Kochanka lekarza

- The Doctor's Mistress
- 2025-01-29
- 2025-01-29
- Adrian Napieralski
Absolutnie wciągający thriller psychologiczny autora bestsellerowej Żony lekarza.
BYŁAM TĄ DRUGĄ. KOCHANKĄ.
Wszyscy obwiniali mnie o śmierć doktora Drew Devlina. Zapłaciłam dużą cenę za miłość do niewłaściwego mężczyzny. Teraz mam cienie pod oczami, bo nie mogę spać w nocy. Straciłam wszystko – przyjaciół, rodzinę, dom, a nawet wolność. Fern, podstępna żona Drew, zniszczyła cały mój świat. I na dodatek myśli, że morderstwo uszło jej na sucho.
Ale się myli. Nadszedł czas zemsty. Dla siebie samej... i dla mojego dziecka.
Jej nowe życie na smaganym wiatrem wybrzeżu Kornwalii wkrótce się rozpadnie. Jestem zdeterminowana, aby wszyscy poznali prawdziwą historię. Ponieważ teraz nie tylko moje życie jest w niebezpieczeństwie, muszę także chronić córkę lekarza.
Wiem, że Fern się spodziewa, że w końcu ją dopadnę – jestem pewna, że będzie miała swój własny plan, by mnie powstrzymać. W końcu oszukała już tak wielu ludzi.
Ale Fern nigdy mnie nie doceniała. A zanim się zorientuje, dla żony lekarza będzie już za późno...
Idealna dla fanów „Za zamkniętymi drzwiami”, „Zaginionej dziewczyny” i „Dziewczyny z pociągu”!
Kup Kochanka lekarza w ulubionej księgarni
Oceny książki Kochanka lekarza
1101 użytkowników ma tytuł Kochanka lekarza na półkach głównych- Przeczytane 784
- 2025 91
- Audiobooki 12
- 2026 12
- Przeczytane 2025 11
- Legimi 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kochanka lekarza
Złapał mnie lekki żal, że sprawiedliwości nie stało się zadość ale zarazem wzruszyłam się, gdy Fern chciała pomóc Alice w ratowaniu córki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo 3 część historii Fern i Alice. Obie mają córki. Fern ucieka, a Alice żyje nienawiścią. W jej sercu nie ma miłości i jej córka to czuje. A ta zamiast wydawać kasę na nianię do dziecka wydaje ją na detektywów szukających Fern. Ma kolejnego faceta, który dba o nią, a ona woli go zwodzić niż być samotną matką. Fern nadal jest naiwna w stosunku do ludzi wokół, a przyjaciele stają się wrogami.
Nikt nie jest zły od urodzenia. To okoliczności sprawiają, że krzywdzimy innych. To był proces, a potem nie można się wycofać. Zasada domina. Autor pokazał mechanizm”schodzenia na złą drogę”.
Alice zrujnowała małżeństwo Fern, a Fern zrujnowała życie Alice. Każda miała uzasadnioną pretensję do tej drugiej. Właściwie to postępowanie Drew było przyczyną kłopotów.
Sytuacja zmienia się pod koniec książki.
Obsesja sprawia, że jesteśmy ślepi. Nie zawsze udaje się odciąć od przeszłości.
Trochę nieprawdopodobne zdarzenia i reakcje na nie na 261 stronach. Czyta się szybko.
To 3 część historii Fern i Alice. Obie mają córki. Fern ucieka, a Alice żyje nienawiścią. W jej sercu nie ma miłości i jej córka to czuje. A ta zamiast wydawać kasę na nianię do dziecka wydaje ją na detektywów szukających Fern. Ma kolejnego faceta, który dba o nią, a ona woli go zwodzić niż być samotną matką. Fern nadal jest naiwna w stosunku do ludzi wokół, a przyjaciele...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzed rozpoczęciem książki nie wiedziałam, że jest to kolejna część serii. Autor w każdym możliwym momencie przypominał wydarzenia z poprzednich części, więc nie musiałam żałować, że wcześniej ich nie przeczytałam. Niestety trochę żałuję, że przeczytałam tą. Była nudna i przewidywalna. Nigdy nie nazwałbym tego thrillerem psychologicznym. Nie było tam ani dobrego tempa akcji ani pomysłu na historię. Zgodzę się z opiniami o zakończeniu - przemiana bohaterek rodem z paradokumentu. Na pewno nie będę wracać do poprzednich części ani sięgać po kolejne. Książka do zapomnienia.
Przed rozpoczęciem książki nie wiedziałam, że jest to kolejna część serii. Autor w każdym możliwym momencie przypominał wydarzenia z poprzednich części, więc nie musiałam żałować, że wcześniej ich nie przeczytałam. Niestety trochę żałuję, że przeczytałam tą. Była nudna i przewidywalna. Nigdy nie nazwałbym tego thrillerem psychologicznym. Nie było tam ani dobrego tempa akcji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWitajcie moi kochani
Bierzecie udział w maratonach czytelniczych?
Ja bardzo chętnie i tym razem również wzięłam udział w maratonie „Miesiąc z Hurstem” organizowanym przez @suspense_books podczas, którego czytamy wszystkie książki autora.
Dziś bardzo krótko przedstawię Wam moje wrażenia z lektury czterech książek.
Autor: Daniel Hurst
Wydawnictwo: Filia
Cykl Żona lekarza:
Tom 1 – Żona lekarza
Tom 2 – Wdowa po lekarzu
Tom 3 – Kochanka lekarza
Tom 4 – Dziecko lekarza
Postanowiłam zrobić to w formie zbiorczej, ponieważ każda ta powieść była dla mnie bardzo do siebie podobna. Zauważyłam w nich pewien schemat, który sukcesywnie się powtarzał. Mianowicie powieść rozpoczyna się zakończeniem historii, a następnie następuje jej rozwinięcie, aby w końcu przejść do punktu kulminacyjnego, który wszystko wyjaśnia.
Ogólnie historia przedstawia losy Fern, która odkrywa, iż jej mąż ma romans z inną kobietą. I oczywiście, po pewnym czasie, okazuje się, iż planuje ona zemstę. Lecz to w jaki sposób to uczyniła i jaki miało to wpływ na jej życie oraz życie innych, zawarte jest na kartach tychże czterech tomów.
Pod względem fabuły byłam zaciekawiona i nie ukrywam, że pierwszy tom zainteresował mnie na tyle, że z niecierpliwością oczekiwałam rozwoju historii. Jednakże w przypadku już kolejnych części moje emocje opadły. I już tak bardzo nie zaangażowałam się w historię, jakbym tego oczekiwała.
Mimo wszystko jestem zadowolona z lektury, ponieważ umiliła mi czas i pozwoliła się zrelaksować. Powieści te okazały się być lekkie, przyjemne i niezobowiązujące, a momentami nawet zwariowane. Ale i takie historie są potrzebne. Także jeżeli szukacie historii, która ma bogatą i zwariowaną fabułę, ale jednocześnie jest lekka i niewymagająca to może być coś dla was.
Życzę zaczytanej nocy, strona.394
Witajcie moi kochani
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBierzecie udział w maratonach czytelniczych?
Dziś bardzo krótko przedstawię Wam moje wrażenia z lektury czterech książek.
Autor: Daniel Hurst
Wydawnictwo: Filia
Cykl Żona...
An apple a day keeps the doctor away... gdyby tylko Alice znała to powiedzenie... ta seria prawdopodobnie by nie powstała. Wydarzyło się jednak inaczej i tak oto mamy przed sobą trzecią część cyklu. Niestety widać tu mocno, że na pierwszym tomie należało poprzestać.
Napędzana chęcią zemsty Alice wyszła z więzienia. Planuje dopaść Fern by wymierzyć jej sprawiedliwość. Zadania nie ułatwia fakt, że wdowa po lekarzu zmieniła tożsamość, miejsce zamieszkania oraz, że w pokoju obok łka nowonarodzone dziecko. A co słychać u Fern? Grunt zaczyna jej palić się pod nogami, zaczyna jej brakować pieniędzy i chyba zabijanie staje się jej brzydkim nawykiem.
Zaczyna być coraz bardziej absurdalnie. Zachowania bohaterów są nieprawdopodobne a oni sami irytujący. Motyw zemsty na tym etapie jest już mocno wyeksploatowany, a przed nami jeszcze dwa tomy. Thriller stracił niestety na mocy skręcając w stronę melodramatu
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapędzana chęcią zemsty Alice wyszła z więzienia. Planuje dopaść Fern by wymierzyć jej sprawiedliwość....
Zakończenie to już fantastyka, choć z początku zapowiadała się nieźle. Ale sięgnę po kolejną część, bo wciąga jak Trudne sprawy 🤪
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie, największa wadą tej książki jest to, że w swojej treści zawiera ona bardzo wiele odniesień do przeszłości, tj. historii z dwóch poprzednich tomów. Są one tak ostentacyjne, że kompletnie zdominowały całą lekturę. Tak naprawdę, Czytelnik wcale nie musi popisywać się znajomością wcześniejszych części, bo po przeczytaniu tej książki świetnie orientuje się w całej historii. Taki zabieg Autora jest dla mnie niezrozumiały. Zamiast pchnąć akcję do przodu, ten w 1/3 powieści skupia się na opisywaniu tego co było. W związku z powyższym w „Kochance lekarza” dzieje się niewiele, fabuła jest mało interesująca, przez co sama historia nieszczególnie wciąga. I zgadzam się z opinią innych Czytelników - całość świetnie nadawałaby się na scenariusz dla „Trudnych spraw” ;)
Dla mnie, największa wadą tej książki jest to, że w swojej treści zawiera ona bardzo wiele odniesień do przeszłości, tj. historii z dwóch poprzednich tomów. Są one tak ostentacyjne, że kompletnie zdominowały całą lekturę. Tak naprawdę, Czytelnik wcale nie musi popisywać się znajomością wcześniejszych części, bo po przeczytaniu tej książki świetnie orientuje się w całej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByła •Żona lekarza•, potem •Wdowa po lekarzu•, teraz przyszła pora na •Kochankę lekarza• - i im dalej, tym gorzej, a to jeszcze nie koniec serii 😅
Pierwszy tom bardzo mi się podobał, drugi był w porządku, natomiast przy trzecim… naprawdę nie wiem, co napisać. Tu absurd goni absurd, a napięcia, którego oczekuję od thrillera, nie ma praktycznie wcale. Zresztą samo słowo „thriller” wydaje się tu mocno na wyrost.
Fabuła sprowadza się właściwie do jednego: Fern ucieka przed policją, zmienia tożsamość i miejsce pobytu, a Alice planuje zemstę na Fern. I to dosłownie cała książka. Jedna bohaterka ucieka, druga obsesyjnie o niej myśli - nawet mimo tego, że właśnie urodziła dziecko. Zamiast skupić się na nowym etapie życia, Alice funkcjonuje wyłącznie wokół jednej myśli: Fern. Przez kilkaset stron.
Jakby tego było mało, ogromna część książki to przypominanie wydarzeń z poprzednich tomów. Momentami miałam wrażenie, że czytam streszczenie serii, a nie pełnoprawną kontynuację. Nowych wątków jest niewiele, a te, które się pojawiają, nie wnoszą nic ciekawego ani emocjonującego.
Nie było tu napięcia, zaskoczeń ani psychologicznej gry, która wcześniej jakoś tę serię jeszcze ratowała. Całość jest monotonna, przewidywalna i zwyczajnie nużąca. To zdecydowanie najsłabsza część cyklu.
Mimo wszystko… sięgnę po •Dziecko lekarza•. Może to naiwne, ale wciąż wierzę, że autor spróbuje zrobić z tą serią coś innego i w końcu ją odświeży. Bo potencjał był - tylko w •Kochance lekarza• został całkowicie zmarnowany.
Na plus to, że sprawnie przez nią przebrnęłam dzięki audiobookowi w trasie 😅
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom bardzo mi się podobał, drugi był w porządku, natomiast przy trzecim… naprawdę nie wiem, co napisać. Tu absurd goni absurd, a napięcia, którego oczekuję od thrillera, nie ma praktycznie wcale. Zresztą samo słowo...
„Kochanka lekarza” Daniela Hursta to kolejna część, która utrzymuje dobry poziom całej serii.
Wciąga, angażuje i prowadzi przez historię tak, że trudno ją odłożyć, a zakończenie… naprawdę mnie zaskoczyło. Do samego końca nie potrafiłam przewidzieć finału, który jednocześnie mógłby zamknąć całą tę opowieść. A jednak czuję zaciekawienie — co jeszcze autor może dodać, by podnieść emocje?
To lekka, wciągająca kontynuacja, która pozostawia we mnie chęć na więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciąga, angażuje i prowadzi przez historię tak, że trudno ją odłożyć, a zakończenie… naprawdę mnie zaskoczyło. Do samego końca nie potrafiłam przewidzieć finału, który jednocześnie mógłby zamknąć całą tę opowieść. A jednak czuję zaciekawienie — co jeszcze autor może dodać, by...
Bardzo fajnie napisana książka. Ciekawie, nie mogłam sięoderwac.
Bardzo fajnie napisana książka. Ciekawie, nie mogłam sięoderwac.