Marcelinka i Marcysia

Okładka książki Marcelinka i Marcysia autora Aleksandra Srokowska-Ziółkowska, 9788397324329
Okładka książki Marcelinka i Marcysia
Aleksandra Srokowska-Ziółkowska Wydawnictwo: Skórka Pomarańczy opowiadania, powieści dla dzieci
44 str. 44 min.
opowiadania, powieści dla dzieci
2024-11-23
2024-11-23
44 min.

Kup Marcelinka i Marcysia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Marcelinka i Marcysia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marcelinka i Marcysia

Bardzo ważna i potrzebna książka - o tym jaki wpływ na dziecko ma "chwalenie". No i klimatyczne ilustracje. ;)

Dwie wróżki, magiczny proszek i historia, która ma w sobie coś więcej niż tylko baśniowy klimat.

Marcelinka i Marcysia, to dwie małe wróżki, które niebawem mają otrzymać swoje pierwsze magiczne zadanie. W dniu siódmych urodzin trzymują iskrzący się magiczny proszek, który ma moc łagodzenia sporów i kłótnia, a ich zadaniem jest nieść pomoc skłóconym ludziom. Przejęte wróżki z entuzjazmem realizowany swoje zadanie a wieczorem, przepełnione jeszcze emocjami opowiadały swoim mamom o minionym dniu. Każda z nich usłyszała co innego.

Marcelinka otrzymała same pochwały i komplementy za swoje działania, której jej mamie przyniosły ogromną dumę i radość. Mama Marcysi cierpliwie wysłuchała swojej córeczki, pozwalając jej samej odkryć jak czuje się w związku z tym, co tego dnia osiągnęła.

Przez kolejne dni ich wróżkowe obowiązki napotkały pewne utrudnienia, co wpłynęło również na to, jak każda z dziewczynek poradziła sobie z trudnościami.

Historia, w którą sprytnie wpleciono m.in. różne podejścia do chwalenia dzieci oraz ich późniejsze spojrzenie na swoje możliwości i poczucie własnej wartości. Zauważymy tutaj także jak dzieci uczą się wyciągać wnioski i samodzielnie wykorzystywać pewne umiejętności w codziennych sytuacjach. Piękna, mądra i wartościowa!

Książka MARCELINKA I MARCYSIA autorstwa Aleksandry Srokowskiej-Ziółkowskiej to urocza opowieść dla dzieci w wieku 5-8 lat, wydana przez Skórkę Pomarańczy. Główne bohaterki, małe wróżki, otrzymują na siódme urodziny magiczny proszek oraz pierwsze ważne zadanie. Brzmi jak początek ekscytującej przygody, prawda? ✨

Ale jak to w życiu bywa, nie wszystko idzie zgodnie z planem. Dziewczynki muszą zmierzyć się z trudnościami, a reakcje ich mam dostarczają dodatkowych emocji. Co z tego wyniknie? To już musicie sprawdzić sami!

Historia jest ciepła, pełna magii i mądrych przesłań. Najmłodsi czytelnicy uczą się, że błędy są naturalną częścią życia i nie świadczą o naszej wartości. To cenna lekcja, szczególnie w świecie, gdzie dzieci często czują presję, by być "idealnymi". Ważnym elementem jest też przekaz, że warto słuchać swoich uczuć, zamiast opierać się wyłącznie na opiniach innych.

Dla rodziców to świetne narzędzie do rozmów o emocjach i budowaniu poczucia własnej wartości u dziecka. Książka podpowiada, jak wspierać maluchy w odkrywaniu siebie, zamiast narzucać im gotowe schematy. Pokazuje również, jak pochwały mogą wpływać na samoocenę dziecka – i że nie każda "dobra rada" faktycznie pomaga.

Mocną stroną tej pozycji jest lekki, przystępny język i sympatyczne bohaterki, z którymi dzieci mogą się utożsamiać. Ilustracje (bo jakżeby inaczej!) dodają całości uroku i sprawiają, że książkę chce się wertować raz po raz. 😍

Czy ma jakieś słabsze strony? Jeśli miałabym się do czegoś przyczepić, to może do tego, że przygoda Marcelinki i Marcysi jest dość krótka – aż chciałoby się więcej! Dzieci, które szybko chłoną opowieści, mogą czuć niedosyt.

MARCELINKA I MARCYSIA to świetna propozycja dla małych czytelników i ich rodziców. Jeśli szukacie książki, która nie tylko bawi, ale też uczy ważnych wartości, koniecznie sięgnijcie po tę pozycję.

Ale jak to w życiu bywa, nie wszystko idzie zgodnie z planem....

29 użytkowników ma tytuł Marcelinka i Marcysia na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Marcelinka i Marcysia na półkach dodatkowych