Alexander McQueen. Historia kultowego domu mody

Okładka książki Alexander McQueen. Historia kultowego domu mody autora Karen Homer, 9788321353357
Okładka książki Alexander McQueen. Historia kultowego domu mody
Karen Homer Wydawnictwo: Arkady Seria: Historia kultowego domu mody biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Historia kultowego domu mody
2025-05-14
2025-05-14
Anna Cichowicz

Kup Alexander McQueen. Historia kultowego domu mody w ulubionej księgarnii

Oceny książki Alexander McQueen. Historia kultowego domu mody

OPINIE i DYSKUSJE o książce Alexander McQueen. Historia kultowego domu mody

Zdecydowanie lepsza książka niż poprzednia która czytałam z tej serii o Vivien. Więcej tu mody i osiągnięć artysty nieco mniej biografii. Chętnie poczytałabym nieco więcej o samym projektancie. Mimo to pozycję polecam, choć to dziwne to kiedyś mnie szokował jego styl ,dziś patrzyłam na jego prace w szerszym kontekście i jestem pełna podziwu i uznania. Polecam

Nowość w serii o kultowych domach mody i w dodatku od ulubionej Karen Homer.

Jak tylko zobaczyłam tę książkę w zapowiedziach, nie mogłam się doczekać aż wpadnie w moje ręce. Autorka tym razem bierze na tapet Alexandra McQueena - geniusza i jednocześnie postać tragiczną w świecie mody.

Homer w tej książce skupia się zdecydowanie na modzie i w większości przedstawia dorobek artystyczny McQueena. Uwaga jest tutaj skierowana na projekty i pokazy mody aniżeli na życie projektanta. Rys biograficzny głównego bohatera jest w tej historii bardzo symboliczny, chociaż możemy go poznać bliżej za sprawą sztuki jaką tworzył.

Bo ubrania McQueena to nie zwykłe ciuchy, ale właśnie małe/wielkie dzieła sztuki, eksponaty ukazujące wielki talent i geniusz. Z drugiej jednak strony kontrowersyjne, będące częścią mrocznych i niepokojących pokazów, przedstawiających obsesję Alexandra na punkcie śmierci.

Jedno jest pewne - rzadko w świecie mody spotyka się taką osobowość, a McQueen był bezapelacyjnie jedyny w swoim rodzaju. Jestem ciekawa jak potoczyłaby się kariera projektanta i czym jeszcze zaskoczyłby w swoich kolekcjach. Niestety McQueen odebrał sobie życie w 2010 roku w wieku zaledwie 41 lat.

Jestem ogromną fanką serii o kultowych domach mody. Karen Homer jest moją ulubioną autorką w kolekcji, ale muszę przyznać, że ta książka jest inna i różni się od pozostałych napisanych przez autorkę. Opisuje ona krótko wszystkie kolekcje projektanta, a na koniec przybliża sylwetki osób z jego najbliższego otoczenia. Jest to całkiem inna forma przedstawienia historii kultowego domu mody i w moim odczuciu jest ona potraktowana nieco pobieżnie. Zabrakło mi tego “czegoś” charakterystycznego dla Homer, tej głębi i pasji, do której przyzwyczaiła mnie w swoich książkach. Nie zmienia to jednak faktu, że książka jest wartościowa. Przez dużą koncentrację na projektach Alexandra McQueena ten mini album jest swoistą pigułką wiedzy i informacji o jego kolekcjach, po którą warto sięgnąć.

Cała kolekcja pozostaje rewelacyjna. Czekam z niecierpliwością na kolejne książki z tej serii!

Wydawnictwo Arkady (współpraca)

Nowość w serii o kultowych domach mody i w dodatku od ulubionej Karen Homer.

Homer przybliża nam historię kolejnego kultowego projektanta!
„Alexander McQuinn. Historia kultowego domu mody” na początku przenosi nas do Stratford, gdzie dorastał Lee Alexander McQuinn, jeden z najbardziej znanych i kontrowersyjnych brytyjskich projektantów. Autorka przybliża nam życie projektanta i pokazuje, jaką drogę przeszedł jako artysta.
O tym, że jego życie nie było radosne, widać było po jego projektach – mroczne, pokręcone, inspirowane filmami i historią. Do tego przyjaciele zmagającymi się z problemami psychicznymi…
Kate Homer, opisując historię domów mody, zazwyczaj skupiała się na jednym, charakterystycznym elemencie i wokół niego budowała całą opowieść. Tu było jednak inaczej, opisała wszystkie kolekcje, jakie zaprojektował McQuinn, całą jego zawodową karierę. Na koniec wspomniała również o osobach blisko z McQuinnem związanych, mających duży wpływ na jego karierę.
I choć cieszę się, że jego projekty zostały opisane z taką skrupulatnością, to po raz pierwszy miałam wrażenie, że po historii się prześlizgujemy i pędzimy za szybko. Wiemy wszystko, ale dość pobieżnie.
Krótki format takie opisywanie wymusza, ale jednak wcześniej nie czułam podobnego pędu.
Oczywiście, że zawsze możemy sobie doczytać - o McQuinnie napisano wiele książek, więc informacji uzupełniających jest dużo, ale wolałabym dostać to w tej lekturze.

Więcej recenzji na https://www.instagram.com/sczytalim/

Homer przybliża nam historię kolejnego kultowego projektanta!
O tym, że jego życie nie...

28 użytkowników ma tytuł Alexander McQueen. Historia kultowego domu mody na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Alexander McQueen. Historia kultowego domu mody na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Alexander McQueen. Historia kultowego domu mody

Dodaj cytat z książki Alexander McQueen. Historia kultowego domu mody