Fobia

- Phobia
- 2025-03-08
- 2025-03-08
- Karolina Mogielska
Witaj w świecie, gdzie twoje najskrytsze lęki stają się rzeczywistością.
W szpitalu w Lakeshore doktor Peter Ross prowadzi kontrowersyjny program terapeutyczny, konfrontując pacjentów z ich największymi fobiami. Jego metoda jest brutalna, lecz skuteczna – przynajmniej w teorii. Wybiera pięciu skazanych morderców, każdy z unikalnym lękiem, aby dowieść, że nawet najbardziej traumatyczne fobie można pokonać.
Gdy przeszłość doktora Rossa wychodzi na światło dzienne, granica między terapią a torturą zaczyna się zacierać. Kim jest człowiek, który zmusza innych do patrzenia w oczy ich strachowi? Czy to naprawdę jeszcze nauka, czy może już szaleństwo ukryte pod maską medycyny?
„Fobia” Grahama Mastertona to wstrząsający thriller, który zgłębia ciemne zakamarki ludzkiego umysłu i zadaje pytanie: ile jesteśmy w stanie znieść, by przetrwać?
Kup Fobia w ulubionej księgarni
Oceny książki Fobia
434 użytkowników ma tytuł Fobia na półkach głównych- Przeczytane 279
- 2025 29
- Legimi 7
- E-book 5
- Ebook 4
- Audiobooki 3
Tagi i tematy do książki Fobia
Cytaty z książki Fobia
Niektórzy mężczyźni są tacy dziwni – myślała sobie w duchu. „Pędzą wszędzie jak szaleni, niczym woźnice rydwanów rodem z filmu o Ben Hurze, a jeśli zdarzy im się potknąć, zachowują się, jakby nastał koniec świata.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fobia
Opis z tyłu książki brzmiał zachęcająco i nawet trochę intrygująco. Renomowany psycholog i badacz próbuje wyleczyć skazanych morderców z ich fobii, które popchnęły ich do popełnienia zbrodni. I taki krótki zarys fabularny niesie niezwykły potencjał i wiele możliwości na wplecenie różnych tematów do fabuły. W praktyce jednak dostajemy przewidywalny thriller, z prostą i na wskroś lineraną fabułą, bez zaskoczeń i z płaskimi bohaterami. Mogło być dobrze, wyszło przeciętnie. Na szczęście całość napisana jest lekkim językiem, dzięki czemu powieść sama się czyta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJaka by nie była książka Mastertona... nudna, dziwna, straszna, beznadziejna, jak bardzo przesadzona czy wspaniała jedno trzeba oddać: że czyta się je jednym tchem. W czym tkwi ten ewenement?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie było zbyt dobre. Złapałem się na tym, że myślałem o tej książce jak o jakiejś nowości, a nie pozycji sprzed 46 lat… Czytając ją jak większość pozycji Mastertona w latach 90 pewnie byłbym zadowolony, ale dzisiaj to już trochę relikt przeszłości. Fabuła zapowiadała i przez dłuższy czas kształtowała się dość ciekawie, ale wątki terapii oraz późniejszych kluczowych dla fabuły momentów były mocno wytarte z emocji, podobnie jak postać doktora Rossa (choć finalnie on miał ku temu realne powody). To w połączeniu z irytującą pozą detektywa prowadzącego śledztwo oraz strasznie marnym zakończeniem sprawiło, że tej książki dzisiaj nie da się polecić. Jest wiele pozycji Mastertona, na które warto zwrócić uwagę - chociażby ostatni „Dom stu szeptów”. Na „Fobię” lepiej zrzucić zasłonę milczenia lub ewentualnie czytać ją z przeświadczeniem cofnięcia się w czasie do właściwej daty premiery z 1980 roku :)
To nie było zbyt dobre. Złapałem się na tym, że myślałem o tej książce jak o jakiejś nowości, a nie pozycji sprzed 46 lat… Czytając ją jak większość pozycji Mastertona w latach 90 pewnie byłbym zadowolony, ale dzisiaj to już trochę relikt przeszłości. Fabuła zapowiadała i przez dłuższy czas kształtowała się dość ciekawie, ale wątki terapii oraz późniejszych kluczowych dla...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo „Fobię” Grahama Mastertona sięgałam z dużymi oczekiwaniami. Sam opis zapowiadał mroczny, psychologicznie duszny thriller, w którym granica między leczeniem a okrucieństwem będzie boleśnie cienka, a czytelnik zostanie wrzucony w sam środek ludzkich lęków. Spodziewałam się czegoś bardziej intensywnego, może nawet bardziej niepokojącego; książki, która zostawi po sobie długotrwały dyskomfort i zmusi do głębszej refleksji nad naturą strachu.
W trakcie lektury pojawiło się jednak lekkie rozczarowanie. Pomysł jest bardzo mocny, a potencjał ogromny, ale momentami miałam wrażenie, że nie wszystko zostało wykorzystane do końca. Relacje między bohaterami, zwłaszcza samą postacią doktora Rossa, mogłyby zostać pogłębione, a psychologiczna strona eksperymentów być bardziej przytłaczająca. Zamiast pełnego zanurzenia w grozie ludzkich fobii, dostajemy raczej sprawnie poprowadzoną historię z elementami thrillera niż prawdziwie wstrząsające studium strachu.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że mimo tego niedosytu książkę czyta się dobrze. Masterton potrafi budować napięcie, rozdziały są dynamiczne, a fabuła na tyle wciągająca, że chce się poznać dalszy ciąg. „Fobia” nie do końca spełniła moje oczekiwania wynikające z opisu, ale jako lekka, mroczna lektura na wieczór sprawdza się całkiem solidnie. Szczególnie dla fanów thrillerów z psychologicznym zacięciem.
Po „Fobię” Grahama Mastertona sięgałam z dużymi oczekiwaniami. Sam opis zapowiadał mroczny, psychologicznie duszny thriller, w którym granica między leczeniem a okrucieństwem będzie boleśnie cienka, a czytelnik zostanie wrzucony w sam środek ludzkich lęków. Spodziewałam się czegoś bardziej intensywnego, może nawet bardziej niepokojącego; książki, która zostawi po sobie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDosyć przewidywalna, brak "hektolitrow krwi" a nawet kilku kropli czy zadrapań. Nie jest to coś na co czekają fani Mastertona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to4.5/10
4.5/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO ile uwielbiam horrory Mastertona, to jego thrillery i sensacje rzadko kiedy trafiają w mój gust. Tak niestety było też w tym przypadku - fajny pomysł, ale całość zbyt przewidywalna.
Przeciętny kryminał, choć sam pomysł przykuł moją uwagę. Czytało się szybko. Raczej bez szczególnych emocji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł na książkę ciekawy, sam początek też ciekawy. Jednak jak dochodzi do tego nieudanego zamachu na doktora, to wszystko zaczyna się rozsypywać.
Jakby było mało, to jeszcze dochodzimy do przewidywanego finału. A w nim Masterton tak namieszał, że chyba mało kto jest w stanie zrozumieć zakończenie tej książki.
Jej największy plus to fakt, że nie jest ona grubą książką. Inaczej ocena poleciałaby jeszcze w dół. Choć samo 3/10 jest za początkowy pomysł na tę historię, bo dalsza fabuła wszystko zepsuła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła staje się bardzo przewidywalna, mocno spłaszczona. Postacie też dziwnie napisane, bo policjantów mamy takich stereotypowych, w miarę przyzwoicie napisana postać doktora, ale pacjenci to tragedia… Tacy „kukłowaci”.
Jakby...
Coś mi mówi, że rozpoczęcie przygody z Mastertonem od tej książki to był kiepski pomysł.
Pomijam fakt, że po przeczytaniu opisu, spodziewałam się po tej książce czegoś zupełnie innego.
Dokładając do tego wszystkiego kiepskiego lektora audiobooka otrzymujemy dość słaby efekt...
IG: slowa_na_czytniku
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa historia ma już 45 lat i być może w latach 80. zrobiła furor, ale mnie nie przekonała. Dużo tu naciąganych sytuacji, słabo psychologicznie przygotowanych postaci, zbiegów okoliczności i pokręconego, dośc hmm... mocno opierającego się na przypadku rozwiązania.
Pomijam fakt, że po...
Najgorsza książka , jaką ostatnio czytałam... Czy to na pewno Masterton??
Nudaaa :(
Najgorsza książka , jaką ostatnio czytałam... Czy to na pewno Masterton??
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNudaaa :(