ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2
Zakazana arabska miłość

- literatura obyczajowa, romans
- 2025-06-03
- 2025-06-03
Rami bał się w życiu tylko Boga i policji. Tą ostatnią, odkąd był dzieckiem, straszyła go matka. Kiedy chciała go skarcić, mówiła, że złapią go, zawiozą na komisariat, a potem zamkną w więzieniu…
Na koncert zespołu Mashrou’ Leila w Kairze jesienią 2017 roku czekały tysiące fanów. Rami też. Matka oczywiście przestrzegała go, by tam nie szedł – tak na wszelki wypadek, trochę z przyzwyczajenia. Nie wiedziała nawet, o czym śpiewa wokalista, nigdy nie słyszała ich muzyki. Rami sam nie był pewien, czy chce pójść, ale czuł, że powinien. Na co dzień zagubiony, w poetyckich tekstach grupy odnajdował siebie.
Nie mógł się spodziewać, że ostatni akord, który wybrzmi ze sceny, da początek nieodwracalnym zmianom w jego życiu. Że wraz z nim wypowiadana bezwiednie przepowiednia matki nabierze mocy. Nie miał pojęcia, że w trakcie koncertu dojdzie do zamachu terrorystycznego, a już na pewno nie podejrzewał, że on sam zostanie oskarżony o to, iż jest jednym z zamachowców.
Był jeszcze bardzo młody, ale zdążył się zorientować, że jego kraj troskę o obywateli ma wypisaną wyłącznie na sztandarach, a słowami o miłości Allaha usprawiedliwia niesprawiedliwość, jakiej się dopuszcza. Miał jednak nadzieję, że nigdy nie będzie musiał się o tym przekonać na własnej skórze.
Oto nieznana twarz wakacyjnego raju. Pudrujący swój wizerunek Egipt oficjalnie chwali się przed turystami demokracją i dbaniem o europejskie standardy, nieoficjalnie zaś chętnie sięga do islamskiego fundamentalizmu, gnębiąc wszystkich, którzy wymykają się odgórnie narzuconym normom.
Kup Zakazana arabska miłość w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Zakazana arabska miłość
" [...] Każdy z nas ma własne życie. I nigdy nie rozumiem ludzi, którzy zajmują się czyimś bardziej niż swoim. [...]" Jeżeli lubicie czytać przejmujące reportaże, to śmiało sięgnijcie po książki Marcina Margielewskiego. Pokazuje nam świat, który tak naprawdę jest przed nami ukrywany i zakłamywany. On wie, jak sprawić, żeby czytelnik otworzył szeroko oczy i był w totalnym szoku. Marcin Margielewski na samym początku swojej najnowszej książki pod tytułem "Zakazana arabska miłość" ostrzega, że nie jest to lektura dla czytelników z uprzedzeniami względem mniejszości: seksualnych, religijnych lub etnicznych. Ta lektura jest wyzwaniem dla samego autora i testem dla nas. Czy damy radę unieść tak trudny temat? Od razu wam powiem, że nie jest to prosta lektura. Temat jest bardzo ciężki i kontrowersyjny. Mowa tutaj o społeczności LGBT+ między innymi w Egipcie. Poznacie tutaj historię osób, które kochają inaczej i w swoich krajach są za to prześladowani, torturowani, wykluczani, a nawet mordowani. Czy każdy ma prawo kochać? Czy każdy człowiek ma prawo do szczęścia? Po przeczytaniu tej lektury, nie mam ochoty odwiedzać Egiptu. Tutaj policja zamiast chronić swoich obywateli współpracuje z gangami. Zachowanie niektórych egipskich rodzin totalnie mnie zdenerwowało. Jak można wyrzec się własnych dzieci ze względu na orientację seksualną? Nie pojmuję tego. Poznałam tutaj historię między innymi Ramiego i Aliego. Do tej pory nie mogę się pozbierać. Jestem przerażona faktem, że to ludzie ludziom zgotowali ten los. Jak można nie szanować drugiego człowieka? Dlaczego mówią, że robią to w imię Boga? Jaki Bóg karze zabijać drugiego człowieka? Bóg jest Bogiem pełnym miłości. Niestety nie każdy to rozumie. I działa pod wpływem szatana. Taka jest smutna prawda. Niektórzy Egipcjanie to hipokryci. Nienawidzą gejów - a sami są ich gwałcicielami. Heteroseksualny mężczyzna nie rzuciłbysię na drugiego mężczyznę. A tam... Dosłownie brak mi słów. Po co karają ludzi za to co sami robią? Dlaczego oni mogą to robić bez poniesienia za to konsekwencji, a zwykłemu szaremu obywatelowi grozi za to więzienie, a nawet śmierć? Łzy, złość, szok, niedowierzanie i bezsilność, to tylko część emocji, która towarzyszyła mi podczas czytania "Zakazanej arabskiej miłości". Wymagasz tolerancji, to sam bądź tolerancyjnym. To jest takie proste, a tak naprawdę bardzo trudne. Prawda? Heteroseksualni mają być tolerancyjni wobec LGBT+. A czy LGBT+ są tolerancyjni wobec np. katolików? Ja jestem zdania, że każdy ma prawo kochać, ale nie trzeba się z tym obnosić publicznie. Mówię tutaj o obu stronach. Kochaj i bądź kochany, ale intymne chwile zachowaj dla siebie, a nie wystawiaj tego na pokaz. Warto czytać książki Marcina Margielewskiego, są mocno wstrząsające i skłaniają czytelnika do głębokiej refleksji. "Zakazaną arabską miłość" czytałam jednym tchem. Chciałam wiedzieć, czy historia Alego i Ramiego kończy się szczęśliwie, jak w bajkach. Czy raczej jak to niestety w życiu bywa tragicznie. W tej książce dowiecie się, co spotkało uczestników koncertu zespołu Mashrou' Leila w Kairze. Według mnie to był czysty horror. Aż strach iść na koncert w Egipcie. Wybierając się do tamtego kraju uważajcie. Tam jest mnóstwo gangów, a jak już wiecie, oni mają policję w kieszeni. Szczerze, zamiast do Egiptu wolę polecieć do Polski. Jest bezpieczniej.
Oceny książki Zakazana arabska miłość
210 użytkowników ma tytuł Zakazana arabska miłość na półkach głównych- Chcę przeczytać 106
- 2025 10
- Na czytniku 2
- Proza 1
- Książka 2025 1
- Recenzencka 2025 1

Inne materiały dotyczące książki Zakazana arabska miłość

Najlepsze książki LGBT+ na Miesiąc Dumy – co warto przeczytać? Polecają pisarze i ludzie książki
Cytaty z książki Zakazana arabska miłość
Nienawiść zawsze zaczyna się od słowa.
Nienawiść zawsze zaczyna się od słowa.
Chrześcijańskich słów o miłości do bliźniego tu zabrakło, choć tak naprawdę przede wszystkim zabrakło samej miłości.
Dla policjantów LGBT+ to wróg, którego należy wyeliminować ze społeczeństwa. Dla gangów - łatwa do eksploatowania ofiara.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zakazana arabska miłość
Świetna książka. Dla mnie osobiście trudna emocjonalnie. Świadomość co się dzieje na świecie i własna bezradność wobec tego jest okropna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozbyt dużo opisów z kultury Egiptu
zbyt dużo opisów z kultury Egiptu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiadomie przeczytałam tę książkę, żeby poznać drugą stronę tematu, choć jestem stanowczo na nie dla takiego świata co nie znaczy, że mam takich ludzi za zero. Plus za uprzedzenie od autora, o czym jest książka. Czytam wszystkie książki Margielewskiego, dlatego postanowiłam, że nie ominę nawet tej pomimo tematyki.
Nikt nie powinien być tak pomiatany nawet o innej orientacji i wykorzystywany na tym tle. To smutne, że człowiek wpadł w takie kłopoty tylko przez to, że chciał być sobą. Najbardziej dotknęło mnie odrzucenie Ramiego przez matkę. Nie było znaczenia, czy był winny, czy też nie. Po prostu był naznaczony dla społeczeństwa.
Nigdy nie byłam w Egipcie na wakacjach, ale jeśli się zdaży, że kiedyś tam się pojawię na pewno będę patrzeć inaczej na otoczenie. Takie historię zawsze wpływają na człowieka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNikt nie powinien być tak pomiatany nawet o innej...
Okładka totalnie nie oddaje wnętrza. A warto po ten tytuł sięgnąć i dobrze, że została mi polecona. Ta książka boli, mimo tego, że jest reportażem zmieszanym z fikcją, gdzie autor łączy wątki i postaci, to okropnie przykre, że takie rzeczy dzieją się na tym świecie naprawdę i człowiek nie może nic z tym zrobić. Historia Ramiego i wszystkich innych postaci niezwykle boli, a książka co chwilę kopie po wnętrznościach. Nie wiem co zrobić z wewnętrznym buntem, który wzbudzają we mnie te historie. Odkąd ją przeczytałam codziennie o niej myślę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć w tytule jest napisane w krajach arabskich,to ja bym jednak polemizowała, nawet autor tu wspomniał o aktywistce Margot,co policja pisowska robiła na tych pochodach,a prezydent Duda ich odczłowieczał i nazywał nie ludźmi a ideologią, myślę że ludzie za orientację seksualną nie są w Polsce zamykani do więzienia ale o tolerancję wobec ludzi kochających inaczej jest w takim kraju jak Polska jeszcze bardzo daleko,ale to będzie się tak długo działo gdy na szczytach władzy kościelnej będą takie homofoby jak Jędraszewski czy Rydzyk
Choć w tytule jest napisane w krajach arabskich,to ja bym jednak polemizowała, nawet autor tu wspomniał o aktywistce Margot,co policja pisowska robiła na tych pochodach,a prezydent Duda ich odczłowieczał i nazywał nie ludźmi a ideologią, myślę że ludzie za orientację seksualną nie są w Polsce zamykani do więzienia ale o tolerancję wobec ludzi kochających inaczej jest w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka sprawiła mi fizyczny ból. Po raz pierwszy w moim życiu musiałam zrobić przerwę w czytaniu książki ponieważ ta była dla mnie za ciężka. Historia w niej opowiedziana przytłoczyła mnie całkowicie. Jest to opowieść straszna, potwierdzająca moją smutną tezę, że samo życie pisze najlepsze horrory a my, chociaż kreujemy się na cywilizowanych ludzi zachowujemy się gorzej niż jaskiniowcy naginając rzeczywistość i religie, która sama w sobie może być piękna by czynić zło w jego najczystszej postaci.
Ta książka sprawiła mi fizyczny ból. Po raz pierwszy w moim życiu musiałam zrobić przerwę w czytaniu książki ponieważ ta była dla mnie za ciężka. Historia w niej opowiedziana przytłoczyła mnie całkowicie. Jest to opowieść straszna, potwierdzająca moją smutną tezę, że samo życie pisze najlepsze horrory a my, chociaż kreujemy się na cywilizowanych ludzi zachowujemy się gorzej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toświetny reportaż
świetny reportaż
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topomijając wszystko to dawno nic mnie tak nie zirytowało jak podejście tych trzech gnojków ze sklepu, straszne że takich ludzi jest więcej i pozostają bezkarni
Ciężki temat, interesujący i ważny, ale sama książka po raz pierwszy mi się dłużyła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria sama w sobie bardzo interesująca, ale jest to pierwsza książka Autora, która bardzo mi się dłużyła. Trochę zbyt mętnie, sporo zarówno potrzebnych, jak i niepotrzebnych wtrąceń. Oczywiście forma nie zmienia faktu, że podczas lektury przechodzą ciarki, że w niektórych krajach nie można być sobą, a każde odstępstwo (nawet w ubiorze) jest surowo piętnowane. Do refleksji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWstrząsająca historia prześladowań ze względu na orientację seksualną. W kraju tak uwielbianym przez Europejczyków, przez Polaków. Będąc w egipskich hotelach raczej żaden z turystów nie zastanawia się nad tym, do jakich tragedii dochodzi za drzwiami obok. Wolimy żyć złudzeniami, że to nieprawda, że to na pewno wymyślone historie. I chociaż trudno to porównywać, to niestety sytuacja u nas w kraju też robi się coraz mniej przyjemna i bezpieczna. Od mowy nienawiści do czynów nienawiści jest tylko jeden krok.
Wstrząsająca historia prześladowań ze względu na orientację seksualną. W kraju tak uwielbianym przez Europejczyków, przez Polaków. Będąc w egipskich hotelach raczej żaden z turystów nie zastanawia się nad tym, do jakich tragedii dochodzi za drzwiami obok. Wolimy żyć złudzeniami, że to nieprawda, że to na pewno wymyślone historie. I chociaż trudno to porównywać, to niestety...