Gwiazdka inna niż wszystkie

- literatura dziecięca
- 2024-11-20
- 2024-11-20
- 44 min.
„Nieważne, jak szybko pójdziesz, ważne, żebyś (…) odważnie kroczyła przed siebie”. Każdego dnia na niebie świecą miliony gwiazd. Czy jedna mała gwiazdka pośród tylu koleżanek może czuć się samotna? Okazuje się, że tak, ponieważ nie wygląda tak jak one… Zaczyna się zastanawiać, kim jest, skoro nie przypomina swoich lśniących na nocnym niebie towarzyszek. Gwiazdka za radą Księżyca wyrusza w drogę, by dowiedzieć się, kim jest i jak ma na imię. Towarzyszą jej Księżycowy Promień i Kometa, ale żadne z nich nie jest tym, za kogo możesz ich mieć.
Gwiazdka inna niż wszystkie to pełna ciepła opowieść o szukaniu siebie i o wierze we własne możliwości, to historia o bezinteresownej pomocy i o tym, że pięknie jest być dobrym. To także ważna nauka o docenianiu pracy i odwadze. Idealna do czytania zarówno w okresie bożonarodzeniowym, jak i przez cały rok podczas gwieździstych nocy.
Kup Gwiazdka inna niż wszystkie w ulubionej księgarni
Oceny książki Gwiazdka inna niż wszystkie
27 użytkowników ma tytuł Gwiazdka inna niż wszystkie na półkach głównych- Przeczytane 16
- Opisy, urok 🤍 obrazy, słowa 1
- Może będzie książka w bibliotece 1
- Samodzielne 1
- Do biblioteki 1
- Współpraca 1
- Biblioteka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gwiazdka inna niż wszystkie
Gwiazdka inna niż wszystkie” Ta książka, która porusza serce od pierwszych stron. Choć skierowana do dzieci, niesie ze sobą przesłanie, które z łatwością doceni każdy dorosły.
💫 Opowieść o małej gwiazdce, która czuje się inna i wyrusza w drogę, by dowiedzieć się, kim naprawdę jest. Po drodze spotyka przyjaciół i odkrywa, że to nie wygląd ani opinie innych, ale własne serce i odwaga wyznaczają kierunek.
✨ Historia jest pełna mądrości i ciepła – uczy wiary w siebie, doceniania dobra, odwagi i pracy, a także tego, że każdy z nas ma swój blask, który może rozświetlić świat. ✨ To piękna lekcja zarówno dla najmłodszych, jak i starszych czytelników...
💫 Dodatkowym atutem są klimatyczne ilustracje, które nadają bajkowego charakteru i sprawiają, że książkę chce się oglądać bez końca. Spójrzcie tylko na na nie, czy nie są cudowne? ❤️
✨Idealna propozycja do wspólnego, rodzinnego czytania – kiedy chcemy poczuć magię i porozmawiać o tym, co naprawdę ważne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to💫 Opowieść o małej gwiazdce, która czuje się inna i wyrusza w drogę, by dowiedzieć się, kim naprawdę jest. Po drodze spotyka przyjaciół i odkrywa, że to nie wygląd ani opinie innych, ale własne serce...
"Gwiazdka inna niż wszystkie" Emilia Baczyńska-Majchrzycka
Wydawnictwo: Na szczęście
Premiera: 2o.11.2o24
"Gwiazdka inna niż wszystkie" to piękna historia o gwiazdce różniącej się od pozostałych gwiazdek.
Jest to mała skromna gwiazdka w prostym stroju, której ledwo świecił róg płaszczyka.
Gdy gwiazdka zaczęła dostrzegać różnice, zaczęła czuć się gorsza i wpadała w kompleksy. Jest zbyt mała a jej światło jest zbyt blade aby dostała jakieś imię i przydział. Przez inne gwiazdy była niezauważalna.
Jedyną szansą aby mogła bardziej zaświecić było pójście jedną ze srebrnych dróg na końcu której mieszka najjaśniejsza z gwiazd, Jutrzenka i poprosić ją aby podarowała jej trochę gwiezdnego pyłu. Jednak droga do Jutrzenki nie byla prosta. Łatwo można było z niej zobaczyć i pobłądzić co skutkowałoby zagubieniem się w kosmicznej przestrzeni w której nikt by jej nie odnalazł.
"Gwiazdka inna niż wszystkie" Jest to bardzo mądra książka. Zawiera w sobie wiele mądrości życiowe Dzieci przekonują się, że każdy jest wyjątkowy , że warto marzyć i nigdy nie należy się poddawać mimo iż na drodze do celu możemy spotkać różne przeszkody. Nie należy patrzeć na powierzchowność człowieka tylko na jego wnętrze..
Uważam, że tą historię powinno poznać każde dziecko, ale i dorosłym przypadnie do gustu. Mnie ona zachwyciła. Na pewno będę czytać ją mojemu dziecku, gdy tylko się urodzi. A wydawnictwu dziękuję za egzemplarz do recenzji.
"Gwiazdka inna niż wszystkie" Emilia Baczyńska-Majchrzycka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydawnictwo: Na szczęście
Premiera: 2o.11.2o24
Gdy gwiazdka zaczęła dostrzegać różnice, zaczęła czuć się gorsza i wpadała w...
Książka, którą czyta się z prawdziwą przyjemnością, a jej przeżywanie wywołuje łaskotanie w brzuchu. Piękne ilustracje zabierają czytelnika w niesamowitą podróż w przestrzeń kosmiczną.
Poznajemy nowonarodzoną gwiazdkę, której blask jest tak nikły, że niemal niezauważalny. Jednak gwiazdka z radością zmierza na spotkanie z innymi gwiazdami. I to one dość brutalnie uświadamiają jej, że wcale nie jest taka, jak one. Światło małej gwiazdy jeszcze bardziej przygasa, zupełnie traci ona wiarę w siebie. Wybiera się do srebrnego pałacu, by dowiedzieć się od Księżyca kim właściwie jest... Stary jegomość wskazuje gwiazdce rozwiązanie jej problemu, ale czeka ją długa i niebezpieczna droga.
Gwiazdka wyrusza srebrną ścieżką ku marzeniu. Po drodze doświadcza zagrożenia, ale i zdobywa przyjaciół dzięki swojej dobroci. Ona sama będzie musiała poświęcić to, co jest dla niej najcenniejsze, by ocalić czyjeś istnienie. Gwiazdka nie ma pewności czy Jutrzenka, do której zmierza będzie w stanie jej pomóc, jednak mimo to, niestrudzenie dąży do celu.
Piękna opowieść o tym, że to nie inni i ich ocena definiują naszą wartość. A prawdziwy blask nosimy w sobie, w naszym wnętrzu i jest nim dobre serce, a nie nasza powierzchowność. Główna bohaterka przekonuje się także o tym, że bycie innym nie czyni nikogo gorszym, a wytrwałość i ciężka praca pozwalają osiągnąć cel.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajemy nowonarodzoną gwiazdkę, której blask jest tak nikły, że niemal niezauważalny. Jednak gwiazdka z radością zmierza na spotkanie z innymi gwiazdami. I to one dość brutalnie...
Wspaniała bajka dla małych i dużych niosąca wielką mądrość. Przemyślany tekst uświetniają piękne ilustracje stworzone przez Autorkę. Mnie osobiście zachwyciła. Zachęcam do przeczytania 📚🥰 Naprawdę warto ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa świecie pojawia się nowa Gwiazdka. Rózni się jednak od pozostałych - nie świeci mocnym blaskiem, zaledwie rąbek sukienki mieni się gwiezdnym pyłem. Na dodatek nie ma imienia. Za radą Księżyca postanawia wyruszyć w podróż, by dowiedzieć się kim jest. Czy jej się to uda? Przekonajcie się sami...
To krótka, pięknie ilustrowana historia, która niesie za sobą piękny przekaz. Mała Gwiazdka jest inna, źle się z tym czuje, jest jej smutno... Na szczęście postanawia o siebie "zawalczyć". Autorka w prosty i przyjazny sposób pokazuje w tej książce, że bycie innym nie znaczy gorszym i warto wierzyć w swoje możliwości. Myślę, że to doskonała historia do czytania z dziećmi, może sklonić też do ciekawych rozmów. Przykład Gwiazdki może pomóc dzieciom, które nie wierzą w siebie, czują się wyobcowane. Opowieść o Gwiazdce jest mądra, ciepła i ciekawa. Z pewnością zainteresuje małych czytelników, a piękne ilustracje ich zachwycą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo krótka, pięknie ilustrowana historia, która niesie za sobą piękny przekaz....
Ta bajka jest inna niż wszystkie!
Emilia napisałaś piękną bajkę z morałem, nie tylko dla małych czytelników, ale dla tych dorosłych też, ponieważ przypomnimy sobie co jest w życiu ważne.
Dodatkowym atutem są piękne ilustracje wykonane przez samą autorkę.
Zachęcam was do przeczytania tej pięknej bajki.
Ta bajka jest inna niż wszystkie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesie bardzo ważne przesłanie, że dobro i piękno są w nas i nie musimy czuć się gorsi, bo jesteśmy inni...
Dodatkowym atutem są piękne ilustracje wykonane przez samą autorkę.
Zachęcam...
Na nieboskłonie pojawiła się nowa, mała gwiazdka. Jednak nie jest taka jak inne, bo ani nie świeci olśniewającym blaskiem ani nawet nie ma imienia. Nikt nie chce jej towarzystwa. Księżyc podpowiada jej aby udała się do Jutrzenki, bo możliwe,że właśnie tam otrzyma odpowiedź na swoje pytania.
Zapewne niejednokrotnie zdarzyło się Wam iść za głosem innych i robić coś czego nie lubicie, albo od dzieci słyszeliście,że ktoś się z nich śmieje. Dlaczego? Ano na przykład - bo wszystkie dziewczynki mają lalkę/jakąś mega błyszczącą sukienkę, a ona nie ma... Co robi rodzic? Kupuje tę rzecz lub ubranie. Tylko,że patrzymy na to nasze dziecko i widzimy, iż lalka wcale jej nie "kręci", w sukience czuje się nie wygodnie...bo przecież zawsze zamiast lalkami bawiła się klockami, a zamiast wymyślnych sukienek zdecydowanie lepiej czuła się w tych prostych lub w spodniach. W takim, a nawet zaraz po podobnych uwagach "koleżanek" trzeba porozmawiać z dzieckiem. Wytłumaczyć, że nie trzeba robić tego co inni, należy natomiast iść za głosem własnego serca i robić to co sprawia NAM radość. Wiem, nie jest to łatwe zadanie.
Przeczytałam tę książkę najstarszej córce (8lat) bo właśnie ona usłyszała kilka takich słów od rówieśniczek. Podczas lektury słuchała uważnie i pod koniec zrozumiała. Dotarło do niej, że nie zawsze to co chcą i mają inni musi mieć i ona. Nie wiem jak Wam ale mi ta książka wiele by ułatwiła w dzieciństwie lub nawet podczas okresu dorastania. Sama nie raz słyszałam krytykę, wyśmiewanie z tego jak wyglądam, co mam na sobie...a to nie o to chodzi. Można na zewnątrz wyglądać jak najjaśniejsza gwiazda, a wewnątrz mieć jedną wielką Czarną Dziurę. Można na zewnątrz być szarą myszką, a od wewnątrz emanować tak wielkim blaskiem, który nie wiadomo dlaczego sprawia, że nasze otoczenie czuje się przy nas szczęśliwie i tak po ludzku, dobrze.
Książkę polecam dzieciom, młodzieży i każdemu z nas. Napisana niezwykle ciekawie, a i ilustracje są warte uwagi i myślę, że będzie to cudowny prezent pod choinkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapewne niejednokrotnie zdarzyło się Wam iść za głosem innych i robić coś czego...
Każde zdanie książki pt. „Gwiazdka inna niż wszystkie” autorstwa Emilii Baczyńskiej – Majchrzyckiej zawiera w sobie mnóstwo gwiezdnego pyłu, który rozświetli Wam drogę do niesamowitej przygody…
Chciałabym Was zaprosić razem z @wydawnictwonaszczescie do świata, w którym dobro i przyjaźń to wartości najważniejsze. Potrafią one bowiem pokazać, że to iż różnimy się od otaczającego nas świata nie czyni z nas gorszych i na każdego z nas czeka jakieś zadanie i miejsce. Mała gwiazdka, bohaterka książki rodzi się w Niebiańskim Królestwie. Jednak nie jest taka jak jej siostry. Nie błyszczy, nie świeci się, nie ma… nie ma nawet imienia. Jedynie skrawek płaszczyka wydaje się delikatnie wydawać maleńki blask. Czy została przyjęta z miłością? Niestety, inne gwiazdy patrzyły na nią z pogardą. Jedna tylko siostra dała jej nadzieję, chociaż sama gwiazdka zaczęła już wątpić w to kim naprawdę jest.
W tym momencie do opowieści wkracza Księżyc, następnie sympatyczny Promyczek i straszna czarna dziura. Książka robi się jeszcze bardziej ciekawa, bo mimo, że jest przeznaczona dla dzieci to i rodzic odkryje coś dla siebie. Dzieje się tak, ponieważ Księżyc zaproponował gwiazdce podróż do najjaśniejszej, najpiękniejszej Jutrzenki by ta odmieniła jej los. Droga nie jest łatwa a kręta i stawia przed naszymi bohaterami nowe wyzwania a gwiazdka wciąż zmaga się z wątpliwościami dotyczącymi tego kim jest, chociaż w głębi duszy czuje jaka jest prawda. Tak też bywa w prawdziwym życiu. Stąd moje porównanie i nawiązanie do tego, że my rodzice odnajdziemy coś dla nas. Czy nie miewamy czasami w życiu wątpliwości lub droga przez, którą kroczymy w poszukiwaniu swojego celu nie jest wyboista? Ja to tak odebrałam.
Gwiazdka dotarła do Jutrzenki i powiem Wam, że nie spodziewałam się takiego zakończenia. Było zupełnie inne niż sądziłam ale zdecydowanie lepsze niż oczekiwałam. Syn był również zachwycony. Nie chcę Wam zdradzać, bo to by było niesprawiedliwe i sama bym była zła gdybym gdzieś przeczytała jak kończy się książka. Mogę jedynie dodać, że ilustracje Pani Emilii są cudownie „miękkie” i kojące. Lubię na nie patrzeć. Oby więcej takich debiutów przytrafiało się wydawnictwu i więcej książek napisała Pani Emilia. Dzięki i polecam!
@FenekCzyta
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChciałabym Was zaprosić razem z @wydawnictwonaszczescie do świata, w którym dobro i przyjaźń to wartości najważniejsze. Potrafią one bowiem pokazać, że to iż różnimy się od...
Często sięgam po powiesci dla najmłodszych, uwielbiam gdy dzieciaki słuchają i razem odkrywamy dziecięcy świat.
Książkę czyta się szybko, autorka wzbogaciła ją pięknymi ilustracjami od których Luluś nie mógł oderwać wzroku. Najbardziej podpal mu się kotek.
Piękna i wartościowa opowieść, która idelanie nada się dla kazego czytelnika. Skłania do refleksji nad własnym życiem i przypomina jak ważny jest każdy z nas nie tylko dla kogoś ale głównie dla siebie.
Niezwykle ciepła i pouczające historia.
Teraz w okresie adwentu mamy czas na przygotowanie się do świąt nie tylko na zewnątrz ale również od środka. Wspaniałym początkiem do przemian będzie lektura właśnie tej powiesci, niech otworzy Wasze serca. Dajcie się jej ponieść i przypomnicie sobie co tak na prawdę w życiu jest ważne.
Polecam! Będzie idealna na prezent dla każdego!
Przypominam że już piątek Mikołajki więc jest okazja!
Dziękuję wydawnictwu Na Szczęście za zawi egzemplarz do recenzji. Razem z autorką daliście nam dobrą lekcje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEmila Baczyńska- Majchrzycka napisała piękną książkę ze wspaniałym morałem. Odkrywalismy z Lulusiem problem Gwiazdki i razem z nią poznaliśmy przygodę z której wiele udało nam się wyciągnąć.
Książkę czyta się szybko, autorka wzbogaciła ją pięknymi ilustracjami od...
Książka warta swojej ceny. Idealny prezent dla dziecka, aby zrozumiało czym jest empatia i szczęście.