Nowa Fantastyka 506 (11/2024)

Okładka książki Nowa Fantastyka 506 (11/2024) autora Ołeksij Gedeonow, Maciej Głowacki, Wołodymyr Kuzniecow, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Łukasz Redelbach, Eugenia Triantafyllou, 0867132X
Okładka książki Nowa Fantastyka 506 (11/2024)
Maciej GłowackiŁukasz Redelbach Wydawnictwo: Prószyński Media Seria: Nowa Fantastyka czasopisma
czasopisma
Nowa Fantastyka
2024-10-24
2024-10-24
0867132X
Iwona Czapla, Paweł Laudański, Kamila Regel

Kup Nowa Fantastyka 506 (11/2024) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowa Fantastyka 506 (11/2024)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowa Fantastyka 506 (11/2024)

💬 „Jest lepiej, ale szału nie ma”

Po literackim zderzeniu z glebą w poprzednim numerze, listopadowa „NF” łapie lekki oddech. Nadal nie jest wybitnie, ale przynajmniej nie boli. Oto szybki przegląd:

🔹 Publicystyka – jak zwykle trzyma poziom.
✔️ Świetny wywiad z Grahamem Mastertonem – „Sztuka straszenia” to horrorowa lekcja z humorem.
✔️ Fajna rozmowa z Markiem Piestrakiem – kto by pomyślał, że znowu zatęsknię za „Klątwą Doliny Węży”?

📖 Opowiadania polskie – całkiem solidnie.
🪖 „Jewgienij Krikanow u carskich wrót” – zaczyna z przytupem, kończy z westchnieniem. (6/10)
🐳 „Totem z kłębów wełny i kości wielorybów” – psychothriller z wysp, ciężki i ciekawy. (6/10)

🌍 Opowiadania zagraniczne – znowu najsłabszy punkt.
📎 „Sześć wersji mojego brata znalezionych pod mostem” – brzmi intrygująco, ale męczy. (4/10)
🚫 Pozostałe dwa? Literacki blackout. (1/10)

🧾 Podsumowanie
Nie jest źle – ale nadal nie jest dobrze. Gdyby nie dobre teksty publicystyczne, trudno byłoby ten numer polecić. A tak: do herbaty, przy dużej tolerancji na literackie eksperymenty – może być.

📊 Ocena: 6/10

💬 „Jest lepiej, ale szału nie ma”

🔹 Publicystyka – jak zwykle trzyma poziom.
✔️ Fajna rozmowa z Markiem Piestrakiem...

Ten numer zaczynał się tak dobrze, można powiedzieć, że cała publicystyka była na bardzo dobrym poziomie – szczególnie wywiady z Grahamem Mastertonem i Markiem Piestrakiem. Jednak najbardziej w tym dziale zainteresował mnie tekst Agnieszki Haski i Jerzego Stachowicza „Gwiazdą Polski na podbój świata i wszechświata”, w sumie ich teksty z reguły są najciekawsze.

Proza polska jeszcze tak bardzo nie straszyła. Zaczęło się od dobrego opowiadania Macieja Głowackiego „Jewgienij Krykanow u Carskich Wrót”, a skończyło na średnim tekście Łukasza Redelbacha „Totem z kłębów wełny i kości wielorybów”, mielącym już nudne tematy „skandynawskie”, choć tym razem na Wyspach Owczych (niezbyt fajny był również sposób, w jaki zostali przestawieni Farerowie).

W dziale prozy zagranicznej możemy przeczytać „Sześć wersji mojego brata znalezionych pod mostem” autorstwa greckiej autorki Eugenii Triantafyllou, jest ono całkiem przyzwoite, choć banalne i po pierwszej stronie już wiadomo, jak się skończy, doceniam jednak poruszany temat traumy po stracie bliskiej osoby. Przechodząc do rodzynków tego numeru od ukraińskich autorów „2.V.1945” Wołodymyra Kuzniecowa i „Kapitona” Ołeksija Gedeonowa – jakim cudem takie teksty mogły dostać się do szanowanego i szanującego się magazynu, szczególnie „Kapiton”. Tekst Kuzniecowa jeszcze momentami się broni, ale nadal moim zdaniem nie jest to nic wybitnego w odróżnieniu od „dzieła” Gedeonowa, które sprawia wrażenie napisanego w trakcie dość mocno zakrapianej imprezy.

P.S. Na plus jest też oczywiście brak „Lila i Puta”

Proza polska...

Jedynie Triantafyllou dała radę. Zawiódł nawet Gedenow, a o tym szkalujących Farerów paszkwilu nawet nie będę wspominał.

41 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 506 (11/2024) na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 506 (11/2024) na półkach dodatkowych

Okładka książki Nowa Fantastyka prezentuje Stephen King + Blaze Łukasz Orbitowski, Redakcja miesięcznika Fantastyka

Okładka książki Nowa Fantastyka 509 (02/2025) Adrianna Filimonowicz, Maksym Gach, Momir Iseni, Marta Krajewska, Angela Liu, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Rafał Sala
Okładka książki Nowa Fantastyka 497 (02/2024) Algernon Blackwood, Davide Camparsi, Piotr Gociek, Michał Gołkowski, Andrzej Miszczak, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Switłana Taratorina
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 4 (67) / 2024 Izabella Adamczewska, Marek Bieńczyk, Anna Bikont, Katarzyna Boni, Biserka Ćejović, Emilia Dłużewska, A.J. Finn, Maciej Jarkowiec, Miłada Jędrysik, Wojciech Kuczok, Olivia Laing, Ursula K. Le Guin, Renata Lis, Monika Ochędowska, Joanna Olech, Wojciech Orliński, Jacek Podsiadło, Agata Pyzik, Michał R. Wiśniewski, Redakcja magazynu Książki, Maciej Robert, Janusz Rudnicki, Marcin Sendecki, Sebastian Słowiński, Zadie Smith, Magdalena Środa, Katarzyna Surmiak-Domańska, Natalia Szostak, Joanna Tokarska-Bakir, Tomasz Ulanowski, Katarzyna Wężyk, Olga Wróbel
Okładka książki Nowa Fantastyka 504 (09/2024) Paweł Dybała, Ai Jiang, Wiktor Orłowski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Valerie Valdes, Paula Wanarska
Okładka książki Nowa Fantastyka 512 (05/2025) Natalia Dowhopol, Sylwester Gdela, Daniel Kordowski, Łukasz Kucharczyk, Wołodymyr Kuzniecow, Michela Lazzaroni, Małgorzata Lewandowska, Christine Lucas, Francesco Pone, Redakcja miesięcznika Fantastyka
Okładka książki Nowa Fantastyka 501 (06/2024) Vajra Chandrasekera, John Chu, Kyōka Izumi, Marcin Bartosz Łukasiewicz, Philip Madden, Mimi Mondal, Redakcja miesięcznika Fantastyka
Okładka książki Nowa Fantastyka 510 (03/2025) Krystyna Chodorowska, Adam Ciszewski, Francesco Corigliano, Francesca Garello, Artur Laisen, Marcin Bartosz Łukasiewicz, Suzan Palumbo, Redakcja miesięcznika Fantastyka

Cytaty z książki Nowa Fantastyka 506 (11/2024)

Dodaj cytat z książki Nowa Fantastyka 506 (11/2024)