Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać287
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać12

- czasopisma
- Magazyn Zero (tom 1)
- 2024-12-17
- 2024-12-17
Znakomita lektura i szczytny cel - czy istnieje lepsze połączenie? Magazyn jakiego jeszcze nie było.
Znani autorzy w jednym miejscu. Tutaj geopolityka spotyka się z kulturą, a sport z nauką.
Donald Trump i Tony Soprano. Marek Hłasko i Ayrton Senna. Elon Musk i Michael Jordan - każdy znajdzie własnego bohatera lub fascynującą historię.
Najlepsi specjaliści w swoich dziedzinach zapraszają do ich świata i otwierają oczy na ważne zjawiska.
To wydanie pełne oryginalnych tekstów, które powstało dzięki waszemu zaufaniu. Dochód zasila zbiórkę dla Ady Kujawy, a Ty w naszej ocenie otrzymujesz produkt premium.
Ciesz się ambitną, wyjątkową lekturą i wspieraj szlachetny cel!
Kup Magazyn Zero w ulubionej księgarnii
- Biblioteczka 1
- Drukowana 1
- Do kupienia 💜 1
- Czeka na przeczytanie 1
Szamo. Wszystko, co wiedziałbyś o piłce nożnej, gdyby Cię nie oszukiwano Krzysztof Stanowski, Grzegorz Szamotulski

Krzysztof Stanowski
Krzysztof Jakub Stanowski (ur. 21 lipca 1982 w Warszawie) – polski dziennikarz, publicysta, przedsiębiorca, działacz sportowy i społeczny oraz osobowość medialna. Znany przede wszystkim jako twórca portalu „Weszło”, współzałożyciel Kanału Sportowego i założyciel Kanału Zero, w 2025 roku kandydował na urząd prezydenta RP.
Pierwsze kroki w dziennikarstwie stawiał już w wieku 14 lat jako stażysta „Przeglądu Sportowego”, a następnie publikował w piśmie „Nasza Legia”. Relacjonował najważniejsze wydarzenia piłkarskie, m.in. mistrzostwa świata w 2002 roku i mistrzostwa Europy w 2004, był też szefem działu piłkarskiego „Przeglądu Sportowego”. W kolejnych latach współpracował z „Super Expressem”, „Magazynem Futbol” i „Futbol News”. W 2008 założył portal weszlo.com, początkowo prowadzony anonimowo jako „Mr. X”, który przekształcił w grupę medialną obejmującą m.in. telewizję internetową WeszłoTV, biuro podróży Weszło Travel i radio internetowe weszlo.fm. W 2018 stworzył klub piłkarski KTS Weszło, a rok później sprowadził do niego piłkarzy z Demokratycznej Republiki Konga, wspierając ich pobyt i karierę w Polsce.
Stanowski współtworzył książkowe biografie Andrzeja Iwana, Wojciecha Kowalczyka i Grzegorza Szamotulskiego, był nominowany do nagrody Grand Press, a w 2021 wraz z Robertem Mazurkiem wydał tomik „Kmioty Polskie”, którego dochód przeznaczono na cele charytatywne. Współtworzył program „Stan Futbolu”, który emitowany był m.in. na antenie TVP Sport, a w 2020 wspólnie z Michałem Polem, Tomaszem Smokowskim i Mateuszem Borkiem uruchomił Kanał Sportowy, szybko zdobywający ogromną popularność w serwisie YouTube. W 2023 odszedł z projektu i powołał Kanał Zero, który rozpoczął działalność w lutym 2024.
W styczniu 2025 oficjalnie ogłosił start w wyborach prezydenckich, zapowiadając kampanię o charakterze satyrycznym i edukacyjnym, której celem było wskazanie wad systemu wyborczego. Jego hasłami były „Vamos Polska!” oraz „#ZeroKonkretów”. Wziął udział w debatach telewizyjnych, prowadził programy publicystyczne i satyryczne w Kanale Zero, a także przeprowadził wywiady ze wszystkimi kontrkandydatami. Ostatecznie w pierwszej turze wyborów uzyskał 1,24% głosów, zajmując ósme miejsce.
Jest aktywny charytatywnie, m.in. poprzez akcję #DobroWraca i współpracę z Fundacją SiePomaga. Otrzymał nagrodę InicjaTOR w plebiscycie MediaTory oraz nagrodę Prezydenta RP „Dla Dobra Wspólnego” w kategorii Człowiek-lider. Prywatnie jest mężem dietetyczki Marty Sosnowskiej i ojcem dwóch synów, mieszka w gminie Lesznowola, a jego pasją pozostaje piłka nożna, szczególnie hiszpańska i klub FC Barcelona.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magazyn Zero
Kolejna przeczytana książka to właściwie magazyn, 1 numer Magazynu Zero. Wiele ciekawych artykułów w formie albumowej, ale muszę obniżyć ocenę za wulgaryzmy w jednym z artykułów 7/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMagazyn pięknie wydany. Sporo tekstów, ale w zasadzie na tematy które mnie niezbyt interesowały. Politykę omijam szerokim łukiem, a teksty o sporcie ciekawe ale jakiegoś efektu wow nie bylo.
W sumie kupiłem ów tytuł tylko ze względów charytatywnych.
Następnego nie kupię. Jakby calosc bylo o sporcie, jak swego czasu kwartalniki sportowe w KS, wtedy i owszem. Ale dla kilku tekstów nie warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW sumie kupiłem ów tytuł tylko ze względów charytatywnych.
Magazyn który przeczy dzisiejszym trendom. Jak bardzo lubię czytać takie magazyny w którym można znaleźć wszelakie tematy od polityki, przez sport, kulturę po różne ciekawostki. Ciężko dzisiaj znaleźć takie czasopismo, a Kanałowi Zero udało się to ogarnąć.
Co do samej treści: artykuły są różne. Niektóre są pisane dosyć ciężkim językiem, jak np według mnie tekst Michała Walkiewicza na temat Kina, ale są też teksty które łyka się z przyjemnością, i tu przykład Filipa Kapicy o NBA.
Dla mnie najlepsza z najlepszych to jednak Joanna Pinkwart z jej takim fajnym luźnym, amerykańskim stylem pisania.
Jestem też fanem pióra Kuby Białka, też nie rozczarował.
Podsumowując, świetne czytadło, można czytać co się chce, od początku, od środka, od końca, jak komu pasuje. Widać że dołożyli starań żeby to wydać, no a jeszcze plusik za to że na siłę nie próbowali na tym zarobić przeznaczając zyski na cele charytatywne. POLECAM😀
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo do samej treści: artykuły są różne. Niektóre są pisane dosyć ciężkim językiem, jak np według mnie tekst Michała...
400 stron publicystyki, artykuły na różnym poziomie, lecz z przewagą tych udanych. Na ogromny plus reportaże Jakuba Białka, ma ten facet dryg do pisania w sposób ciekawy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem dlugo, każdy artykuł starałem się przyjmować z czystą głową. Mam nadzieję że będą kolejne części.
Bardzo fajna publicystyka - trzeba wziąć pod uwagę, że w deklarowanych 400 stronach przynajmniej 20% to zdjęcia/wstępniaki do artykułów, ale nie zmienia to faktu, ze całość bardzo treściwa. Do tego dochód ze sprzedaży idzie na szczytny cel.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczytałem, poczytałem, sporo całkiem spoko artykułów było, polecam!
Poczytałem, poczytałem, sporo całkiem spoko artykułów było, polecam!