Okładka książki The Witch of the Forest. Magia naturalna. Znajdź harmonię między światem wewnętrznym a zewnętrznym autora Lindsay Squire, 9788327126894
Lindsay Squire Wydawnictwo: Publicat ezoteryka, senniki, horoskopy
ezoteryka, senniki, horoskopy
2023-09-27
2023-09-27

Kup The Witch of the Forest. Magia naturalna. Znajdź harmonię między światem wewnętrznym a zewnętrznym w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Witch of the Forest. Magia naturalna. Znajdź harmonię między światem wewnętrznym a zewnętrznym

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Witch of the Forest. Magia naturalna. Znajdź harmonię między światem wewnętrznym a zewnętrznym

Bardzo ładnie wydana pozycja. Szanuję za to, że wiele tutaj jest psychologii, promocji proekologicznych zachowań i zachęcania do życia zgodnie z rytmem przyrody, a bardzo mało czary-mary. Nawet sceptyk coś dla siebie wyniesie, o ile podejdzie do tego z odpowiednim dystansem.

"Nie istnieje dobry czy zły sposób praktykowania magii. Jeśli dopiero szukasz swojej ścieżki, pamiętaj, że jesteś dla siebie najlepszym nauczycielem."

Książka autorstwa @thewitchoftheforest czyli Lindsay Squire, na pierwszy rzut oka przypomina typowy poradnik magiczny. Jednak wczytując się w zawartą tutaj wiedzę odnaleźć możemy nieco więcej niż dotychczas w tego typu książkach. Początek tej barwnej pozycji to skondensowana historia autorki, którą wita się z czytelnikami i jednocześnie nakreśla jakiej magicznej ścieżki możemy się spodziewać po zapisanych stronach.

Odnajdziemy tu już pierwsze odniesienie do terminu "siedzenia w szafie" czyli praktykowaniu magii bez uzewnętrzniania tego na forum publicznym. W dalszej części książki Lindsay to rozwija. Następnie przeczytamy krótką adnotację uwzględniającą czym jest pogaństwo, Wicca i czarostwo. Tutaj odnoszę wrażenie że przedstawione informacje są źle skondensowane. Podam przykład- "Poganie czczą Boga i Bogini (choć niektórzy czczą więcej bóstw)". Ci niektórzy to większość, ponieważ na pogan składka się wiele religii neopogańskich z bogatym panteonem... Drugą nieścisłością jest brak podania bibliografii z odnośnikami.

Rozdział rozpoczynający zatytułowany "Pierwsze kroki" nakreśla czytelnikom informacje dotyczące przydatnych narzędzi, ich domowych budżetowych zamienników, przygotowywania celów i intencji. Każdy kolejny rozdział zamienia się w pigułkę wiedzy m.in o żywiołach, księżycu oraz jego fazach, rzucaniu zaklęć, etapach zaklinania, ziołach, wróżbiarstwie, sygilach. Przeplata się między tym świadomość ekologiczna i postępowanie zgodne z naturą, czyli kwestie rzadko poruszane. Wiedzieliście, że warto sprawdzać skąd kupujecie rzeczy, bo nadmierne eksploatowanie roślin uszczupla ich naturalne środowisko a przy wydobywaniu na szeroką skalę minerałów wykorzystuje się dzieci?
Najbardziej przypadł mi do gustu rozdział opowiadający o Kole Roku.
Każdy z sabatów jest ładnie opisany, okraszony tablicami z symbolami i notatkami co przedstawiają, wypunktowano rytuały korespondencyjne i dołączono rozkłady tarota. Dzięki temu, w przystępny sposób można spędzić każde święto. Taki zabieg dostało większość zagadnień. Są rozrysowane na części pierwsze w prostym języku ale zachęcają różnorodnością.
Oprócz tekstu całość zdobią bardzo liczne ilustracje wykonane przez Viki Lester. Pomagają one znacząco w zapamiętywaniu i urozmaicają każdą lekcję. Są bogato zdobione, kolorowe oraz bardzo estetyczne. Niezwykły atut tej książki to dodatkowa obwoluta na okładkę, posiadająca na odwrocie tablicę do wahadełka. A o wahadełku, kartomancji i wielu innych metodach dywinacji znajdziemy wiadomości w rozdziale 8.
Czytając tą pozycję można mieć wrażenie, że autorka trzyma młodych adeptów za rękę i krok po kroku prowadzi, poprzez zapisane stronnice w stronę zgłębiania wiedzy. Jednak brak bibliografii wciąż kole mnie w oczy, bo dla początkujących jest to problem. Nie będą mieli do czego porównać zawartych tu informacji.

Może komuś, kto magii nie bierze na poważnie, mogłoby wydać się dziwne, gdybym napisała, że od dziecka wyczuwałam ją wokół siebie. Tak samo jak autorka książki "Magia naturalna" , już jako mała dziewczynka czułam silną więź z naturą. Przyciągały mnie baśnie, mity, wierzenia słowiańskie czy indiańskie i czułam, że jest to coś wyjątkowego. Gdy podrosłam stwierdziłam, że była to tylko wybujała wyobraźnia, jednak jako dorosła kobieta czuję, że to właśnie będąc kilkuletnią dziewczynką miałam rację.

"Magia Naturalna" autorstwa Lindsay Squire ( prowadzącej bardzo ciekawy profil na instagramie @thewitchoftheforest),to cudownie wydane kompendium wiedzy na temat magii naturalnej. Tutaj każda czarownica, która chce zgłębić tajemnice magii płynącej z natury znajdzie wszystko, by zacząć praktykować. Ja, moją wewnętrzną siłę czułam zawsze, pomimo tego, że nie znałam teorii, jednak teraz wiem, że dzięki tak usystematyzowanej wiedz,y mogę wykrzesać z siebie o wiele więcej.
Ten przepięknie zilustrowany podręcznik zdecydowanie pomoże każdej osobie, która jest czarownicą z szafy na miotły, stać się czarownicą praktykującą i świadomą swojej siły.
Tak, wiem, że osobom, których ten temat nie interesuje może wydawać się to śmieszne ( tak samo jak wiara w Wielkanocnego Króliczka czy Wróżkę Zębuszkę),ale nie każdy może mieć tego rodzaju dar.

"Magia Naturalna" to krótkie, konkretne rozdziały ozdobione kolorowymi grafikami, które krok po kroku pokazują, jakie możliwości daje magia. Na początku Lindsay podpowiada jak zacząć, a następnie krótko przedstawia rytuały związane z Kołem Roku, oraz czynności, które warto wykonywać zgodnie z fazami księżyca. Kolejny rozdział to obszerne wprowadzanie do tematu zaklęć, a kolejny podpowiada jak praktykować, kiedy jeszcze nie wyszło się ze swojej szafy (ciche sabaty). Kolejna część to rozdział, który mnie zainteresował najbardziej, ponieważ jest to część poświęcona tematyce ziół i ich magicznym właściwościom, natomiast końcówka poświęcona jest wróżeniu ( tarot, wahadełko, wróżenie z fusów) z czym ja nie czuję się w żaden sposób związana.

Jestem zachwycona tym, co udało mi się dzięki tej książce odkryć i z niecierpliwością czekam na kolejną z tej magicznej serii.

115 użytkowników ma tytuł The Witch of the Forest. Magia naturalna. Znajdź harmonię między światem wewnętrznym a zewnętrznym na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł The Witch of the Forest. Magia naturalna. Znajdź harmonię między światem wewnętrznym a zewnętrznym na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki The Witch of the Forest. Magia naturalna. Znajdź harmonię między światem wewnętrznym a zewnętrznym

Cytaty z książki The Witch of the Forest. Magia naturalna. Znajdź harmonię między światem wewnętrznym a zewnętrznym