Okładka książki The Witch of the Forest. Magia astrologii. Pokochaj siebie i sięgnij po mądrość gwiazd. autora Lindsay Squire, 9788327127419
Lindsay Squire Wydawnictwo: Publicat ezoteryka, senniki, horoskopy
ezoteryka, senniki, horoskopy
The Witch of the Forest’s Guide to Astrology Magick: Love Yourself Using Magick, Align With the Wisdom of the Stars
2024-11-13
2024-11-13
Dominika Kielan

Kup The Witch of the Forest. Magia astrologii. Pokochaj siebie i sięgnij po mądrość gwiazd. w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Witch of the Forest. Magia astrologii. Pokochaj siebie i sięgnij po mądrość gwiazd.

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Witch of the Forest. Magia astrologii. Pokochaj siebie i sięgnij po mądrość gwiazd.

Astrologia, to dziedzina, która w ostatnich latach staje się coraz popularniejsza - większość z nas zna oprócz znaku solarnego choćby księżycowy czy ascendent. Z tego powodu ważne jest, by pogłębiać wiedzę z odpowiednich lektur. Książka Lindsay Squire do nich należy 💫.

"W magii astrologii" mamy wszystko, co stanowi postawy astrologiczne, wytłumaczone krok po kroku. Są znaki, żywioły, aspekty, a także o wiele więcej. Autorka, która jest wiedźmą eklektyczną, tłumaczy,
w jaki sposób można astrologię połączyć z praktyką magiczną. Przyznaję, że sama o niektórych rzeczach nie miałam pojęcia i chętnie pogłębiłam swoją wiedzę.

Serdecznie polecam lekturę każdej osobie, która chce się dowiedzieć czegoś nowego, wiedźmuszce i nie tylko.

Autorka wyjaśnia wszystko w prosty, zrozumiały sposób, jednak nie mogę powiedzieć, by wyczerpała temat zupełnie. Nie taki jednak był jej cel, to jasne. Książka skierowano nie tylko do współczesnych czarownic, ale do wszystkich zainteresowanych astrologią. Squire stworzyła wprowadzenie, które pomoże zacząć, odnaleźć się. Kwestie, które zostały opisane krócej czy nieco gorzej, zostały tak zaznaczone, że wiadomo, czego szukać dalej. Ilustracje i kwestia graficzna, jak zostało to opracowane, sprzyja przyswajaniu informacji. Zastrzeżenie mam tylko do np. polecanych kalkulatorów internetowych: jeden wyświetlał mi kosmogram niedokładnie, drugi nie działał.

Książka zaczyna się wyjaśnieniem, czym jest kosmogram. Znajdziesz również przykładowy horoskop z podpisanymi elementami jego budowy. Co jest niezwykle ważne zwłaszcza dla początkujących. Tu od razu chcę zaznaczyć, że na wewnętrznej stronie okładki znajduje się puste koło kosmogramu ze stopniami, na którym można narysować swój horoskop.

I uważam to za świetny pomysł! Gdyż mając swój horoskop wyliczony w aplikacji internetowej, możemy łatwo się rozproszyć, sięgając po telefon i widząc masę powiadomień. Radix wydrukowany może się zagubić w akcji. A będąc na okładce jest z nami cały czas
w czasie lektury.

W kolejnym rozdziale opisane zostały znaki zodiaku. Uwzględnione zostały przyporządkowania (jakości, biegunowości oraz żywioły). Naturalnie pojawiły się też negatywne i pozytywne cechy zodiakalnych archetypów. Jako że książka traktuje o magii, pojawiły się też przypisane do każdego znaku kryształy i przeprawy.
A to, co mnie szczególnie ucieszyło, to pytania rozwojowe dla każdego sezonu, aby przeżyć go pełniej.
Następnie, ku mojej wielkiej radości zostały opisane modalności, żywioły oraz biegunowości. Należy tu zaznaczyć, że bardzo dużo można o człowieku powiedzieć poruszając jedynie te elementy i nie wchodząc głębiej. Dlatego nie rozumiem, dlaczego ich ogromne znaczenie często jest pomijane lub wspominane są tylko zdawkowo.
Jednak w tej pozycji poświęcono temu niezwykle ważnemu zagadnieniu odpowiednio dużo miejsca.

W podobnie wnikliwy sposób zostały opisane planety i domy, czyli elementy horoskopu, bez których niemożliwa jest pełna interpretacja.
Moim zdaniem szczególnie pomocne będą dla czytelników ,,Słowa kluczowe” podsumowujące każdy dom i planetę.

Aspekty. Rozdział, który mnie niezwykle pozytywnie zaskoczył. A to za sprawą opisania przez autorkę nie tylko głównych aspektów, ale i aspektów małych oraz najczęściej pojawiających się figur planetarnych. #szok i #niedowierzanie. Jest to niezwykle istotne, gdyż wiele osób po samodzielnym wykreśleniu horoskopu w internecie, nie jest często w stanie zidentyfikować aspektów innych niż główne. A tu otrzymuje się w definicje i symbol na tacy.

Planety w retrogradacji zostały opisane w postaci sezonów retrogradacji. (-1 punkt). Cały czas rozmawiamy o horoskopie urodzeniowym, więc spodziewam się opisania planet w retro w natalnym. A nie rad jak przeżyć retrogradacje różnych planet. Ale to ja. Co więcej, czy ktoś, kto chce pracować magicznie z astrologią potrzebuje takiej zaawansowanej wiedzy? Czy bez tego da się żyć? Pewix. Ale oczekiwałam czegoś innego. Jednak pamiętajmy, że książka nosi tytuł ,,Magia Astrologii”, a nie podręcznik, z którego dowiesz się wszystkiego na temat interpretacji.
I jak przy minusach jesteśmy. Kolejność znaków. Wolałabym naturalną od Barana do Ryb. Jest z podziałem na żywioły. Czy dla kogoś, kto nie zna na pamięć kolejności znaków na pamięć, to coś zmienia? Nie. Czy to mój fetysz? Tak.
I na samym końcu dwa najbardziej, nomen omen magiczne. Mianowicie: ,,Astrologia i magia” oraz ,,Astrologia i dbanie o siebie”. I tu autorka raczy nas predyspozycjami magicznymi, jakimi mogą być obdarzone znaki zodiaku, podaje sporo praktycznych rad i informacji jak pracować z Księżycem oraz jego cyklem. W tych rozdziałach dowiadujemy się również jak pracować z energią i symbolami planet i znaków zodiaku. Otrzymujemy wyjaśnienie znaczenia pustego biegu Księżyca i jego znaczenia dla nas.

Astrologia i dbanie o siebie dostarcza nam porady z zakresu astro #selfcare, czyli jak wypoczywać, aby wypocząć i się szybko oraz dogłębnie zregenerować.

Na ostatnich stronach książki znaleźć możemy bonusy oraz ciekawostki takie jak np. rozkłady tarota dla znaków danego żywiołu.

PODSUMOWANIE:

Dla kogo?
• Osoby zainteresowanej astrologią od stopnia 0 do średnio zaawansowanego
• Osoby zafascynowane magią, okultyzmem, ezoteryką
• Osób chcących rzetelnych informacji na temat astrologii i magii w jednym miejscu

Dla kogo nie jest?
•Osób szukających podręcznika interpretacji astrologicznej

Moja ocena
• Dla osoby chcącej nauczyć się podstaw astrologii i trochę ,,poczarować” 7/10
• Dla osoby chcącej tylko astrologii 6/10

I uważam to za świetny pomysł! Gdyż...

21 użytkowników ma tytuł The Witch of the Forest. Magia astrologii. Pokochaj siebie i sięgnij po mądrość gwiazd. na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł The Witch of the Forest. Magia astrologii. Pokochaj siebie i sięgnij po mądrość gwiazd. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki The Witch of the Forest. Magia astrologii. Pokochaj siebie i sięgnij po mądrość gwiazd.

Cytaty z książki The Witch of the Forest. Magia astrologii. Pokochaj siebie i sięgnij po mądrość gwiazd.