Zboczeńcy na tronie. Erotomani i seksoholicy u władzy

- popularnonaukowa
- Fenomeny ludzkości
- 2025-01-22
- 2022-10-31
Oto historie najbarwniejszych władców, którzy zasłynęli zdecydowanie zbyt wybujałym temperamentem seksualnym.
Zajrzyjmy do sypialni Kleopatry i Cezara, a także na dwór szalonego Nerona. Przekonajmy się, czy Piastowie byli cnotliwi i jak wyglądały trudy przedłużenia dynastii Jagiellonów. Odkryjmy tajemnice rodziny Borgiów i poznajmy wszystkie żony Henryka VIII. Z tej książki dowiesz się, który król Polski zasłynął jako bigamista, a który był największym erotomanem. Przeczytasz, ile kochanek miał Ludwik XV i jak to się stało, że kochliwy król Staś nigdy się nie ożenił.
Władcy od czasów starożytnych po wiek XVIII tworzą niezwykły korowód erotomanów, mizoginów, dewiantek i nimfomanek realizujących swoje perwersyjne potrzeby za pomocą tortur, porwań i przestępstw. Bez skrupułów wykorzystywali oni uprzywilejowaną pozycję do realizowania fantazji erotycznych. Mroczne sekrety monarszej alkowy i orgie, o których krążyły legendy, fascynują do dziś.
Autor we wciągający sposób opisuje pikantne szczegóły z życia postaci historycznych, korzystając z licznych źródeł i czytając między wierszami. Przedstawia te niezwykłe portrety na barwnym tle historycznym i obyczajowym poszczególnych epok, dzięki czemu możemy prześledzić zmiany w podejściu do seksu na przestrzeni wieków: od dość liberalnej starożytności, przez zakazy średniowiecza, rozluźnienie kwestii erotyki w epoce renesansu, po rozkwit poglądów libertyńskich w oświeceniu.
Książka ukazała się pierwszy raz w 2022 roku pod tytułem "Seks i władza. Dewianci, erotomani, seksoholicy".
Kup Zboczeńcy na tronie. Erotomani i seksoholicy u władzy w ulubionej księgarni
Oceny książki Zboczeńcy na tronie. Erotomani i seksoholicy u władzy
212 użytkowników ma tytuł Zboczeńcy na tronie. Erotomani i seksoholicy u władzy na półkach głównych- Chcę przeczytać 136
- 2022 4
- Legimi 3
- 2025 3
- 2023 3
- Biograficzne 2
- Z życia innych... (Autobiografie/Biografie/Wywiady) 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zboczeńcy na tronie. Erotomani i seksoholicy u władzy
MAGIEL W RYNSZTOKU. Przejęty tytułem swej książki autor /ponoć absolwent historii - sic!/ nie wie co to jest krytyczna analiza źródeł /widocznie tego już nie uczą/ i dyskwalifikacja /jako źródeł/ 'wściekłych' pamfletów; a źródłami autora są m. in. strony onetu o wojażach. Chciałem się czegoś dowiedzieć, ale to okazało się NIEMOŻLIWE. Ocena: 1/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozczarowała mnie ta książka . Albo tych historycznych zboczeńców było tak mało albo autor poprzestał na tych kilku znanych wszystkim . Nawet nie zagłebiał sie w istotę sprawy od po łebkach odhaczył kilka faktów i tyle licząc co słuszne że chwytliwy tytuł wystarczy . Mnie nie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdemoralizowani, biseksualni, lubieżni, nie stroniący od dewiacji, ludzie dzierżący berło władzy na przestrzeni wieków. To o nich traktuje książka Jerzego Beskidzkiego pt. „Zboczeńcy na tronie. Erotomani i seksoholicy u władzy”, która ukazała się nakładem niezawodnego, jeśli chodzi o książki historyczne, Wydawnictwo RM.
W czternastu rozdziałach tej pikantnej opowieści, Beskidzki uchyla drzwi do niejednej królewskiej sypialni, prowadząc rozważania nad odchyleniami od klasycznie pojętnej seksualności władców, począwszy od czasów starożytnych, aż do panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego. Śmiały wybór kandydatów na bohaterów tej narracji, podyktowany ich „łóżkowymi” dokonaniami pozwala czytelnikom przekonać się, jakie postępy w niemoralnym zachowaniu odnotowane zostały w kolejnych stuleciach historii.
Jakie uroki seksualne oferowała w swojej alkowie Kleopatra? Dlaczego niezwykle płodny Kazimierz Wielki nie doczekał się męskiego potomka? Czy August II Mocny wziął swój przydomek od sukcesów na polu seksualnym? Na te pytania próbuje odpowiedzieć Nam autor książki i trzeba przyznać, robi to w sposób niezwykle zajmujący. W oparciu o źródła historyczne i literaturę przedmiotu kreśli portrety cesarskich dewiantów, królewskich zboczeńców i nimfomanek u władzy, podając dane, których próżno szukać w klasycznych narracjach historycznych.
Ta przeznaczona dla szerokiego grona odbiorców pozycja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy sylwetki władcy Anglii - Henryka VIII Tudora czy króla Francji Ludwika XV Burbona kojarzą jedynie z lekcjami w szkolnym wydaniu, które nie zawsze budziły zainteresowanie uczniów. „Zboczeńcy na tronie” to zdecydowanie bardziej frapująca lektura, pod warunkiem, że interesuje Was, jak rządzący traktowali swoje metresy, co najbardziej podniecało cesarzy rzymskich, czy też, który władca spłodził rekordową ilość potomstwa. Jeśli, podobnie jak dla Jerzego Beskidzkiego, seks nie stanowi dla Was tematu tabu, to z pewnością pochłonięcie tę książkę w jeden wieczór. A może nawet w jedną noc!
Gorąco polecam, choć sama dodałabym do tego zbioru jeszcze kilka barwnych postaci. 🔥
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW czternastu rozdziałach tej pikantnej opowieści,...
Nie mam pamięci do dat, więc przytłaczanie mnie nimi na lekcjach historii nigdy nie miało większego sensu. Mnie do nauki trzeba zachęcić we właściwy sposób. Jestem „ciekawskie jajo”, kocham anegdoty i nie rozumiem, dlaczego nie pracuję jeszcze w redakcji portalu plotkarskiego. Nic więc dziwnego, że Wydawnictwo RM „odwala kawał dobrej roboty”, uzupełniając moje luki w edukacji historycznej, poprzez książki takie jak „Zboczeńcy na tronie. Erotomani i seksoholicy u władzy”. Ot, specyficzna to lekcja, specyficzna...
Ta niepozorna publikacja to nic innego, jak prześledzenie transformacji w obyczajowości seksualnej na przestrzeni dziejów, bazując na postaciach władców, którzy odcisnęli trwały ślad w historii. Za analizę kontrowersyjnych aspektów z życia poszczególnych monarchów zabrał się Jerzy Beskidzki i trzeba przyznać, że zrobił to w bardzo przystępny sposób. Książkę czyta się jak magazyn plotkarski, ale taki z najwyższej półki – rzetelny, potwierdzony źródłami. Co więcej, autor znakomicie dobiera słowa, tworzy tytuły rozdziałów i prezentuje spostrzeżenia tak, jakby chciał puścić oko do czytelnika, ale nie pisze w sposób drwiący, chociaż poruszany temat jest wręcz znakomity do żartów.
Dzięki tej publikacji historia nabiera pikanterii, odrobinę szokuje, ale na pewno odczarowuje portrety poszczególnych monarchów. Bo trudno myśleć o mocarnym władcy na tronie, jeśli we się, że siedzi na nim bigamista, ciężko postrzegać dowódcę jako charyzmatycznego, skoro kroniki poddają w wątpliwość jego orientację seksualną...
Z tej książki dowiadujemy się między innymi o podbojach (również miłosnych) Aleksandra Wielkiego, pochylamy się nad Papirusem turyńskim, poznajemy ekscesy Kleopatry, odkrywamy kilka tajemnic pierwszych Piastów czy mamy możliwość prześledzenia kilku niebezpiecznych związków Henryka VIII Tudora. Kiedy człowiek chodzi do szkoły, raczej nie zastanawia się, który władca jest pierwowzorem bohaterów z filmów o wampirach, nie zastanawia się, czy opisany w podręczniku król jest brutalnym sadystą.
Zadziwiające, jak wiele źródeł historycznych opisujących namiętne sceny spółkowania zachowało się do dziś. A ich fragmenty również znajdziecie w tej książce.
I tylko nie mówcie, że nie zachęciłam Was do jej przeczytania. Ciekawość może i jest pierwszym stopniem do piekła, jest też podstawą ludzkiej natury. Może nawet uwypukla się bardziej, kiedy chodzi o zamknięte drzwi pałacowych komnat.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zboczeńcy na tronie. Erotomani i seksoholicy u władzy" to książka, która przedstawia nam historie i postacie historyczne z zupełnie innej perspektywy.
Bardzo podobało mi się, że autor przytaczał tutaj różne źródła historyczne. Z niektórych wprost można pozyskać informacje, z innych trzeba czytać między wierszami.
To również lektura o nadużyciu władzy, wykorzystywaniu jej do własnych zachcianek. Co często nie powodowało zbytniej popularności władcy, przynajmniej tej pozytywnej.
Przeczytamy tutaj m.in. o Aleksandrze III Wielkim, Kleopatrze, Kaliguli, Neronie, Mieszku I, Bolesławie Chrobrym, Kazimierzu Wielkim, Henryku VIII, Elżbiecie Batory, Karolu II Stuarcie czy Ludwiku XV.
To historia jakiej nie uczy się w szkołach, jednocześnie bardzo ciekawa bo znajdziemy tutaj wytłumaczenie czy powody różnych wydarzeń jak niewyzbycie się starych zwyczajów po przyjęciu nowej religii.
To nie tylko historia o różnego rodzaju dewiantach, erotomanach czy nimfomanach, ale również polityce czy utrzymaniu niezależności własnego kraju.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznamy pikantne szczegóły dotyczące życia seksualnego ale również przeczytamy o różnych zaburzeniach, dewiacjach czy po prostu chorobach psychicznych i chorych praktykach.
Bardzo podobało mi się, że autor przytaczał...
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że nawet osoby nienawidzące nauki historii byłyby zaciekawione, gdyby trafiły na wykład omawiający życie intymne znanych z historii postaci. Intymność, erotyzm i wszystko, co z nimi związane, ciekawiło, ciekawi i będzie ciekawić zawsze - niezależnie od epoki, w jakiej przyszło nam istnieć. Wraz z nimi zainteresowaniem nieodmiennie cieszą się wszelkie wypaczenia i wynaturzenia w obrębie tej tematyki - choć definicje tego, co uważamy za niepoprawne i odstręczające zmieniają się na przestrzeni wieków niczym obrazy w kalejdoskopie.
Z tego też względu uważam, że Jerzy Beskidzki nie miał zbyt trudnego zadania - ludzie uwielbiają zaglądać sobie nawzajem do łóżek i książki skupione na czynnościach sypialnianych z łatwością powinny przyciągnąć odbiorców. Napisać książkę na chodliwy temat też trzeba jednak umieć. Czy autor poradził sobie z tym zadaniem?
Parę aspektów tej książki zdecydowanie zasługuje na wyróżnienie.
Skupianie się na postaciach zarówno dobrze znanych ze swoich erotycznych ekscesów, jak i na tych, o których wybrykach nie jest aż tak głośno. O Aleksandrze Wielkim, Kleopatrze czy rodzinie Borgiów słyszały chyba nawet osoby nieprzepadające za historią. Natomiast ekscesy Henryka Walezego, Augusta II Mocnego czy Stanisława Augusta Poniatowskiego przed lekturą tej powieści nie były mi znane - a nie powiem, zostawienie po sobie trzech setek potomków to nie lada wyczyn. Czyje to dokonanie? Przeczytajcie książkę, a się dowiecie.
Zgrabna narracja. Rozdziały są w miarę krótkie, jednak na tyle szczegółowe, by nasycić odbiorcę ciekawostkami, nie zanudzając go przy tym zbytnio. Dodatkowo, poza osiągnięciami w alkowie, przypominane są także słynne sukcesy (lub równie głośne porażki),o których nasi nauczyciele na pewno kiedyś wspominali nam na lekcjach - łatwo więc połączyć historyczną i erotyczną wiedzę.
Obszerna bibliografia. Czy chciało mi się sprawdzać źródła podane przez autora? Nie. Czy jeśli ktoś będzie miał na to ochotę, będzie mógł je wyszukać? Tak. I cóż, w dokumentach o to chyba chodzi.
Mam jednak parę zastrzeżeń co do tej książki.
Momentami ciężka w zrozumieniu składnia. Losy monarchów, powiązania między nimi, ich relacje z kochankami - czasami w danym akapicie przewija się wiele różnych nazwisk i muszę przyznać, że nie raz musiałam skupić się mocno na lekturze, by zrozumieć przedstawiane w książce intrygi.
Ładne opakowanie z pospolitą treścią. Tytuły rozdziałów i nagłówków intrygują bardziej niż umieszczony pod nimi tekst. W treści książki czasem brakowało mi finezji i polotu w słownictwie czy konstrukcji zdań. Wiem, że to non-fiction, ale nieco bardziej intrygujący sposób przedstawiania tych historii z pewnością by nie zaszkodził.
Ciekawe wątki obecne wyrywkowo. Mam wrażenie, że brak tu balansu - przy jednych postaciach przedstawiona jest dogłębnie psychologiczna przyczyna ich dewiacji, a przy innych ta tematyka traktowana jest po macoszemu. Wóz albo przewóz - z chęcią poczytałabym o zdrowiu mentalnym władców w oparciu o rzetelne, fachowe treści
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj mam dla Ciebie recenzję książki, jakiej jeszcze u mnie nie było. Co mnie podkudusiło, żeby wziąć udział w naborze, nie wiem. Nigdy nie byłam osobą, która zajmuje się ploteczkami, a tym bardziej wściubia nos do czyjegoś życia, a jednak ta książka mnie przyciągnęła.
“Zboczeńcy na tronie. Erotomani i seksoholicy na tronie”, bo o tej książce mowa to zbiór tych najbardziej prywatnych informacji na temat władców. Autor we wciągający sposób przedstawia smaczki z życia cesarzy, królów i książąt obnażając ich prywatność. Jerzy Beskidzki informacje te zaczerpnął z wielu źródeł, a bibliografia na końcu jest naprawdę pokaźna. Nie spodziewałam się, że w aż tylu źródłach można znaleźć intrygujące informacje o rządzących w przeszłości naszym państwem i nie tylko.
Jerzy Beskidzki zebrał najciekawsze informacje na temat władców starożytnego Rzymu, antycznego Egiptu, a także Polski zaczynając od Mieszka I, a kończąc na Stanisławie Auguście Poniatowskim. Porusza temat zarówno mężczyzn, jak i kobiet siedzących na tronie, a wśród obnażonych przez niego tajemnic są bigamia, nimfomania, mizoginia, orgie na dworze, zoofilia, a nawet pedofilia.
Książkę tę powinny przeczytać osoby, które uważają homoseksualizm za dewiację lub chorobę. O związkach mężczyzny z mężczyzną lub kobiety z kobietą słyszało się już w starożytności i nie budziło to takich emocji, jak w dzisiejszych czasach. W tej książce znajdziesz też informację na temat najprawdopodobniej pierwszej osoby transpłciowej, która żyła w czasach starożytnych i zasiadała nawet na tronie.
“Zboczeńcy na tronie” to książka, z którą możemy prześledzić zmiany w podejściu do seksu na przestrzeni minionych epok: począwszy od liberalnej starożytności, przez zakazy średniowiecza, następnie rozluźnienie kwestii erotyki w renesansie, aż po poglądy libertyńskie w oświeceniu. Myślę, że wiele osób z chęcią sięgnęłoby po taką książkę opisującą późniejsze czasy, zwłaszcza współczesne.
Dla mnie ta książka to było przede wszystkim przypomnienie sobie wielu faktów historycznych, znanych ze szkolnych lekcji, ale zupełnie zapomnianych. Jest tu też sporo informacji z zakresu dawnej polityki, ale też dużo ciekawostek np. z życia rodzinnego władców. Mnie np. bardzo zaskoczyła śmierć Kleopatry.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Zboczeńcy na tronie. Erotomani i seksoholicy na tronie”, bo o tej książce mowa to zbiór tych...
Być może niewiele pamiętam już z historii i sama jakoś specjalnie nie rozwijam swojej wiedzy historycznej, ale czytanie o nieprawdopodobnych ekscesach największych władców w historii świata było, jest i będzie wysoko na mojej liście zainteresowań.
Czy wiecie, że Egipcjalnie na opisanie stosunku s3k$ualnego mieli aż 20 słów? Domyślacie się, jaką karę stosowano u kobiet za złamanie przysięgi małżeńskiej w czasach Bolesława Chrobrego? Czy Bolesław Śmiały faktycznie, jak piszą kroniki, był gejem, bis€ksualistą, zoofilem i mizoginem? Czym był orszak podfruwajek oraz mignions (skojarzenie z minionkami, tymi od Gru, będzie całkiem niegłupie...),towarzyszący królom Francji?
Jeśli chcecie odkryć tę stronę historii, o której raczej nie mówi się w szkołach sięgajcie po tę książkę. Pojawi się tutaj co prawda nieco wiedzy ogólnie znanej - jak np. historia romansu Kleopatry z Cezarem, ale niektóre, mniej popularne informacje sprawią, że uniesiecie brwi w geście zdumienia.
Książka zawiera kilkanaście rozdziałów, które obejmują czasy od kilkuset lat przed naszą erą, aż do XVIII. Mowa jest w niej zarówno o władcach antycznych, średniowiecznych jaki i renesansowych. Znajdują się w niej wielkie osobistości z Polski, ale też z Francji czy Anglii. Autor wybrał najciekawsze postaci i w bardzo zwięzłej i zgrabnej formie opisał co bardziej szokujące historie.
Pozycję czyta się szybko, chociaż czasem ilość nazwisk, dat i mezaliansów w przeróżnych konfiguracjach może zawrócić w głowie.
"Zboczeńcy..." idealnie nadają się dla kogoś, kto uwielbia wszelkiego rodzaju ciekawostki. Nie jest to może wiedza niezbędna, a i tajemnicą poliszynela jest to, że władza zawsze kręciła się wokół s3ksu, ale myślę, że warto przeczytać tę książkę, żeby uświadomić sobie jak bardzo niektórzy władcy owładnięci byli żądzą - zarówno potęgi jak i namiętności (we wszystkich możliwych odsłonach).
Za egzemplarz do recenzji serdecznie dziękuję Wydawnictwu RM.
IG: slowa_na_czytniku
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy wiecie, że Egipcjalnie na opisanie stosunku s3k$ualnego mieli aż 20 słów? Domyślacie się, jaką karę stosowano u kobiet za...
„Zboczeńcy na tronie. Erotomani i seksoholicy u władzy” to książka Jezego Beskidzkiego, która przybliża nam znane postacie z historii, które zasiadały u władzy. Autor jednak postanowił pokazać nam ich nieco inne oblicze, aniżeli to, które wszyscy znamy z lekcji historii. Król, władca, polityk, sportowiec, czy księgowy to jednak też człowiek i swoje potrzeby ma, które musi oczywiście zaspakajać.
W tym tytule autor przedstawia władców historycznych, o których słyszał każdy z nas, ale niekoniecznie od strony ich życia seksualnego, które tutaj mamy możliwość dogłębnie poznać. I przyznam szczerze, że królowie potrafili szokować swoją rozwiązłością i wyobraźnią! Tutaj mamy możliwość poznania ich życia seksualnego, wyobraźni, ilości żon, kochanek, czy poznać nieco bliżej ich upodobania. Nie wszystkie przedstawione informacje są potwierdzonymi faktami, bo zdarza się również, że autor snuje domysły. Niemniej jednak czytając te historie możemy dostrzec fakt, że jak władcy mieli działać na rzecz swoich poddanych, jak najzwyczajniej w świecie brakowało im na to czasu, bo ich życie prywatne pochłaniało ich w większości czasu!
Autor potrafi zaintrygować. Sam tytuł z pewnością wielu skusi do sięgnięcia po książkę, ale co najważniejsze, gdy czytamy nie czujemy się znudzeni przedstawionymi faktami historycznymi, bo autor wszystko tak ciekawie przedstawia, że dla mnie nauka historii właśnie tak powinna wyglądać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWładza nieodzownie łączy się z wynaturzeniem. Może to być przerost w sensie autorytarnym, lub manifestować się także innych dziedzinach życia. W opisywanej książce autor poświęca uwagę wielu władcom na przestrzeni wieków i pokazuje ich preferencje i czyny, czasem przerażające, czasem budzące zastanowienie, a czasem przedstawiające naturę ludzką w najsłabszej swojej formie.
Zagłębiając się w lekturze otrzymujemy obraz wszetecznych władców starożytnego świata, średniowiecza, do czasów osiemnastego wieku. Przekrój jest dość duży skupiający się na Europie zachodniej i wschodniej. Bardzo ciekawie czytało się o naszych słowiańskich władcach, o których jest bardzo mało informacji i pewne wnioski są oparte prędzej na domniemaniach niż faktach. Niektórzy władcy oddawali się swoim perwersjom ze swadą i można by powiedzieć ułańską fantazją. Ilość izmów i tzw „kinków" momentami budzi respekt 😉 Najbardziej utkwiła mi w pamięci postać krwawej hrabiny Elżbiety Batory, której sylwetka zatopiona w mrocznych lasach Transylwanii oddaje naturę jej zachowań.
Polecam fanom historii i ciekawostek ukazujących, że każda władza ma swoje ludzkie oblicze wykorzystując przy tym możliwości swojej pozycji i statusu. Dość bogata bibliografia i przystępny sposób przekazu również zachęcają.
Może zabrzmi to dwuznacznie jednak przyjemna to była lektura😉
Dziękuję wydawnictwu za egzemplarz książki.
Władza nieodzownie łączy się z wynaturzeniem. Może to być przerost w sensie autorytarnym, lub manifestować się także innych dziedzinach życia. W opisywanej książce autor poświęca uwagę wielu władcom na przestrzeni wieków i pokazuje ich preferencje i czyny, czasem przerażające, czasem budzące zastanowienie, a czasem przedstawiające naturę ludzką w najsłabszej swojej...