerwiec 1989 roku. Sonia Kosińska skończyła dwadzieścia lat i dwa tygodnie dzielą ją od egzaminu dyplomowego w renomowanym college’u muzycznym w Londynie, gdzie ma zagrać koncert Jana Sebastiana Bacha. Dziewczyna przeżywa kryzys twórczy i tożsamościowy. Obwinia muzykę klasyczną o zabranie jej życia towarzyskiego, fortepian przestaje ją interesować. Sonia marzy, by zająć się wyłącznie muzyką współczesną. Pod wpływem impulsu postanawia przesunąć koncert dyplomowy i wyjechać do Europy śladami wielkich imprez muzycznych, takich jak Parada Miłości i festiwal w Jarocinie. Towarzyszyć jej będzie jedyna przyjaciółka Marta i nowy znajomy, Niemiec Stefan Engel.
Tymczasem do jej rodziców dociera, jak krucha i dziwna jest ich więź z córką, tak bardzo naznaczona polityką, która przez lata wpływała na życie całej trójki i spowodowała, że ich relacje okazały się zupełnie odmienne od ich młodzieńczych marzeń.
Czy europejska eskapada pozwoli Soni odnaleźć swoją tożsamość? Czy Tonia i Witek znajdą w sobie tyle determinacji, by poskładać nowe życie, zapominając o tym, co było?
Kup Zapomnij o wszystkim w ulubionej księgarni
Oceny książki Zapomnij o wszystkim
104 użytkowników ma tytuł Zapomnij o wszystkim na półkach głównych- Chcę przeczytać 64
- 2025 3
- Własne 1
- Moje 1
- Czerwiec2025 1
- Do zdobycia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zapomnij o wszystkim
Ciekawa opowieść o najmłodszej kobiecie z pokolenia Gollopów,Soni. Dziewczyna przeżywa kryzys twórczy i tożsamościowy. Przesuwa koncert dyplomowy w szkole muzycznej i wyrusza na ekskapadę do Niemiec i Polski .Bierze udział w Paradzie Miłości w Berlinie, potem jedzie na festiwal w Jarocinie. Podróż życia,która pozwoli jej lepiej poznać siebie, odkryć swoją tożsamość, a przy okazji zweryfikować tak zwaną przyjażń. Odwiedza rodzinę swojego ojca w KOrniku. Mowa też o rodzicach Soni, Toni i Witku. I o mądrych słowach wspóllokatora Witka- Żyda, który stracił wszystkich swoich najbliższych w holokauście,ze rodzina jest najważniejsza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTypowa obyczajówka jakich na rynku masa,tej chistorii trochę mało, książka do przeczytania i do zapomnienia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLondyn, 1989 rok.
Dziewczyna przeżywa kryzys twórczy i tożsamościowy.
Sonia marzy, by zająć się wyłącznie muzyką współczesną. Pod wpływem impulsu postanawia przesunąć koncert dyplomowy i wyjechać do Europy śladami wielkich imprez muzycznych, takich jak Parada Miłości w Berlinie.
————
Czerwiec 1989 roku to nie tylko symboliczny moment dla Polski i Europy, ale także punkt zwrotny w życiu bohaterów. Sonia, jej matka Tonia oraz babcia Lonia, choć reprezentują trzy różne pokolenia, każda z nich na swój sposób mierzy się z przeszłością, niespełnionymi nadziejami i trudną miłością.
Polityka nie jest tu jedynie tłem – jest siłą, która przez dekady kształtowała ich wybory, relacje i tożsamość.
Szczególnie mocno wybrzmiewają w powieści relacje rodzinne – skomplikowane, pełne niedopowiedzeń, ale też cichego pragnienia bliskości. Leszkowicz-Załuska ukazuje, jak trudno jest czasem odnaleźć wspólny język, zwłaszcza gdy różnice pokoleniowe i doświadczenia historyczne oddzielają bardziej niż się wydaje.
Sonia to bohaterka niezwykle autentyczna – jej wątpliwości, poszukiwania, bunt i samotność są bliskie każdemu, kto choć raz musiał odrzucić cudze oczekiwania, by usłyszeć własny głos. Jej muzyczna i emocjonalna podróż przez końcówkę lat 80. to także portret pokolenia, które dorastało w czasach przemian i musiało znaleźć własną ścieżkę w nowej rzeczywistości.
„Zapomnij o wszystkim” to nie tylko historia o muzyce, buncie i poszukiwaniu siebie. To książka o tym, co trzeba zostawić za sobą, by móc ruszyć naprzód. To także przypomnienie, że każda podróż – nawet ta najbardziej szalona – może być drogą do odkrycia prawdziwego „ja”.
Londyn, 1989 rok.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSonia Kosińska skończyła dwadzieścia lat i dwa tygodnie dzielą ją od egzaminu dyplomowego w renomowanym college’u muzycznym w Londynie, gdzie ma zagrać koncert Jana Sebastiana Bacha.
Dziewczyna przeżywa kryzys twórczy i tożsamościowy.
"Zapomnij o wszystkim", autor: Dagmara Leszkowicz- Zaluska. Przez przeczytaniem prezentowanej dziś książki, polecam przeczytać dwa wcześniejsze tomy, czyli: "O nic nie pytaj", "Nikomu nic nie mów".
W czerwcu 1989 roku Sonia Kosińska przygotowuje się do egzaminu dyplomowego w renomowanym college'u muzycznym w Londynie. Dziewczyna jednak zamiast skupić się na przygotowaniach, przeżywa kryzys twórczy i tożsamościowy. Sonię przestaje interesować fortepian oraz muzka poważna, a zaczyna interesować jedynie muzyka współczesna. Główna bohaterka ostatecznie podejmuje decyzję o przesunięciu koncertu. Sonia wyrusza w podróż po Europie, śladami wielkich wydarzeń muzycznych. Dziewczynie towarzyszy Marta, czyli jej przyjaciółka oraz pewien znajomy z Niemiec. Czy podróż pomoże głównej bohaterce odnaleźć siebie? Jeśli macie ochotę na ciekawą powieść z historią w tle, to koniecznie zapiszcie ten tytuł 👍 W mojej ocenie 8/10 👍 Polecam 👍
#współpracarecenzencka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW czerwcu 1989 roku Sonia Kosińska przygotowuje się do egzaminu dyplomowego w renomowanym college'u muzycznym w Londynie. Dziewczyna jednak zamiast skupić się na...
Sonia Kosińska właśnie NIE wchodzi na egzamin dyplomowy, choć całe życie miała przecież w niego zmierzać. Fortepian milczy, Londyn nie porywa, a jej bunt objawia się nie krzykiem, tylko pakowaniem walizki i ruszeniem w trasę. Brzmi jak chaos? Z pozoru. Bo to w tej podróży – między koncertami, winylami i półmilczącymi rozmowami – zaczynają się rodzić najważniejsze wspomnienia. Trzy pokolenia, PRL-owskie traumy, londyńskie college’e, festiwal w Jarocinie i własne nieprzepracowane pytania.
W tle, a czasem i na pierwszym planie są kobiety z jej rodziny: mama Tonia i babcia Lonia. Nie są uzupełnieniem dla Soni, ale odbiciem – każda z nich nosi własne wybory, własne rozczarowania i własne „zapomnij” wypowiedziane albo szeptem, albo ze złością. To dzięki nim uczymy się, że rodzina to nie tylko geny, ale i odwaga do konfrontacji. Że czasem największym aktem miłości jest zostanie, ale innym razem – odejście.
Jarocin w tej historii to nie tylko scena i gitary. To młodość z rozwianymi włosami, z wołaniem PEACE AND LOVE z jednej strony, z buntem na karku z drugiej i poczuciem, że można jeszcze coś zmienić. A fortepian, choć czasem wyciszony, wciąż gdzieś gra – bo muzyka w tej książce nie jest ozdobnikiem, ale emocjonalnym zapisem tego, czego nie da się powiedzieć wprost. Zresztą Sonia świetnie to wie. Czasem szybciej łapie sens utworu niż własnych relacji. Autorka nie robi z tej historii wielkiej historycznej epopei, choć tło jest konkretne plus pojawia się ta symboliczna data: czerwiec 1989. Ale nie licz na podręcznik. Raczej na emocjonalny dźwiękowy esej o tym, jak się czasem rośniemy z miejsc, ludzi i planów.
Autorka nie boi się trudnych emocji, ale nie rozgrywa ich patosem. Pisze z czułością, ale bez cukru. Jej bohaterowie potrafią być złośliwi, zmęczeni i pełni sprzeczności i właśnie przez to tak bardzo łatwo nam się z nimi utożsamiać. Sonia raz mówi z przekąsem, że jej życie przypomina operę w kiepskim wykonaniu, a raz milczy tak głęboko, że między nutami słychać echo pokoleń. I choć książka opowiada o tym, jak trudno czasem wybaczyć – sobie, innym, przeszłości – to jednocześnie daje przestrzeń na oddech. Na to, żeby się zatrzymać. Na to, żeby niektórych rzeczy nie zapominać wcale, tylko nauczyć się je nosić bez bólu.
To nie jest opowieść z fajerwerkami i mknącą na łeb na szyję akcja. To raczej ciepłe światło lampki nocnej w pokoju, albo stara winylowa płyta z rysa, której słucha się z sentymentem, w czasie w którym ktoś właśnie się odważył zostać sam ze sobą. I w tym właśnie tkwi siła tej historii: nucisz ją jak melodię, która wcale nie chciała się narzucać, ale jakoś została. Tak po cichu, po swojemu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzenieśmy się w wyobraźni do roku 1989. Sonia, bohaterka książki "Zapomnij o wszystkim" Dagmary Leszkowicz-Zaluskiej, podejmuje życiową decyzję, by przełożyć egzamin dyplomowy w renomowanym college'u muzycznym w Londynie i wyjechać ze znajomymi , by zwiedzić kilka miejsc w Europie. W szczególności zainteresowani są Paradą Miłości i festiwalem w Jarocinie. W tym czasie rodzice Sobie przeżywają kryzys i oddalają się od siebie...
Jest to przejmująca i emocjonalna powieść o poszukiwaniu własnej tożsamości.
Ta książka spodoba się miłośnikom powieści psychologicznych, gdzie dużą rolę odgrywają wspomnienia, emocje, relacje międzyludzkie.
Autorka pokazała , również, jak sytuacja polityczna w kraju może mieć wpływ na życie i losy rodziny
Dzięki tej lekturze wróciłam do lat młodości. Przypomniałam sobie wydarzenia, które w tym czasie miały miejsce w naszym kraju.
Dziękuję za te chwile wspomnień.
Polecam gorąco - poznajcie losy rodziny, ich dramaty, trudne wybory.
A może , przy okazji, starsi czytelnicy przypomną sobie festiwale w Jarocinie.
Dziękuję Wydawnictwu Prószyński i S-ka za egzemplarz do recenzji.
Dagmara Leszkowicz- Zaluska Zapomnij o wszystkim
Przenieśmy się w wyobraźni do roku 1989. Sonia, bohaterka książki "Zapomnij o wszystkim" Dagmary Leszkowicz-Zaluskiej, podejmuje życiową decyzję, by przełożyć egzamin dyplomowy w renomowanym college'u muzycznym w Londynie i wyjechać ze znajomymi , by zwiedzić kilka miejsc w Europie. W szczególności zainteresowani są Paradą Miłości i festiwalem w Jarocinie. W tym czasie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zapomnij o wszystkim" to powieść kończąca serię "O nic nie pytaj", w której opowiedziane zostały losy trzech kobiet z jednej rodziny, matki Loni, córki Toni oraz wnuczki Soni. W tej części wydarzenia rozgrywają się w 1989 roku, głównie w Londynie. Sonia obecnie uczęszcza do londyńskiej szkoły muzycznej, gdzie zbliża się termin jej koncertu dyplomowego. Jednak za namową koleżanki Sonia decyduje się przełożyć egzamin i wyrusza na wakacyjny wyjazd do Europy środkowej. Po raz pierwszy dociera do Polski, gdzie trwa akurat festiwal w Jarocinie, później odwiedza dziadków ze strony ojca, których zna tylko ze zdjęć.
W ówczesnej Polsce zachodzą wielkie zmiany w sferze politycznej, zaś rodzice Soni przeżywają kryzys, który kończy się rozłąką. Czy wyjazd jedynej córki będzie miał wpływ na relację rodziców?
Wszystkie trzy tomy tej serii opowiadają o czasach newralgicznych, politycznych zmian zachodzących w Polsce. Dla losów Soni tłem historycznym jest rok 1989, jej młodzieńcze dylematy życiowe, kryzys twórczy oraz pragnienie posiadania swojego miejsca na ziemi. Jej decyzja o wyjeździe do środkowej Europy wbrew woli rodziców, podyktowana jest poczuciem życia pod kloszem oraz tym, iż dwudziestolatka nie jest przekonana, czy muzyka klasyczna faktycznie jest spełnieniem jej marzeń.
Zasadniczą rolę zarówno tej części, jak i całej serii stanowią relacje międzyludzkie, tak te wewnątrz rodzinne, jak i ze znajomymi. Relacje, które niejednokrotnie kształtowane są przez polityczną zawieruchę, pragnienie sprostania oczekiwaniom innych, zwłaszcza rodziców.
Emocje, które targają bohaterami są bardzo autentyczne, a problemy, z którymi się oni mierzą są ludzkie, życiowe, naznaczone nadzieją i dobrobytem tak własnym, jak i najbliższych. Życiowe dylematy bohaterów wybrzmiewają za pośrednictwem codziennych obowiązków, spotkań oraz rozmów, które odgrywają nadrzędną rolę w budowaniu zdrowych, szczerych relacji.
"Zapomnij o wszystkim" to nostalgiczna podróż wstecz, wyjaśniająca wszystkie niedopowiedzenia oraz przynosząca odpowiedzi na pytania, z którymi pozostawiły nas poprzednie tomy serii. To powieść skłaniająca do zadumy, będąca udanym zwieńczeniem historii Lonii, Toni i Soni, przepełniają ją liczne emocje, życiowe zawirowania, przez co jest bardzo autentycznie i przystępnie. Warto poznać historię tych trzech dzielnych kobiet począwszy od pierwszej cześci. Polecam!
"Zapomnij o wszystkim" to powieść kończąca serię "O nic nie pytaj", w której opowiedziane zostały losy trzech kobiet z jednej rodziny, matki Loni, córki Toni oraz wnuczki Soni. W tej części wydarzenia rozgrywają się w 1989 roku, głównie w Londynie. Sonia obecnie uczęszcza do londyńskiej szkoły muzycznej, gdzie zbliża się termin jej koncertu dyplomowego. Jednak za namową...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja: „Zapomnij o wszystkim” – książka, która zostaje w głowie i w sercu
Nieczęsto trafiam na książkę, która zostawia mnie z tyloma emocjami rozedrganą, poruszoną, pełną pytań. „Zapomnij o wszystkim” Dagmary Leszkowicz-Załuskiej to jedna z tych opowieści, które się nie tylko czyta, ale wręcz przeżywa. To nie jest łatwa lektura to książka, która wymaga uwagi, ciszy i... gotowości, żeby zmierzyć się z przeszłością, nie tylko bohaterów, ale i swoją.
To historia o trzech kobietach babci, matce i córce których losy przeplatają się na tle schyłkowego PRL-u, czasów transformacji i rewolucji wewnętrznych. Sonia, główna bohaterka, jest młodą pianistką, która czuje, że klasyczny świat, w którym została wychowana, zaczyna ją dusić. Przed ważnym egzaminem podejmuje decyzję odsuwa wszystko na bok i rusza w podróż. Nie tylko fizyczną, ale też emocjonalną, wewnętrzną.
Podczas tej podróży poznajemy Sonię taką, jaka naprawdę jest rozdwojoną między oczekiwaniami innych a własnym „ja”, nie do końca pewną, co dalej, ale bardzo świadomą, że musi się wyzwolić. Towarzyszą jej niezwykli ludzie, ale to, co najcenniejsze, to konfrontacja z przeszłością tą rodzinną, skomplikowaną, pełną niedopowiedzeń i bólu.
Co mnie urzekło? Przede wszystkim język piękny, melodyjny, a jednocześnie bardzo emocjonalny.
Autorka potrafi w jednym zdaniu zamknąć więcej niż inni w całym rozdziale. Świetnie oddaje klimat lat 80., atmosferę niepokoju i nadziei. Wszystko to splata się z muzyką nie jako dodatkiem, ale jako ważnym elementem tej opowieści. Muzyka tutaj nie tylko brzmi, ale mówi, krzyczy, milczy. Jest jak drugi język bohaterki.
To nie tylko historia o Soni. To opowieść o kobietach, które musiały nauczyć się zapominać, żeby móc żyć dalej. A może nie zapominać tylko przestać pozwalać, by przeszłość trzymała je w miejscu. I właśnie to mnie najbardziej poruszyło jak wiele w tej książce jest o wolności. O wyjściu poza schemat, o odnajdywaniu własnej drogi, mimo że nie jest łatwa, ani wygodna.
To książka dla każdego, kto kiedyś poczuł, że nie pasuje do miejsca, w którym się znalazł. Dla tych, którzy chcą zrozumieć siebie i innych. Dla tych, którzy wiedzą, że czasem trzeba zapomnieć... żeby naprawdę pamiętać.
Polecam z całego serca. Ale nie na jeden wieczór na te momenty, kiedy potrzebujesz czegoś więcej niż tylko dobrej fabuły.
#ZapomnijOWszystkim #DagmaraLeszkowiczZaluska #literaturapolska #kobiety #muzyka #emocje #tozsamosc #wolnosc #książkizduszą #książkizprzesłaniem #czytambolubie #książkapełnaemocji
Recenzja: „Zapomnij o wszystkim” – książka, która zostaje w głowie i w sercu
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieczęsto trafiam na książkę, która zostawia mnie z tyloma emocjami rozedrganą, poruszoną, pełną pytań. „Zapomnij o wszystkim” Dagmary Leszkowicz-Załuskiej to jedna z tych opowieści, które się nie tylko czyta, ale wręcz przeżywa. To nie jest łatwa lektura to książka, która wymaga uwagi, ciszy...
Super saga. Powojenna historia Polski przedstawiona na losach trzech pokoleń.
Super saga. Powojenna historia Polski przedstawiona na losach trzech pokoleń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Zapomnij o wszystkim" to trzeci tom serii w której autorka przybliża nam losy trzech pokoleń kobiet. Babcia Lonia , córka Tonia i wnuczka Sonia. Trzy pokolenia kobiet , na których losy duży wpływ miała historia i czasy w jakich żyły . Nikt nie pytał je o zgodę , musiały się dostosować do tego co się działo za drzwiami bezpiecznego domu.
Trzeci tom to rok 1989 , Sonia to młoda dwudziestoletnia dziewczyna , już tylko moment dzieli ją od ukończenia renomowanego college'u muzycznego w Londynie. Zagubiona , zastanawia się czy muzyka jeszcze daje jej radość i jest tym czego pragnie.
Zamiast koncertu dyplomowego , postanawia wyruszyć w podróż do Europy śladami wielkich imprez muzycznych.
Towarzyszyć jej będzie przyjaciółka Marta i nowy znajomy , Niemiec Stefan Engel.
Jak ta podróż wpłynie na jej dalsze życie ?
Czy zrozumie czego pragnie i odnajdzie swoją tożsamość?
W tym samym czasie jej rodzice przeżywają kryzys .
Jak wyjazd córki wpłynie na ich relacje?
Czy przez lata łączyły ich tylko polityczne przekonania ?
Czy potrafią zostawić za sobą przeszłość, zapomnieć o wszystkim i poskładać życie na nowo ?
Czy Sonia odbuduje relacje z ojcem?
Autorka stworzyła sagę, która bardzo mocno pokazuje , że czasy w których żyjemy bardzo wpływają na życie pojedynczego człowieka.
Polityka miała bardzo duży wpływ na życie wielu ludzi. Dla niektórych będzie to powrót w przeszłość , dla innych poznanie bliżej czasów w których żyli nasi przodkowie . Niezależnie od tego , jest to historia którą czyta się z dużym zainteresowaniem dzięki emocjom , jakie towarzyszyły bohaterom.
Bardzo polecam całą serię .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci tom to rok 1989 ,...