Obertyn 1531

1994-01-01

Kup Obertyn 1531 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Obertyn 1531

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obertyn 1531

Marek Plewczyński w ,,Obertyn 1531''podejmuje niezwykle interesujący i rzadko opisywany temat-bitwę,która rozegrała się 22 sierpnia 1531 roku pod Obertynem między wojskami polskimi a armią mołdawskiego hospodara Piotra Raresza.Książka należy do znanej seri Historyczne Bitwy.
Plewczyński rozpoczyna swoją opowieść od bardzo szerokiego wprowadzenia w tło historyczno-polityczne-opisuje genezę konfliktu o Pokucie,rywalizację o wpływy w regionie oraz skład i charakter armii obu stron konfliktu.Taka struktura sprawia,że czytelnik nie tylko poznaje przebieg bitwy,ale również rozumie jej głębsze przyczyny i konsekwencje.
Jednym z największych atutów książki jest szczegółowy opis działań wojennych oraz taktyki wojskowej XVI wieku.Autor,operując,zarówno faktami,jak i analizami,oddaje dynamikę starcia-od manewrów chorągwi po kluczowe momenty przełomu.Fragmenty dotyczące bitwy są barwnie przedstawione,a jednocześnie oparte na solidnych podstawach źródłowych,co świadczy o warsztacie historyka i umiejętności narracyjnej.
W książce znajdziemy również opisy uzbrojenia,organizacji wojsk oraz różnic w taktyce obu armii.Dla wielu czytelników to cenna cześć,która pozwala na pełniejsze zrozumienie realiów XVI-wiecznych walk.Nie brakuje także krótkich biogramów ważniejszych uczestników starcia,co dodatkowo ubogaca kontekst.
Styl autora cechuje klarowność i rzeczowość-nawet skomplikowane manewry wojskowe przedstawione są w sposób przystępny.
,,Obertyn 1531''to według mnie bardzo dobra i wciągająca praca historyczna,która godnie przypomina jedno z ważniejszych starć w dziejach polskiej wojskowości XVI wieku.
Bardzo polecam.

Seria "Historyczne bitwy" wyd. Bellona. Trafiłem na ten tytuł z polecenia znajomego z LC. Fascynująca. Opis bitwy: znakomity. Czytałem z wypiekami na twarzy. Do tego szczegółowy opis składu osobowego wojsk, obydwu stron, zresztą. I uzbrojenia, różnic w tej materii, ich wpływu, różnic znaczy, na zdolność bojową i taktykę walki.
Znakomita.

Znakomita.

Z autorem zapoznałem się już przy okazji innych publikacji, jednak po lekturze tejże książki, również Obertyn można polecić z czystym sumieniem. Autor rozpoczyna swoją opowieść od opisu teatru działań wojennych - Pokucia, następnie przechodzi do omówienia wojskowości polskiej i mołdawskiej. Później Plewczyński omawia genezę konfliktu o Pokucie, kampanię Piotra Raresza w 1530 roku oraz klęskę wojsk polskich pod Chocimiem. Kolejne rozdziały to już omówienie działań wojennych z 1531 roku - odzyskanie Pokucia, bitwa pod Gwoźdźcem oraz tytułowy Obertyn. Zwłaszcza ciekawy jest rozdział o "rycerstwie obertyńskim", gdzie autor przedstawia krótkie biogramy najważniejszych postaci biorących udział w batalii obertyńskiej. Sama bitwa opisana znakomicie, bo autor analizuje decyzje dowódców - Raresza i Tarnowskiego, czy też na podstawie konkretnych epizodów szerzej omawia polską taktykę. Pewne wątpliwości może budzić przerywanie opisu bitwy, aby dokładniej omówić uzbrojenie używane w czasie starcia, ale to już oczywiście indywidualna opinia. Na koniec porównałem sobie habeka z inną książką autora "Wojny i wojskowość polska w XVI wieku" (T.1) i tekst odnośnie działań wojennych jest mniej więcej ten sam (nawet mapy się powtarzają),chociaż omawiany tytuł zawiera trochę więcej szczegółów. Na koniec bura dla Bellony, edycja limitowana, cena wyższa od standardowej, a w środku tomu dalej uwagi autora/korekty(?). W każdym razie, z pewnością jest to wyróżniająca się pozycja w serii.

119 użytkowników ma tytuł Obertyn 1531 na półkach głównych
72 użytkowników ma tytuł Obertyn 1531 na półkach dodatkowych

Okładka książki W boju i na paradzie. Husaria Rzeczypospolitej w XVI–XVII w. Konrad Bobiatyński, Przemysław Gawron, Zbigniew Hundert, Piotr Kroll, Tomasz Mleczek, Mirosław Nagielski, Marek Plewczyński, Marek Wagner
Okładka książki Biblioteka Epoki Nowożytnej 5/II/2016 Hortus bellicus Konrad Bobiatyński, Tomasz Ciesielski, Przemysław Gawron, Zbigniew Hundert, Krzysztof Kossarzecki, Piotr Kroll, Dariusz Kupisz, Andrzej Adam Majewski, Dariusz Milewski, Marek Plewczyński, Andrzej Rachuba, Tadeusz Srogosz, Marek Wagner
Marek Plewczyński
Marek Plewczyński
Marek Plewczyński (ur. 1946),profesor doktor habilitowany, kierownik Zakładu Historii Średniowiecznej w Instytucie Historii Akademii Podlaskiej w Siedlcach oraz pracownik Akademii Obrony Narodowej w Warszawie. W kręgu jego szczególnych zainteresowań znajdują się dzieje wojskowości XV–XVI w. oraz historia dawnego Mazowsza. Autor 12 książek i ponad 100 artykułów zamieszczonych w czasopismach polskich i zagranicznych. Do najważniejszych jego publikacji należą: „Żołnierz jazdy obrony potocznej za panowania Zygmunta Augusta. Studia nad zawodem wojskowym w XVI w.”, „W służbie polskiego króla. Z zagadnień struktury narodowościowej armii koronnej w latach 1500–1574” i „Wojny Jagiellonów z wschodnimi i południowymi sąsiadami Królestwa Polskiego w XV wieku”.

Cytaty z książki Obertyn 1531

Dodaj cytat z książki Obertyn 1531