Poczet papieży

- historia
- Religie Świata [KAW]
- 1985-01-01
- 1985-01-01
Autor w zwięzły sposób przedstawia historię papiestwa i Państwa Kościelnego, zachęcając tym samym Czytelnika do zgłębienia wiedzy w tym zakresie i zapoznaniem się z kolejnymi pozycjami o tej tematyce. Tłumaczy także kilka istotnych zagadnień związanych z następcami św. Piotra.
Kup Poczet papieży w ulubionej księgarni
Oceny książki Poczet papieży
- Półka 4-4 1
- :-) Mam 1
- Polskie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poczet papieży
Książka według mnie bardzo ciekawa, w przeciwieństwie do jej autora Wierusza - Kowalskiego. Od dawna chodziło mi po głowie poznanie sylwetek papieży od czasów Świętego Piotra do współczesności. Co prawda książka Wierusza kończy się na Janie Pawle I, ale bardziej chodziło mi właśnie o tych pierwszych Biskupów Rzymu. Obiektywnie muszę przyznać, że dowiedziałam się paru ciekawych rzeczy i na pewno pogłębiam swoją wiedzę w tym temacie. Podczas czytania nasunęły mi się takie wnioski, że współcześni papieże krytykowani byli za zamiatanie pod dywan problemu pedofilii w kościele itp. Owszem to jest ważne, ale to co działo się za pontyfikatów choćby Klemensa V, Jana XII czy Aleksandra VI przechodzi wszelkie granice przyzwoitości. Nepotyzm, sprzedawanie tytułów i urzędów, rozwiązłość, walka o władzę, dzieci z nieprawego łoża, zachłanność i żądza bogactwa. Na szczęście nie wszystkie pontyfikaty tak wyglądały. Dla mnie książka była ok, przeczytałam ją z dużym zainteresowaniem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba nie przeczytałem całego, ale uczyłem się z tego na egzamin wstępny na prawo, jak jeszcze był. Przyjemnie się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSylwetkowe i chronologiczne zestawienie rzymskich przywódców duchownych świata chrześcijańskiego, zachodniorzymskiego i na końcu katolickiego. Krótkie opisy i panowania. Władza, rozpusta, pieniądze to główne ich cechy, choć i zdarzały się chlubne wyjątki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW 1985 roku Jan Wierusz Kowalski zakończył pracę w komunistycznej Służbie Bezpieczeństwa i przeszedł w stan spoczynku w stopniu majora. Uprzednio był pracownikiem Departamentu IV, odpowiedzialnego za walkę z Kościołem. W tym samym roku został wydany jego "Poczet papieży". Niski poziom merytoryczny oraz spora ilość złośliwych manipulacji zawartych w tej książce pozwala przypuszczać, że została napisana jeszcze w ramach obowiązków służbowych.
W 1985 roku Jan Wierusz Kowalski zakończył pracę w komunistycznej Służbie Bezpieczeństwa i przeszedł w stan spoczynku w stopniu majora. Uprzednio był pracownikiem Departamentu IV, odpowiedzialnego za walkę z Kościołem. W tym samym roku został wydany jego "Poczet papieży". Niski poziom merytoryczny oraz spora ilość złośliwych manipulacji zawartych w tej książce pozwala...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria papieży zapisana w krótkich biogramach od Świętego Piotra do Jana Pawła I. Ale opisując ten tytuł skupię się na historii średniowiecza, która najbardziej mnie intryguje. Sama książka również zawiera najwięcej informacji z tego burzliwego okresu dla papiestwa. Mamy bowiem spory papieży z heretykami od najwcześniejszych wieków, walki między arystokracją rzymską o ten urząd, gdzie nie szczędzono skrytobójstwa czy oślepiania przeciwnika. Wpływy władców na politykę papieży i lawirowanie między nimi. Biogramy opisują również postacie antypapieży, ważnych wydarzeń za życia konkretnej postaci i czasami charakterystykę kondycji kościoła w danym okresie. Godna polecenia dla zainteresowanych tym tematem.
Historia papieży zapisana w krótkich biogramach od Świętego Piotra do Jana Pawła I. Ale opisując ten tytuł skupię się na historii średniowiecza, która najbardziej mnie intryguje. Sama książka również zawiera najwięcej informacji z tego burzliwego okresu dla papiestwa. Mamy bowiem spory papieży z heretykami od najwcześniejszych wieków, walki między arystokracją rzymską o ten...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiewielki objętościowo, ale solidny merytorycznie (na tyle, na ile umiem to ocenić) poczet papieży (wszystkich - od apostoła Piotra - z antypapieżami włącznie). Podane w nim informacje siłą rzeczy mają charakter podstawowy, w przypadku mniej znaczących papieży ograniczają się do samych dat sprawowania urzędu i jednego-dwóch zdań opisu. Specjalistom ta pozycja raczej nie będzie potrzebna, ale amatorom zainteresowanym historią (w szczególności historią Kościoła) może się przydać - zamiast Wikipedii.
Niewielki objętościowo, ale solidny merytorycznie (na tyle, na ile umiem to ocenić) poczet papieży (wszystkich - od apostoła Piotra - z antypapieżami włącznie). Podane w nim informacje siłą rzeczy mają charakter podstawowy, w przypadku mniej znaczących papieży ograniczają się do samych dat sprawowania urzędu i jednego-dwóch zdań opisu. Specjalistom ta pozycja raczej nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdealna lektura dla przygotowujących się do programu "Jeden z dziesięciu". Mnóstwo wydarzeń, dat. Po bardzo ciekawym i zachęcających do dalszej lektury wstępie wraz z kolejnymi mini biografiami czar pryska. Książka w pełni nie wyczerpuje podjętego tematu, ale to zaznacza autor już we wstępie, że ma ona na celu jedynie dać jakieś podstawy do dalszych poszukiwań w tej materii, zachęcić do szukania czegoś więcej. Podstawy są, ale raczej dalszą edukację w tym temacie można zacząć dopiero, gdy na jakiś czas zapomni się o tym wspaniałym dziele.
Idealna lektura dla przygotowujących się do programu "Jeden z dziesięciu". Mnóstwo wydarzeń, dat. Po bardzo ciekawym i zachęcających do dalszej lektury wstępie wraz z kolejnymi mini biografiami czar pryska. Książka w pełni nie wyczerpuje podjętego tematu, ale to zaznacza autor już we wstępie, że ma ona na celu jedynie dać jakieś podstawy do dalszych poszukiwań w tej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem jest to obowiązkowa pozycja dla każdej osoby, która interesuje się historią papiestwa i Państwa Kościelnego. W zasadzie jest to pozycja wyjściowa do każdego innego tytułu o tej tematyce, gdyż dosyć zwięźle przedstawia historię każdego z papieży, dając tym samym pretekst do zgłębienia tej wiedzy w innych, dokładniejszych i obszerniejszych opracowaniach.
Sięgnąłem do tej książki zaraz po śmierci Jana Pawła II - wydarzenia związane z Jego śmiercią wywołały u mnie m.in. zainteresowanie papiestwem, więc książka ta była świetnym wprowadzeniem w te zagadnienia. Poza tym ma inny atut - przy każdej okazji, gdy potrzeba znaleźć jakiś szczegół odnośnie któregoś następcy św. Piotra, jest to najlepsze źródło.
Moim zdaniem jest to obowiązkowa pozycja dla każdej osoby, która interesuje się historią papiestwa i Państwa Kościelnego. W zasadzie jest to pozycja wyjściowa do każdego innego tytułu o tej tematyce, gdyż dosyć zwięźle przedstawia historię każdego z papieży, dając tym samym pretekst do zgłębienia tej wiedzy w innych, dokładniejszych i obszerniejszych...