Zupełnie sama

Weronika Masny Wydawnictwo: Wydawnictwo WasPos kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2024-11-20
2024-11-20

Kup Zupełnie sama w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zupełnie sama

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zupełnie sama

Obrzydliwa i przewidywalna

Obrzydliwa i przewidywalna

„Zupełnie sama” to książka, której naprawdę trudno jest mi jednoznacznie wystawić ocenę.

Poznajemy Alicję - młodą influencerkę, której popularność szybko rośnie. Za jej idealnym wizerunkiem kryje się jednak mroczna tajemnica i sek*ualne uzależnienie, które ktoś ujawnia w internecie. Od tego momentu życie bohaterki zaczyna się sypać. Pojawiają się pytania: kto chce ją zniszczyć, czy utrzyma się w mediach i czy uda jej się wyrwać z destrukcyjnej spirali?

Nie dajcie się zwieść niewinnej okładce - to książka 🔞 dla dorosłych. Autorka nie unika bardzo dosłownych, momentami wręcz niesmacznych opisów scen intym_ych, które mogą szokować i odrzucać. I choć jest ich dla mnie zdecydowanie za dużo, to trzeba przyznać, że pomiędzy nimi świetnie pokazany został świat influencerów: zakłamanie, fałsz, liczenie wszystkiego na zasięgi, presja, hejt i ogromna samotność.

Dużym plusem jest też wątek uzależnienia od sek*u - dobrze pokazany, bez lukrowania, z naciskiem na jego destrukcyjny wpływ na życie i relacje. Historia Alicji jest poruszająca, momentami trudna do obserwowania, ale mimo wszystko wzbudza współczucie.

Styl autorki jest lekki, rozdziały krótkie, a narracja prowadzona z perspektywy kilku bohaterów, co sprawia, że książkę czyta się szybko. Niestety zakończenie, które miało szokować, jest dość szybko do przewidzenia i baaardzo przypomina pewien, równie szokujacy, film z 2010 roku 😉

Podsumowując: książka wciąga i porusza ważne tematy, ale jednocześnie potrafi odrzucić nadmiarem obrzydliwych scen.

Książka bardzo fajna i ciekawa,do samego końca trzyma w tajemnicy, na koniec zmusza do refleksji, polecam

Czy uważacie, że czasami social media to tworzenie zakłamanej rzeczywistości?

Alicja to młoda dziewczyna, która działa bardzo prężnie na instagramie. Utrzymuje się z tego, co bardzo ją cieszy. Ma bardzo dużą liczbę obserwujących, ale... w życiu prywatnym ma bardzo wąskie grono "bliskich" osób.
Jest uzależniona i niestety dosięgają ją konsekwencje. Do sieci trafia nagranie, które totalnie ją kompromituje.
Czy to będzie koniec jej życia w sieci?

Muszę przyznać, że mam z tą historią problem. Ma absolutnie potencjał bo porusza kwestie hejtu, samotności, trudnych przejść, ale... dla mnie są one przyćmione jej uzależnieniem. To wysuwa się cały czas na pierwszy plan. Były takie momenty, które mnie wręcz obrzydzały...
Ale to są absolutnie moje odczucia.
Domyśliłam się pewnego powiązania i nie rozumiałam tych zachowań.

Na pewno sięgnę jeszcze po twórczość Autorki.

Macie ją w planach? A może już czytaliście? Jeśli tak dajcie znać co o niej sądzicie.

Czy uważacie, że czasami social media to tworzenie zakłamanej rzeczywistości?

Jest uzależniona i niestety dosięgają ją konsekwencje. Do sieci trafia...

🔥"(...)powínnaś znaleźć osobę, z którą będziesz szczęśliwa, a wtedy sama zapragniesz założyć rodzinę. Myślę, że mimo popularnoścí w Internecie, mnóstwa lajków, czy jak wy to nazywacie, jesteś bardzo samotna. I na siłę próbujesz poczuć się doceniana, chciana, kochana, przynajmniej przez chwilę, nieważne przez kogo. Ale to jest złudne poczucie. W ten sposób nigdy nie osiągniesz prawdziwego szczęścia. Nigdy nie poczujesz się prawdziwie kochana.Nie mogę przyznać mu racji, nie chcę potwierdzić jego słów nawet sama przed sobą. Ale to, co powiedział, to prawda, czuję się cholernie samotna, mimo że z pozoru otacza mnie tak wiele osób."

Młoda dziewczyna w świecie internetu, influencerka pokazuje swoje życie, udając, że jest ono idealne. Skrywa jednak pewien wstydliwy sekret.
Gdy do internetu wycieka nagranie przedstawiające ją w sytuacji ero.ycznej, bańka mydlana zaczyna pękać. Alicja zaczyna panikować i nawet jej asystent nie jest w stanie zapanować nad sytuacją. Konkurencja nie śpi. Świat płatnych promocji to bezwzględna walka o uwagę i popularność w internecie.

Książka ta porusza bardzo ważny wątek hejtu. Pokazuje podłość i brak hamulców internautów, którym się wydaje, że mają prawo oceniać, wyzywać i krytykować bezkarnie. Bez refleksji nad tym jak bardzo mogą kogoś skrzywdzić.

Kolejny ważny wątek - fałszywa przyjaźń. Czy w świecie influ można mieć do kogoś zaufanie⁉️

Książka ta mimo, że porusza ważne kwestie, nie przypadła mi do gustu. Jej główna narracja i historia Alicji jest dla mnie niewiarygodna, i nie chodzi mi o jej problemy z uzależnieniem od sek.u. Zdumiewa mnie jej naiwność, zdumiewają mnie jej relacje z kochankami (dosadniej ujmując obrzydzają). Z drugiej strony jest mi jej też tak po ludzku żal.

Zdumiewa mnie także zachowanie przyjaciela Alicji. Gdy dziewczyna w końcu myśli, że może komuś zaufać i w końcu pokochać... 😢

Ostatania kwestia - kto nagrał Alicję? Cała fabuła zmierza do rozwiązania tej zagadki, no cóż nie było to zbyt skomplikowane. A to co się okazało - takie zbiegi okoliczności się nie zdarzają...

"Zupełnie sama" to książka, którą czytałam w ramach akcji #10tygodnisuspensu @suspense_books

Weronika Masny – Zupełnie sama

Influencer to osoba, która posiada bardzo duży wpływ na społeczność internetową. W swoich mediach społecznościowych pokazuje swoje życie, które wydaje się być idealne. Czy jednak „w realu” jest równie kolorowo?

Alicja Kostecka to młoda influencerka, której piękne życie śledzi tysiące fanów. Współprace i relacje, w których pokazuje idealne życie. W rzeczywistości jednak ma mroczną tajemnicę, która na zawsze zniszczyłaby jej karierę. Kiedy jej rywalka udostępnia kompromitujący ją materiał, maska idealności znika, a świat zdaje się chwiać w posadach. Czy uda jej się przezwyciężyć kryzys?

Historia przedstawiona w tej książce jest niezwykle rzeczywista, gdyż takich influencerów jest na pęczki. Pokazywanie idealnego życia, które sprawia, że odbiorcy myślą, że osoby publiczne żyją tylko w szczęściu i dostatku – social media przyzwyczaiły nas do tego. W tej historii autorka przełamuje ten schemat. Głowna bohaterka, Ala to osoba zdecydowanie nieidealna, nauczona życia według schematu i pokazywania tego, co ludzie chcą zobaczyć. W rzeczywistości można ją jednak określić mianem „samotnej wśród tłumu”, bo poza internetem nie ma ona bliskich osób. Ma również bardzo smutną przeszłość, przez co jej życie nie układa się tak, jakby tego chciała. Takie pokazanie nieidealnej postaci, która za wszelką cenę próbuje utrzymać się na powierzchni, jest mocne, ale jednocześnie sprawia, że historia ta jest realna, ludzka i wciągająca.

Autorka nie boi się odważnych scen, jednak momentami ta książka była wręcz aż zbyt wulgarna. Liczne sceny zbliżeń Alicji były mocno niesmaczne i w moim przekonaniu zbędne. Rozumiem jednak, że zamysł był, żeby książka szokowała.

Co do zakończenia – od początku czułam, że taki będzie finał tej historii. Pomimo braku zaskoczenia, uważam, że jest to bardzo dobre zamknięcie tej historii.

Podsumowując, jest to historia niezwykle kontrowersyjna, brutalna, mocna i zdecydowanie 18+. Książka wciąga i skłania do przemyśleń nad internetową idealnością. Pełno w niej naprawdę trudnych emocji i pokazania prawdziwej ludzkiej natury.

6/10

Weronika Masny – Zupełnie sama

To moja druga przeczytana książka Autorki i muszę przyznać, że jestem bardzo zaskoczona pomysłem na fabułę. Niby to już było. Znana z tego, że jest znana, influencerka Alicja Kostecka oprócz trudnej przeszłości, którą jest dzieciństwo w domu dziecka skrywa również bardzo brzydki sekret. Gdyby ktoś poznał prawdę, jej internetowa polegająca na kreowaniu idealnego wizerunku kariera ległaby w gruzach.

Influencerka zmaga się z trudnym uzależnieniem i muszę przyznać, że pierwszy pierwszy raz czytałam o tym. Postać głównej bohaterki jest dobrze wykreowana, przekonująca w swoich słabościach, ale nie irytująca dzięki temu książkę przeczytałam błyskawicznie. To dobra powieść i dobra okazja by zejść na ziemię i przypomnieć sobie że życie, które inni prezentują na Instagramie to tylko suma momentów.

Często za najszerszym uśmiechem kryję sie najgłębszy smutek i bezgraniczna samotność wśród tłumu ludzi. Warto mieć to na uwadze, gdy przyjdzie nam do głowy myśl, że inni mają lepiej. Wdzięczność za małe rzeczy jest kluczem do zrozumienia, że mamy wszystko. Polecam książkę @weronika.masny wydawnictwa @waspos 👌 to dobrze napisana interesujące lektura na dwa wieczory 🙌

Alicja Kostecka to znana influenserka, jej perfekcyjne życie śledzi tysiące osób. Na idealnie prowadzonym profilu nie może się pokazać żadna rysa. Kiedy rywalka Alicji udostępnia kompromitujący ją filmik, jest załamana, jej kariera może legnąć w gruzach, jednak najbardziej obawia się, że ktoś dowie się o jej sekrecie, którego się wstydzi i ukrywa go przed wszystkimi.
Ta książka to petarda, debiut Weroniki był bardzo dobry, spodziewałam się, że kolejna książka będzie równie dobra, jednak ta historia przebiła wszystko. Główna bohaterka jest pogubiona, żyje w dwóch światach, tym idealnym i tym gdzie spełnia swoje pragnienia. Alicja wywoływała u mnie ogrom skrajnych emocji, czułam się w tej relacji jak na karuzeli, w jednej chwili jej współczułam, martwiłam się o nią, po to by w kolejnej uważać ją za egoistkę, myślącą tylko o sobie pustą lalę.
Weronika Masny stworzyła historię kontrowersyjną, dosadną, brutalną, nie brakuje tu mocnych scen erotycznych, nie przepadam za takowymi ale tu były jak najbardziej potrzebne żeby można było chociaż odrobinę zrozumieć bohaterkę. Przed rozpoczęciem czytania nie zajrzałam do żadnej recenzji, chciałam dać się zaskoczyć i autorce udało się to zrobić, do tego tak niepozorna okładka, a tak mocna treść.
Weronika gratuluję, mam nadzieję, że ta książka zostanie doceniona tak jak na to zasługuje.

Ta...

Co za książka! Gdyby nie końcówka to na pewno oceny 6 bym nie dała. Totalny szok w finałowym rozdziale. Myślę, że koniec historii jest wart przeczytania tej książki. Chociaż historia czasami jest bardzo męcząca może też przez słownictwo i opisywane co jakiś czas podobne sytuacje. Na okładce książki pisze, że dramat...tu bym mogła mocno spekulować. Moim zdaniem to nie jest dramat ani standardowa obyczajówka.

Druga książka naszej @weronikamasny i kolejne zaskoczenie! Brawo za odwagę i stworzenie tej wyrywającej się bezpiecznym schematom historii.

W „Zupełnie sama” Weronika wzięła na warsztat dwa ważne, bardzo na czasie wątki jakim jest popularność w social mediach i uzależnienie. Tematy, o których teraz naprawdę trzeba pisać i rozmawiać.

Gówna bohaterka Ala jest obciążona traumą z dzieciństwa, nie dość że została osierocona przez matkę, ale także opuszczona przez ojca. Udało jej się poukładać jako tako życie, zyskała popularność na Instagramie, tysiące followersów i dobry zarobek. Wśród tych tysięcy była jednak zupełnie sama, a do tego zmagała się z bardzo wstydliwym uzależnieniem.

To książka pokazuje jak bardzo nasze dzieciństwo wpływa na nasze życie, że nie każdy potrafi pozbierać się po traumie. Osierocona i opuszczona w dzieciństwie Ala nie potrafi ufać ludziom, a strach przed stratą nie pozwala jej docenić tego co ma. Choć uśmiecha się do kamery, tworzy idealny wizerunek dla swoich obserwujących w rzeczywistości jest smutną, samotną i odizolowaną dziewczyną, której życie wymyka się spod kontroli. Do jej zniszczenia swoją cegiełkę dokłada obserwujące ją przez ekran telefonu społeczeństwo czekające tylko na najmniejsze potknięcie, które niechybnie nadchodzi.

Weronika poruszyła tutaj również temat uzależnienia, jego potężnej, rujnującej życie sile, jego podłożu oraz trudach walki z nim.

„Zupełnie sama” to książka z wielką dawką namacalnych emocji. Bardzo prawdziwa i odważna. Weronika przedstawiła je bezpardonowo, nie upiększyła, nie wyidealizowała. Pokazała jak życie potrafi być brutalne i jacy ludzie potrafią być okrutni, nie tylko Ci z naszego najbliższego otoczenia, ale także Ci, którzy nas w ogóle nie znają.

Gówna bohaterka Ala jest obciążona...

107 użytkowników ma tytuł Zupełnie sama na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Zupełnie sama na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Zupełnie sama

Dodaj cytat z książki Zupełnie sama