Krótka historia USA

9788381519571

Kup Krótka historia USA w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krótka historia USA

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krótka historia USA

Ocena byłaby lepsza, gdyby nie ostatnie rozdziały: pisanie o globalnym ociepleniu (moim zdaniem na siłę) i powtórzenia.

Poza tym uważam, że proporcje są zaburzone – powinno być więcej o historii współczesnej w stosunku do opisu samych początków USA.

Super książka, nie za długa, mega skondensowana, dużo ciekawych i myślę w dużej mierze nieznanych faktów (jak np. że w Ameryce nie było koni),które poszerzą wiedzę o podboju USA i jego dalszych losach. Trochę może przydługie rozdziały o polityce, mnie bardziej interesowały etapy rozszerzenia terytorialnego, osadnictwo, ale pewnie dla kazdego coś innego 👌idealna dla kogoś kto się chce dowiedzieć ogólnego zarysu (ale z wieloma szczegółami),ale nie ma czasu czytać opasłych tomów idących w tysiące stron, bo z pewnością takie można napisać i istnieją o USA. Czyta się szybciutko 👌

Kompaktowa historia USA, do przeczytania w kilka dni, przyjemnie napisana, ciekawa narracja, nie ma nudy. Dobry punkt wyjścia, żeby zrozumieć Amerykę.

209 użytkowników ma tytuł Krótka historia USA na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Krótka historia USA na półkach dodatkowych