Magiczne Kamienie

- opowiadania, powieści dla dzieci
- 2024-11-01
- 2024-11-01
Magiczne Kamienie, książka przeznaczona dla dzieci w wieku 8/9-12 lat.
Magiczne Kamienie to książka o Kubie, który pewnego dnia odkrywa tajemniczy neseser. Umieszczone w neseserze kamienie mają moc pokazania Kubie myśli i motywacji bliskich mu osób oraz alternatywnej rzeczywistości — takiej, w której każdy potrafi o siebie zadbać. Dzięki kamieniom Kuba dochodzi też do bardzo zaskakującego wniosku dotyczącego swoich rodziców, którzy wyjechali kilka lat wcześniej za granicę i do tej pory nie wrócili...
Wartość dla dziecka
Dziecko dowiaduje się, że wiele ludzkich zachowań ma związek z niezaspokojonymi potrzebami (np. potrzebą bycia wziętym pod uwagę, potrzebą bycia dla kogoś ważnym),a co za tym idzie, że nie wszystkie zachowania ludzi skierowane do nas, mają tak naprawdę związek z nami — często zachowania te wynikają z zaniedbanych potrzeb danej osoby. Dziecko dowiaduje się też, że warto rozpoznawać swoje potrzeby i dbać o nie.
Wartość dla rodzica
Rodzic dowiaduje się, że aby móc dobrze opiekować się dzieckiem, w pierwszej kolejności warto przyjrzeć się swoim własnym potrzebom oraz że czasami nieświadomie przenosimy odpowiedzialność za nasze nastroje na dzieci. Dodatkowo, dzięki książce Magiczne Kamienie rodzic może lepiej zrozumieć swoje dziecko - może zauważyć, że różne jego zachowania mogą wynikać z nierozpoznanych i niezaopiekowanych potrzeb.
Książka została objęta patronatem czasopisma psychologicznego Charaktery oraz czasopisma Małe Charaktery.
Kup Magiczne Kamienie w ulubionej księgarni
- Recenzja!!! 1
- Do biblioteki 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magiczne Kamienie
Jedna z najlepszych książek dla starszaków, jakie przeczytałam w 2024 roku. Nietuzinkowa fabuła + książka pokazuje bardzo ważny temat potrzeb. Bardzo, bardzo na tak!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie ta książka wynosi literaturę dla dzieci na totalnie nowy poziom. Bo ta książka jest i dla dzieci (tych starszych) i dla dorosłych. Trafia w sedno spraw, które są po prostu kluczowe w życiu. Ale podobno wszystkie książki tego wydawnictwa takie są, dwuwarstwowe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś zabieram Was w podróż pełną czarów – ale nie tych z różdżkami i eliksirami, tylko... z serca i umysłu. Książka "Magiczne kamienie" to niezwykle ciepła i wartościowa opowieść dla dzieci (i ich dorosłych!),która zasługuje na szczególne miejsce na półce każdego czytelnika.
🌿 O czym jest ta książka?
To historia, która na pierwszy rzut oka może wydawać się prostą bajką o magicznych kamykach – ale szybko okazuje się, że to metafora empatii i umiejętności rozpoznawania emocji. Bohater książki uczy się, że nie ma "złych" emocji, są tylko te, które warto zrozumieć.
💎 Dlaczego warto po nią sięgnąć?
🔸 Rozwija inteligencję emocjonalną – dzieci uczą się, jak nazywać emocje
🔸 Pobudza uważność – historia zachęca do zatrzymania się, rozejrzenia wokół, zauważenia siebie i innych
🔸 Wzmacnia empatię – pokazuje, że każdy z nas nosi w sobie różne emocje i warto być dla każdego wyrozumiałym
🔸 Zachwyca ilustracjami – delikatna, pełna ciepłych barw szata graficzna, doskonale współgra z nastrojem książki i przyciąga uwagę czytelników.
📔 "Magiczne kamienie" to książka bez wątpienia wyjątkowa. W moim odczuciu stanowi doskonałe narzędzie do wspólnej rozmowy rodzic–dziecko, nauczyciel–uczeń czy terapeuta–podopieczny. Świetnie sprawdzi się jako pomoc w edukacji emocjonalnej i rozwijaniu świadomości siebie. "Magiczne kamienie" to nie tylko książka – to mały przewodnik po świecie emocji, który pomaga dzieciom budować most do samych siebie i do innych ludzi. A przecież właśnie tego potrzebuje dziś każdy z nas – trochę magii zrozumienia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌿 O czym jest ta książka?
To historia, która na pierwszy rzut oka może wydawać się prostą bajką o...
@notatki.natalii
z @wydawnictwo_skorka_pomaranczy
Głównym bohaterem jest Kuba, który mieszka z ciocią i to jest właśnie pierwszy wątek czyli gdzie i dlaczego są rodzice Kuby?
Poszczególne rozdziały przybliżają nam innych bohaterów książki, wprowadzając poboczne wątki, a je wszytskie razem łączą właśnie magiczne kamienie. Ale o tym czytelnik dowiaduje się dopiero na końcu książki…
Podoba mi się konstrukcja powieści, gdzie główny bohater wspólnie z czytelnikiem muszą odgadnąć zagadkę kamieni.
Wreszcie wątek Klary, która jest dla chłopca ważna. Nie będzie jednak tak jak myślicie, bo autorka w umiejętny sposób potrafi tak poprowadzić te wątki by ich zbytnio nie upraszczać, ale również nie wprowadzać, amerykańskiego happy endu.
Książka przeplata w płynny sposób realistyczne historie, bardzo prawdziwych bohaterów z elementem magii. Nie jest to magia jaką znamy często z książeczek dla dzieci, szczególnie dla dziewczynek czyli magia wróżek, brokatu i jednorożców. Magiczne są tu kamienie, jeden dziwny obły ludzik i w zasadzie moce jakie te kamienie mają.
W opowieści da się zauważyć inspirację autorki porozumieniem bez przemocy czyli stylem komunikacji opartym na obserwacji, nazywaniu emocji, potrzebach i prośbach z nimi związanymi.
Główna nauka jednak dotyczy tutaj właśnie potrzeb, a magiczna moc kamieni to dla mnie właśnie magiczna moc obserwacji.
Oczywiście kamienie już mamy w swoich ogródkach. Tylko jak uruchomić ich moc?
Wg mnie ta moc jest magiczna i niemagiczna jednocześnie. Wiem tak się nie da, a może jednak…!?
Chodzi o to, że wszyscy patrzymy, ale czy widzimy? “3 razy otwórz i zamknij neseser” to nic innego jak przyjrzyj się sytuacji i zaobserwuj co się dzieje bez oceniania, a wtedy moc kamieni zostanie odblokowana.
książka otrzymana w ramach
@notatki.natalii
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMagiczne kamienie to opowieść wielowątkowa, która trzyma czytelnika w ciekawości do samego końca.
Czy znacie swoje potrzeby? Czy potraficie powiedzieć z czego wynikają Wasze zachowania? To wbrew pozorom trudniejsze, niż może się wydawać, ponieważ często nie rozumiemy samych siebie...
Kuba mieszkał z ciocią, która opiekowała się nim, po tym jak jego rodzice go porzucili. Latami chłopiec zastanawiał się jakie były powody ich decyzji, cierpiąc przy tym ogromny ból, do którego nie chciał się przyznawać.
Pewnej nocy Kubie przyśnił się dziwny sen. Początkowo chłopiec nieofnie podszedł do tego, co we śnie powiedział mu magiczny ludzik, jednak jak później się okazało Kuba dostał niebywałą okazję poznać myśli, uczucia i zachowania różnych osób i to wszystko za sprawą dziesięciu magicznych kamieni. Dawały mu one moc cofnięcia się w czasie i zrozumienia przyczyn postepowania wybranych osób, jednak nie odkrywały przed Kubą wszystkiego.
Ten niezwykły dar pomógł chłopcu odkryć to, czego nie rozumiał, musiał jednak korzystać z mocy kamieni bardzo rozsądnie, ponieważ posiadał ich ograniczoną liczbę. Moc jednego z kamieni kamieni mógł poznać dopiero później, gdy zrozumie co tak naprawdę pokazywały mu pozostałe.
Piękna i wciągająca historia, która daje do myślenia zarówno dzieciom jak i rodzicom. Skłania do refleksji nad naszymi potrzebami, które zaniedbane mogą krzywdzić innych i nas samych, dlatego tak ważne jest ich rozpoznawanie i zaspokojenie, a także stawianie granic, co czasem bywa mylone z egoizmem. Wartościowa i mądra książka, która otwiera oczy na sprawy, tak często pomijane w codziennej gonitwie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKuba mieszkał z ciocią, która opiekowała się nim, po tym jak jego rodzice go porzucili. Latami chłopiec zastanawiał się jakie były powody ich decyzji, cierpiąc przy tym ogromny ból, do...
Ta pozycja to nic innego, jak apel do poznania samego siebie, do poznania swoich emocji, odczuć, do zrozumienia ich, ale też do zagłębienia się w emocje innych.Bardzo mądra i ważna treść. Kilkukrotnie możemy spotkać się z tym że dzieci, ale też dorośli nie rozumieją samych siebie, nie rozumieją emocji, które nimi targają, nie rozumieją swoich myśli, zachowań.Czas najwyższy zagłębić się w temat, gdyż to jest wyznacznikiem funkcjonowania człowieka, jego przyszłości. Powinniśmy uczyć dzieci rozumienia emocji, nazywania ich, ale też radzenia sobie z nimi już od najmłodszych lat. Tłumione w sobie nie przyniosą korzyści, wręcz przeciwnie przyniosą wiele szkód.Autorka za pomocą historii zatytułowanej ,,Magiczne Kamienie" zwraca nam na to uwagę z jednej strony delikatnie, a z drugiej dosadnie, gdyż od tego zaczyna się wzmacnianie poczucia własnej wartości, z czym dzieci w tych czasach mogą mieć okropny problem i już nawet mają. Świadomość tego, co dzieje się z dzieckiem, jakie emocje przeżywa i przepracowanie ich tak, aby rozumiało, jest dość trudne dla rodzica. Czasami popełniamy wiele błędów, więc warto edukować się choćby z pomocą takich książeczek dla dzieci, które korzystnie wpływają na obydwie strony. Nie musimy być psychologami, wystarczy, że wykażemy się zrozumieniem, wsparciem.Ta historia zwraca uwagę również na to, aby dziecko nauczyło się odczytywać emocje swoich rówieśników, które prowokują różne zachowania.Naprawdę bardzo wartościowa pozycja. O emocjach mówi się mało, a to one są czynnikiem wielu chorób wewnętrznych, psychicznych czy też tak jak wspomniałam, prowokują do różnych zachowań.Przyjemna i mądra przede wszystkim książeczka ze zrozumiałą treścią dla dzieci. Wiedzę, najlepiej przekazywać za pomocą takich historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Magiczne kamienie” czytałam razem z córką, lat 6. Podobały się jej, podobały się też mnie.
Polecamy!
Bohater książki, Kuba, pewnego dnia od tajemniczego ludzika dostaje neseser (świetne nowe słowo w słowniku dziecka!) z magicznymi kamieniami, które - mówiąc krótko - mają moc wydobywania z ludzi prawdziwych emocji i intencji. Pokazują też, co zrobiłaby dana osoba, gdyby naprawdę widziała, co się z nią dzieje.
Brzmi tajemniczo? Na początku się takie wydaje, ale książka jest napisana tak, że nie sposób nie zrozumieć, o co chodzi.
Styl i język są poprawne, jasne, dostawane do wieku odbiorcy. To ważne, bo autorka postawiła przed sobą ambitne zadanie - wytłumaczyć dziecku elementy NVC (komunikacji bez przemocy).
Ponieważ mało kto w prawdziwym świecie mówi językiem NVC, rozwiązanie z magicznymi kamieniami ukazującymi to, co naprawdę czują bohaterowie i tego, jak emocje wpływają na komunikowanie się, jest bardzo dobrym pomysłem.
Dodatkowo mamy tu jeszcze jeden magiczny fortel - cofanie się w czasie. Kuba ma szansę jeszcze raz przeżyć jeden wybrany dzień i dokładnie przyjrzeć się sytuacjom, które go zaniepokoiły.
Dzięki temu dowiaduje się, czemu nauczycielka matematyki jest tak cięta na klasę, dlaczego tata kolegi był na niego zły i potraktował go niesprawiedliwie, dlaczego ciocia płakała w ukryciu.
Kuba mierzy się z trudnymi emocjami swoich bliskich i znajomych, a także ze swoimi. Dzięki temu odkrywa, że ludzie nie zawsze zachowują się tak, jak by chcieli, a przyczyną tego może być ignorowanie własnych potrzeb i emocji. Przyglądając się innym, zaczyna też lepiej rozumieć samego siebie oraz… swoich rodziców, którzy pewnego dnia pojechali na Seszele i na długi czas zostawili Kubę z ciocią. Raz co prawda go odwiedzili, ale chłopiec nie chciał z nimi rozmawiać… Od opisu tego problemu książka się zaczyna, koniec powieści przynosi jakieś rozwiązanie tej sytuacji, ale zupełnie inne niż można byłoby się spodziewać.
„Magiczne kamienie” to mądra, dobrze napisana opowieść, która jest napisana i dla dzieci, i dla rodziców. Polecam ją też nauczycielom_kom, nawet we fragmentach. Pomogą oswoić trudny świat emocji, rozpoznawać je, nazywać i analizować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecamy!
Każdy człowiek ma potrzeby, a ich realizacja jest niezwykle ważna, by mógł on harmonijnie funkcjonować. Niespełnione, są bardzo groźne, sterują człowiekiem, często popychając go do zachowań krzywdzących samego siebie lub innych. Co gorsze, niezaspokojone w dzieciństwie potrzeby emocjonalne, mają swoje dramatyczne konsekwencje w dorosłości. Dziecko, które zostało zaniedbane przez rodziców, bardzo często będzie w przyszłości wykazywać nieprawidłowe reakcje i zachowania. A gdyby tak móc odczytywać myśli oraz intencje sterujące ludźmi w takich kryzysowych sytuacjach?
Taką możliwość otrzymał właśnie bohater jakże poruszającej opowieści „Magiczne kamienie”, który dzięki tajemniczemu neseserowi z kamykami, mógł ponownie przeżyć konkretny dzień i zrozumieć, co kierowało danymi osobami, jakie niezaspokojone potrzeby wpłynęły na ich krzywdzące postawy. To nie tylko wspaniała okazja, by kogoś bliżej poznać i nie oceniać go pochopnie, ale źródło wielkiej mądrości, wykazujące skryte gdzieś na dnie duszy przyczyny pewnych zachowań.
Wydawnictwo Skórka Pomarańczy ponownie zachwyca nadzwyczaj głęboką, chwytającą za serce opowieścią, która skłania do zadumy, zarówno małego czytelnika, jak i jego rodzica. Historia nakazuje nam się zatrzymać, przyjrzeć bliżej własnemu zachowaniu, zastanowić się, co jest przyczyną rozdrażnienia, gwałtownych reakcji, postaw, którymi sprawiamy przykrość innym, choć wcale tego nie chcemy. Może to tylko zmęczenie lub przebodźcowanie, lecz inni nie wiedzą, co się z nami dzieje, tym samym obwiniając się za nasze zachowanie, biorąc je do siebie, szukając przyczyny w sobie.
Rozmowa o uczuciach i emocjach, to właśnie najważniejsza wartość budowania relacji opartych na zaufaniu, wzajemnych szacunku, miłości. Zarówno my, jak i nasze dzieci, powinniśmy szczerze ze sobą rozmawiać, tylko w ten sposób odnajdzie się zrozumienie i harmonia.
„Magiczne Kamienie” to przepiękna, dotykająca duszy, subtelnie opowiedziana historia o empatii, wsłuchiwaniu się w siebie i o wartości szczerej rozmowy. Niesłychanie mądra, bogata w potężne emocje i zajmująca w sercu szczególne miejsce! Pozycja obowiązkowa! ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy zdarza Wam się, że nie rozumiecie innych ludzi i nie wiecie dlaczego zachowują się w określony sposób? 🤔
Kuba główny bohater książki "Magiczne kamienie" ma 10 lat i wciąż czuję, że czegoś mu brakuje. Rodzice zostawili go pod opieką cioci, gdy miał zaledwie 4 latka i to wydarzenie wywarło ogromny wpływ na jego dalsze życie i myślenie o sobie. Chłopiec ma wspaniałych przyjaciół i cudowną ciocię ale jedno pytanie wciąż zakłóca jego myśli - dlaczego rodzice go zostawili?
Pewnej nocy we śnie przychodzi do niego wielobarwny ludzik, który opowiada mu o 10 tajemniczych kamieniach pokazujących to, co ukryte. Jak się później okazuje, kamienie istnieją, a każdy z nich ma inną moc np. pokazują to co ludzie naprawdę myślą lub dlaczego zachowują się w dany sposób. Dzięki nim Kuba może przeżyć każdy dzień od nowa mogąc jednocześnie zrozumieć czym kierowane są czyny osób z jego otoczenia. Kamienie pomogły Kubie otworzyć oczy na to, czego nie widać na pierwszy rzut oka i rozszyfrować jego własne potrzeby.
"Magiczne kamienie" to książka, którą polecam Wam z całego serca. Poruszająca historia Kuby wciąga czytelnika i nie da się od niej oderwać aż do ostatniej strony. Książka skłania do refleksji, wsłuchania się we własne potrzeby oraz zachęca do większej empatii wobec innych, którzy jeszcze swoich potrzeb nie zrozumieli.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZarówno dorośli jak i dzieci często nie zdają sobie sprawy, że ich nietypowe zachowanie jest konsekwencją niezaspokojonych lub zaspokojonych potrzeb.
Aleksandra Srokowska-Ziółkowska stworzyła po raz kolejny niezwykłą opowieść o emocjach, relacjach międzyludzkich i potrzebach, które czasami pomijamy, których nie dostrzegamy albo nie umiemy po prostu nazwać. Uwierzcie mi, piękniejszej i tak kojącej książki dawno nie czytaliście.
💫
Przed Wami „Magiczne kamienie”, książka która skierowana jest do nieco starszych dzieci, zabierająca nas w cudowną podróż, w której poznamy myśli innych osób oraz ich motywacje, dzięki czemu lepiej zrozumiemy ich zachowania i reakcje.
💫
Bohaterem historii jest dwunastoletni Kuba, którego przed laty porzucili rodzice. Tak „po prostu” wyjechali na wakacje na Seszele i już z nich nie wrócili. Chłopiec zamieszkał z ukochaną ciocią i wciąż zastanawiał się, dlaczego to zrobili. Jednak, gdy kilka lat później przyjechali go odwiedzić, nie chciał z nimi rozmawiać. To ciocia była super, a rodzice nie. Jednak pewnego dnia w jego codzienność wkracza magia. Kuba znajduje neseser, a w nim dziesięć magicznych kamieni!
Wykorzystując moc kamieni, Kuba odkrywa, co tak naprawdę czuje jego oschła, zgorzkniała nauczycielka matematyki, poznaje przyczynę złości swojego kolegi i myśli taty swojego przyjaciela. Każdy dzień przeżywa dwukrotnie i z zaskoczeniem odkrywa pewną zależność. Jaką? I czy wykorzysta moc kamienia, by poznać motyw zachowania rodziców? Sięgnijcie do książki, a przekonacie się sami.
💫
To przede wszystkim historia, która skupia się na ludzkich potrzebach. Na tym, że jeśli nie są one zauważone i zaspokojone, to mogą się odbić na naszych relacjach i sposobach reagowania w różnych sytuacjach. To opowieść, z której płynie prawdziwa lekcja empatii, zrozumienia, a także uważności na potrzeby swoje i innych.
💫
„Magiczne kamienie” to książka, która przypomina, że za każdym zachowaniem kryje się historia, a zrozumienie drugiego człowieka często wymaga zatrzymania się i spojrzenia głębiej. Idealna do wspólnego czytania.
@bajkowy.zawrot.glowy
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to💫