Miasto i wieś na przestrzeni dziejów

- publicystyka literacka, eseje
- 2022-01-01
- 2022-01-01
- 9788382064179
Publikacja, będąca pokłosiem konferencji naukowej „Miasto i wieś na przestrzeni dziejów. Kultura – społeczeństwo – gospodarka” (19–20 lutego 2021 r.),stanowi efekt pracy i badań młodych historyków (doktorów, doktorantów, studentów) stawiających niekiedy pierwsze kroki na polu działalności naukowej. W niczym nie umniejsza to jednak wartości merytorycznej książki – teksty zostały przygotowane starannie zarówno pod względem formy, jak i treści. Ich lektura może być zatem ciekawą przygodą intelektualną dla wszystkich zainteresowanych tematyką szeroko pojmowanego osadnictwa, analizą wspomnień i filozofią życia w mieście, jak i na wsi od średniowiecza do XX wieku. Mamy nadzieję, że różnorodność badanej problematyki i dość znaczna rozpiętość chronologiczna będą zaletami oddawanej w ręce Czytelników książki i dzięki temu sięgnie po nią więcej osób zainteresowanych całością publikacji, jak również poszczególnymi tekstami.
„Recenzowany zbiór artykułów wpisuje się w szeroko rozumiane studia porównawcze. Jego podstawowym założeniem jest przybliżenie wielu, nieraz bardzo odległych tematycznie, wydawałoby się, niepowiązanych ze sobą elementów, które jednak składają się na złożony obraz dawnej przeszłości. […] Teksty zebrane w przedłożonym zbiorze wprowadzają nowe ustalenia […], a także są ważnym głosem w toczącej się ostatnimi czasy w humanistyce polskiej dyskusji o postrzeganiu poddaństwa i pańszczyzny”.
dr hab. Tomasz Krzemiński, prof. UMK
Kup Miasto i wieś na przestrzeni dziejów w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miasto i wieś na przestrzeni dziejów